Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
zonbirile

#201 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by zonbirile »

trebao bi da shvatiš da nisu isto pokrivene,ne eskiviraj suštinu.To što ne bi mi, neko ipak uradi,e sada zna se da su sva sveštena lica svih konfesija ruralnog porijekla i težeg materijalnog stanja,tako da to može biti jedan od razloga,slično nismo razumjeli i one koji idu u vojene škole,a sastav je uglavnom bio isti-težek život,ruralna sredina-uhljebljenje.
JThomas

#202 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by JThomas »

pa nekada je sigurno bilo nekih vidova prisile kad je toga i bilo više (recimo "posrnule" djevojke su se prisilno slale u manastire), ali danas je monaha i časnih sestara toliko malo da mi je u to teško povjerovati. monaštvo postoji u većini religija ovog svijeta, većini sigurno nije nametnuto.
izvor

#203 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by izvor »

Najlakse je razglabati o svacemu, a da li iko ovdje poznaje ijednu Casnu sestru ili pokrivenu djevojku, pa da tako sa sigurnoscu moze tvrditi da im je to nametnuto? Evo, u BiH ko moze nametnuti jwdnoj katolkinji da ide u Casne sestre, ili jednoj muslimanki dsa se pokrije. Ja mislim niko. Poznajem takve. To je jednostavno, samo trebamo prihvatiti da ima ljudi koji drugacije misle od nas. I to je to. Nista vise.
Bosanac sa dna kace

#204 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Bosanac sa dna kace »

zonbirile wrote:trebao bi da shvatiš da nisu isto pokrivene,ne eskiviraj suštinu.To što ne bi mi, neko ipak uradi,e sada zna se da su sva sveštena lica svih konfesija ruralnog porijekla i težeg materijalnog stanja,tako da to može biti jedan od razloga,slično nismo razumjeli i one koji idu u vojene škole,a sastav je uglavnom bio isti-težek život,ruralna sredina-uhljebljenje.
ne bih da tjeramo mak na konac već je istjeran na ovoj temi, postavljane su i slike časnih sestara, gdje su pokrivene isto tolko ko i muslimanke, zna se dobro da u pojedinim redovima nose i tanki veo preko lica i sl....ne bih reko da su sva "sveštena lica" ruralnog porijkla, i da jesu, koji je tu problem? :shock:
ovdje je riječ o diskriminaciji žene muslimanke u evropi,
Halime, Turkinja rođena u Berlinu, pokrivena je onako kako islam zahtjeva, ne vidim sad razlog u tome po čemu ona treba da ima manje prava u sekulranom društvu od neke časne sestre?
Bosanac sa dna kace

#205 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Bosanac sa dna kace »

JThomas wrote:pa nekada je sigurno bilo nekih vidova prisile kad je toga i bilo više (recimo "posrnule" djevojke su se prisilno slale u manastire), ali danas je monaha i časnih sestara toliko malo da mi je u to teško povjerovati. monaštvo postoji u većini religija ovog svijeta, većini sigurno nije nametnuto.
i šta je problem sa shvatanjem da većina muslimanki bira da se pokrije, da im to nije nametnuto?
JThomas

#206 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by JThomas »

a ko je rekao da je problem? ja nisam. većini sigurno nije nametnuto (u većini islamskih zemalja, iran i arabija su opet druga priča)
harka

#207 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by harka »

zonbirile wrote:bsdk
razlika je u suštini,a suština je što se može pokriti svaka muslimanka shodno izboru.Časna sestra je izbor,malo teži i zavještuje se mnogo toga ličnog,kao npr.,život u celibatu,primanja se većim djelom darivaju,karitativni crkveni rad bez naknade-to je više,da banaliziramo zvanje.Život se provodi u zajedničkom smještaju,nekad samostanu,zavisi od reda kojem pripadaju.<obavezno se religiozno edukuju,plus za neko jaičko zvanje i rade-najpriznatije su medicinske sestre,njegovateljice,učiteljice isl.Odnos sa porodicom imaju,sem redova,koji ih u duhu svoje službe šalju diljem svijeta.
samo i iza zidina nekih manastira desavaju se cudne stvari.
Diljem svijeta ih salju,istina,ali u siromasne zemlje
gdje su zaduzene da propagiraju krscanstvo i ako je moguce
u neko islamsko podrucje.Bile su i Sanskom Mostu gdje su donijele
poklone za djecu i u svakom poklonu je bila i Biblija na nasem jeziku.
Nekazem da su svi isti,ima ih i casnih.
zonbirile

#208 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by zonbirile »

harka
nemoralno je inputirati neka dešavanja iako ih i ima,ne znam u čemu je problem,priča je počela o pokrivanju žena.Čudan je grč,stalno jednih te istih na bilo koju temu,oni okrenu o ugroženosti muslimana.
harka

#209 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by harka »

zonbirile wrote:harka
nemoralno je inputirati neka dešavanja iako ih i ima,ne znam u čemu je problem,priča je počela o pokrivanju žena.Čudan je grč,stalno jednih te istih na bilo koju temu,oni okrenu o ugroženosti muslimana.

