Distrikt Brcko

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply

Da li ste da BiH bude uredjena po ugledu na Distrikt Brcko

Da
8
89%
Ne
1
11%
 
Total votes: 9

Shoba
Posts: 1743
Joined: 24/11/2003 00:00

Distrikt Brcko

Post by Shoba » 06/08/2006 01:30

Ovo je interesantna vijest, koja podriva trenutnu situaciju:

IVANIĆ: ODLUKA SUZAN JOHNSON
PRETVARA BRČKO U TREĆI ENTITET
Banja Luka, 05.08.2006. - Odluka supervizorice za Brčko Distrikt Suzan Johnson o ukidanju primjene entitetskih zakona na području Distrikta pretvara Brčko u treći entitet, ocijenio je danas ministar vanjskih poslova BiH i lider Partije demokratkog progresa Mladen Ivanić. To nikada nije, kako je naveo, bio cilj Dejtonskog sporazuma i Arbitražne odluke za Brčko. Ivanić je u izjavi medijima u RS naglasio da je odluka Suzan Johnson apsolutno neprihvatljiva, posebno što je donesena bez rasprave u bh. parlamentima i u vrijeme kada se oni ne sastaju što ukazuje na autokratski pristup.
...............

Brcko kao nezavisna cjelina, presjeca RS na dva dijela, tako da u svakom slucaju nema govora o odcjepljenju RS-a. U realnosti, Republika Srpska se sastoji iz Istocne i Zapadne Republike Srpske, sto je "Anti-dejtonski" :-)

Znaci, ako Distrikt Brcko moze funkcionisati kao multinacionalna sredina, u kojoj se postuju prava gradjana BiH, ne vidim zasto se isti arsin ne bi primijenio na ostatak BiH.

Zivjeo distrikt Brcko!!! :lol: :lol: :lol:


zavrzlama
Posts: 9133
Joined: 15/01/2006 18:35
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post by zavrzlama » 06/08/2006 12:58

Supervizor za Brčko Suzan Džonson izdala novi nalog

Ukidaju se entitetski zakoni u distriktu
BRČKO - Supervizor za Brčko distrikt Suzan Džonson juče je, pozivajući se na ovlaštenja iz Konačne arbitražne odluke za Brčko ukinula sve entitetske zakone na tom području i proglasila prestanak pravnog značaja međuentitetske granice u distriktu, saopšteno je juče iz OHR-a.

U nalogu supervizora za Brčko naglašava se da su postojeći zakoni distrikta, države i Socijalističke Republike BiH, koji se primjenjuju u distriktu, dovoljni da na adekvatan način regulišu oblasti djelovanja obuhvaćene entitetskim zakonima koji se ukidaju donošenjem tog naloga.

Uz nalog je objavljen i aneks entitetskih zakona koji će biti odmah preuzeti kao zakoni Brčko distrikta sa istovjetnim tekstom i biće na snazi sve dok ih ne izmijeni ili ukine Skupština distrikta.

"Shodno stavu 39 Konačne arbitražne odluke međuentitetska granica na području distrikta prestaje da ima pravni značaj", navodi se u nalogu, uz napomenu "da će bilo koji postupak entiteta ili institucija distrikta koji za posljedicu ili efekat ima vraćanje pravnog značaja međuentitetske granice ili stvaranja bilo koje druge geografske linije sa sličnim značenjem, podjelu distrikta na etničkoj osnovi ili da distrikt pripoji bilo kom entitetu, biti proglašen ništavnim".

Taj stav, kako je upozoreno, ima trajni karakter i ne može biti modifikovan osim nalogom Arbitražnog tribunala ili nalogom supervizora, čak ni nakon prestanka supervizije ili nadležnosti Tribunala.

N.Ta.


velika pobjeda onih koji se bore za jedinstvenu BIH bez nacionalnih podjela...bice zanimljive reakcije politicara iz rs-a.

Brcko je u Dejtonu ostavljeno kao otvoreno pitanje,bas iz razloga da se ima adut u slucaju da neka od strana,krene krivim putem i putem koji ne odgovara Americi i Evropi....mislim da ce Dodik najvise to osjetiti....

BiH_Izbjeglica
Posts: 68
Joined: 22/07/2006 12:12

Post by BiH_Izbjeglica » 08/08/2006 11:31

eto vidite da u nekim stvarima ne treba da bude "kompromis", nije ni cudo sto u zadnje vrijeme Dodik pravi negativne komentare u vezi Brcko Distrikta

Brcko je trn u oku cetnika, evo sad ga vise ne mogu izvaditi :-) :) :-D :D :P :razz: :dance: :bih:

Post Reply