Diversity Visa

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
davis.ba

#1 Diversity Visa

Post by davis.ba »

Sad vidjeh ovu reklamu za onu lutriju što SAD organizira pa me zanima ima li iko da je išao konkretno preko tog programa u SAD. Ja sam se zadnjih pola godine dosta raspitivao o tome i uglavnom upoznat sam sa cijelim programom, ali eto zanima me jel neko ovdje prošao na toj lutriji pa da napiše svoje iskustvo.

Hvala.
davis.ba

Post by davis.ba »

Pa ne mogu da vjerujem da niko na forumu nije na ovaj način dobio green card u SAD-u. Toliko ljudi iz inostranstva, baš sam konto da će biti nekolicina koja će moći šta napisati. Ali dobro, ako neko slučajno sazna priču nekog njegovog iz familije ili od prijatelja u vezi ovoga neka slobodno napiše.

:-D
danas

Post by danas »

davis.ba wrote:Pa ne mogu da vjerujem da niko na forumu nije na ovaj način dobio green card u SAD-u. Toliko ljudi iz inostranstva, baš sam konto da će biti nekolicina koja će moći šta napisati. Ali dobro, ako neko slučajno sazna priču nekog njegovog iz familije ili od prijatelja u vezi ovoga neka slobodno napiše.

:-D
otac jedne moje drugarice, i jos jedan poznanik je dobio na lutriji. sta te tacno zanima?
davis.ba

Post by davis.ba »

Pa konačno neko. 8-)

Pa kao što sam i napisao znam osnovne informacije o programu, ali bih još volio da čujem, ako može, konkretno nečiju priču, znači kad je aplicirao, kako je sve dalje teklo, u vezi sa ispunjavanjem uslova i sl, pa sve do fizičkog ulaska u Ameriku. Jednostavno, da vidim kakva su iskustva i nakon što neko dobije green card. Sad ne znam koliko si ti upoznata sa njihovom pričom ali eto bio bih zahvalan kada bi mogla kako saznati neke detalje, ono bukvalno pa koracima kako je sve to išlo, ili još bolje da oni napišu svoju priču.
danas

Post by danas »

pa pitacu, mada ima tome dobrih godina i nisam bas sa tim ljudima vise u kontaktu. mada znam da je ova moja jaranica (ona je vec bila u USA) uradila sve, i samo poslala starcima da potpisu papire, i da ih oni onda posalju postom iz sarajeva. nije to neka procedura, samo stavis osnovne podatke na parce papira i potpises i posaljes. elem, i starog su joj tako izvukli, dobio je odmah zelenu kartu u ambasadi kod nas (ako te zanima, mozda pitaj nekoga iz ambasade kako bi tekla procedura ako te izvuku, jer se svi papiri dole urade).

ovaj drugi poznanik se zeznuo -- aplicirao je i izvuki su ga, ali on je u medjuvremenu bio dosao na studentskoj vizi. ne znam sta je dalje uradio i sta se desilo, ali znam da je bilo nekih komplikacija jer je on vec bio u USA kada su ga izvukli.

PS uslova za ovu lutriju nema, samo moras biti odredjenih godina i imati srednju skolu zavrsenu (koliko se sjecam), i naravno, biti iz zemlje koja je odobrena za lutriju. ako dobijes, ulazis kao i svaki drugi useljenik, i moraces ostajati po 6 mjeseci godisnje u zemlji dok ne steknes pravo na drzavljanstvo. kao i svaki green card holder.
davis.ba

Post by davis.ba »

To je onda nešto drugo jer, kada apliciraš za Diversity Visa imaš cijelu proceduru da prođeš nakon što budeš izabran na lutriji (od ljekarskog pregleda, nabavljanje papira o stečenom stepenu obrazovanja... pa još nekih gluposti, pa sve do ja mislim davanju dokaza da imaš tamo posao, ili makar ponudu za posao, ili ako to nemaš onda finansijski moraš garantovati da se možeš izdržavati dok ne nađeš posao.

Sad to je davno bilo pa je možda moglo tako, ili je možda na drugi fazon njih uvela u Ameriku.

Sad o toj nekoj proceduri znam neke stvari, ali kao što rekoh volio bih čuti konkretno kako je neko prošao kroz sve to, jel našao posao, ili je na neki drugi način, jer neće te oni tek tako pustiti da dobijš green card. Znači nešto kao neki dnevnik sa svim dešavanjem u vezi toga.

Hvala u svakom slučaju, pa eto pitaj još ako nije problem.

P.S.
Ako ima još neko iskustva sa ovom lutrijom molio bih da postuje ovdje.
Edin H.

Post by Edin H. »

Goran Bregovic je izjavio u jednom od interview-a da je tako dobio vizu za Ameriku, nakon sto ga je prijavio brat Predrag.

Ali na kraju je odlucio da ipak ne zeli da zivi u Americi.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Ljudi cekaju po 2 godine da dobiju zelenu kartu u Americi, a vi preko noci. :-D
crvena26

#9 Re: Diversity Visa

Post by crvena26 »

davis.ba wrote:Sad vidjeh ovu reklamu za onu lutriju što SAD organizira pa me zanima ima li iko da je išao konkretno preko tog programa u SAD. Ja sam se zadnjih pola godine dosta raspitivao o tome i uglavnom upoznat sam sa cijelim programom, ali eto zanima me jel neko ovdje prošao na toj lutriji pa da napiše svoje iskustvo.

Hvala.
zdravo,evo ja sam dobila Green Card i to preko lutrije,po prvi put sam se prijavila,i dobila sam,,,ako imas pitanja sada,posto si ovo pisao prosle godine,napisi,,,ja sam dobila prije 2 god.
Post Reply