Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Rasprave o vjerskim temama.
almin-78

#1 Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by almin-78 »

Nosim hidžab zato što vjerujem u nonkonformizam

Ako moram imati etiketu, odlučila sam definirati svoju kategoriju. I mada je borba s kojom se suočavam zbog hidžaba katkad zamorna, jednostavno nisam spremna odustati.

„Žene koje nose hidžab u Egiptu nemaju dobru reputaciju.“ Vozili smo se kroz kairsku gužvu na večeru u hotel blizu piramida, kad je vozač netaktično iznio ovaj komentar. Ja sam bila jedina u automobilu koja je nosila hidžab.

Ono što je ovaj komentar o hidžabu učinilo drugačijim od prijašnjih jeste činjenica da ga je iznio obrazovani Arapin iz više klase. On je pripadao staroj, bogatoj porodici, obrazovao se na Zapadu i bio je samoproglašeni liberal. Tip koji nosi markiranu „Gap“ odjeću, nosi „Gucci“torbe, a naslijedio je članstvo u ekskluzivnom country klubu od svog djeda i nane.

Počela sam nositi hidžab prije deset godina, kad sam imala 18 godina u svom rodnom gradu Ottawi u Kanadi. Bila je to strašna, ali ipak uzbuđujuća odluka. Znala sam da ću ostatku društva tako poslati poruku da sam drugačija. U vremenu kad su druga djeca nosila pirsing i tetovirala dijelove tijela, ja sam izabrala da postanem religioznija u vjeri koja je bila pogrešno shvaćena još prije 11. septembra.

U svojoj porodici bila sam druga osoba koja nosi hidžab, moja majka je počela nositi hidžab u svojim kasnim tridesetim. Iako sam rođena u Kuvajtu od roditelja Iračana, a provela djetinjstvo u Abu Dabiju, kad sam imala 14 godina moja porodica je bila spremna nazvati Kanadu svojom domovinom, a ja sam odrastala pokušavajući usvojiti kanadske vrijednosti.

Ipak, moje ime je bilo strano, govorila sam arapski i engleski u kući i upadljivo sam stršila u svojoj srednjoj školi gdje sam bila jedna od petero arapskih tinejdžera. Nikad se nisam osjećala ogorčeno, bila sam ponosna što sam drugačija.

Do univerziteta sam bila samo još jedan tinejdžer koji pokušava pronaći identitet i odgovore traži u svom naslijeđu. Čitala sam i razgovarala s drugima zašto su muslimani. Uskoro sam osjećala da aktivno slijedim svoju vjeru, dok se prije činilo da sam samo rođena u njoj. Htjela sam glasno izraziti svoj izbor i objelodaniti ga i hidžab mi je dao tu mogućnost.

Razgovarala sam sa ženama koje nose hidžab. Ispričale su mi svoja iskustva kao muslimanke koje žive na Zapadu. Znala sam da će to biti borba, ali sam željela da se borim. Moj prvi hidžab je bio crni hidžab moje majke. Nosila sam ga kao znak buntovništva, religioznosti i različitosti.

Ali shvatila sam da je teško nositi se s okolinom. Uvijek je bio neki idiot u autobusu koji je vikao na sav glas: “Terorist!“ ili neka žena koja me s gađenjem odmjeravala od glave do pete ili neki starac koji bi u redu u supermarketu prosiktao: „Idi kući“. Postalo je zamarajuće uvijek opravdavati svoje postupke. Ali, prema mom iskustvu, obrazovaniji ljudi su mi pružali priliku da dokažem svoje sposobnosti bez omalovažavanja unaprijed. Kad sam imala 25 godina već sam bila spikerica u vijestima i radila sam kao reporterka za kanadsku TV-mrežu. Bila sam maksimalno angažovana u svojoj zajednici i osjećala sam se prihvaćenom.

