JBL wrote:Kristijana wrote:Neki su pritom nevjerovatno kontradiktorni: vole, kao Bosnu, a mrze Srpsku. A Srpska nije u Bosni?

Vole Bosnu, ne vole Srbe. A hoće zajedničku državu!
...
apsurdno je da Srbin ne smije reći da je Kosovo oteto od Srbije, npr. ili bilo šta pozitivno o Srbima, Srpskoj, Srbiji...
...
U SA je u redu da bilo ko kaže: ''RS je genocidna tvorevina'', a nije uredu reći: ''Volim RS''.
...
Zašto neko u SA, bilo koje nacije, ne bi volio RS, ako mu se voli RS?
...
Kako mislite očuvati Bosnu a ne volite RS?
i ti se usudjujes filozofirati o diskriminaciji i multikulturalnosti?!

Naravno.
Šta ne stoji u ovome što sam napisala? Možda na prvu zvuči čudno, ali već sam to objašnjavala, današnji i sutrašnji žitelji RS-a u ratu bili bebe ili nerođeni - nastavi li se politika prepucavanja bez kraja i konca, a u suštini nepotrebna i nekonstruktivna, oni će se jednog dana upitati: A što mi uopšte živimo s ovim Bošnjacima kad jedne lijepe nemaju za nas ( reminder: oni u školama i medijima uče sve naj naj o RSu, a ovdje uče sve grrr grrr o RSu )? I bi referendum dok si rekao ERES.
I čisto pragmatično: znate da Srbi ne bi dali RS nizašta. Bošnjaci ne bi dali Bosnu nizašta. Kompromis bi bio, RS u Bosni. Alternativa je novi rat. Vjerovatno bi bio kraći ali moguć je. E sad, mene lično zabole kako se zove RS. Na našim prostorima žive ljudi koji nisu makli iz svog sela a promijenili 3 države. Ovdje države, federacije, entiteti nastaju i nestaju kako kome puhne - to ne bi trebalo više nikog da šokira. Ono što takođe nestaje su ljudi, a mene bogami to i dalje šokira. Patriotizam folovi golovi, ali kome se još gine ( ponovo ) i za šta ba i zašto bre? Da bi nova tura političkih tureva naturila nove granice ( na karti i u glavama ), te na tvojoj i mojoj žrtvi gradila sebi vikendice i dizala poslaničke plate do 2050.? Da je sreće, naša dva entiteta bi se takmičila zdravotakmičarski, ko će više napredovati, pa da ga Svijet pohvali, a ne bi se prepucavali unedogled, bez ikakve fajde za 90% življa.
Multikulturalnost se može postići i u RSu i u Federaciji, ali treba volje. A volje nema. Dežurni ''branitelji'' Sarajeva poručuju nam ''Idite ako vam ne valja'' a da odemo gdje nego u RS. I onda, kao, oni su za multikulturalnost i toleranciju, a ja nisam? Pa ko je ovdje lud?
Tolerancija je baza za razvoj. Mi kao država godinama tapkamo u mjestu ne samo zbog loših političara nego i zbog narcisoidnog poremećaja zvanog ''etnocentrizam'' a od koga hronično boluju tačno 3 naroda u Bosni ( i poneki forumaši, kao
kamen spoticanja 
). Hajd', bar ga ona šaka Jevreja nema.
Što se tiče rečenica o RS u - isto se dade sprovesti eksperiment. Izgovori negdje u SA ''Volim RS'' i ima da te dekapitiraju. A nigdje veze, jer si dao legitimnu patriotsku izjavu. E sad, jasno je da Bošnjaci ne mogu da vole RS tek tako i nije to poenta, niti ću ja takvo šta očekivati. Međutim, ogroman je broj ljudi koji obožavaju taj RS a oni su naši sunarodnjaci. Jeste, neki su zločinci, s naglaskom na neki. RS će, već od 2020., da vrvi ljudima koji će, možda i biti totalno prosrpski orijentisani, ali sa bitnom razlikom - oni su de facto čisti i neukaljani. Ako misliš da će u njima nekad proraditi mržnja pa da krenu u novi sukob, možda, ali to bogami važi danas i za Bošnjake, gro ih je indoktrinisano isto kao što su Srbi. Bošnjaci 1992. i 2010. su nebo i zemlja. Tad plačljive bebe, danas punoljetni i drčni, puni poleta. Zbog suživota i sutrašnjice treba primiriti retoriku. A da izgovorim i očitu istinu: Amerika je genocidna tvorevina, takođe. Daleko od toga da treba ode pjevati RSu, ali RS je višeslojan i višeznačan - ono što je tebi nije njima. I mora se naći bilo kakvo srednje rješenje. Ako neko ima bolje, bujrum nek' obrazloži, ali da to rješenje potpuno isključuje ratne sukobe.
U SA svako ko misli i priča da RS je genocidna nek' priča. Svako ima pravo na mišljenje i politički stav. Ali, isto tako svako ko misli da nije tako treba imati pravo da to kaže bez poziva na linč. Ta sintagma zapravo ostavlja dosta širok prostor za diskusiju. Kad kažemo ''Sarajevo bilo pod opsadom'' tu nema mjesta za diskusiju - fakat je bilo.
Možemo reći i da je bilo etničko čišćenje ili genocid ili masovni zločini nad civilima ( niko to ne negira! ) ali da je RS genocidna to je već širi kontekst. Zločine čine određeni (ne)ljudi i grupacije, a RS pored tih neljudi čine i djeca, žene, pa i Dodik, koji u ratu nije učestvovao u zločinima. Da napravim i možda nezgrapnu metaforu ( ali ne znam više kako objasniti ): dijete začeto silovanjem majka će opet voljeti ili zavoljeti, a isto je i s RSom. Nastao je u nasilnim vremenima i kao nužda da se rat zaustavi, ali to ne znači da iz toga ne može izrasti nešto dobro.
Što se tiče predaje ratnih zločinaca, ja sam za procesuiranje i onih najsitnijih izvršilaca ( i smrtnu kaznu ). Meni ne znači puno što je Karadžić u Hagu ako sam svjesna da tamo negdje u RSu, Srbiji, svijetu slobodno živi i kreće se neki izopačeni um što je mučki ubijao civile po istočnoj Bosni. Tu nema rasprave i da ja naletim na takvog, pao bi mi mrak na oči kao Tariku u Remake-u. Svako ko se s tim ne slaže odobrava zločine, a ne onaj koji odobrava, bolje rečeno - toleriše kao neminovnu istorijsku činjenicu - RS. Bio Bošnjak ili Srbin, svejedno.
Nekom se može činiti da sam ja neki hermafrodit od miksanog ljevičara i desničara, ali fora je u tome da prosto imamo tu dva ili tri naroda, a svaki je sa svojom verzijom priče i potpuno usaglašenje je moguće u nekim pitanjima ali ne u svim i to je realnost. Dakle, realno je očekivati izvinjenja, opraštanja, toleranciju u RSu, priznanje zločina, izručenje zločinaca. Nerealno - ukidanje RSa. Čaša je za Bošnjake ipak napola puna, a ne napola prazna. Možda postoji RS ali postoji i Bosna. Postoje i ljudi koji ne mrze RS a Bošnjaci su i ljudi koji ne mrze Bosnu a Srbi su. Ostali treba da dođu pameti i da počnu tako razmišljati inače kuku nama svima. A unutrašnje stvari će se srediti. Nadam se da će narod doći pameti i okrenuti se bitni(ji)m stvarima.
Kosovo? Vidiš, i tu je dosta pogrešnih shvatanja. Albanci su meni fin narod, da se razumijemo. Ali, oni znaju svoje. Zove se Velika Albanija. Meni je lik '92. pričao šta oni planiraju - Kosovo, Zapadnu Makedoniju i još ponešto pripojiti Albaniji pa makar radili na tome 100 godina. Ja mislila tip zajebava, ali sad vidim da im plan ide odlično. Druškane, Albanci se žene od 18.-25. godine. Ne možeš naći single Albanca svijećom da ga tražiš. Svaki dobije 3 - 10 djece. Da se malo našalim na ovoj sumornoj temi, kod Albanaca se i natural born gejevi prestrejtišu učas za dobrobit mile im Šćiprije.

