Distrikt Sarajevo dobiva Kiseljak i Istočno Sarajevo

finta

Post by finta »

mIRCerka wrote:
finta wrote:
mIRCerka wrote:Hoce li mi neko odgovoriti
Franjo Tudjamn !!!!!! Pardon , njegov trbuhozborac , Vecernji list koji je blizak Miloradu Dodiku .Sve ti pise , a ako pak ne pise onda ti se samo kaze ...............
pise da je clanak iz VLista, i pise ime autora clanka, ali NIGDJE ZA IME BOGA NE PISE KO JE JBN INICIJATOR!

:x
Izdahni , jos jednom , nemoj da se sekiras .........zna se ko je inicijator .
Vec odavno HDZ predlaze tako nesto .a oni su pak u dosluhu sa Dodikom .
Karadjica i bobana nema ali su tu zato Dodici , Covici .......i naravno
Vecernji list = HDZ .Isto kao dva i dva = 4 .
pinkzelena

Post by pinkzelena »

_BosanaC wrote:
pinkzelena wrote:nasekirala sam se jebote :(
Sto bolan? :(
ti mora da si krajišnik, samo oni govore ženama "bolan",a ne bona :D
ma sekira me ovo za distrikt..neću da rodim dijete i da mu na rodnom piše
DISTRIKT Sarajevo :(

( :) )
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

tech10 wrote:Radi se o jednostavnoj logici: Gdje smo mi vecina-to je nase i neprikosnoveno, gdje smo manjina-to je zajednicko. Malo sutra.

Upravo. Dokle god postoje ekskluzivno-nacionalne teritorije, nista od distrikta Sarajevo.
liberal

Post by liberal »

mIRCerka wrote:
_BosanaC wrote:
mIRCerka wrote: wtf?

ne kontam.

:(
Febo :oops: Sto te... :D :run: :skoljka:
to ti sad kao mangup a?
:D:D:D:D:D:D

fakat, KO JE INICIJATOR?

Ozbiljna sam, molim ozbiljne ljude koji su izasli iz puberteta da mi odgovore kad ovaj moj bivsi komsija ne zna :D:D:D

mirci pade na popravni
pa nemoj mi reci da nisi znala za to...
febo, djuro, pero ....i ostala imena :D :D :D auta reno, pezo .....sad nemoj da lajete :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
erised traeh

Post by erised traeh »

ja sam za pravljenje velikih regija, 5-6 tih regija koji bi imali nazive po najvećim gradovima ili po nekim drugim geografskim pojmovima. Jedna od tih regija bi bilo Grad Sarajevo (jedno i najmanja regija) koji bi uključivo prijeratne opštine. Samo naravno da Srbima ne pada na pamet da nauizv Republika Srpska zajene sa Banjalučka regija ili Vrbaska. :roll: :roll:
shole

#31 Tru(h)li kompromis

Post by shole »

kao da je distrikt rjesenje bilo sta, tzo je samo truli kompromis u jednoj jos trulijoj drzavi (nazalost nije Danska!), sustina problema je u tome sto se na silu pokusavaju stvoriti nekakve "multietmnicke sredine" u okruzenju gdje ne postoji apsolutno nikavo raspolozenje za takve eksperimente, tj. svi su za to da zive "medju svojima". Najbolji primjer za te zsvrzlame su danasnja natezanja oko "multietnickog" Kosova, gdje ce vise od 90 posto stanovnistva ciniti Albanci (a cine i sada)!!!!!!!
tech10

Post by tech10 »

Marco-x wrote: Ja sam do sada bio uvjeren da je Sarajevo glavni grad BiH, a samim tim i svih BiH naroda i ostalih.
Što se mene tiče, zašto ne bi Brčko bilo glavni grad? :D
I ja sam bio uvjeren da RS pripada svim narodima, ali joj atribut drukcije kaze.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Marco-x wrote:
pinkzelena wrote:
_BosanaC wrote:Varijanta na temu... Sto je babi milo to joj se snilo.

Iako licno ne bih imao nista protiv da se Sarajevo proglasi distriktom i prosiri. Ja sam i onako ostali, tako da to ne utjece ni najmanje na mene :D
Ja lično bih imala itekako mnogo protiv da se Sarajevo proglasi distriktom..
čuj molim te lijepo..
Zašto baš Sa? Zašto ne Zenica,Tuzla,Bihać,Mostar,Banjaluka???Uvijek udri po Sarajevu šta god da je u pitanju,e *ebiga vala više!Valjda se i sarajlije bar nešto u ovom gradu mogu pitati,nema šanse da to dozvolimo,smiješno je! Sa je multietnički grad i ovdje niko nije ugrožen,pa prema tome nema potrebe da se pravi distrikt,seljačka politika!
Ja sam do sada bio uvjeren da je Sarajevo glavni grad BiH, a samim tim i svih BiH naroda i ostalih.