Taj stav sam donijela i u Egipat krajem 2006. Ono na što nisam bila spremna je potpuno obrnuta situacija: dok sam ulicom mogla hodati bez maltretiranja, među prozapadnim egipatskim liberalima naišla sam na predrasude. Kao ni starom čovjeku u trgovini i mladiću koji je vikao u autobusu, njima nije bilo važno šta sam ja postigla. Nosila sam hidžab i to im je bilo odvratno.

Prvi put sam se susrela s ovim u Egiptu kad sam upoznala poznatog egipatskog karikaturista. Htjela sam pogledati preko njegovog ramena dok je dodavao zadnje linije na svom crtežu i reći mu da mi se dopada njegov rad. Odmah me je odmjerio i upitao odakle sam. Kad sam odgovorila iz Kanade, upitao me nosim li hidžab tamo. Kad sam odgovorila da nosim, pokazao je prstom u mene i rekao: „Sigurno znaš da to oblače samo služavke“. U klasnom društvu kao što je Egipat nazvati nekog služavkom je drugi način da mu se kaže da je neobrazovan. Nije me pitao za ime ili kakva je moja priča. Smatrao je da ima potpuno pravo da me vrijeđa zato što nosim hidžab.

U zemlji u kojoj postoji trend da žene nose hidžab da bi udovoljile lokalnom viđenju čestitosti, također postoji i trend da se omalovažavaju obrazovane, pokrivene žene iz gornje klase. Tjerali su me da se osjećam nazadno, kao osoba ispranog mozga i simbol političkog islama, umjesto kao žena koja je odabrala ono što želi.

Kad sam se vratila da živim i radim na Bliskom Istoku bila sam prisiljena ponovo revidirati svoj identitet. Znala sam da se ne mogu poistovjetiti s mnogim načinima kako Egipćani prakticiraju vjeru. Ja sam muslimanka koja je odgojena na Zapadu, tako da vjeru prakticiram drugačije. Također se ne mogu poistovjetiti s načinom na koji neki pripadnici egipatske elite definiraju zapadnjaka. Ja cijenim nonkonformizam. Iako se moram suočavati s ličnim i često nepristojnim pitanjima samozvanih liberala ovdje, još uvijek osjećam da mi hidžab daje kontrolu nad vlastitim tijelom. Iako nije uzbudljivo nositi ga kao u osamnaestim, još uvijek volim iznenaditi ljude kad nisu sigurni šta da očekuju od mene zato što nosim hidžab.

Sad također znam da život žene nije lagan. Nas osuđuju šta god radile. Pa ako moram imati etiketu, odlučila sam definirati svoju kategoriju. I mada je borba s kojom se suočavam zbog svog hidžaba katkad zamorna, ja jednostavno nisam spremna da odustanem.

Hadeel Al-Shalchi je dopisnica Associated Pressa iz Kaira

Izvor: http://www.thenational.ae

Bio sam iznenadjen s koliko mrznje "elita" Egipta govori o hidzabu pa i islamu.Sve su to ljudi s muslimanskim imenima a koji se istog stide
beautyfool

#2 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by beautyfool »

almin-78 wrote:Bio sam iznenadjen s koliko mrznje "elita" Egipta govori o hidzabu pa i islamu.Sve su to ljudi s muslimanskim imenima a koji se istog stide
Jesi li bio u Egiptu ili donosis zakljucak na osnovu datog teksta ?
Kairo spada u jednu od najvecih gradova u svijetu, donijeti zakljucak na osnovu par ljudi koji spadaju u tzv grupu "elit" je jako brzopleto, ako prodjes ulicom Kaira vidjet ces pune ulice pokrivenih zena, njihove Dzamije su pune vjernika i vecina lokalnog stanovnistva obavlja namaz a i ako ne obavlja namaz zna dosta sura napamet... u prodavnicama, taxi vozilima, shoping centrima svugdje u Kairu mozes cuti Allahove ajete i svugdje pustaju Cdove sa raznim surama, ma ljepota :)
Sto se tice hidzaba i obrazovanosti nebih bas rekla da samo sluzavke nose hidzab jer pouzdano znam da ima jakooo puno obrazovanih zena koje su pokrivene ali sto se pokrivanja kao pokrivanja tice nebih komentarisala njihov stil i razlog nosenja hidzaba jer je to sve individualno i zavisi od osobe do osobe.
madner

#3 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by madner »

Tipicno guranje emigracije.
Isto slucaj Turkinje sto se vratila u Tursku iz Austrije i tuzila istu do Strazburga da moze nositi hidzab gdje hoce.

