Diskriminacija u Sarajevu
-
Nezbilj
#1 Diskriminacija u Sarajevu
Obzirom da je zaključana tema o Josipu Pejakoviću, a da se na toj temi zapravo raspravljalo o "diskriminaciji u Sarajevu" odnosno optužbama na račun položaja nebošnjaka u glavnom gradu nadam se da mi moderacija neće zamjeriti što ću otvoriti posebnu temu o tome.
Mislim da je potrebno i dobro o ovoj temi otvoreno raspraviti. Optužbe na račun Sarajeva redovne su i ustaljene. U RS-u se Sarajevo ne doživljava kao glavni grad kao ni u Hercegovini. Često ga porede sa Teheranom optužuju za mali procenat nebošnjaka, kritikuju sve one koji su tokom i poslije rata u ovaj grad doselili itd. Umjetnici poput Pejakovića i Montena kažu da Sarajevo nije više ona kulturna i stvaralačka oaza da nema više "onog" sarajevskog duha i kulture.
Dakle moje pitanje je kakvo je stvarno stanje duha današnjeg Sarajeva. Da li ovaj grad zaista diskriminira, mrzi, smatra uljezima one koji nisu u većini odnosno Bošnjaci. Da li mi svojim odnosom, činjenjem ili propuštanjem nečega činimo život naših sugrađana koji nisu muslimani, Bošnjaci, Bosanci, Sarajlije ili nešto drugo, nepodnošljivim.
Bilo bi lijepo kada bi čuli malo direktnih iskustava i razmišljanja ljudi koji ovdje žive, kako onih iz večinskog tako i onih iz manjinskog "tora".
Mislim da je potrebno i dobro o ovoj temi otvoreno raspraviti. Optužbe na račun Sarajeva redovne su i ustaljene. U RS-u se Sarajevo ne doživljava kao glavni grad kao ni u Hercegovini. Često ga porede sa Teheranom optužuju za mali procenat nebošnjaka, kritikuju sve one koji su tokom i poslije rata u ovaj grad doselili itd. Umjetnici poput Pejakovića i Montena kažu da Sarajevo nije više ona kulturna i stvaralačka oaza da nema više "onog" sarajevskog duha i kulture.
Dakle moje pitanje je kakvo je stvarno stanje duha današnjeg Sarajeva. Da li ovaj grad zaista diskriminira, mrzi, smatra uljezima one koji nisu u većini odnosno Bošnjaci. Da li mi svojim odnosom, činjenjem ili propuštanjem nečega činimo život naših sugrađana koji nisu muslimani, Bošnjaci, Bosanci, Sarajlije ili nešto drugo, nepodnošljivim.
Bilo bi lijepo kada bi čuli malo direktnih iskustava i razmišljanja ljudi koji ovdje žive, kako onih iz večinskog tako i onih iz manjinskog "tora".
- star(i)mo
#2 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Ne znam otkud ti to da ga u Hercegovini ne dozivljavaju kao glavni grad?! Budi malo precizniji ili smo pojam Hercegovina opet poceli koristiti kao nesto strano, zeljno odvajanja i samouprave kao u "dobra", stara vremena oko 92-95god.
Edit: O diskriminaciji u Sarajevu ne mogu napisati nista jer tamo ne zivim. Ali sumnjam da je nema.
Edit: O diskriminaciji u Sarajevu ne mogu napisati nista jer tamo ne zivim. Ali sumnjam da je nema.
-
pemanapemani
#4 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Mislim da je Sarajevo sa svim svojim manama i apsurdima otvoren grad za sve njegove građane. Nikad nisam dozivio, niti osjetio neprijatnost zato što nisam musliman ili Bošnjak. Više sam hrvatskog i srpskog kleronacionalizma čuo u Sarajevu, nego u RS i zapadnoj Hercegovini.
Ovaj grad je pružio pun k.rac toga mnogima. Većina ga je ostavila i sad urinira po njemu. To u najmanju ruku nije fer.
