Diskriminacija u Sarajevu

Locked
MuaDib

#351 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by MuaDib »

kamen spoticanja wrote:
smijesni_ste wrote:
kamen spoticanja wrote: lazes ...ni manje ni vise :)
no ono sto definitivno postaje fakt...imate problem s diskriminacijom, odselite se (by dallton :D )...nije vam valjao bosnjo prije 1992 onakav kakav je bio pa ste ga malo genocidisali,malo silovali,malo palili i tako...sad vam ope' ne valja ni bosnjo u 2010toj,jer su mu zene pokrivene(urijetko doduse al ipak vam para okice ta diskriminacija :-) ),jer gradi dzamije i iste posjecuje(ope' diskriminacija :-) )pali kandilje za ramazan i razne vrste diskriminacija cini...
e pa boli bosnju svidja li vam se ili ne...i puca mu koljeno bode li vam okice diskriminacija...idite tamo gdje takve diskriminacije nema..recimo ovde:
Lagis ti..... :)

I po jedno 150. put...Muadib je Bošnjak.....više puta se izjasnio...ali valjda mu postovi ne pripadaju obrascu....
kao da je vazno sta je...ovakvom ce mu biti puno ljepse tamo :wink: da se hudnjak ne pati gledajuci dzamije i vjerske fanatike s mahramom na glavi...sretan put dakle :)
@kamen spoticanja
Klasična zemjena teza i odgovor osobe, koja se pronašla u onome šta ja govorim. Ja ne mrzim nikoga, ali svaki oblik nacionalizma, bio on i bošnjački ne podnosim. A u Sarajevu, ako si slijep pored očiju, iz godine u godinu nameće se bošnjački primitivni nacionalizam, koji se krije iza skuta vječite žrtve, antibošnjaštva, antibosanstva ili islamofobije. Ako bilo šta kažeš protiv tog bošnjačkog primitivizma žigodišu te u najmnanju ruku kao izdajnika i saradnika onih tamo. E pa ako ćemo se igrati takvih argumenata, bolje nemoj.
Ja se deklarišem kao Bosanac i kao osoba iz "mješanog braka" Bošnjaka i Srpkinje, daleko bolje vidim i osjetim mnoge stvari. I mogu bolje razumjeti "čiste" Srbin, Hrvat ili Ciganin. Problem bh naroda je što o sebi misle sve najbolje, a o druga dva sve najgore. I ti po svemu sudeči si upao u tu zamku. Meni ne smetaju ni džamije, ni pokrivene žene, ali mi smetaju nazovidžamije (koje odudaraju od tradicije bosaqnske čaršije) i kavzivjernici koji se kriju iza marema ili brade soleći drugima pamet, smeta mi kad se riječ dobar dan posmatra kao uvreda, smeta mi da mi se svaka riječ vaga i upoređuje sa nacionalističkim predstavama. I gospdin Josip Pejkavić je rekao, nije bilo dosta što su od djela Sarajeva počeli praviti neprirodnu svesrpsku kasabu, već su i od federalnog dijela počeli praviti neprirodnu islamsku mahalu i grad podređivati potrebama isključivo jedne vjerske zajednice. A Bošnjaci bi se ozbiljno trebali zapitati odgovara li ovakva politika njihovom nacionalnom biću i da li je to ono za šta su se oprdjelili na referendumu 1992. godine.
JBL

#352 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by JBL »

MuaDib wrote: A Bošnjaci bi se ozbiljno trebali zapitati odgovara li ovakva politika njihovom nacionalnom biću i da li je to ono za šta su se oprdjelili na referendumu 1992. godine.
Odluka Bosnjaka iz 1992. nema veza sa stanjem danas. Bosnjake ce dokrajciti to mlacno ljevicarenje i lazna multikulturalnost. Kakav je ko vjernik nije na tebi da sudis, dzamija su onakve kakve je neko dopustio da budu. U svakom slucaju nisu gradjevine problem.
popajic

#353 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by popajic »

kamen spoticanja wrote:
popajic wrote: Ma, nema elaboracije...@kamen spoticanja je postao kamen spoticanja :D Na njega sam mislio ! Sorry
Uzgred - i meni je Chomsky " lego"...valjda ne smeta, a nisam ni Srbin 8)
kralju to elaborate :D
Ne mogu pasha...nema svrhe.
Mada bi mogli , kad si vec spomenuo i o novouvedenom obicaju -bajram party i koncertima Seka , Cica , Mica...ali opet...to nije diskriminacija nego papanluk .A od papanluka do nekog oblika diskriminacije cas posla.
piupiu

#354 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by piupiu »

felipe kajetano wrote: to i jeste fora, otuda vjerovatno ta prica o diskriminaciji...te zajednicke institucije su rezervisane samo za kadrove koji u 99% slucajeva nisu iz Sarajeva, bar sto se tice srpskog dijela, to je raj za partijske kurvetine i kadrove koji su na "liniji"...
Off topic -- sta ti imas protiv 'kurvetina'? To je jedno posteno zanimanje. :D Zao mi je zena koje se njime moraju baviti, ali to nije tema ove konverzacije.

Hocu reci, u dva tvoja posta gdje se one spominju, ja se (kao zena) poceh osjecati diskriminiranom. Ne zato sto doticna imenica opisuje moj posao (mojom srecom, ne opisuje), nego sto mi odise zenomrstvom i jednim vidom diskriminacije jakoprisutnim na Balkanu -- onoj prema zenama. Sta to znaci biti 'partijska kurvetina'? :-) Hoces reci da je svaka zena koja je u nekoj stranci dosla tamo samo jednom linijom? Malo si me naljutio. :twisted:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#355 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Chmoljo »

piupiu wrote:
Off topic -- sta ti imas protiv 'kurvetina'? To je jedno posteno zanimanje. :D Zao mi je zena koje se njime moraju baviti, ali to nije tema ove konverzacije.