Naravno da je izgubila, ali dobila je publicitet.
Bosanac sa dna kace

#4 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by Bosanac sa dna kace »

madner wrote:Tipicno guranje emigracije.
Isto slucaj Turkinje sto se vratila u Tursku iz Austrije i tuzila istu do Strazburga da moze nositi hidzab gdje hoce.

cini mi se da je to sucaj Leyle Şahin, ona nije bila ni u kakvoj emigraciji, vec je bila najbolja studentica najboljeg medicinskog fakulteta u zemlji, izbacena je sa fakulteta na zadnjem semestru svog studija, ne znam da je jos iko doguro iz Turske do Strazbura zbog hidzaba osim nje
usput Turska jeste okarakteristana od Evropske komisije za ljudska prava kao muslimanska zemlja koja krsi osnovna ljudska prava muslimana
madner

#5 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by madner »

Bosanac sa dna kace wrote:
madner wrote:Tipicno guranje emigracije.

cini mi se da je to sucaj Leyle Şahin, ona nije bila ni u kakvoj emigraciji, vec je bila najbolja studentica najboljeg medicinskog fakulteta u zemlji, izbacena je sa fakulteta na zadnjem semestru svog studija, ne znam da je jos iko doguro iz Turske do Strazbura zbog hidzaba osim nje
usput Turska jeste okarakteristana od Evropske komisije za ljudska prava kao muslimanska zemlja koja krsi osnovna ljudska prava muslimana
Znam da je dobila presudu da moze mahati usima i da univerzitet ima pravo da odredi odjecu. Ucinilo mi se da je iz Austrije?
Sasvim sigurno znam da je dobila par upozorenja zbog krsenja pravila prije iskljucenja.

Ne znam na koju presudu ciljas i sta se nalaze da se promjeni?
Bosanac sa dna kace

#6 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

beautyfool wrote:
almin-78 wrote:Bio sam iznenadjen s koliko mrznje "elita" Egipta govori o hidzabu pa i islamu.Sve su to ljudi s muslimanskim imenima a koji se istog stide
Jesi li bio u Egiptu ili donosis zakljucak na osnovu datog teksta ?
Kairo spada u jednu od najvecih gradova u svijetu, donijeti zakljucak na osnovu par ljudi koji spadaju u tzv grupu "elit" je jako brzopleto, ako prodjes ulicom Kaira vidjet ces pune ulice pokrivenih zena, njihove Dzamije su pune vjernika i vecina lokalnog stanovnistva obavlja namaz a i ako ne obavlja namaz zna dosta sura napamet... u prodavnicama, taxi vozilima, shoping centrima svugdje u Kairu mozes cuti Allahove ajete i svugdje pustaju Cdove sa raznim surama, ma ljepota :)
Sto se tice hidzaba i obrazovanosti nebih bas rekla da samo sluzavke nose hidzab jer pouzdano znam da ima jakooo puno obrazovanih zena koje su pokrivene ali sto se pokrivanja kao pokrivanja tice nebih komentarisala njihov stil i razlog nosenja hidzaba jer je to sve individualno i zavisi od osobe do osobe.
kaze nama jedna profesorica Iranka, prije par godina pocela opsirnija saradnja izmedju Irana i Egipta na polju nauke, i kad su prvi put iranski intelektualci otisli u Egipat na duzi preiod, ''zgrazavali'' se kolko je Egipatska inetelktualna elita pobozna, posebno kolko vaznosti predaju postu tokom Ramazana, kaze pravo se zijanili, jos kad su vidjeli kako visa i srednja klasa Egipcana pridaje vaznost vjeri ostali su bez teksta :D :lol:
Bosanac sa dna kace