Ne mora se biti distriktom da bi se bilo glavnim gradom.
finta

Post by finta »

Marco-x wrote:
pinkzelena wrote:

Iako licno ne bih imao nista protiv da se Sarajevo proglasi distriktom i prosiri. Ja sam i onako ostali, tako da to ne utjece ni najmanje na mene :D
čuj molim te lijepo..
Zašto baš Sa? Zašto ne Zenica,Tuzla,Bihać,Mostar,Banjaluka???Uvijek udri po Sarajevu šta god da je u pitanju,e *ebiga vala više!Valjda se i sarajlije bar nešto u ovom gradu mogu pitati,nema šanse da to dozvolimo,smiješno je! Sa je multietnički grad i ovdje niko nije ugrožen,pa prema tome nema potrebe da se pravi distrikt,seljačka politika!
Ja sam do sada bio uvjeren da je Sarajevo glavni grad BiH, a samim tim i svih BiH naroda i ostalih.

Nije u tom fol.SDS i HDZ su glavni krivci sto u Sa ima Srba i Hrvata onoliko koliko ih ima .Sada bi oni koji su otjerali da ih vrate .Posto ih ne mogu vratiti fizicki niti to zele oni ce ih vratiti na papiru tako sto ce Sarajevu pripojiti Kiseljak i tako pridodati Sarajevu jedno 30 000 Hrvata kojih u stvari nema u Sarajevu .Ali ce na osnovu toga HDZ traziti fotelje u Sarajevu .
Cisto da balije ni tamo nisu same , da ih malo Bender kontrolise , sta eglendisu , sta jedu ( ako uopce ista jedu ) .....u svakom slucaju jos jedan uvredljiv i ponizavajuci potez za drzavu Bosnu i Hercegovinu , grad Sarajevo i bosanske muslimane .HDZ i SDS i njihovi mutanti se nece smiriti dok ne uniste i posljenji atom koji lici na BiH i na nesto normalno .
zavrzlama

#35 Re: Tru(h)li kompromis

Post by zavrzlama »

shole wrote:kao da je distrikt rjesenje bilo sta, tzo je samo truli kompromis u jednoj jos trulijoj drzavi (nazalost nije Danska!), sustina problema je u tome sto se na silu pokusavaju stvoriti nekakve "multietmnicke sredine[/b]" u okruzenju gdje ne postoji apsolutno nikavo raspolozenje za takve eksperimente, tj. svi su za to da zive "medju svojima". Najbolji primjer za te zsvrzlame su danasnja natezanja oko "multietnickog" Kosova, gdje ce vise od 90 posto stanovnistva ciniti Albanci (a cine i sada)!!!!!!!

Bas distrikt Brcko je pokazao da sve moze raditi i biti zajednicko i jedinstveno....

NA silu su stvoreni nacionalni torovi etnickim ciscenjem...danas se pokusava mirnim putem ispraviti ta nepravda...ili je bolje silom ispravljat istu nepravdu...

Tih 90% Albanaca zivi na teritoriji gdje su oni 99% orginalni vlasnici(na stranu to sto su u tim podrucjima porusili odredjeni broj srpskih bogomolja i kuca)..dok u BIH niti jedan narod ne zivi na teritoriji u koju ne spada bar 40% vlasnistva drugih naroda...to je glupost porediti Kosovo i BIH..
finta

Post by finta »

Marco-x wrote:
jugoistocnjak wrote:
Prema tebi kakva je sada nacionalna struktura Sarajeva i kakvu poruku šalje Hrvatima i Srbima to isto?
Nacionalna struktura grada sarajeva salje jasnu poruku svim ljudima na planeti , ne samo Srbima i Hrvatima da je u Bosni i Hercegovini bio rat kao rezultat dogovora iz Karadjordjeva .To je odgovor na tvoje pitanje .Kratak i jasan i decidan .
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Marco-x wrote:
jugoistocnjak wrote:
Prema tebi kakva je sada nacionalna struktura Sarajeva i kakvu poruku šalje Hrvatima i Srbima to isto?
Haj'mo svi pokazati iskrenost i razgovarati o nacionalnoj strukturi i "porukama" na podrucju cijele zemlje. Ima jos visenacionalnih glavnih gradova u svijetu, pa nisu distrikti.
Do ovakve nacionalne strukture Sarajeva se nije doslo zato sto ono nije distrikt, niti ce se ona promijeniti ako ono postane distrikt. Srbi su recimo iz Sarajeva u najvecem broju otisli zato sto je "odvajanje naroda" bio (i ostao) jedan od strateskih ciljeva velokosrpske politike.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