Hocu reci, u dva tvoja posta gdje se one spominju, ja se (kao zena) poceh osjecati diskriminiranom. Ne zato sto doticna imenica opisuje moj posao (mojom srecom, ne opisuje), nego sto mi odise zenomrstvom i jednim vidom diskriminacije jakoprisutnim na Balkanu -- onoj prema zenama. Sta to znaci biti 'partijska kurvetina'? :-) Hoces reci da je svaka zena koja je u nekoj stranci dosla tamo samo jednom linijom? Malo si me naljutio. :twisted:
joj, cijenim tvoje mišljenje, ali neki dan se vraćam busom iz BL. preko puta mene upravo jedna partijska kurvetina. mirne duše ovo kažem, jer nemam kompleks od žena. i sam sam u partiji i više puta su mi "nadređene" bile djevojke i apsolutno nisam imao problema sa tim. izrazito ih poštujem.

ali ova... od fizičkog izgleda, do riječnika u kojem ona muška stvar ne izlazi iz usta, nazivanja vlastitog muža debilom, i... Dodikova je :lol: :lol: :lol:

odron ljudi moji. ja počesto koristim lascivan riječnik, ali osjetio sam se silovanim...

što se tiče globalne slike, rijetke su žene koje su istaknute u politici. ima ih sposobnih, mada mi recimo nikada neće biti jasno kojom linijom je Majkićka došla na onu poziciju, jer, 'em je grdna, 'em je debil. ali svakojake sekretarice, pomoćnice, savjetnice, izvini kolegice, ali većina njih jeste došla tom linijom, ili je opstala tu tom linijom. kod nas je politika izrazito muška kategorija, a narod uvijek voli lidere, harizmu, čvrstu ruku. te se osobine ovdje vežu za muške... ženama ostaju mrvice.
piupiu

#356 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by piupiu »

Chmoljo wrote:
piupiu wrote:

joj, cijenim tvoje mišljenje, ali neki dan se vraćam busom iz BL. preko puta mene upravo jedna partijska kurvetina. mirne duše ovo kažem, jer nemam kompleks od žena. i sam sam u partiji i više puta su mi "nadređene" bile djevojke i apsolutno nisam imao problema sa tim. izrazito ih poštujem.

ali ova... od fizičkog izgleda, do riječnika u kojem ona muška stvar ne izlazi iz usta, nazivanja vlastitog muža debilom, i... Dodikova je :lol: :lol: :lol:

odron ljudi moji. ja počesto koristim lascivan riječnik, ali osjetio sam se silovanim...

što se tiče globalne slike, rijetke su žene koje su istaknute u politici. ima ih sposobnih, mada mi recimo nikada neće biti jasno kojom linijom je Majkićka došla na onu poziciju, jer, 'em je grdna, 'em je debil. ali svakojake sekretarice, pomoćnice, savjetnice, izvini kolegice, ali većina njih jeste došla tom linijom, ili je opstala tu tom linijom. kod nas je politika izrazito muška kategorija, a narod uvijek voli lidere, harizmu, čvrstu ruku. te se osobine ovdje vežu za muške... ženama ostaju mrvice.
Mrvice, jasta. Upravo zbog takvog misljenja, dragi Cmoljo. Sta bi od one Milke Planinc koju smo imali kao premijera prije nego sto je gomila zapadnih zemalja imala zenu za premijera? Sta cemo s gospodjom Kosor u susjeda nam?

Nije sve bas tako crno-bijelo kako izgleda. Nisu svakojake sekretarice, pomocnice i savjetnice na tim pozicijama samo zato sto su dosle tu 'linijom' jer nisu mogle same bolje, nego zato sto je Homo Bosniacus (pri tom mislim na sva tri nacionalna primjerka homo sapiensa muskog roda) takav kakav jeste (doduse, nisu ni zene bolje, primitivizam je unisex kategorija). Ako cemo vec o 'kurvanjskoj' liniji, hajmo postaviti pitanje zasto zene moraju njome ici?

Ovakvim stavovima se cementira predrasuda, i mene, kao obrazovanu, sposobnu zenu, uzasno vrijedja kad citam ovakve komentare, posebno znajuci koliko obrazovanih i sposobnih zena znam koje jednostavno ne mogu dalje od sekretarskih, pomocnih, itd pozicija, jer na Balkanu 'zenama ostaju mrvice' i to je jednostavno tako. Grrrr.
Kristijana

#357 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Kristijana »

JBL wrote:
Kristijana wrote:Neki su pritom nevjerovatno kontradiktorni: vole, kao Bosnu, a mrze Srpsku. A Srpska nije u Bosni? :? Vole Bosnu, ne vole Srbe. A hoće zajedničku državu!
...
apsurdno je da Srbin ne smije reći da je Kosovo oteto od Srbije, npr. ili bilo šta pozitivno o Srbima, Srpskoj, Srbiji...
...
U SA je u redu da bilo ko kaže: ''RS je genocidna tvorevina'', a nije uredu reći: ''Volim RS''.
...
Zašto neko u SA, bilo koje nacije, ne bi volio RS, ako mu se voli RS?
...
Kako mislite očuvati Bosnu a ne volite RS?
i ti se usudjujes filozofirati o diskriminaciji i multikulturalnosti?! :skoljka:
Naravno. :)

Šta ne stoji u ovome što sam napisala? Možda na prvu zvuči čudno, ali već sam to objašnjavala, današnji i sutrašnji žitelji RS-a u ratu bili bebe ili nerođeni - nastavi li se politika prepucavanja bez kraja i konca, a u suštini nepotrebna i nekonstruktivna, oni će se jednog dana upitati: A što mi uopšte živimo s ovim Bošnjacima kad jedne lijepe nemaju za nas ( reminder: oni u školama i medijima uče sve naj naj o RSu, a ovdje uče sve grrr grrr o RSu )? I bi referendum dok si rekao ERES.

I čisto pragmatično: znate da Srbi ne bi dali RS nizašta. Bošnjaci ne bi dali Bosnu nizašta. Kompromis bi bio, RS u Bosni. Alternativa je novi rat. Vjerovatno bi bio kraći ali moguć je. E sad, mene lično zabole kako se zove RS. Na našim prostorima žive ljudi koji nisu makli iz svog sela a promijenili 3 države. Ovdje države, federacije, entiteti nastaju i nestaju kako kome puhne - to ne bi trebalo više nikog da šokira. Ono što takođe nestaje su ljudi, a mene bogami to i dalje šokira. Patriotizam folovi golovi, ali kome se još gine ( ponovo ) i za šta ba i zašto bre? Da bi nova tura političkih tureva naturila nove granice ( na karti i u glavama ), te na tvojoj i mojoj žrtvi gradila sebi vikendice i dizala poslaničke plate do 2050.? Da je sreće, naša dva entiteta bi se takmičila zdravotakmičarski, ko će više napredovati, pa da ga Svijet pohvali, a ne bi se prepucavali unedogled, bez ikakve fajde za 90% življa.