#7 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

madner wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: cini mi se da je to sucaj Leyle Şahin, ona nije bila ni u kakvoj emigraciji, vec je bila najbolja studentica najboljeg medicinskog fakulteta u zemlji, izbacena je sa fakulteta na zadnjem semestru svog studija, ne znam da je jos iko doguro iz Turske do Strazbura zbog hidzaba osim nje
Znam da je dobila presudu da moze mahati usima i da univerzitet ima pravo da odredi odjecu. Ucinilo mi se da je iz Austrije?
Sasvim sigurno znam da je dobila par upozorenja zbog krsenja pravila prije iskljucenja.

Leyla Şahin je drzavljanka Republike Turske, studirala je na Medicinksom Fakultetu Univezitteta Istanbul, koji je cini mi se najbolji u Turskoj i na svjetskom je nivou, ne znam bas sad tacno koja je po redu visine prosjeka ocjena, ali cini mi se da je bila jedna od najboljih studentica od kako fakultet postoji, bio joj je osto samo jedan ispit, poslije toga se prebacila u Austriju i tamo je valjda zavrsila.
Nije bas presuda da more mahat usima, jedan od tih koji je donio presudu cini mi se fino je rkeo da ne zele da se zamjere sa turskom vladom oko toga
a ovo sto sam naveo o kresnju osnovnih ljudskih prava muslimana, to se navaodi u izvjestajima komisije a ne u presudi, cini mi se da je i Amnesty International to naveo u jendom od svojih izvjestaja
zlajaBHF

#8 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by zlajaBHF »

Zivio sam u Egiptu godinu dana i stvarno ovaj opis egipcana ne mogu da prepoznam....

Ali kao sto neko rece, pricamo o velikom gradu u kojem svasta mozes naci.... to jedini grad gdje mi se peder udvarao :-D
ZZZlica

#9 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by ZZZlica »

Egipat je sekularna država, kao i Turska;
U Tunisu (još jednoj sekularnoj državi), npr. žene koje nose hidžab odavno ne mogu raditi u javnim poduzećima i institucijama (ima zakon)

Kod nas može (sve) :bih:
madner

#10 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by madner »

madner wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: cini mi se da je to sucaj Leyle Şahin, ona nije bila ni u kakvoj emigraciji, vec je bila najbolja studentica najboljeg medicinskog fakulteta u zemlji, izbacena je sa fakulteta na zadnjem semestru svog studija, ne znam da je jos iko doguro iz Turske do Strazbura zbog hidzaba osim nje

Leyla Şahin je drzavljanka Republike Turske, studirala je na Medicinksom Fakultetu Univezitteta Istanbul, koji je cini mi se najbolji u Turskoj i na svjetskom je nivou, ne znam bas sad tacno koja je po redu visine prosjeka ocjena, ali cini mi se da je bila jedna od najboljih studentica od kako fakultet postoji, bio joj je osto samo jedan ispit, poslije toga se prebacila u Austriju i tamo je valjda zavrsila.
Nije bas presuda da more mahat usima, jedan od tih koji je donio presudu cini mi se fino je rkeo da ne zele da se zamjere sa turskom vladom oko toga
a ovo sto sam naveo o kresnju osnovnih ljudskih prava muslimana, to se navaodi u izvjestajima komisije a ne u presudi, cini mi se da je i Amnesty International to naveo u jendom od svojih izvjestaja
De koncentrisi se malo i provjeri navode.
Izgubila je presudu i to znaci da moze bukvalno mahati usima jer to je bio najveci sud EU-a. Izvjestaji Amnestija su bezvrijedni ali presude suda bi bile vazece za Tursku.