Uvijek ću pamtiti riječi prof.Jasne Barjaktarević koja je jednom prilikom na predavanju čistom ekavicom rekla: "trebate biti ponosni na naš glavni grad. Vjerujte mi, on je puno tolerantniji od Zagreba i Beograda, samo mi to trebamo shvatiti...". Stvarno, kada promisliš, u Sarajevu ne postoje neonacističke organizacije, grad je proživio opsadu i krvavo je platio, opet sve toleriše.
Nikad neću zaboraviti studente iz Beograda koji su kod nas bili na nekom seminaru. Ljudi se nakupili suvenira sa Baščaršije ko u priči, većinu su dobili na osnovu dijalekta.
U mojoj ulici je mučki ubijeno 43-oje ljudi u jednom danu. Dan danas niti jedan Srbin povratnik nije imao problema. Sarajevo je studentski grad u kojem studiraju ljudi iz cijele BiH i nikad nije bilo problema.
Sjećam se prije par godina rodbinske rasprave. Rođaci koji žive na Stupu prosuli priču kako se ne osjećaju sigurno čim pređu tramvajsku prugu, "čekaju nas sa noževima". Danas isti špartaju uzduž i poprijeko gradom, imaju platu blizu dvije hiljade maraka, ali opet su na neki način ugroženi, samo što ih ne čekaju baš sa noževima ispod mosta kraj tramvajske stanice Stup
Ovaj grad je pružio pun k.rac toga mnogima. Većina ga je ostavila i sad urinira po njemu. To u najmanju ruku nije fer.
Uvijek ću pamtiti riječi prof.Jasne Barjaktarević koja je jednom prilikom na predavanju čistom ekavicom rekla: "trebate biti ponosni na naš glavni grad. Vjerujte mi, on je puno tolerantniji od Zagreba i Beograda, samo mi to trebamo shvatiti...". Stvarno, kada promisliš, u Sarajevu ne postoje neonacističke organizacije, grad je proživio opsadu i krvavo je platio, opet sve toleriše.
Nikad neću zaboraviti studente iz Beograda koji su kod nas bili na nekom seminaru. Ljudi se nakupili suvenira sa Baščaršije ko u priči, većinu su dobili na osnovu dijalekta.
U mojoj ulici je mučki ubijeno 43-oje ljudi u jednom danu. Dan danas niti jedan Srbin povratnik nije imao problema. Sarajevo je studentski grad u kojem studiraju ljudi iz cijele BiH i nikad nije bilo problema.
Sjećam se prije par godina rodbinske rasprave. Rođaci koji žive na Stupu prosuli priču kako se ne osjećaju sigurno čim pređu tramvajsku prugu, "čekaju nas sa noževima". Danas isti špartaju uzduž i poprijeko gradom, imaju platu blizu dvije hiljade maraka, ali opet su na neki način ugroženi, samo što ih ne čekaju baš sa noževima ispod mosta kraj tramvajske stanice Stup
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#5 Re: Diskriminacija u Sarajevu
ti mora da si Alijin Srbin/Hrvat...pemanapemani wrote:Mislim da je Sarajevo sa svim svojim manama i apsurdima otvoren grad za sve njegove građane. Nikad nisam dozivio, niti osjetio neprijatnost zato što nisam musliman ili Bošnjak. Više sam hrvatskog i srpskog kleronacionalizma čuo u Sarajevu, nego u RS i zapadnoj Hercegovini.
- trimi68
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Stirjelac
#6 Re: Diskriminacija u Sarajevu
ДАDa li ovaj grad zaista diskriminira, mrzi, smatra uljezima one koji nisu u većini odnosno Bošnjaci.
Дискриминира: да
Мрзи: не, али има мањка љубави за/према другачијем.
Сматра уљезима мањине: ДА, почев од ЛГБТ популације до неБошњака а преко атеиста и комуниста итд.