Multikulturalnost se može postići i u RSu i u Federaciji, ali treba volje. A volje nema. Dežurni ''branitelji'' Sarajeva poručuju nam ''Idite ako vam ne valja'' a da odemo gdje nego u RS. I onda, kao, oni su za multikulturalnost i toleranciju, a ja nisam? Pa ko je ovdje lud? :roll:
Tolerancija je baza za razvoj. Mi kao država godinama tapkamo u mjestu ne samo zbog loših političara nego i zbog narcisoidnog poremećaja zvanog ''etnocentrizam'' a od koga hronično boluju tačno 3 naroda u Bosni ( i poneki forumaši, kao kamen spoticanja :roll: ). Hajd', bar ga ona šaka Jevreja nema.

Što se tiče rečenica o RS u - isto se dade sprovesti eksperiment. Izgovori negdje u SA ''Volim RS'' i ima da te dekapitiraju. A nigdje veze, jer si dao legitimnu patriotsku izjavu. E sad, jasno je da Bošnjaci ne mogu da vole RS tek tako i nije to poenta, niti ću ja takvo šta očekivati. Međutim, ogroman je broj ljudi koji obožavaju taj RS a oni su naši sunarodnjaci. Jeste, neki su zločinci, s naglaskom na neki. RS će, već od 2020., da vrvi ljudima koji će, možda i biti totalno prosrpski orijentisani, ali sa bitnom razlikom - oni su de facto čisti i neukaljani. Ako misliš da će u njima nekad proraditi mržnja pa da krenu u novi sukob, možda, ali to bogami važi danas i za Bošnjake, gro ih je indoktrinisano isto kao što su Srbi. Bošnjaci 1992. i 2010. su nebo i zemlja. Tad plačljive bebe, danas punoljetni i drčni, puni poleta. Zbog suživota i sutrašnjice treba primiriti retoriku. A da izgovorim i očitu istinu: Amerika je genocidna tvorevina, takođe. Daleko od toga da treba ode pjevati RSu, ali RS je višeslojan i višeznačan - ono što je tebi nije njima. I mora se naći bilo kakvo srednje rješenje. Ako neko ima bolje, bujrum nek' obrazloži, ali da to rješenje potpuno isključuje ratne sukobe.

U SA svako ko misli i priča da RS je genocidna nek' priča. Svako ima pravo na mišljenje i politički stav. Ali, isto tako svako ko misli da nije tako treba imati pravo da to kaže bez poziva na linč. Ta sintagma zapravo ostavlja dosta širok prostor za diskusiju. Kad kažemo ''Sarajevo bilo pod opsadom'' tu nema mjesta za diskusiju - fakat je bilo.
Možemo reći i da je bilo etničko čišćenje ili genocid ili masovni zločini nad civilima ( niko to ne negira! ) ali da je RS genocidna to je već širi kontekst. Zločine čine određeni (ne)ljudi i grupacije, a RS pored tih neljudi čine i djeca, žene, pa i Dodik, koji u ratu nije učestvovao u zločinima. Da napravim i možda nezgrapnu metaforu ( ali ne znam više kako objasniti ): dijete začeto silovanjem majka će opet voljeti ili zavoljeti, a isto je i s RSom. Nastao je u nasilnim vremenima i kao nužda da se rat zaustavi, ali to ne znači da iz toga ne može izrasti nešto dobro.

Što se tiče predaje ratnih zločinaca, ja sam za procesuiranje i onih najsitnijih izvršilaca ( i smrtnu kaznu ). Meni ne znači puno što je Karadžić u Hagu ako sam svjesna da tamo negdje u RSu, Srbiji, svijetu slobodno živi i kreće se neki izopačeni um što je mučki ubijao civile po istočnoj Bosni. Tu nema rasprave i da ja naletim na takvog, pao bi mi mrak na oči kao Tariku u Remake-u. Svako ko se s tim ne slaže odobrava zločine, a ne onaj koji odobrava, bolje rečeno - toleriše kao neminovnu istorijsku činjenicu - RS. Bio Bošnjak ili Srbin, svejedno.

Nekom se može činiti da sam ja neki hermafrodit od miksanog ljevičara i desničara, ali fora je u tome da prosto imamo tu dva ili tri naroda, a svaki je sa svojom verzijom priče i potpuno usaglašenje je moguće u nekim pitanjima ali ne u svim i to je realnost. Dakle, realno je očekivati izvinjenja, opraštanja, toleranciju u RSu, priznanje zločina, izručenje zločinaca. Nerealno - ukidanje RSa. Čaša je za Bošnjake ipak napola puna, a ne napola prazna. Možda postoji RS ali postoji i Bosna. Postoje i ljudi koji ne mrze RS a Bošnjaci su i ljudi koji ne mrze Bosnu a Srbi su. Ostali treba da dođu pameti i da počnu tako razmišljati inače kuku nama svima. A unutrašnje stvari će se srediti. Nadam se da će narod doći pameti i okrenuti se bitni(ji)m stvarima.

Kosovo? Vidiš, i tu je dosta pogrešnih shvatanja. Albanci su meni fin narod, da se razumijemo. Ali, oni znaju svoje. Zove se Velika Albanija. Meni je lik '92. pričao šta oni planiraju - Kosovo, Zapadnu Makedoniju i još ponešto pripojiti Albaniji pa makar radili na tome 100 godina. Ja mislila tip zajebava, ali sad vidim da im plan ide odlično. Druškane, Albanci se žene od 18.-25. godine. Ne možeš naći single Albanca svijećom da ga tražiš. Svaki dobije 3 - 10 djece. Da se malo našalim na ovoj sumornoj temi, kod Albanaca se i natural born gejevi prestrejtišu učas za dobrobit mile im Šćiprije. :lol: Običaji ili Veliki Plan - nevažno. I neka ih, meni nijedno dijete ne smeta. Međutim, da je Kosovo otišlo zbog baby boom-a, otišlo je. Tj. oteto na fini način.

