Diskriminacija od strane domacina...?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
star(i)mo

#26 Re: Diskriminacija od strane domacina...?

Post by star(i)mo »

hrle1976 wrote:
star(i)mo wrote:Slovenac, Afganistanac, Sudanac, Somalac, Amerikanac pa cak i jedan Breivik (Svedjanin) moze imati oruzje ali ja ne mogu jer sam drzavljanin BIH. Logika! Ali nije to diskriminacija... vjerovatno smo zasluzili poseban tretman jer svako malo cujes na vijestima kako je neko iz ex-Jugoslavije upucao nevinu, cetveroclanu svicarsku familiju. A poznato je da krv nije voda. :D

p.s. prisjetih se jos i ovog primjera s osiguravajucim drustvima: drzavljani ex-Jugoslavije placaju vece premije od ostalih jer su dio posebne riziko grupe. Tako da imate slucajeva da u jednoj familiji sin (Svicarac) placa 50% manju premiju za osiguranje auta od sopstvenog oca (nazalost nije dobio drzavljanstvo i ostao Bosanac). Mali "pici" 200 km/h autoputem a otac iskusan, miran, stalozen... Ha ja. Cuj diskriminacija!? Ma daj.
Nekontam po kojem pitanju su riziko grupa? :? Jel to majketi uvoze balvane na autima? Nekontam logiku tog paragrafa ili sta je argumentacija za tako nesto? Ako je potpuna istina da kao drzavljnin BiH moras placati vecu premiju. Sto je ta Zenevska konvencija cudo o humanih prava :D
Pa nisu drugima smanjili premije vec su nama povecali. Skontale i velike korporacije da se na diskriminaciji moze vrlo dobro zaraditi... :wink:
Sto se tice argumentacije, nje nema niti ce ikada biti moguca. Tek tako se spomene poneka statistika po kojoj navodno mladi ex-Jugoslaveni imaju vise saobracajnih udesa od svojih vrsnjaka. Cista glupost!
hrle1976

#27 Re: Diskriminacija od strane domacina...?

Post by hrle1976 »

star(i)mo wrote:
hrle1976 wrote:
star(i)mo wrote:Slovenac, Afganistanac, Sudanac, Somalac, Amerikanac pa cak i jedan Breivik (Svedjanin) moze imati oruzje ali ja ne mogu jer sam drzavljanin BIH. Logika! Ali nije to diskriminacija... vjerovatno smo zasluzili poseban tretman jer svako malo cujes na vijestima kako je neko iz ex-Jugoslavije upucao nevinu, cetveroclanu svicarsku familiju. A poznato je da krv nije voda. :D

p.s. prisjetih se jos i ovog primjera s osiguravajucim drustvima: drzavljani ex-Jugoslavije placaju vece premije od ostalih jer su dio posebne riziko grupe. Tako da imate slucajeva da u jednoj familiji sin (Svicarac) placa 50% manju premiju za osiguranje auta od sopstvenog oca (nazalost nije dobio drzavljanstvo i ostao Bosanac). Mali "pici" 200 km/h autoputem a otac iskusan, miran, stalozen... Ha ja. Cuj diskriminacija!? Ma daj.
Nekontam po kojem pitanju su riziko grupa? :? Jel to majketi uvoze balvane na autima? Nekontam logiku tog paragrafa ili sta je argumentacija za tako nesto? Ako je potpuna istina da kao drzavljnin BiH moras placati vecu premiju. Sto je ta Zenevska konvencija cudo o humanih prava :D
Pa nisu drugima smanjili premije vec su nama povecali. Skontale i velike korporacije da se na diskriminaciji moze vrlo dobro zaraditi... :wink:
Sto se tice argumentacije, nje nema niti ce ikada biti moguca. Tek tako se spomene poneka statistika po kojoj navodno mladi ex-Jugoslaveni imaju vise saobracajnih udesa od svojih vrsnjaka. Cista glupost!
Znaci BiH omladina vozi ludo / BiH drzavljani inace voze ludo po nekoj Svicarskoj logiki. I to je glavni razlgo za vece premije. A ta ista ludost se normalizira uz pomoc crvenog Swiss pasosa. Koju magiju taj pasos ima auuuu :skoljka: Da su Svicarci ksenofobi te da profitiraju od kriminala to je i najglupji na svijetu davnih dana skonto, ali za ove sitne zakone treba im dati nagardu godine! :-)
sha_ba

#28 Re: Diskriminacija od strane domacina...?

Post by sha_ba »

star(i)mo wrote:
hrle1976 wrote:

da pokusam da odgovorim

njihov argument za vece cijene osiguranja auta ex Yu drzavljanima je kradja auta dole kod nas, tako su bar meni objasnili kad sam postavila pitanje, zato spadamo u te rizicne grupe... navodno je dosta ljudi sa nasih prostora osiguravalo auta i onda ih dole odvozili, prijavljivali kao ukradena, pa uzimali novac od osiguranja... ovo nije moje misljenje samo rekoh sta meni rekose :)
@ starimo u pravu si zivim u francuskom dijelu i vjeruj najmanje je svicaraca ovdje tako da stvarno nisam nesto nalijetala na diskriminaciju. ovdje ustvari sve nacije koje zive su nekako protiv francuza :) pa se oni zale da su diskriminirani...
na poslu mi nema ni jedan svicarac pravi :D heheheh usput i za naturalizaciju vjeruj nisam nikakvih problema imala iako sam na -ic... e sada je nigdje nisam rekla da je nema u CH... ima i te kako ima... al vjerovatno se samo mora nauciti nositi s tim... a opet zavisi sve do dijela u kojem zivis...
i za arape.... mislim da je (skoro) sve opravdano..... puno ih ima vamo dole... jako malo koji rade... nisu to ko nasa raja i vjeruj ne izjednacavaju nas sa njima.. bar nisam nikad srecom imala priliku da vidim i cujem :)
LP
Ko to smat

#29 Re: Diskriminacija od strane domacina...?

Post by Ko to smat »

Samo jedno cu rec.Nacija koja se je najbolje prilagodila zivotu u Holandiji tj koja se najbolje uklopila u njihov zivot su Bosanci i Hercegovci .Dalje naseg covjeka ces razlikovat samo po faci donekle da je stranac ali tip garderoba,ponasanje uopste nema neke razlike dok recimo Turcin ili marokanac,pa sta ja znam ljudi iz afrike ili azijskih zemalja naravno da su u startu vise primjetni od nas.Nasa djeca maltene 90 % idu u vise skole,dakle Holandjani su veoma zadovoljni sa nama i nemaju ama nikakvog razloga da nas diskriminiraju ili slicno.Ovdje mozes jedino sam sebe diskriminirat ako neznas jezik neces da radis i ostalo.
pustopoljina

#30 Re: Diskriminacija od strane domacina...?

Post by pustopoljina »

isti slucaj diskriminacije kod osiguranja auta je i u at.
odnosno, zahvaljujuci tome sto su se namjerili na zenu koja se bori protiv diskriminacije (daniela grabovac) i koja je ukljucila advokata iz svoje organizacije- diskriminirajuca tacka je izbrisana iz ugovora u toj osiguravajucoj kuci (ne znam koja je kuca bila u pitanju :( ).
http://helpinghands.htu.tugraz.at/
link je za svaki slucaj :)
B6Redhell

#31 Re: Diskriminacija od strane domacina...?

Post by B6Redhell »

Koja deskriminacija na Ethiadu. Hoce ljudi se slagirati sto Dzeko nosa Bosansku zastavu :D :D :D :D :D :bih: :bih:
Post Reply