GOLFER wrote:ne znam sta je smjesnije i jadnije, to sto tipovi koji se kunu u Drazu i Bobana uvaljuju Sarajevu nekakvu diskriminaciju i netoleranciju ili sto se netolerancijom perverzija, poput homoseksualizma i slicnih devijacija, pokusavaju dokazati nekakve diskriminacije nad srbima i hrvatima u Sarajevu, To bi moglo jedino ako su svi srbi i Hrvati homosexualci, ali posto znamo svi da nisu, onda djaba trosite rijeci...
zaista bi volio da cujem neki slucaj diskriminacije u Sarajevu, ali da to nije opsovo mi ''Hrvatsku'' mater, jer meni su 1000 puta psovali u raji, na ulici, u igri itd... cijelu familiju + dzamiju, tespih, munaru, hodzu, bulu, reisa, pa i mjesec i zvijezdu pa sve do Boga... naravno to nije ured NIKAKO, ali to nije nikakva diskriminacija u ovom obliku o kojem mi raspravljamo, to je jezik ULICE i nevaspitane djecurlije...
kada neko porusi svaku dzamiju do koje dodje, to znaci da taj neko ima jasan cilj, a zna se ko je rusio na taj nacin, ti isti ljudi i dalje zive i NJIHOVIM SE GLAVAMA nista nije promjenilo... Kada je rusio dzamiju 1992 radio je to jer MRZI, i dan danas zeli isto, i uradio bi da moze, i takvih ljudi ima HILJADE i HILJADE, to je ono sa cime cemo se mi morati suociti prije ili kasnije.
Ti ljudi, zlocinci, imaju djecu i uce ih da mrze i da ruse, uce ih da smo mi njihovi smrtni neprijatelji... To je problem ljudi, a mozemo mi ovda pametovati jel ko koga u Sarajevu mrko pogledao, pustite se vi sarajeva, stvarni problemi su u mjestima gdje je pobijedio zlocin OCITIM ubijanjem, silovanjem, progonom i genocidom. Pricajmo o stvarnim problemima...
Shvatam da su naši svjetonazori nebo i zemlja - ti si očito jači konzervativac - i to je tvoja stvar, imaš pravo da misliš šta hoćeš o homoseksualcima , pa i da ih smatraš perverznjacima. Poštovanje homoseksualaca i njihovo tretiranje kao svih ostalih je izuzetno važno, jer oni čine i do 5-10% ukupne populacije. To u praksi znači da je neki tvoj rođak/a, drug/arica, bivša cura, poznanik/ca ili više njih gay osoba. Osobni stav o homoseksualnosti je osobna stvar, ali javno je nešto drugo. U javnosti te ljude treba tretirati jednako kao i heteroseksualce.
Drugo, otkud ti ideja da se neko ovdje kune u Dražu i Bobana? Nisam to primijetila. Ti što se u njih kunu vjerovatno pohode neke ultradesničarske forume, ovdje ne bi opstali dugo. A ako je ovo bilo na moj račun
( pošto sam ja ta koja je spominjala homoseksualce ) da te obavijestim da sam se ja uvijek klela u Tita i partizane, a trenutno se kunem u Noama Chomskog i ekipu.
Treće, mi smo ovdje odrasli a ne dječurlija, tako da i ne pričamo na nivou dječjih uvreda, a i one potiču od onog što pokupe od odraslih. Primjera je ovdje na temi bilo sasvim dosta. A i ne mogu se svi primjeri opisati javno. Ja sam navela eksperiment s krstom, a i sama sam svjedočila nekim prizorima gdje neko ODRASTAO i UVAŽENI ''GRAĐANIN'' posprdno i loše govori o Srbima u prisustvu nekog Srbina i to radi namjerno. To se u psihologiji naziva ''verbalno zlostavljanje'', zlostavljanje na poslu je ''mobbing'' a među djecom ''bullying''. Primjer koji je naveo
MuaDib je takav - neki od nas se znaju nositi s tim, drugi ne. Ta žena je šutjela, ja bih se bila posvađala, ali nije riječ o tome, radi se o tome da je ta žena prije 20 godina kupovala slaninu bez tuđih komentara, a danas ih mora slušati. E, zašto bi? Ovo je i njen grad. A i da ne govorim o tome da je krajnji seljakluk viriti drugome u korpu.