U Sarajevu mnogi podržavaju nezavisno Kosovo čisto tjerajuć' inat Srbima. Da je logike i pameti, bili bi protiv, jer sa Srbima valja živjeti u zajedničkoj državi, a ne sa Albancima ( nadajmo se da se neće i kod nas baby boom-ati :D ). Ali, s druge strane, nije naše da se tim bakćemo, to je problem Srbije i sad im je prilično kasno. Šta god pisalo de iure, de facto je Kosovo - albansko. I njima slijede entiteti, kantoni, prepucavanja...

By the way, kome se likuje nad Srbijom a nije ćorav vidi da je Srbija na sto strana u sosu - ode Kosovo, Vojvodina je sumnjiva, Sandžak sumnjiv, sve ispod BGa grca u neimaštini, neće ih Evropa...
Ko mete svoje dvorište vidi da smo i mi u sosu - ode pola mladih, RS sumnjiv, 3.ći entitet sumnjiv, sve van SA grca u neimaštini, neće nas Evropa... :-?

kamen spoticanja, tvom drugu svaka čast. Sigurno je da ti gotiviš mnoge Srbe. Sve dok govore i ponašaju se u skladu sa tvojim duboko usađenim predrasudama i isključivim svjetonazorima. Lako je gotiviti ljude tako, probaj da zagotiviš one koji su na pola puta između dvije krajnosti - to su oni koji ne moraju kompulzivno pljuvati po svom narodu da bi ih drugi narod respektovao, a ako kompulzivna pljuvačina izostane odmah su ''donji''. Moguće je, zapravo, biti gorljivi ili ''normalni'' patriota Srbin bez da mrziš druge nacije.
Jasno je naravno, da će i Srbi koji su bili pod opsadom ( ili nisu ali su osuđivali opsadu ) biti ogorčeni na Srbe, nemoj misliti da ja i drugi SA Srbi to nismo. Ali, nema potrebe da perpetuiramo tu ogorčenost koja bi nam služila isključivo za bolje uklapanje u sredinu i da verbalna paljba po Srbima bude glavni pokazatelj našeg karaktera, morala i patriotizma. :-?
BHCluster

#358 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by BHCluster »

Chmoljo wrote:

Hebiga cmolj ove druge otisle na bolje a Majkićka ostala i tako se docepala onoga sto sada ima, ko zna mozda je i pol mjenjala :D da je nebi bivse drugarice prepoznale...
Bodkin

#359 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Bodkin »

BHCluster wrote:
Chmoljo wrote:

Hebiga cmolj ove druge otisle na bolje a Majkićka ostala i tako se docepala onoga sto sada ima, ko zna mozda je i pol mjenjala :D da je nebi bivse drugarice prepoznale...
mislis drugari :D
JBL

#360 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by JBL »

Kristijana wrote:Šta ne stoji u ovome što sam napisala?
Jel ti ovo ozbiljno? Bosnjaci bi trebali nakon genocida sutjeti da danasnji i sutrasnji zitelji "RS" odbili suzivot sa Bosnjacima?!

Vasa "RS" nije nasa Bosna, nije to slicno, ni priblizno. Umjesto da poredis stvari razmisli o mentalnom stanju naroda koji nebi dao rucni rada Mladica-Karadzica "nizasta"?! Kao da to je to neki vrhunac. Niko normalan nece reci "Volim RS" jer zna sta to znaci... To vise govori u govorniku nego bilokoja reakcija okoline.

Genocidna "RS" nije SA prica vec presuda Medjunarodnog suda pravde. Usput nije svaki gradjanin Njemacki bio nacist (+ obavezna floskula o starcima i zenama) pa je svejedno citava Njemacka i svaki Njemac kaznjen.
kurty

#361 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by kurty »

Kristijana wrote: U Sarajevu mnogi podržavaju nezavisno Kosovo čisto tjerajuć' inat Srbima. Da je logike i pameti, bili bi protiv, jer sa Srbima valja živjeti u zajedničkoj državi, a ne sa Albancima ( nadajmo se da se neće i kod nas baby boom-ati :D ). Ali, s druge strane, nije naše da se tim bakćemo, to je problem Srbije i sad im je prilično kasno. Šta god pisalo de iure, de facto je Kosovo - albansko. I njima slijede entiteti, kantoni, prepucavanja...
Koji bona inat...
Sta briga onog sa Sokoca jel Kosovo dio Srbije ili se ocjepio???
O cemu pricas???
GOLFER

#362 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by GOLFER »

JBL wrote:
Jel ti ovo ozbiljno? Bosnjaci bi trebali nakon genocida sutjeti da danasnji i sutrasnji zitelji "RS" odbili suzivot sa Bosnjacima?!

Vasa "RS" nije nasa Bosna, nije to slicno, ni priblizno. Umjesto da poredis stvari razmisli o mentalnom stanju naroda koji nebi dao rucni rada Mladica-Karadzica "nizasta"?! Kao da to je to neki vrhunac. Niko normalan nece reci "Volim RS" jer zna sta to znaci... To vise govori u govorniku nego bilokoja reakcija okoline.

Genocidna "RS" nije SA prica vec presuda Medjunarodnog suda pravde. Usput nije svaki gradjanin Njemacki bio nacist (+ obavezna floskula o starcima i zenama) pa je svejedno citava Njemacka i svaki Njemac kaznjen.
Ja ne mogu da vjerujem sta je ova @kristijana spremna izvaliti...

Uglavnom mi trebamo (da bi dokazali da smo tolerantni) VOLITI milosevica, karadjica, mladica i ostale ''dzenerale'' koji isplanirase i sprovedose genocid, protjerivnje, ubijanje, silovanje, mucenje... Upravo znaci kada kazes Volim RS, jer RS je nesto sto su stvorili navedeni i to stvorili su je u KRVI i na zlocinu. Ali sta to ima veze to je bilo pa ja.... sadami trebamo VOLITI RS jer etoona je tu i mi smo netolerantni...

