Displazija HD C

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Ninoz

#1 Displazija HD C

Post by Ninoz »

Pozdrav,
maloprije sam odveo svog 15 mjeseci starog Dobermana na slikanje kukova i dijagnoza je displazija kuka B2, naginje prema C.Drugi veterinar je procijenio da je HD B...
Generalno ako pas ima HD C, koliko mu to utice na zivot, na aktivnosti itd Moj pas je naviko na dnevnu aktivnost trcanja od najmanje sat vremena i ja ne mogu zamisliti njega da se u toku dana ne istrci jer njemu to predstavlja vrhunac dana :)
i jos da navedem da sa 15 mjeseci nije krupan, tek ce da dobije misicne mase, pa koliko ce mu misici pomoci ili odmoci u tome?
Ninoz

#2 Re: Displazija HD C

Post by Ninoz »

ima li iko ? :D
febo_acm

#3 Re: Displazija HD C

Post by febo_acm »

Ako ima izrazeniju displaziju trcanje i skakanje izbaciti i samo duge setnje... Vjerovatno bi trebao piti neke tablete protiv bolova ukoliko bude problema. Vodi ga cesce na plivanje, jer to moze izbaciti visak energije a da mu ne bude bolno i plus gradi misicnu masu. A zivot ide dalje, malo vise paznje i moze se pascetu obezbjediti relativno normalan zivot.
Ninoz

#4 Re: Displazija HD C

Post by Ninoz »

Ja napisah kakvu displaziju ima :D
febo_acm

#5 Re: Displazija HD C

Post by febo_acm »

Pitao si šta ako ima HD C, a to je već teži oblik displazije koliko ja znam. Bilo kako bilo, prekini sa istrčavanjem i konsultuj se sa stručnom osobom u tvojoj blizini. To je za tvoje dobro, a i za dobro psa! Nadam se da će sa životinjom biti sve ok :)
Pasiflora

#6 Re: Displazija HD C

Post by Pasiflora »

@Ninoz imas pp
banjaluka078

#7 Re: Displazija HD C

Post by banjaluka078 »

Zaboravi bilo kakvo trčanje, skakanje, a naročito propinjanje na zadnje noge. Ako imaš mogućnost u blizini, kad dođu topliji dani, odvedi ga na plivanje, jer je to odlična vježba, jača muskulaturu, a zglobovi ne trpe. I nabavi tablete glukozamin+hondroitin (na netu ćeš naći velika pakovanja, povoljno), pomažu obnavljanje hrskavice, ali djeluju i protivupalno. Kod mog njemačkog ovčara su zaista dale sjajne rezultate, a imao je baš, baš lošu HD, godinama smo se borili.
Ninoz

#8 Re: Displazija HD C

Post by Ninoz »

febo_acm wrote:Pitao si šta ako ima HD C, a to je već teži oblik displazije koliko ja znam. Bilo kako bilo, prekini sa istrčavanjem i konsultuj se sa stručnom osobom u tvojoj blizini. To je za tvoje dobro, a i za dobro psa! Nadam se da će sa životinjom biti sve ok :)
druze, HD-C je pocetni oblik displazije, znaci najblazi moguci oblik :) Tesko se vizualno moze primijetiti HD-C.Ja sam je na svom psu slucajno otkrio.
a jos sam napisao da je drugi veterinar rekao da je ocjena kukova HD-B, sto su dobri kukovi (bez displazije).
I ja pitam na forumu, da li postoji osoba ciji pas ima dijagnosticiranu HD-C, pa da mi kaze koliko dugo je psu ostala ista dijagnoza tj. koliko dugo je ostalo na HD-C, a nije preslo na HD-D, HD-E itd.A ako je dijagnoza ostala ista, koje lijekove koristi, koliko aktivnosti itd.Ja svom psu dajem Cosequin HA i evo prosla su dva mjeseca od dijagnoze, ne primjecujem kao ni prije nikakvo sepanje ili vucenje zadnjih nogu.A sto se tice konsutovanja sa strucnim osobama, sama cinjenica da 3 veterinara dadnu 3 misljenja govori dovoljno o njima i njihovoj strucnosti :)
Hvala :)
pakica_

#9 Re: Displazija HD C

Post by pakica_ »

Meni ni ne rekose koja je :lol:
Jedna noga B druga C sa naginjanjem na D.
Cirkus..
Helem, ja svog filujem ribljim uljem, hondroitinom i glukozamin sulfatom, osteo biflexom i zelatinom.. odrzavam mu kilazu normalnom, plus ima umjetni krizni ligament.na zadnjoj desnoj nozi, pa smo u klincu dibidus :lol:
Setnju mu ne uskracujem, trcanje mu ne uskracujem, jedino skakanje na zadnje noge smo sveli na minimum.. Nek uziva dokle god moze, kad ne mogne, nosit cu ga! Loptica mu je sve u zivotu i pazim da trci u ravnoj liniji, a ostalo.. Kako rekoh, dokle god moze, neka ga :D
Post Reply