Naravno, ima masa Bošnjaka koji su friendly sa Srbima i ne vire nikome u korpu, ali je finta u tome da prevaspitamo ove druge, jer to je ipak stvar seljakluka, to smo se svi usaglasili. Ne smijemo mi, tolerantni, tolerisati tuđu netolerantnost! Kao što rekoh, u duhu tolerancije je tolerisati ljudska prava na ''sopstvenu'' misao, pa i priču unutar svog kruga. To praktično znači da hanuma iz primjera može svojoj prijateljici na kafi reći uz kikot: ''Ja šta je ovih Vlaha...'' ali kada ona to kaže javno, upućeno ''Vlahinji'', tada je to verbalni napad na nacionalnoj osnovi i to se ne može tolerisati.
Što se tiče džamija, mi ovdje pričamo o SARAJEVSKIM Srbima i Hrvatima koji su ostali tu, a oni koliko mi je poznato, nisu rušili nikakve džamije. Zašto uvlačiš zločince na ovu temu? Ti smatraš da hiljade srpskih porodica ispire djeci mozak i uče ih da mrze. I, moguće je da si, nažalost, u pravu. Međutim, ne dešava li se to isto u bošnjačkim porodicama? Evo, u tvojoj, na primjer. Ako ti svojoj djeci pričaš/budeš pričao slično ovome što si ovdje napisao, direktno im usađuješ mržnju. I u čemu si onda bolji od Srba koji to rade? To je ono s čim treba da se suočiš - TI. I svako ponaosob. Ja sam odgojena u porodici kojoj je tolerancija kodno ime, i sva sučeljavanja odavno sam obavila.
Tačno je da se ove diskriminacije čine poput mačjeg kašlja u poređenju sa pravim zločinima. Međutim, to su ratni zločini, a danas je mir - već 15 godina. Svi koji sebe smatraju vjernicima trebali bi biti dobri, moralni i širiti ljubav i toleranciju, a ne mržnju. Jedna od najsmješnijih stvari je da danas u Sarajevu možeš naći koju hiljadu ateista koji su po moralu, dobroti i toleranciji svjetlosnim godinama naprijed od svojih par hiljada sugrađana koji su vjernici, a mrze sve što im se nađe na putu a da je mrzozovno, od udruženja koje pravi izložbu do bakica koje kupuju slaninu, vjerovatno jer su čule da je dobro za pluća ili šta već.
kamen spoticanja, ti istresaš iz sebe šejtana ilitiga istjeruješ đavla. Daj oladi malo, ili pažljivije čitaj o čemu je riječ. Niko ovdje nije rekao da mu smetaju žene u maramama, ezani, Ramazan, džamije... i šta svojataš grad i Bošnjake, kao ''Boli Bošnju je li vama smeta diskriminacija'', šta si ti, neki capo di tutti capi Bošnjaka? Budi uvjeren da ima Bošnjaka kojima se ne bi svidjele tvoje pisanije i smeta im kad se nepotrebno govori loše o Srbima/Hrvatima jer, da se podsjetimo, oni su rođaci, žene, muževi, prijatelji, kolege, komšije mnogim Bošnjacima.
metronom, prvi pasus istina, u Sarajevu su ugroženi i Bošnjaci, općenito - svi osim političara i dobro uhljebljene a nepotrebne administracije. Drugi pasus ne baš. I ti pročitaj pažljivije neke prethodne postove. Uz to, niko ovdje nije rekao da smeta ezan. U velikom gradu, gdje sve vri od buke, kratkotrajni i umjereno bučni ezani zaista nisu smetnja. Uostalom, i crkve zvone svoje po Sarajevu.