diskus hernija - savjeti, iskustva

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
murga112

#1 diskus hernija - savjeti, iskustva

Post by murga112 »

pozz

vec neko vrijeme (oko godinu i pol) imam problema s bolovima u kraljeznici, najcesce u lumbalnom dijelu. Prije 4 mjeseca sam u toku podizanja tereta osjetio jaku bol i ukljestilo me na par dana,,,i od tad se jos nisam oporavio,, stalno imam neke bolove, nekad jaci nekad slabiji,,,

bio sam kod fizijatra i dobio sam dijagnozu lumboishialgija i savjet da kod kuce vjezbam te da ce sve proci

medjutim bol nije prosla pa sam isao raditi magnetnu rezonancu i danas sam dobio nalaz (umjerena hernija diska nivoa L4-L5 i L5-S1 usmjereno dorzomedijalno uz disekatno degenerativno izmjenjen disk te bulging nivoa L2-L3 i L3-L4) i ortoped mi je pregledao ovaj nalaz i nista mi nije detaljno rekao vec samo predlozio da idem u banje 10 tak dana i da mu se poslije banja javim(kod nas u bihacu u ambulantama stalno je guzva pai nema se bas vremena posvetiti problemu onoliko koliko treba)

imam 23 godine, visok 1.77 cm, 118kg (u februaru sam imao 145kg a pocetkom augusta ove godine 116)...

pocetkom ove godine imao sam bolove u lijevoj strani grudog kosa,,prosao sam sve pretrage srca i pluca i sve je negativno pa sad sumnjam da mozda imam problema i sa torakalnim dijelom kraljeznice, takodjer posto u zadnje vrijeme dosta lezim pojavili su mi se i bolovi u vratu a takodjer sam otprije imao trnce u glavi mozda imam i problema sa vratnom kicmom,,,jel ima neko slicne probleme???

zanima me jel moguce zivjeti s hernijom diska,,,jel moguce normalno funkcionirati, raditi??jer jatrenutno ne mogu nista, voziti auto, dugo hodati, sjediti, zaista ogranicen u svakom pogledu??jel mogu banje pomoci?? ili je jedino operacija krajnje rijesenje??

hvala
kijamet insan

#2 Re: diskus hernija - savjeti, iskustva

Post by kijamet insan »

Sa hernijom deveram zadnjih 10 godina.
Sa tom bolescu se jednostavno naviknes zivjeti da ce ti i lagani bol biti sastavni dio zivota. Vremenom ces nauciti sta ti isprovocira bolove. Meni licno najvise smeta cucanje, sjedenje na tvrdom, topla voda u Jacuzzi-u ili kadi.
Nema sta nisam probao od marketinskih fora i dzaba.
Nista kad te spuca lezi noge nek ti budu malo visocije od tijela jer tako opustas misice, i krkaj se tabletama da ublazis bol. Niposto u tim momentima neforsiraj jer ces jos vise ozlijediti zivac koji tecnost iz napuknutog diska pritiska, ako krene da ti bol udara kroz nogu u stopalo onda je bas jebena situejsn.
Kada te prodju veliki bolovi lagano kreni sa McKenzie vjezbama (pogledaj vjezbe na you tube) vazno je da lagano krenes sa kratkim serijama i vremenom slusaj organizam i pojacavaj serije. Meni licno najbolje pomaze lagano plivanje u bazenu i vjezbe na onoj velikoj lopti.
Sto se tice operacije meni je ponudjeno da mi udju kroz stomak i namontiraju neku titanijumsku plocu 4 sarafa. Nisam to ni htio ni smio jer sam upoznao ljude koji su radili operacije. Vecini njih bude jos gore nakon operacije.
Odustao sam od toga i poslusao fizioterapeuta koji se vani nagledao svega i svacega.
Samo vjezba misica i disciplina.. Neki slucajevi su zajebani tj. kada zbog hernije raja nemogu izvrsiti veliku nuzdu i tada te i nepitaju jel hoces ili neces pod noz.
Ja godisnje isprimam injekcije OHB12 5 komada svaki drugi dan i odkada to cinim osjecam se dosta bolje kao da vise nemam onih velikih napada kad sam morao provesti u krevetu po par hefti. Taj OHB12 navodno nahrani i stiti zivac od velike upale izazvane curenjem iz diska. Ono baci me tu i tamo par dana u krevet ali nikad kao prije.
Nedam se vozim motor kad mogu radim koliko mogu nedizem teske stvari kao prije i zivim sa boljkom najbolje sto znam i umijem. Brz oporavak ti zelim i pamet u glavu. Zdravlje je najvaznije onim koji su se opekli !
Post Reply