pinkzelena wrote:
_BosanaC wrote:
pinkzelena wrote:nasekirala sam se jebote :(
Sto bolan? :(
ti mora da si krajišnik, samo oni govore ženama "bolan",a ne bona :D
ma sekira me ovo za distrikt..neću da rodim dijete i da mu na rodnom piše
DISTRIKT Sarajevo :(

( :) )
Cool 8-)

Krajisnik jos nikad nisam bio :D :D :D
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Marco-x wrote:Moja greška, nisam bio precizan.
Mislio sam prvenstveno na stalno opadanje broja Hrvata i Srba i nakon 96'.

Potresno. Iz Sarajeva odlaze i bosnjaci u potrazi za boljim zivotom, pa sta? :roll:
liberal

Post by liberal »

Marco-x wrote:
finta wrote:
Nacionalna struktura grada sarajeva salje jasnu poruku svim ljudima na planeti , ne samo Srbima i Hrvatima da je u Bosni i Hercegovini bio rat kao rezultat dogovora iz Karadjordjeva .To je odgovor na tvoje pitanje .Kratak i jasan i decidan .
Moja greška, nisam bio precizan.
to je ono sto nece niko da prizna
zasto je doslo do drasticnog iseljenja nebosnjackog stanovnistva?
zasto vlast u sarajevu nije pokazala vise politicke volje da ako ne povrati iseljeno stanovnistvo barem da zadrzi ono sto je ostalo u sarajevu cijeli rat?
nemojte mi sad price da je to posljedica srpske politike, srbi i hrvati u gradu nisu bili u direktnom kontaktu sa tom politikom pa je opet doslo do iseljavanja.
ma svi mi pricamo o multi kulturi ali ........
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Samo ne znam kako da to Sarajevo napravi, i u odnosu na sta da poredi? :?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Politika odrzavanja jednonacionalnih torova koji bi bili unutar BIH na duge staze ili vjecno...bi najvise godilo bosnjacima kao najbrojnijem narodu..zasto..samo polako objasnjenje stize...

Trenutno na oko 27% teritorije BIH bosnjaci cine apsolutnu vecinu....na teritoriji od 3% rs-a bosnjaci cine vecinu stanovnici + teritorija....na 12% teritorije rs-a je zemljisno vlasnistvo bosnjaka koje nije fizicki naseljeno....ako znamo da velikosrbi istrajavaju na zabrani srbima da se naseljavaju u federaciju..a oni nemogu dugo sprecavati povratak izbjeglog nesrpskog stanovnistva ...zbog pozitivnog nataliteta bosnjaka naseljavanje rs-a ce se nastaviti jer ce reformom policije i Ustava i taj dio BIH postajati sve prihvatljivije mjesto zivljenja i za nesrbe...sto zelim reci/predpostaviti na duge staze srbima recimo u BIH je veci interes suzivot,jedinstvo i zajednicke institucije u BIH nego jednonacionalni tor...jer velikosrbi su stjerali svoj narod na teritorij od oko 35% BIH(onih 14% su nenaseljena hrvatska i bosnjacka sela i distrikt Brcko) i u slucaju da se rs ne odvoji od BIH(a sanse su 0.001%) velikosrpska politika bi dozivjela fijasko...razlog sto i MZ polako gura i jaca drzavu BIH je u cinjenici da ne zele ekskluzivne teritorije bilo kojeg naroda a posebno bosnjaka.....sto ujedno ima veliki i visestruki pozitivni efekat po gradjane BIH...cim velikosrbi u BIH shvate da nema podjele BIH...oni ce prvi okrenuti plocu i ici na regionalizaciju BIH jer sve drugo se vraca ko bumerang.....jer za narednih 30-50 godina federacija bi bila bosnjacki nacionalni tor sa velikim postotkom bosnjaka a rs bi bio visenacionalni tor koji bi imao samo naziv srpski u kojem bi nesrbi cinili polovicu stanovnistva...
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Mi Bosanci, osvjesteni rodoljubi, nedamo Sarajevo.