E boze sacuvaj i ovaj Forum trpi svasta....
Kristijana

#363 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Kristijana »

JBL wrote:

Postaješ dosadan, a meni je više mučno ponavljati ( a i u skladu s napisanim - zašto bih? ) da ja nisam u RSu. Tvoj problem je što hoćeš Bosnu bez Srba, jer da ti hoćeš Bosnu sa Srbima drugačije bi tumačio ono što napisah. I svakom rječju samo dokazuješ da sam ja u pravu jer bilo šta afirmativno reći o Srbima tebi je potop. Pa majka mu stara, kako ne uviđaš sopstveni etnocentrizam? :twisted:

Ti si jedan od onih koji bi, da je u politici, sutra ladno pustio svoj narod da gine samo da se istjera mak na konac. Takvih usijanih glava ima na svim stranama, a ja nisam jedna od njih. Najprije, ne pere me nacija - nacije su zamišljene zajednice. Ali pere druge, a ti drugi su većina koju malo narajcaš i krene u sukob, izginu generacije bezveze. Rat je trebalo zaustavljati '92. a ne '95.

Da možemo pitati mrtve šta bi više voljeli: da su mrtvi a da je BiH samostalna ( i živi u rahatluku gdje je privreda u kolapsu 15 god. nakon rata, ljudi ne rade, a prava boraca su zadnja rupa na svirali onima kojima su puna usta Bosne i patriotskog naboja a iz jednog džepa viri 4000 KM, iz drugog karta za fancy destinaciju ) ili da su živi a da je BiH '92.ge ostala do daljnjeg u YU federaciji ( vjerovatno ušla u EU kad i Slovenija ), dok se ne riješe unutrašnja pitanja Bosne MIRNIM putem, šta bi odgovorili? Za mene samo život ima vrijednost, i nema veze što ljudski život traje 100 godina a države 1000. Život je snaga, države su kita ( zamišljena ), da prostiš. :skoljka:
Neko bosansko siroče nije rodila država nego poginuli mu otac i majka. Ta ista država za koju su oni dali život sutra bi bila spremna da to isto siroče, prema kojem se u miru odnosi maćehinski, pošalje da prolije i ono krv, za državu tj. šačicu vlastodržaca i i-pode njihovih klinaca.

Možda to tebi izgleda kao popuštanje Srbima ali hej, ti si živ, a mrtvi nisu. Život je najvrijedniji. I jasno, nije valjda ni Alija znao šta čeka Bosnu. Ali mi danas znamo šta čeka Bosnu kad se srlja i prepucava. To ti pričam. Možda bi bio manji rat, ali opet bi ljudi najebali. Ljudi, čovječe. Ako su tebi ljudi manje važni od naziva neke zamišljene zajednice, onda - nemam ti šta dalje pričati. :sad:

A Bošnjaci ne trebaju šutjeti, nego s dostojanstvom dalje. Glavni problem Bošnjaka nije omraženi RS, nego loša državna i federalna vlast. U zemlji gdje ljudi žive od jutra do sutra ( zlatna Juga :cry: ) RS je problem ne što je RS, nego što ima lošu vlast i takođe isključivost nesrba. Trebamo svi dalje, a pošto (opet) većina hoće u EU, trebamo raditi na toleranciji svega i svakoga. Meni nasreću, ta tolerancija je prirodna stvar, ti se moraš (m)učiti. I ne brkaj pojmove i ne pokušavaj da mi preslikaš vlastiti etnocentrizam - ja ne tolerišem srpske zločine i genocid, niti smatram Bošnjake izrod nacijom, kao što ti očito trpaš sve Srbe u isti koš i samo mjerkaš: Kad li će da proradi taj gen u ovom Peri, Marku, Jeleni? Koliko ti je iskrivljena percepcija najbolje se vidi što ti moj post koji govori ZA život, vidiš kao prijetnju, jer istovremeno govori ZA život onih preko, i jasno, suživot.

kurty, mnogi Bošnjaci, iako Srbima u BiH Kosovo fakat ništa ne znači, mnogi ga vidjeli nisu, iz nekog inata su za tu nezavisnost. Bosna bi sutra priznala Kosovo da se bh Srbi slože. Ovi se, opet, neće složiti, što iz inata što jer je Kosovo srpska zemlja. Kosovo je i albansko, međutim - nikad samo albansko. Nezavisno Kosovo je ubleha dok se ne stvore pravi istorijski uslovi da se ono spoji s Albanijom. Oni i ne moraju na papiru u Albaniju, biće u praksi itekako povezani. Složniji su nego drugi narod unutar sebe i spremni za generacijske žrtve da ostvare svoj ideal. Ko je u toj priči u pravu, realno, ko to može znati? Albanci sebe smatraju potomcima Ilira i starosjediocima a mi Slaveni smo došlje. I oni ganjaju neku svoju istorijsku pravdu, I Srbi ganjaju svoju. Taj prostor pripada svima koji tamo žive, ali je pitanje države. Za njih je jedino rješenje podjela Kosova haman na entitete. Za njih važi isto kao za nas, moraju naći kompromis. Oni su gori od nas - moraju se cijepati zbog potpuno različitog jezika, mi ipak imamo tu jaku poveznicu pa cijepanje Bosne nije neophodno, jer mi imamo sve potencijale da komuniciramo. Možemo svi biti Bosanci, s 4 vjere i ateistima, ili S/H/B nacije unutar Bosne. Albanci su sve 3 vjere, a jako složni, povezuju se jezikom i kulturom a ne vjerom. Od njih Bosanci imaju šta naučiti.

Makedonci su isto u strahu. Albanci drže skoro pola Makedonije. Ne bi išlo lako kao Kosovo jer Kosovo je ipak bilo samo pokrajina, ali unutrašnja previranja u Makedoniji su strašna. Albanci su tamo jako zahtjevni, odbijaju govoriti makedonski, mnogi ga i ne znaju jer imaju škole i fakultete na albanskom i kultura je totalno albanska, odavno žive autonomiju u praksi, žele širu autonomiju, zatim potpunu i vrijedno rade na tome ( baby boom-om naravno i albanizacijom svega )... tehnički, i tamo bi mogao za koju godinu ili dekadu da nikne entitet. Oni hoće svoj ''RS'' 1/1. Ostali će odseliti u istočnu Makedoniju, zbog diskriminacije, jasno. Makedonija je priznala Kosovo da se ''uliže'' svojim Albancima, a Srba u Makedoniji ima malo, pa, iako Makedonci obožavaju Srbe a Albance ne, morali su tako, zbog mira u kući ( iz istog razloga mi, BiH, ne priznajemo Kosovo ). Iz ovih primjera se vidi da želja za ''državom u državi'' nije srpski ekskluzivitet, to je opšta boljka Balkana a i svuda u svijetu.