-
nihoniho
#7 Re: Diskriminacija u Sarajevu
nije pitanje da li je ima ili nema. o tome bi bilo neozbiljno raspravljati, naravno da ima. ne postoji sredina na svijetu koji nije podlozna raznoraznim oblicima diskriminacije.star(i)mo wrote:
ovdje se godinama vodi rasprava izmedju onih koji diskriminaciju predstavljaju kao osnovno obiljezje zivota sarajeva,nazivaju ga gradom mrznje, orjentalnog primitivizma..... i onih koji , kao i sam , tvrde da sarajevo ima relativno visok stepen tolerancije, cak i ako ga gledamo iz evropske perspektive, a pogotovo unutar naseg regionalnog-divljackog konteksta. otprilike......
-
pemanapemani
#8 Re: Diskriminacija u Sarajevu
ti mora da si Alijin Srbin/Hrvat...[/quote]
Nešto se mora biti, jebeš život bez tora. Ja sam Bosanac, pardon, iz skupine ostalih.
P.S. Volio bih da se Q-fest pokušao održati van mjeseca Ramazana. Nekako sam uvjeren da bi bilo puno drugačije, al hajd.
P.S. Volio bih da se Q-fest pokušao održati van mjeseca Ramazana. Nekako sam uvjeren da bi bilo puno drugačije, al hajd.
- star(i)mo
#9 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Recimo da se slazem s ovim sto si napisao. Vjerovatno sam samo ostao nedorecen.nihoniho wrote:nije pitanje da li je ima ili nema. o tome bi bilo neozbiljno raspravljati, naravno da ima. ne postoji sredina na svijetu koji nije podlozna raznoraznim oblicima diskriminacije.star(i)mo wrote:
ovdje se godinama vodi rasprava izmedju onih koji diskriminaciju predstavljaju kao osnovno obiljezje zivota sarajeva,nazivaju ga gradom mrznje, orjentalnog primitivizma..... i onih koji , kao i sam , tvrde da sarajevo ima relativno visok stepen tolerancije, cak i ako ga gledamo iz evropske perspektive, a pogotovo unutar naseg regionalnog-divljackog konteksta. otprilike......
- Zena_drugog_sistema
#10 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Ne znam za starije generacije,al u ime svoje mladjahne generacije mogu reci da kod nas nikad nije bilo bitno kako se neko zove i ko sta slavi..isto se cestita i slavi i Bozic i Bajram i sve.A to sto su nest navalili da u Sarajevu ima najvise diskriminacije..budimo relani u svakom gradu ima primitivaca i krkana koji ce nekoga smatrati manje vrijednjim jer nije njihove vjere..takvi su u manjini ali ih ima...tako da to nije samo pojava u sarajevu..a to sto rs ne dozivljava sarajevo kao glavni grad to je logicno s obzirom da ni bih ne dozivljaju kao svoju drzavu
- star(i)mo
#11 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Za mene bi bilo vaznije saznati gdje su (ovima, koji negiraju diskriminaciju ne-Bosnjaka) granice tolerancije? Da li vam smeta kada npr.
neko insistira da mu djeca u skoli uce hrvatski ili srpski jezik,
se aktivno prate i podrzavaju susjedi i komsije prilikom sportskih i drugih drustvenih dogadjaja,
neko (pored BiH naravno) smatra da mu je i Hrvatska ili Srbija domovina,
itd...
neko insistira da mu djeca u skoli uce hrvatski ili srpski jezik,
se aktivno prate i podrzavaju susjedi i komsije prilikom sportskih i drugih drustvenih dogadjaja,
neko (pored BiH naravno) smatra da mu je i Hrvatska ili Srbija domovina,
itd...