SA smeta zato sto je najveci otpor feudalnoj BiH, koju imamo sada. Pod izgovorom "jednoeticnosti" i "muslimanski grad", prodaju nam muda za bubrege. Upravo taj "jednoetnicki i mulimanski grad " najvise cuva uspomenu i ideju gradjanske BiH. Zapamtite, samo su Bosnjaci za gradjansku drzavu, a ostali su fasisti i netreba im popustiti. (cast izuzetcima)

Skoro je bio udar na Tuzlu, sad je na redu SA...

Nek oni malo sisaju led, mi imamo vremena cekati.
liberal

Post by liberal »

gospodar kuglastih munja wrote:Mi Bosanci, osvjesteni rodoljubi, nedamo Sarajevo.

SA smeta zato sto je najveci otpor feudalnoj BiH, koju imamo sada. Pod izgovorom "jednoeticnosti" i "muslimanski grad", prodaju nam muda za bubrege. Upravo taj "jednoetnicki i mulimanski grad " najvise cuva uspomenu i ideju gradjanske BiH. Zapamtite, samo su Bosnjaci za gradjansku drzavu, a ostali su fasisti i netreba im popustiti. (cast izuzetcima)

Skoro je bio udar na Tuzlu, sad je na redu SA...

Nek oni malo sisaju led, mi imamo vremena cekati.

sta je pisac htjeo da kaze :? :? :? :? :?
parafin

Post by parafin »

NEĆU DISTRIKT, NE PRIZNAJEM KANTONE
NEĆU PETNAEST VLADA, MINISTRE MORONE...
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Marco-x wrote:
jugoistocnjak wrote:
Salje se poruka ko vas jebe vise. Mozemo se mi u Sarajevu na glavu nasaditi da dokazemo neke stvari, opet stoci nece biti dovoljno. Pogotovo ne znam sto se ti iz Mostara toliko brines za Sarajevo. Kad kazem ovo ko vas jebe, tu normalno ne ukljucujem one sarajevske Srbe i Hrvate koji zive u ovom gradu kao i svi ostali, nekim normalnim zivotom, ne razmisljajuci previse o svom i tudjim imenima. Ja fakat ne mogu maloumnicima vise objasnjavati sto je trenutna struktura Sarajeva takva kakva jeste...
trlica

Post by trlica »

pinkzelena wrote:

čuj molim te lijepo..
Zašto baš Sa? Zašto ne Zenica,Tuzla,Bihać,Mostar,Banjaluka???Uvijek udri po Sarajevu šta god da je u pitanju,e *ebiga vala više!
Valjda se i sarajlije bar nešto u ovom gradu mogu pitati,nema šanse da to dozvolimo,smiješno je! Sa je multietnički grad i ovdje niko nije ugrožen,pa prema tome nema potrebe da se pravi distrikt,seljačka politika!
Banja Luku I Mostar za distrikte
artzy

Post by artzy »

Marco-x wrote:
jugoistocnjak wrote:
Poruka koja se salje je ista kao i uvijek - tamo gdje su Bosnjaci bar u maloj vecini drugima nije prijetilo istrebljenje. Nije zlo u tome da je neko vecina nego u ponasanju te vecine. Bosnjacima ne smeta ako je neko negdje vecina i ne smeta im tudji identitet.

Drugacija poruka je odasiljana iz herceg-bosne i "r.srpske". Potpuno drugacija poruka.

Nije na nama da saljemo poruke vise. Druga strana treba da posalje drugaciju poruku. Bilo koji poruku osim genocida, obespravljivanja, segregacije, falsificiranja historije,... Sarajevo ne duguje nikom nista. Oni koji su Sarajevo izdali duguju.

Kao i za rata oni koji su mogli i htjeli otici nisu odlazili zabog "zlih Bosnjaka" nego su i Bosnjaci odlazili. Mnogi Bosnjaci nisu imali kuda i mnogi su dosli posto su bili protjerani od onih koji su "slali drugacije poruke" iz istocne Bosne i drugih podrucja. Sama cinjenica da je Bosnjaka vise procentualno nego sto ih je bilo ne znaci da Sarajevo mozes staviti u istu ravan sa Banjalukom ili zapadnim Mostarom.

Nemojmo se zavlaciti, izvrtati cinjenice i pretvarati svijetlo-sivo u tamno-sivo i obrnuto. Tamno-sivo je skoro crno. Svjetlo-sivo je skoro bijelo.

Sto se tice teme: Mostar, Banjaluka i Sarajevo bi mogli biti distrikti, zasto ne... i napraviti ih da zauzimaju sto vecu teritoriju...