GOLFER, i ti ga utuši. WTF., jeste vi svi nepismeni? Koji me đavo kritikujete kad ni ne čitate kako treba? Ko priča da treba voljeti Karadžića itd., halo ba? To što je vama u glavi RS = Karadžić, to je vaše pravo da tako mislite. RS nije Karadžić za 40% građana ove zemlje i to je jedino relevantno kad pričamo o budućnosti, a Karadžić je prošlost. Opet ponavljam :x :x :x da čujem bolju ideju: Kako vi vidite BiH za 10, 20, 30 godina? Bez RSa? Kako ćete to postići bez rata? Znači - cilj forumaša koji ''ne lupaju gluposti'' je novi sukob. Nijedan od vas nije proanalizirao situaciju sa strane i hladno i suvislo sročio koju rečenicu UVAŽAVAJUĆI SVE UGLOVE, kao što ja to radim, nego se ložite valjda na ratove, hoće to kad si muško, pa još indoktrinisano.

Mogu ja tebi pomirljivo i reći ''Ok, ti si u pravu'' ali ti kažem istinu: ''Ti si djelomično u pravu''. Skontaj da se ne radi o tome ko je u pravu, nego kako da tvoje pravo ne smeta tuđem pravu. Vi s jedne strane hoćete Bosnu a s druge nećete RS. Što se mene tiče ukinite je sutra. I Federaciju, i nazovimo se kako nam i priliči ''Zbunjena i sjebana buduća možebitna članica EU''. Nazovimo se 51. američkom državom ili norveškom kolonijom, što jednom neko mudar na ovom forumu napisa. To bi valjalo. Ali ne pitam se ja, nego RS. Kao što ste vi 92. zapeli da Bosna bude potpuno nezavisna, i to preko noći, kao da je Juga bila genocidna tvorevina pa brže bolje hajmo vanka, tako danas oni zapinju za RS. Samo vi zapinjite dok ne odapnete. Ne znam kako vam nije dosadilo. :shock:

Samo širite netoleranciju ( na današnji dan ste mogli da ohanete :twisted: ) i beznađe. Bljak. :twisted: :-? :-?
ljubav_aha

#364 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by ljubav_aha »

MuaDib wrote:@kamen spoticanja
Klasična zemjena teza i odgovor osobe, koja se pronašla u onome šta ja govorim. Ja ne mrzim nikoga, ali svaki oblik nacionalizma, bio on i bošnjački ne podnosim. A u Sarajevu, ako si slijep pored očiju, iz godine u godinu nameće se bošnjački primitivni nacionalizam, koji se krije iza skuta vječite žrtve, antibošnjaštva, antibosanstva ili islamofobije. Ako bilo šta kažeš protiv tog bošnjačkog primitivizma žigodišu te u najmnanju ruku kao izdajnika i saradnika onih tamo. E pa ako ćemo se igrati takvih argumenata, bolje nemoj.
Ja se deklarišem kao Bosanac i kao osoba iz "mješanog braka" Bošnjaka i Srpkinje, daleko bolje vidim i osjetim mnoge stvari. I mogu bolje razumjeti "čiste" Srbin, Hrvat ili Ciganin. Problem bh naroda je što o sebi misle sve najbolje, a o druga dva sve najgore. I ti po svemu sudeči si upao u tu zamku. Meni ne smetaju ni džamije, ni pokrivene žene, ali mi smetaju nazovidžamije (koje odudaraju od tradicije bosaqnske čaršije) i kavzivjernici koji se kriju iza marema ili brade soleći drugima pamet, smeta mi kad se riječ dobar dan posmatra kao uvreda, smeta mi da mi se svaka riječ vaga i upoređuje sa nacionalističkim predstavama. I gospdin Josip Pejkavić je rekao, nije bilo dosta što su od djela Sarajeva počeli praviti neprirodnu svesrpsku kasabu, već su i od federalnog dijela počeli praviti neprirodnu islamsku mahalu i grad podređivati potrebama isključivo jedne vjerske zajednice. A Bošnjaci bi se ozbiljno trebali zapitati odgovara li ovakva politika njihovom nacionalnom biću i da li je to ono za šta su se oprdjelili na referendumu 1992. godine.

bravo,zato sam spomeula "odvojenost" sarajeva :-D :thumbup:
Zlata M.

#365 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Zlata M. »

felipe kajetano wrote:
i ja znam ponekad popiti kafu sa komsijom, nekad se i rostilj zna raspaliti..i sta onda?...kafenisanje je dokaz cega :-? ?...kafenisalo se i prije rata, islo se na pokrivanja kuca, vikalo sa krovova sa sve peskirima i priglavcima oko vrata pa su se isto tako te kuce sa ljubavi i palile :wink: ...ne shvatam poentu,,sta zelis da dokazes?....ako sam realan da sam fasista koji mrzi ostale?...iskustvo iz ne tako davne proslosti govori da je taj nash komsiluk obicna ubleha i glupo ga je idealizovati nakon 200 000 mrtvih i par stotina hiljada raseljenih...sad bi sa soljicom kafe i umrlicom iz "Oslobodjenja" dokazao suprotno :-)

@pipi

meni se cini da si dovoljno star da kontash neke stvari, al' ponasas se kao unuk prvoborca koji se u slobodno vrijeme zanima likom i djelom pokojnog Che Gevare :-) ..o cemu ti trabunjas svo vrijeme.."rat je dosao iz Srbije"...ok...da sad ne sirim polemiku na to..sta ako sledeci put dodje iz Mađarske ili Madagaskara?...svi su krivi sem divnog bosanskog komsiluka koji gle cuda cine ne ljudi iz Srbije, Madjarske i sa Madagaskara vec ljudi koji su rodjeni u BiH..stanovnici BiH :-? .....jebo to, popijemo kafu, rakiju, malko zamezimo...komsiji uljudno jutrom nazovemo dobro jutro i oshini po prasini..samo da zavjesa ne bude vlazna..ima vatra da se vidi sa Jupitera!!!........ja ne zelim da imamo loshe komsijske odnose niti sam protiv toga..al' mojne muda pod bubrege..sa svojih cirka 60 godina bi to morao znati :wink:
:thumbup:
... s tim da ja rado citam @Pipi-jeve postove, a i one od @bogumila, od @popajica. Sve divni ljudi. :) ... al' previse idealiziranja i hvatanja za slamku ... :sad: Dobrog komsiluka ima sirom svijeta, nacionalno mijesanih brakova - takodje, jakih prijateljstava medju ljudima razlicitih nacija - u svakom slucaju ... i dobro je sto je tako. :) ... jedina razlika je u tome, da se u drugim drzavama niko ne poziva na te fenomene, kad je u pitanju postojanje i opstanak istih. Tad su relevantne neke druge stvari, koje sa emotivnim sferama jedinke nemaju bas puno veze.