-
nihoniho
#12 Re: Diskriminacija u Sarajevu
ne pokusavam opravdati divljacko ponasanje tokom Q-festa, ali homofobija je bolest od koje boluje citava istocna evropa. prag, varsava, moskva, beograd, zagreb, atina...... su redovno popriste nasilnih antigay incidenata. iza tih incidenata po pravilu stoje klerofasisticke i nacionalisticke organizacije i to nije ekskluzivan problem sarajeva , na osnovu kojeg se stvara negativna projekcija , nego vjerovatno, 80% planete na kojoj zivimo.pemanapemani wrote: P.S. Volio bih da se Q-fest pokušao održati van mjeseca Ramazana. Nekako sam uvjeren da bi bilo puno drugačije, al hajd.
tolerancija se ne mjeri brojem incidenata nego nacinom na koji se sredina bori protiv istih. mislim da su sarajlije dosta uradile da se obracunaju sa regresivnim, agresivnim elementima u svojim redovima.
naravno, stvari je nemoguce gledati izvan konteksta u kojem edzistiramo
-
pemanapemani
#13 Re: Diskriminacija u Sarajevu
to sam i htio reći. samo, ja ne mogu posmatrati 30-ak vehabija i 40-ak navijača u istom svijetlu kao neonacističko divljanje po Beogradu. da je Q fest bio poslije Ramazana uvjeren sam da ne bi bilo nikakvih incidenata ( svi bi uz kafu komentarisali kako su eto pederi paradirali, i tu bi se završila diskriminacija). ovako je fašistima sveti mjesec bio izgovor i svojim neandertalskim ponašanjem su poslali negativnu sliku o ovom gradu.nihoniho wrote:ne pokusavam opravdati divljacko ponasanje tokom Q-festa, ali homofobija je bolest od koje boluje citava istocna evropa. prag, varsava, moskva, beograd, zagreb, atina...... su redovno popriste nasilnih antigay incidenata. iza tih incidenata po pravilu stoje klerofasisticke i nacionalisticke organizacije i to nije ekskluzivan problem sarajeva , na osnovu kojeg se stvara negativna projekcija , nego vjerovatno, 80% planete na kojoj zivimo.pemanapemani wrote: P.S. Volio bih da se Q-fest pokušao održati van mjeseca Ramazana. Nekako sam uvjeren da bi bilo puno drugačije, al hajd.
tolerancija se ne mjeri brojem incidenata nego nacinom na koji se sredina bori protiv istih. mislim da su sarajlije dosta uradile da se obracunaju sa regresivnim, agresivnim elementima u svojim redovima.
naravno, stvari je nemoguce gledati izvan konteksta u kojem edzistiramo
-
GOLFER
#14 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Koliko je Sarajevo tolerantno najbolje pokazuje cinjenica da pusta da po njemu pljuju oni koji su dokazano NETOLERANTNI, i koji otvoreno pozivaju na mrznju, i svakodnevno napadaju ovaj VELIKI grad.
Grad koji je prozivjeo zlo kakvo je malo gradova prozivjelo a i dalje stoji, bez krvnih poziva na osvetu, i trpi svakodnevno pljuvanje, istih onih koji su ga rusili, ubijali, izdali i napustili... Sarajevo zivi i to je ono sto njima i Vama (kojima su puna usta diskriminacije) najvise smeta, za vas Sarajevo ce biti NETOLERANTNO sve dok postoji, jer Vi samo mrznju i netoleranciju vidite, jer to je ono sto ste Vi, to je iz Vas i to je sve u Vama... SIKTER
Grad koji je prozivjeo zlo kakvo je malo gradova prozivjelo a i dalje stoji, bez krvnih poziva na osvetu, i trpi svakodnevno pljuvanje, istih onih koji su ga rusili, ubijali, izdali i napustili... Sarajevo zivi i to je ono sto njima i Vama (kojima su puna usta diskriminacije) najvise smeta, za vas Sarajevo ce biti NETOLERANTNO sve dok postoji, jer Vi samo mrznju i netoleranciju vidite, jer to je ono sto ste Vi, to je iz Vas i to je sve u Vama... SIKTER
-
IHAVEDREAM
#15 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Ja sam siguran da postiji....
2007 god, ja i moja porodica smo bili u kupovini u MERCATOR-u.....
U Sarajevu smo, u datom trenutku , bili bez osobnog vozila, i uljudno smo potrazili TAXI......
Od 7 parkiranih TAXI vozila , niti jedan, nije htio da nas odveze do Otoke jer nas je bilo dvoje odraslih i dvoje djece sa punim kolicima kupljene robe.....