Glupa je ideja da Sarajevom treba drugacije upravljati da se ne bi ne-Bosnjacima umanjivao broj... Takvu ideju treba provesti u Banjaluci i Mostaru...
finta

Post by finta »

Marco-x wrote:
finta wrote:
Moja greška, nisam bio precizan.
Nije tvoja greska odlicno sam razumio tvoje pitanje i nakon 96 i nakon 2020 i nakon 2999 godine ako broj Hrvata i Srba i dalje bude u opadanju i to ide na dusu tvorcima i zagovaracima Velike Hr i Velike Srbije i onima koji su pokrenuli rat i napravili od Bosne zgariste i pakao .Iseljavanje se nastavilo i 96 -te zato sto : Politicari , novinari i ostala kasta kod Poplasena i Jelavica nije pristala na istinu .Negacija zlocina je bila njihova konstanta.Njihovo istrajavanje na podjeli i unistenju umjesto da se zaustavilo ono se nastavilo od 96 do danas bez ikakve nade da stane .
Takodjke nije postojao carobni stapic koji je mogao dignuti 100 000 mrtvih i dignuti hiljadu dzamija iz pepela niti je postojao carobni stapic koji bi izbrisao iz sjecanja logore , silovanja , granatiranja i slicna izivljavanja iz sjecanja.Zlocinici su ostali na slobodi a oni koji su zavrsili u hagu ili su uhvaceni od strane stranaca ili je njihov predaja iznudjena od dugogodisnjih prijetnji sankcijama i razno raznim ucjenama MZ.Kako ti mislis i dalje raditi na podijeli i unistenju zemlje na negaciji zlocina i odgovornosti za rat , promovosinjau zlocinaca u heroje , pisdanju po bosanskoj istoriji i njenim karateristikama ....a da se to i hiljadu drugih stvari ne odrazi na nacinalnu strukturu sarajeva meni to nije jasno .Zaista .
P.S. SDA je govno od stranke ali ta stranka nije ni postojala kada su planovi o agresiji , prekrajanju granica , genocidu , preseljenju stanovnistva vec imali pecat od voska i dobrano suh potpis od tinte .Ovo sto danas gledamo su posljedice dogovora iz Karadjordjeva.Da nije bilo Kardjordjeva i berberi bi imali vise posla :-D
Last edited by finta on 16/07/2007 20:10, edited 1 time in total.
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Kada bi se počelo ozbiljno razgovarati o uređenju BiH kao normalne države, onda bi sasvim logično bilo na tapet staviti i pitanje ustroja Sarajeva kao glavnog grada normalne BiH. Ovako, za otvaranje pitanja samo preustroja Sarajeva teško će se naći politički kompromis, pogotovo ako uzmemo u obzir i činjenicu da i na onim teritorijama koje bi bile priključene distriktu Sarajevo ne postoji baš prevelika volja za tako nešto (čitaj Ist. Sarajevo).

Kada bi vjerovatni predlagači ove ideje iskreno željeli boljitak BiH, onda bi u ovom paketu predložili sličan princip i za Mostar,koji nije glavni grad, ali je veoma bitna karika u budućem normalnom životu, ili nastavku ovog jada kojim smo okruženi, te tako napokon pružili priliku gradu na Neretvi da se izvuče iz agonije dvovlašća i nevidljivog ali veoma efikasnog zida koji ga praktički dijeli na dva dijela.

Mi smo svi svjesni činjenice da je napredak BiH moguć samo međusobnim uvažavanjem i nekada teškim kompromisima. Ako već ne postoji način da se promijeni društveno politički ustroj ove države, mogla bi se, u znak dobre volje, pokrenuti inicijativa (a to je već spomenuto) da Sarajevo, Banja Luka i Mostar postanu distrikti. Međutim ako bi tu inicijativu ponudili npr. banjalučanima, ona bi naišla na zid odbijanja, isto kao u Sarajevu.

Inače sama ideja Sarajevo distrikt ima svoje pozitivne stvari, jer bi se tako grad i regija koja ga okružuje vratili u svoje prirodne granice.

Međutim, ako ovu inicijativu ne bude pratio pristanak na određene kompromise u drugim dijelovima BiH, - od nje neće biti ništa.

Dakle ideja: Sarajevo glavni grad BiH kao distrikt, distrikt Mostar i distrikt Banja Luka je veoma pozitivna, ali na žalost ja ne vidim način da će se moći ostvariti o bližoj budućnosti.
Post Reply