Diskriminacija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

RahatHurmašica

#1 Diskriminacija

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 20/03/2015 14:30, edited 2 times in total.
madner

#2 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by madner »

Nije bas obicaj samo na Balkanu. Posto su potrebna neka minimalna povrsina da posjed bude rentabilan, mnoge zemlje su imale takvo pravo nasljedstva da samo prvi sin dobije sve a ostale ko jebe.
RahatHurmašica

#3 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 20/03/2015 14:30, edited 1 time in total.
OldMayor

#4 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by OldMayor »

Pa ti nemoj tako i eto...

Onda nece ni tvoja djeca tako, pa ni njihova itd.
RahatHurmašica

#5 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by RahatHurmašica »

.
TDK-90

#6 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by TDK-90 »

RahatHurmašica wrote:Jeste li doživjeli, vidjeli, čuli o tome?

Na primitivnom balkanu još uvijek vladaju plemenski običaji, pa tako obično stariju djecu roditelji više favoriziraju. Pogotovo prilikom podjele porodične imovine, ali ne zaustavlja se na tome. Ranije to nisam primjećivao niti obraćao pažnju, ali sada mi ono baš nekako privlači pažnju, i čini mi se da je poprimilo pandemijske razmjere.

Mislite li da bi i ovu vrstu diskriminacije trebalo ubaciti u konvenciju o zaštiti ljudskih prava ili negdje drugo gdje bi bilo prikladnije, te tako zaštititi osobe izložene istoj?
U Bayern-u Njemačka jelte :D prvo dijete tj SIN često nosi ime svoga oca i nasljeđuje firmu ili farmu kako god .....al i taj Bayern se smatra dijelom balkana bar iz ugla Francuza Danaca itd....tako da nije mjerodavno

Wer zuerst kommt, mahlt zuerst! :cuga:
RahatHurmašica

#7 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by RahatHurmašica »

.
VCorp

#8 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by VCorp »

Ljudi imaju pravo davati svoju imovinu kome žele.
RahatHurmašica

#9 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 20/03/2015 14:30, edited 2 times in total.
madner

#10 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by madner »

Pa sta predlazes?
RahatHurmašica

#11 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by RahatHurmašica »

.
TDK-90

#12 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by TDK-90 »

RahatHurmašica wrote:i po čemu se sad to razlikuje od diskriminacije zbog rase, spola ili bilo koje druge diskriminacije koja je zabranjena?
Ma imaš tih diskriminacija na principu "Ko rano rani dvije sreće grabi" neki ljudi rade na poslovima za koje po današnjim standardima nisu kvalifikovani ali su zaposleni davno nekad kada je bilo dovoljno to što imaju.

Ja položio za kamion i auto u istom danu po puno lakšim propisima nego danas i moja vozačka i vozačka ovog današnjeg koji polaže ista prava.... a njemu duplo teže i troduplo skuplje petoduplo više vremena i živaca mu treba.

Pa primjer onih što su prije rata dobili stan pa ga otkupili jeftinim certifikatima još kažu UH, PA NAMA SE STAN ODBIJAO OD PLATE i slučaj današnjih kojima banka odbija od bubrega a ne samo od plate :-?

Pa slučaj kod telekoma da je priključak za mobitel bio par hiljada maraka , i kada je došlo do uvođenja paketa nikakav bonus nisu dobili već su svrstani u nove korisnike.

Pa slučaj ovaj, pa slučaj onaj itd.... diskriminacija na svakom koraku :bih:
RahatHurmašica

#13 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 20/03/2015 14:31, edited 1 time in total.
madner

#14 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by madner »

Pa imas vec nuzni dio u zakonu. Sve preko bi bilo uplitanje u slobodu izbora pojedinca koji umire.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#15 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by Zviz »

RahatHurmašica wrote:Jeste li doživjeli, vidjeli, čuli o tome?

Na primitivnom balkanu još uvijek vladaju plemenski običaji, pa tako obično stariju djecu roditelji više favoriziraju. Pogotovo prilikom podjele porodične imovine, ali ne zaustavlja se na tome. Ranije to nisam primjećivao niti obraćao pažnju, ali sada mi ono baš nekako privlači pažnju, i čini mi se da je poprimilo pandemijske razmjere.

Mislite li da bi i ovu vrstu diskriminacije trebalo ubaciti u konvenciju o zaštiti ljudskih prava ili negdje drugo gdje bi bilo prikladnije, te tako zaštititi osobe izložene istoj?

Ja znam za one. Evo ti moje cerka za dvije krava ili evo ti divje krave i moja cerka za dzaba :D

Prije bi povjerovao da postoji velika zelja odnosno da se gleda da je musko djete, jer kao to donosi neki status, neku privredu u kucu itd. I opet kazem u nekim siromasnijim krugovima. Kao ono zensko je samo trosak, jer kad se uda sluzi drugoj porodici. Jedino ako je uspije zamjeniti za dvije krave.