Za one kojima je pojam DISKRIMINACIJA poznat, shvatice o cemu ja govorim...
2007 god, ja i moja porodica smo bili u kupovini u MERCATOR-u.....
U Sarajevu smo, u datom trenutku , bili bez osobnog vozila, i uljudno smo potrazili TAXI......
Od 7 parkiranih TAXI vozila , niti jedan, nije htio da nas odveze do Otoke jer nas je bilo dvoje odraslih i dvoje djece sa punim kolicima kupljene robe.....
Za one kojima je pojam DISKRIMINACIJA poznat, shvatice o cemu ja govorim...
- fakat
#16 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Nisam pratio pomenutu temu o Pejakovicu, i posto vise ne zivim tamo drzacu se onoga sto bolje znam - prije rata Sarajevo je imalo "onaj duh i kulturu", imalo sasvim dovoljno Srba i Hrvata i nije im falilo rukovodecih pozicija, imalo i Kustu i Neleta i doktora Radovana i ulice nazvane po vojvodama, ...i pored svega toga je zavrsilo pod haubicama. Ja vjerujem da sve kada bi njegove ulice bile suhim zlatom optocene oni kojima od svega najvise smetaju minareti bi ga opet mrzili, i tu nema lijeka, potpuno su slijepi za fasisticke ispade u Beogradu, Banjaluci, Zap. Mostaru, Sirokom, ali hej, lakse je pricati o Teheranu. Kada bi postojao neki zajednicki front protiv diskriminacije i netolerancije SVUGDJE U BIH prvi bih rado upro prstom u sve mane i greske Sarajeva, ali cak i ovakvo Sarajevo je jos uvijek ispred svih ovih sredina i dok je to tako licemjerno je vidjeti trunje u tudjem oku a ne vidjeti balvane u svom.Nezbilj wrote:Obzirom da je zaključana tema o Josipu Pejakoviću, a da se na toj temi zapravo raspravljalo o "diskriminaciji u Sarajevu" odnosno optužbama na račun položaja nebošnjaka u glavnom gradu nadam se da mi moderacija neće zamjeriti što ću otvoriti posebnu temu o tome.
-
Only1
#17 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Srbi i Hrvati su manjina u Sarajevu a zive milion puta bolje nego Bosnjaci u gradovima u kojim su manjina a Srbi/Hrvati vecina. Zbog toga, ovaj topic je nepotreban i treba ga zatvoriti.
-
theTruePath
#18 Re: Diskriminacija u Sarajevu
tolerantan kako da ne,kakva diskriminacija..to jos nisam vidio,mozda privatno da ljudi komentarisu u stilu "vlah,ovo ono"..ali da javno imaju neke probleme,ne i ne!!
-
pemanapemani
#19 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Izgradi li se Stockholm bar malo?theTruePath wrote:tolerantan kako da ne,kakva diskriminacija..to jos nisam vidio,mozda privatno da ljudi komentarisu u stilu "vlah,ovo ono"..ali da javno imaju neke probleme,ne i ne!!
- luckylaka
#20 Re: Diskriminacija u Sarajevu
pemanapemani wrote:Mislim da je Sarajevo sa svim svojim manama i apsurdima otvoren grad za sve njegove građane. Nikad nisam dozivio, niti osjetio neprijatnost zato što nisam musliman ili Bošnjak. Više sam hrvatskog i srpskog kleronacionalizma čuo u Sarajevu, nego u RS i zapadnoj Hercegovini.
-
konfučije
#21 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Ako govorimo o odnosu prema ostala dva konstitutivna naroda, tada smatram da ćeš u Sarajevu kao Srbin ili Hrvat prije dobiti neki posao nego kao Bošnjak, pa čak iz Zagreba uvozimo nacionalno podobnu radnu snagu...
Ipak se takav odnos prema Srbima i Hrvatima ne može smatrati nekom tolerantnošću jer je njihov poslovni status ovdje ( mislim n adržavnu administraciju) zagarantovan već samom zakonskom regulativom.