To je presuda koja je odlucila da nosenje dijela odjece nije ljudsko pravo.
Bosanac sa dna kace

#11 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

madner wrote:To je presuda koja je odlucila da nosenje dijela odjece nije ljudsko pravo.
a shta rece deklarcija o ljudskim pravima?
....svako ima da nosi shta zeli.... :? :shock:
znas u Turskoj prije svega ni islamska a ni kemalisticka opozicija ne zeli da se to dozvoli, jer onda fakat kemalisti nemaju o cemu pricat narodu kako su oni stavrni zastitnici Ataturkove revolucije, a ovi drugi nemaju ope ''za sto da se bore'' bla bla....
u svemu tome najvise mi je zao ti cura koje ostaju pred vratima univerziteta.... :-?
madner

#12 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by madner »

madner wrote:To je presuda koja je odlucila da nosenje dijela odjece nije ljudsko pravo.
a shta rece deklarcija o ljudskim pravima?
....svako ima da nosi shta zeli.... :? :shock:
znas u Turskoj prije svega ni islamska a ni kemalisticka opozicija ne zeli da se to dozvoli, jer onda fakat kemalisti nemaju o cemu pricat narodu kako su oni stavrni zastitnici Ataturkove revolucije, a ovi drugi nemaju ope ''za sto da se bore'' bla bla....
u svemu tome najvise mi je zao ti cura koje ostaju pred vratima univerziteta.... :-?
Sudci rekose da to nije ljudsko pravo i da nije pokrivenom deklaracijom o ljudskim pravima.
Naravno mozes se praviti da bi trebalo biti, ali pravno gledano svako se moze pozvati na ovaj presedan i odbiti taj argument. :wink:
Bosanac sa dna kace

#13 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

a tema nam bjese hidzab u Egiptu :run: :skoljka:
madner

#14 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by madner »

Bijase, ali ne vidim u cemu je problem ako se ljudi ne slazu sa modom i to iskazu?
BHF_Manijak

#15 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by BHF_Manijak »

"Moderna Evropa",postuju se ljudska prava...veca prava stenad imaju nego ljudi!kao nenormalno je da je dio nosnje zasticen ljudskim pravima a normlano je da hodas skoro gologuz,a marama inace ugrozava mnogo stosta! :oops: kakva diskriminacija,koja naravno nije opisanan zakonski pa se ne mozes ni zaliti...prikrevana ustavri samo borba protiv islama i njegove tradicije,nista drugo!
bogoljub

#16 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by bogoljub »

ZZZlica wrote:Egipat je sekularna država, kao i Turska;
U Tunisu (još jednoj sekularnoj državi), npr. žene koje nose hidžab odavno ne mogu raditi u javnim poduzećima i institucijama (ima zakon)

ŽIVJELA NAŠA BOSNA I HERCEGOVINA :bih:
ja.neron

#17 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by ja.neron »

ZZZlica wrote:Egipat je sekularna država, kao i Turska;

pa i hinjski mahat zastavom sa ikar konzerve
ja.neron

#18 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by ja.neron »

madner wrote:Bijase, ali ne vidim u cemu je problem ako se ljudi ne slazu sa modom i to iskazu?

Moda je sad u Bosni biti protiv vjernika i kako se oni oblače jel tako?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#19 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by mIRCerka »

hm interesantno, hidzab omrazen u zemlji u kojoj je petak neradni dan zbog dzume...almine, je li to islam ugrozen u egiptu?
NIN

#20 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by NIN »