Zenski rod napominjem da ja vako ne mislim, zato AFZe gedajte objektivno. :D
RahatHurmašica

#16 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 20/03/2015 14:31, edited 2 times in total.
TDK-90

#17 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by TDK-90 »

RahatHurmašica wrote:
TDK-90 wrote:
Ma imaš tih diskriminacija na principu "Ko rano rani dvije sreće grabi" neki ljudi rade na poslovima za koje po današnjim standardima nisu kvalifikovani ali su zaposleni davno nekad kada je bilo dovoljno to što imaju.

Ja položio za kamion i auto u istom danu po puno lakšim propisima nego danas i moja vozačka i vozačka ovog današnjeg koji polaže ista prava.... a njemu duplo teže i troduplo skuplje petoduplo više vremena i živaca mu treba.

Pa primjer onih što su prije rata dobili stan pa ga otkupili jeftinim certifikatima još kažu UH, PA NAMA SE STAN ODBIJAO OD PLATE i slučaj današnjih kojima banka odbija od bubrega a ne samo od plate :-?

Pa slučaj kod telekoma da je priključak za mobitel bio par hiljada maraka , i kada je došlo do uvođenja paketa nikakav bonus nisu dobili već su svrstani u nove korisnike.

Pa slučaj ovaj, pa slučaj onaj itd.... diskriminacija na svakom koraku :bih:
ali sve to što navodiš je stvar prošlosti, a ovo se i danas događa, i događat će se još dugo, kako stvari stoje.
Neke su stvari u čovjeku tvornički ugrađene, prepravke nisu moguće.
Obrazovanje,porijeklo,mjesto,vrijeme,socijalni status ........NEBITNO
RahatHurmašica

#18 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by RahatHurmašica »

.
madner

#19 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by madner »

Imovina je uvijek samo njegova, a za svaki primjer imas kontraprimjer. Zamisli da imas troje djece od koje se jedno brine 24h/365 dana u starosti a drugo dvoje kulira. Posteno je da taj dobije vise, jer je ulozio vrijeme, trud i rad.

Normalno uvijek je moguce da neko manipulira, zato je zakon neki balans izmedju ta dva ekstrema.
RahatHurmašica

#20 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by RahatHurmašica »

.
JThomas

#21 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by JThomas »

RahatHurmašica wrote:
madner wrote:Pa imas vec nuzni dio u zakonu. Sve preko bi bilo uplitanje u slobodu izbora pojedinca koji umire.
nisam siguran da je taj nužni dio dovoljan i nediskriminirajući. po meni, to je imovina čitave porodice, a ne tog umirućeg pojedinca i kao takva trebala bi da se dijeli jednako na preostale članove.

i taj umirući pojedinac je u većini slučajeva neuračunljiv, neracionalan, ili da kažem "izbačen iz takta" samom spoznajom o predstojećem kraju.
kakav je da je, koncept individualnog vlasništva je danas opšteprihvaćen i to nije imovina čitave porodice. nužni dio je tu jedan kompromis koji postoji još od rimskog prava, znači kod nas ti pripada pola onoga što bi ti pripalo da testamenta nema. sve više od toga bi bilo totalno oduzimanje slobode testametarnog i drugog raspolaganja. tvoja dva djeteta mogu imati totalno različit odnos prema tebi. jelde da ne bi bilo u redu da si ti prisiljen da ih jednako "pripaziš" sa imovinom?
madner

#22 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by madner »

Ne mozes nikako napraviti zakon gdje smijes slobodno odluciti kada se neko brine i istovremeno zabraniti slobodu odluke.
TDK-90

#23 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by TDK-90 »

RahatHurmašica wrote:
TDK-90 wrote:[qu

Neke su stvari u čovjeku tvornički ugrađene, prepravke nisu moguće.
Obrazovanje,porijeklo,mjesto,vrijeme,socijalni status ........NEBITNO
jesu, jesu, ali samo sistemskim pristupom.
Kakav sistemski pristup :-D

Žena traži snažnog zdravog muškarca ( normalno da ima neka sredstva za život ) muškarac traži zdravu zgodnu sisulju iz potrebe strasti tj. razmnožavanja i dobijanja zdravog jakog potomstva koje opet kada dođe na svijet bčuvaju njeguju brane hrane NAROČITO prvače :kiss:
RahatHurmašica

#24 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 20/03/2015 14:32, edited 1 time in total.
RahatHurmašica

#25 Re: Diskriminacija na osnovu redoslijeda rođenja

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 20/03/2015 14:32, edited 1 time in total.
Post Reply