Ali kada vidim kakav animozitet vlada prema Romima, "onim sa selima" ili prema "sandžaklijama" , tada mi je mnogo jasnije kako bi se i prema Srbima i Hrvatima odnosili ako bi visoki predstavnik Beograd i Zagreb zatvorili svoje oči,...
Ipak se takav odnos prema Srbima i Hrvatima ne može smatrati nekom tolerantnošću jer je njihov poslovni status ovdje ( mislim n adržavnu administraciju) zagarantovan već samom zakonskom regulativom.
Ali kada vidim kakav animozitet vlada prema Romima, "onim sa selima" ili prema "sandžaklijama" , tada mi je mnogo jasnije kako bi se i prema Srbima i Hrvatima odnosili ako bi visoki predstavnik Beograd i Zagreb zatvorili svoje oči,...
-
popajic
#22 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Da bi se zaista doslo do nekih odgovora , danasnje Sarajevo moramo porediti sa predratnim Sarajevom.
Postoji li razlika ? Ko je ne vidi je ili slijep ili jedan od onih koji je tu razliku i stvarao.
Je li kritika postojeceg stanja pljuvanje po Sarajevu, kao sto to mnogi kao s nokta definisu ? Nije.Cak suprotno.
Da li treba odijeliti uzroke i posljedice kad se govori o prakticno jednonacionalnom Sarajevu? Treba i mora,jer Sarajevo nije pruzrokovalo one 4 god. ratnog uzasa.
ALI , sve negativne promjene podvoditi iskljucivo pod ratne godine je takodje bjezanje od istine.
Licno ne vjerujem da smo zreli za objektivan razgovor na ovu temu. Na zalost !
Sta ja licno mislim o mom Sarajevu - DRASTICNA razlika u poredjenju sa predratnim.Negativna !
Postoji li razlika ? Ko je ne vidi je ili slijep ili jedan od onih koji je tu razliku i stvarao.
Je li kritika postojeceg stanja pljuvanje po Sarajevu, kao sto to mnogi kao s nokta definisu ? Nije.Cak suprotno.
Da li treba odijeliti uzroke i posljedice kad se govori o prakticno jednonacionalnom Sarajevu? Treba i mora,jer Sarajevo nije pruzrokovalo one 4 god. ratnog uzasa.
ALI , sve negativne promjene podvoditi iskljucivo pod ratne godine je takodje bjezanje od istine.
Licno ne vjerujem da smo zreli za objektivan razgovor na ovu temu. Na zalost !
Sta ja licno mislim o mom Sarajevu - DRASTICNA razlika u poredjenju sa predratnim.Negativna !
-
The 51st State
#23 Re: Diskriminacija u Sarajevu
najveca glupost, kao predratno sarajevo referentna tacka? tj. nije bilo raznih vidova netolerancije i diskrimacije.Da bi se zaista doslo do nekih odgovora , danasnje Sarajevo moramo porediti sa predratnim Sarajevom.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#24 Re: Diskriminacija u Sarajevu
šta god ovdje pisao neće se shvatiti kako sam mislio...
stoga nema smisla pisati
stoga nema smisla pisati
-
VjecitiStudent
#25 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Ko samo ovu glupost izmisli?konfučije wrote:Ako govorimo o odnosu prema ostala dva konstitutivna naroda, tada smatram da ćeš u Sarajevu kao Srbin ili Hrvat prije dobiti neki posao nego kao Bošnjak, pa čak iz Zagreba uvozimo nacionalno podobnu radnu snagu...
Da, stranacki podobni Srbi i Hrvati svakako imaju sansi da popune mjesta "po kljucu" u drzavnim i federalnim institucijama.
Od ukupnog broja radnih mjesta u Sarajevu, procenat koji otpada na drzavne institucije je skoro pa zanemariv.
Takodjer, multietnicko Sarajevo, "ravnopravno" slavi sve religijske praznike, sve po zakonu.
Last edited by VjecitiStudent on 06/12/2010 10:33, edited 1 time in total.