BHF_Manijak wrote:"Moderna Evropa",postuju se ljudska prava...veca prava stenad imaju nego ljudi!kao nenormalno je da je dio nosnje zasticen ljudskim pravima a normlano je da hodas skoro gologuz,a marama inace ugrozava mnogo stosta! :oops: kakva diskriminacija,koja naravno nije opisanan zakonski pa se ne mozes ni zaliti...prikrevana ustavri samo borba protiv islama i njegove tradicije,nista drugo!
Ljudska prava moraju biti univerzalna kako to nalaze i sama povelja UN-a jel'. S druge strane, naravno da kada dolazi do kolizije kultura i tradicija dolazi i do ovakvih i slicnih stvari. Ali ako cemo mak na konac, koliko je meni poznato, muslimanke koje zive u evropskim zemljama u kojima je krscanski zivalj vecinski i koje se zele pokriti to i mogu bez ikakvih problema. U sustini, svoju vjeru mogu praktikovati javno. S druge strane imamo Saudiju u kojoj je zakonski definirano krsenje ljudskih prava. Naime, po zakonu te drzave nisi u mogucnosti javno praktikovati svoju vjeru ako ona nije islam!

Saudi Arabia does not permit its citizens or foreign residents to practice publicly any religion other than Islam. Muslims who do not follow the strict Wahhabi interpretation of Islam prevalent in Saudi Arabia also face restrictions on public and private worship. A special religious force polices the morality of Saudis in public and private, and, for Muslims, attendance at the five prayers every day.
...
Saudi Arabia's non-Ismaili Shia population also has faced systematic discrimination for years. There are approximately 2 million Twelver Shia, another branch of Shiism, in Saudi Arabia; most live in the Eastern Province. In October, a Saudi religious scholar with followers throughout the kingdom declared in a fatwa (religious ruling) that Sunni Muslims were forbidden from selling property to the Shia because they receive "support from [the sale of property] in exposing their corrupt religion and evil creed."
http://www.hrw.org/en/content/un-world- ... ntolerance
--------------------------
Islam is the official religion, and the law requires that all citizens be Muslims. The Government prohibits the public practice of non-Muslim religions. The Government recognizes the right of non-Muslims to worship in private; however, it does not always respect this right in practice and does not define this right in law.
...
Muslims who do not adhere to the officially sanctioned Salafi (commonly called "Wahhabi") tradition can face severe repercussions at the hands of the Mutawwa'in (religious police). The Government continued to detain Shi'a leaders. Members of the Shi'a minority continued to face political and economic discrimination, including limited employment opportunities, little representation in official institutions, and restrictions on the practice of their faith and on the building of mosques and community centers. The Government has stated publicly that its policy is to allow non-Muslims to worship privately; however, this policy is not consistently enforced, resulting in the violation of some non-Muslims' freedom of worship and causing other non-Muslims to worship in fear of harassment and in such a manner as to avoid discovery.
http://www.state.gov/g/drl/rls/irf/2004/35507.htm
-------------------------

@BHF_Manijak, sta kazes na ovo?
BHF_Manijak

#21 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by BHF_Manijak »

Nisam sve procitao,ako cemo iskreno,ali nije islamski zabranit da neko propovjeda svoju vjeru,eto odmah da ti odgovorm!vidis u Kur`nu se kaze,la ikrahe fi-d-din!!nema prisile u vjeru!islam je vjera toleracnije a ne tiranije,dakle nije ok ako bila sta brani pripadnicima druge vjere!eto sta BHF_Manijak misli na to! ;)
mogo bi ti xx primjera navest kako je Poslanik reagovao prema nevjernicima....
bogoljub

#22 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by bogoljub »

NIN!
Mislim da si dovoljno pametan da razlučiš Islam od Saudiske Arabije!
Niti je Islam Saudija, niti je Saudija Islam!
To sto je trenutno zabranjeno u Saudiji, ne znači da je sa aspekta Islama zabranjeno.
Postoji niz stvari koje u Saudiji nemaju veze niti sa Islamom niti sa čistim razumom.
Za vrijeme poslanika i Krščani i Jevreji su bili na prostoru Arabije, ček su bili i u samoj Medini dugi niz godina, sa potpunim pravima ispunjavanja svoje religije.
Dolaskom na vlast porodice El Saud, počinju crni dani za sve. Potpomognuti Abdul vehhabom tvorcem Extremnih vehabija i talibana, nastoje nametnuti sliku Islama onakvom kako oni shvaćaju. Nažalost! Zaista malo shvaćaju! Doduše nešto se nesjećam da je nekoliko hiljada Amerićkih vojnika se žalilo na ispovijedanje svoje vjere u Arabji, ili su možda svi ateisti!?
Što se tiće Egipta, i ovog slučaja, mislim da je to incidentni slučaj!
Ljudi su tamo religiozni i tradicionalni, medjutim sekularizacija Egipta je itekako ostavila traga!
Bosanac sa dna kace