Običaji ili Veliki Plan - nevažno. I neka ih, meni nijedno dijete ne smeta. Međutim, da je Kosovo otišlo zbog baby boom-a, otišlo je. Tj. oteto na fini način.
U Sarajevu mnogi podržavaju nezavisno Kosovo čisto tjerajuć' inat Srbima. Da je logike i pameti, bili bi protiv, jer sa Srbima valja živjeti u zajedničkoj državi, a ne sa Albancima ( nadajmo se da se neće i kod nas baby boom-ati

). Ali, s druge strane, nije naše da se tim bakćemo, to je problem Srbije i sad im je prilično kasno. Šta god pisalo de iure, de facto je Kosovo - albansko. I njima slijede entiteti, kantoni, prepucavanja...
By the way, kome se likuje nad Srbijom a nije ćorav vidi da je Srbija na sto strana u sosu - ode Kosovo, Vojvodina je sumnjiva, Sandžak sumnjiv, sve ispod BGa grca u neimaštini, neće ih Evropa...
Ko mete svoje dvorište vidi da smo i mi u sosu - ode pola mladih, RS sumnjiv, 3.ći entitet sumnjiv, sve van SA grca u neimaštini, neće nas Evropa...
kamen spoticanja, tvom drugu svaka čast. Sigurno je da ti gotiviš mnoge Srbe. Sve dok govore i ponašaju se u skladu sa tvojim duboko usađenim predrasudama i isključivim svjetonazorima. Lako je gotiviti ljude tako, probaj da zagotiviš one koji su na pola puta između dvije krajnosti - to su oni koji ne moraju kompulzivno pljuvati po svom narodu da bi ih drugi narod respektovao, a ako kompulzivna pljuvačina izostane odmah su ''donji''. Moguće je, zapravo, biti gorljivi ili ''normalni'' patriota Srbin bez da mrziš druge nacije.
Jasno je naravno, da će i Srbi koji su bili pod opsadom ( ili nisu ali su osuđivali opsadu ) biti ogorčeni na Srbe, nemoj misliti da ja i drugi SA Srbi to nismo. Ali, nema potrebe da perpetuiramo tu ogorčenost koja bi nam služila isključivo za bolje uklapanje u sredinu i da verbalna paljba po Srbima bude glavni pokazatelj našeg karaktera, morala i patriotizma.