... skoro na nekoj drugoj temi o 'povjerenju medju nasim narodima, koje (ni manje, ni vise ... hehehe) vrtoglavo raste' ! :shock: ... kad ne umrijeh od shege ! :lol: ... koje jezicke klizavice ! :-) Ali one oslikavaju bas taj dio naseg mentaliteta, o koji se saplicemo kroz istoriju. U nas sve 'vrtoglavo' : ljubav, mrznja, povjerenje, nepovjerenje ... :-) ... k'o da se radi o kakvoj stravstvenoj aferi izmedju dvoje zaljubljenih, a ne - odnosu citavih naroda.
Neozbiljno. :|
kamen spoticanja

#366 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by kamen spoticanja »

MuaDib wrote:Josip Pejaković ne odlazi zato što je Josip, Hrvat, katolik, super Bosnac, komunista, u lijenovićevoj stranci. Josip je najavio da razmišlja o odlasku iz Sarajeva. Josip želi da ode iz Sarajeva jer je nivo primitivizma u ovom gradu prešao svaku mjeru. Sarajevo svakim danom postaje sve netolerantnija sredina, Sarajevo se pretvara u bliskoistočnu mahalu, urbane konture grada gutaju kvazinaselja, u Sarajevu se provodi tiha islamizacija, koju ne žele ni Bošnjaci, ali po onoj staroj šute i trpe, zajedno sa svim normalnim građanima.
Josip Pejaković ide iz Bosne, jel ovo nije Bosna za koju se zalagao, ovo što danas imamo je, moram tako reči kondominij Bošnjakistan, Srpska, Herceg-Bosna. Jospipa guši razina patokratije na bosanskohercegovački način.
Većinski Bošnjaci, Srbi i Hrvati dozvolili su da par nacionalističkih psihopata i 1/3 izmanipulisane mase vlada njihovim životima, da Bosnu odvaja od njene viševjekovne prirode, da pljačka, da žari i pali ovom napaćenom zemljom.
Nije ništa onako kako se promoviše, drevna je istina, i Josip na to ukazuje kao alternativni visoki predstavnik, kao onaj koji otkriva šta znači u ime naroda. Ukazuje da je rat isključivo pokrenut radi pljačke, a ne nacionalnih ideala. Ali to je nebitno, već je bitno što je dao njima amo intrevju, što je pohvalio Dodika. A što je pohvalio Dodika, ne što je on super političar, super Srbin, već ga je pohvalio što ima stav, što se njegova riječ poštuje i što pokazuje što na umu, to na drumu, da igra na otvorene karte i zastupa interese RS, ne ulazeći kako je ona nastala. Imamo li mi tkz. bosanski patrioti i domoljubi takvog političara, imamo li mi probosansku istinsku figuru, ili imamo prepotentnog Zlatka, prefrganog Sulejmana, nadobudnog Harisa ili bosansku verziju Berluskonija-Fahru. Sve su to stvari koje normalnog čovjeka bole. A posebno Josipa jer je za Hrvate izdajnik, Srbe ustaša, a ovdje ikebana, koja treba da šuti. Jospi nije takav čovjek, koji šuti i trpi. Josip upozorava, kao i mnogi drugi, ali nema ko da sluša.
Pa se nemojmo čuditi kada se probudite jedan dan, i vidite da Sarajeva nema, da je sve izvitopereno i da vaše, naše djete teroriše neki kabadahija, neki mali vehabija, neki narkobosić, sin nekog guzonje. Ali tada će biti kasno, isuviše kasno. Za kraj moram citirati pastora Martina Niemöllera:

Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam ćutao;
jer nisam bio komunista.

Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam ćutao;
jer nisam bio socijaldemokrata.

Kada su došli po sindikalce,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalac.

Kada su došli po mene,
nije preostao niko da se pobuni.
nije preostao niko da se pobuni.

Da ne bi i kod nas bilo slično

Kada je Gertruda odlazila,
nisam se bunio,
jer nisam operni pjevač.

Kad je Josip odlazio,
nisam se bunio,
jer nisam glumac.

Kad mi je komšija odlazio,
nisam se bunio,
jer sam mislio blago njemu.

Sad kada je došlo vrijeme
da ja odem,
nema nikog da me zaustavi.

Jer jedva čekaju da im prodam stan,
da prodam kuću i da odem,
jer nemam njegov dijalekt,
jer ne nosim bradu,
jer mi žena nije pokrivena,
jer ne idem na džumu,
jer mi je kćerka nosi kožnu jaknu,
ali nema ko da me zaustavi,
isem da glavu spasim..
dakle stovani muadibe ovo ste vi pisali na temi o josipu pejakovicu...i poslije ovoga jasno je i ko ste i sta ste i sta vas "diskriminise"...sve jasno :)
kamen spoticanja

#367 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by kamen spoticanja »