#23 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

NIN wrote:
BHF_Manijak wrote: Ljudska prava moraju biti univerzalna kako to nalaze i sama povelja UN-a jel'. S druge strane, naravno da kada dolazi do kolizije kultura i tradicija dolazi i do ovakvih i slicnih stvari. Ali ako cemo mak na konac, koliko je meni poznato, muslimanke koje zive u evropskim zemljama u kojima je krscanski zivalj vecinski i koje se zele pokriti to i mogu bez ikakvih problema. U sustini, svoju vjeru mogu praktikovati javno. S druge strane imamo Saudiju u kojoj je zakonski definirano krsenje ljudskih prava. Naime, po zakonu te drzave nisi u mogucnosti javno praktikovati svoju vjeru ako ona nije islam!
Zivalj jeste krscanski ali zakoni su ''demokratski'' i nemaju nista sa vjerom.
Bit je da se Evropa promovise kao multi-kulti, izvor ljudske slobode, ljudskih prava...shavacas? Imas pravo da budes multi-kulti, imas pravo na izbor da nosis sta hoces jer ti to ustav i zakon garantuju.
A Sauditska Arabija se definise kao zemlja koja promovise krsenje ljudskih prava i to je to, nemas pravo izbora da budes multi-kulti, da nosis sta hoces itd.... Ili se povinuj ili masi usima.

@mivci jeste malo to bode oci da i tamo ima ''diskriminacije'' hidzaba, bila je emisija na al-Jazeere o hidzabu u Egiptu, ima tu svega, govorile su zene koje nose hidzad, koje su ga nosile, govorile su i zene koje nose feredzu tj. pokrivaju cijelo lice itd...bilo je govora o diskriminaciji zena koje nose feredze u drzavnim institucijama ali niko nije spomenuo hidzab.
BHF_Manijak

#24 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by BHF_Manijak »

Ovo definitivno BHF_Manijak nije rekao!! :D pogresan citat :D
Valbon_1

#25 Re: Diskriminacija hidzaba u Egiptu

Post by Valbon_1 »

bogoljub wrote:NIN!
Mislim da si dovoljno pametan da razlučiš Islam od Saudiske Arabije!
Niti je Islam Saudija, niti je Saudija Islam!
To sto je trenutno zabranjeno u Saudiji, ne znači da je sa aspekta Islama zabranjeno.
Postoji niz stvari koje u Saudiji nemaju veze niti sa Islamom niti sa čistim razumom.
Za vrijeme poslanika i Krščani i Jevreji su bili na prostoru Arabije, ček su bili i u samoj Medini dugi niz godina, sa potpunim pravima ispunjavanja svoje religije.
Dolaskom na vlast porodice El Saud, počinju crni dani za sve. Potpomognuti Abdul vehhabom tvorcem Extremnih vehabija i talibana, nastoje nametnuti sliku Islama onakvom kako oni shvaćaju. Nažalost! Zaista malo shvaćaju! Doduše nešto se nesjećam da je nekoliko hiljada Amerićkih vojnika se žalilo na ispovijedanje svoje vjere u Arabji, ili su možda svi ateisti!?
Što se tiće Egipta, i ovog slučaja, mislim da je to incidentni slučaj!
Ljudi su tamo religiozni i tradicionalni, medjutim sekularizacija Egipta je itekako ostavila traga!
@bogoljub
NIN je veoma pametan, samo sto cesto ima potrebu za "prevod" :wink:
Post Reply