Kristijana wrote: kamen spoticanja, tvom drugu svaka čast. Sigurno je da ti gotiviš mnoge Srbe. Sve dok govore i ponašaju se u skladu sa tvojim duboko usađenim predrasudama i isključivim svjetonazorima. Lako je gotiviti ljude tako, probaj da zagotiviš one koji su na pola puta između dvije krajnosti - to su oni koji ne moraju kompulzivno pljuvati po svom narodu da bi ih drugi narod respektovao, a ako kompulzivna pljuvačina izostane odmah su ''donji''. Moguće je, zapravo, biti gorljivi ili ''normalni'' patriota Srbin bez da mrziš druge nacije.
Jasno je naravno, da će i Srbi koji su bili pod opsadom ( ili nisu ali su osuđivali opsadu ) biti ogorčeni na Srbe, nemoj misliti da ja i drugi SA Srbi to nismo. Ali, nema potrebe da perpetuiramo tu ogorčenost koja bi nam služila isključivo za bolje uklapanje u sredinu i da verbalna paljba po Srbima bude glavni pokazatelj našeg karaktera, morala i patriotizma. :-?
najvolem kad se ljudi pocnu baviti s mnom ne temi koja se ne zove @kamen spoticanja...i jos kad se pocnu igrati psihoanalize a pred sobom imaju moja dva posta :) sta ti ,bona,znas koga ja i zbog cega gotivim i sta su moji svjetonazori :-) ...sta uopste znas koliko ja jos imam vladimira uz bok....i djes vidjela da nekoga pljujem ovde...pljuvaci su opozitna strana ove ,nazovi, diskusije...i ope' ponavljam kome se ne svidja sarajevo dobrinja nije daleko...jes da ce morat gledat fahdovu dzamiju pocesto ali bar ce biti svoj na svome :wink:
Last edited by kamen spoticanja on 11/12/2010 10:55, edited 1 time in total.
Palavra

#368 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Palavra »

Sarajevo treba dabude i ako bog da bit ce Bosnjacki centar koji treba da odise i mirise Islamom, carsijom, kahvom, baklavom... a svi oni kojima to smeta bi trebali naravno pokupiti svoje prnje i otici tamo gdje im je ljepse i gdje nece osjecati diskriminaciju... :bih:
chuchumbamayumbe

#369 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by chuchumbamayumbe »

Palavra wrote:Sarajevo treba dabude i ako bog da bit ce Bosnjacki centar koji treba da odise i mirise Islamom, carsijom, kahvom, baklavom... a svi oni kojima to smeta bi trebali naravno pokupiti svoje prnje i otici tamo gdje im je ljepse i gdje nece osjecati diskriminaciju... :bih:
Apsolutno se slažem!
:thumbup: :bih:
MuaDib

#370 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by MuaDib »

U Sarajevu je nažalost pirovu pobjedu odnjela provincija. Ali ničija nije bila do zore :)
Sve će ovo jednom proći, a onda će se mnogi stidjeti svojih pogleda i svog primitivizma.
fireman

#371 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by fireman »

Ne slušam Seku,šabana itd....,slušam ekv,idole,haustor,rođen sam u Sarajevu,živim u Sarajevu i bio sam kada je najteže bilo u Sarajevu.Oni što su avionima devedeset druge letili za Beograd sada i postavljaju ovakve teme.Samo im jedno mogu reći,osjećam se ko Rus koji je dočekao oslobođenje Staljingrada u WW2.Kamo sreće da su bili aerodromi po Višegradu,Foči ,Srebrenici pa da se Bošnjaci onako fino spakuju kao Srbi iz Sarajeva i odu na sigurno mjesto vjerovatno ne bi bilo potrebe za DNK analizom na ovim prostorima.Pitanje za diskrimirane!Jeli vas stid proći pored spomenika djeci ubijenoj u opsadi,jeli vas stid proći pored grobalja koja šute i govore samo razumnima!Jeli vas stid kada govorite u javnosti da je Sarajevo muslimanski grad a dva puta idete iz njega da bi se vratili,jednom devedeset druge penjete se na brda ne da bi skijali ,otkud snijeg u aprilu?! Drugi put 95 kada napuštate svoja vjekovna ognjišta,e šta bi sada mi trebali, da vas molimo da se vratite kako ovo ne bi bio muslimanski grad......Gospodo bivša ovo je grad svih onih koji ga prihvataju svojim,koji prihvataju njegovu istoriju onakva kaKva je bila činjenično, Valter je i danas heroj u Sarajevu ali i Zajko,Šehović i svi oni heroji koji su se borili za istu stvar ko i Valter, a to je borba protiv nacizma!
Baltazar-x

#372 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Baltazar-x »

chuchumbamayumbe wrote:
Palavra wrote:Sarajevo treba dabude i ako bog da bit ce Bosnjacki centar koji treba da odise i mirise Islamom, carsijom, kahvom, baklavom... a svi oni kojima to smeta bi trebali naravno pokupiti svoje prnje i otici tamo gdje im je ljepse i gdje nece osjecati diskriminaciju... :bih:
Apsolutno se slažem!
.
Svaka cast, ovo su iskreni komentari.
Pa , i cini mi se da sve i ide u tom pravcu (tu je to negdje)...

Mada, ne cini li vam se , da su smajliji koje ste postavili na kraju njih ( :bih:)...nekako u kontri ..
Nece moci i jare i pare... :)
Last edited by Baltazar-x on 11/12/2010 11:36, edited 1 time in total.
HAVANA

#373 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by HAVANA »

U Banjaluci treba da bude i ako bog da bice srpski centar i da odise srpstvom i pravoslavljem,rakijom i cvarcima...a svi oni kojima to smeta trebali bi naravno pokupiti prnje i otici kod anamo onih...svojih...Image
Takodje mislim da mostar treba da bude i ako bog da bice hrvatski centar ,da odise hrvatstvom i katolicanstvom...a svi oni kojima to smeta neka pokupe svoje prnje i idu...Image

I tako...ispunismo veliku zelju...radovanovu...Image
HAVANA

#374 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by HAVANA »

chuchumbamayumbe wrote:
Apsolutno se slažem!

Žimslo ti ga ja :lol:
Baltazar-x

#375 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Baltazar-x »

HAVANA wrote:
U Banjaluci treba da bude i ako bog da bice srpski centar i da odise srpstvom i pravoslavljem,rakijom i cvarcima...a svi oni kojima to smeta trebali bi naravno pokupiti prnje i otici kod anamo onih...svojih...Image
Takodje mislim da mostar treba da bude i ako bog da bice hrvatski centar ,da odise hrvatstvom i katolicanstvom...a svi oni kojima to smeta neka pokupe svoje prnje i idu...Image

I tako...ispunismo veliku zelju...radovanovu...Image
Ne bih rekao da je to samo njegova zelja.....Pa on je u Hagu...a mi smo ovdje.. :)
Locked