da, hiljadita tema o muslimanima i Islamu je bas moralno
e kad ja ili neko napisem nesto o drugima onda je nemoralno
izvini,neslazem se stobom.Vec sam negdje na ovoj temi
napisala da nisu samo muslimanske zene ugrozene
nego i drugih vjera,ali eto da bi bili moralni hajmo
samo blatiti i pljuvati po muslimankama i Islamu.
Nisam protiv drugih vjera,ako postujem drugu vjeru samin
time postujem i svoju,ali sto je dosta,dosta je.
zonbirile

#210 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by zonbirile »

harka
očito čitaš od repa,pa niko ništa ni slično ne govori.Povukao sam samo paralelu između časne sestre i pokrivene muslimanke kao odgovor bsdk.
Paralela je u smislu izbora pokrivanja.
harka

#211 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by harka »

očito čitaš od repa,pa niko ništa ni slično ne govori.Povukao sam samo paralelu između časne sestre i pokrivene muslimanke kao odgovor bsdk.
Paralela je u smislu izbora pokrivanja.
a ja sam samo reagovala na ovu tvoju

''oni okrenu o ugroženosti muslimana"
zonbirile

#212 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by zonbirile »

harka
pogledaj sve historijske,religiozne i ostale teme pa češ vidjeti da je svaka diskusija na ivici incidenta sa nikovima turban,compct,madner ,bosanac sa dna kace,air ramiz i ostali.O vređanju kvalifikacijama ostalih da ne govorimo.
harka

#213 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by harka »

pogledaj sve historijske,religiozne i ostale teme pa češ vidjeti da je svaka diskusija na ivici incidenta sa nikovima turban,compct,madner ,bosanac sa dna kace,air ramiz i ostali.O vređanju kvalifikacijama ostalih da ne govorimo.
ima jedna izreka''akcija trazi reakciju'' sto hoce reci kad neko nekoga
ili necije iz dana u dan ponizava,provocira,omalovazava onda dobije
istom mjerom.Nije da zelim da kazem da se slazem sa gore navedenim
nickovima i komentarima,ali jednostavno nismo svi isti sto se tice komunikacije.
I ja ponekad kad procitam svakakve bljuvotine u vezi islama dodjem u iskusenje
da svasta napisem,ali eto necu jer mi to ne stoji u opisu moga karaktera.
Samo meni jos nije jasno zasto nekome smeta sto neko je pokriven ili ne.
Ja licno npr.nikada nisam oblacila nesto sto je trenutno u modi,nego
uvijek ono sto mi lijepo stoji i u cemu se lijepo osjecam,tako vjerovatno
se osjecaju i one zene sto su pokrivene i zasto da im neko ili ja
licno to zamjeram.
arzuhal

#214 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by arzuhal »

zonbirile

#215 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by zonbirile »

harka
u pravu si samo što je ovde vie reakcije na nikakvu akciju,ustvari sve je akcija,pa normalno treba i reakcija.Mislim da se treba okrenuti sebi i pitati se šta se dešava,ne projecirati svoje frustacije na druge.Svi su u historiji imali reforme društveno političkog uređenja,ekonomskog,religioznog i krenuli dalje,ka boljem.Pitajmo se gdje smo mi tu.Od milijardu i tristo miliona muslimana 15%,živi životom dostojnog čovjeka,a ostali su ostali daleko.I ovih 15%,je američki dominion,skora pa savezna država.Puno su dali baštini čovjećanstava u svim oblastima,vladali svijetom kroz vijekove i gdje su sada.Ne misliš valjda da su tome krivci isključivo kršćani,amerika,evropa,sunarodnik drugog islamskog učenja.Reforma je imperativ.
harka

#216 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by harka »

u pravu si samo što je ovde vie reakcije na nikakvu akciju,ustvari sve je akcija,pa normalno treba i reakcija.Mislim da se treba okrenuti sebi i pitati se šta se dešava,ne projecirati svoje frustacije na druge.Svi su u historiji imali reforme društveno političkog uređenja,ekonomskog,religioznog i krenuli dalje,ka boljem.Pitajmo se gdje smo mi tu.Od milijardu i tristo miliona muslimana 15%,živi životom dostojnog čovjeka,a ostali su ostali daleko.I ovih 15%,je američki dominion,skora pa savezna država.Puno su dali baštini čovjećanstava u svim oblastima,vladali svijetom kroz vijekove i gdje su sada.Ne misliš valjda da su tome krivci isključivo kršćani,amerika,evropa,sunarodnik drugog islamskog učenja.Reforma je imperativ.
vladase vijekovima ali nepoubijase toliko krscana koliko ti isti muslimana
kao za dobrobit muslimana(prvo stariji Bush,sad ovaj "mladji").Sve nesto kao da pomognu
muslimanima da ih zastite a i budala najveca zna sta se krije iza te pomoci(Irak,Avganistan.....)
Sto bi Arapi zaradjivali na svome bogatstvu(nafta) kad mi mozemo da ih napadnemo pa to
lijepo sve djabe uzmemo i sve za ''dobrobit'' muslimana.Nego zonbirile da mi nebi malo u BANovice
hajmo mi preci na pravu temu.Meni nesmetaju ni pokrivene a vala ni gologuze,svako svojom pameti vlada :)
zonbirile

#217 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by zonbirile »

harka
post jesi boldirao,ali ga očito nisi pročitao,ili shvatio
harka

#218 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by harka »

post jesi boldirao,ali ga očito nisi pročitao,ili shvatio

boldira-la,zeMsko od glave do pete :D
procitala,shvatila ,samo nemamo ista razmisljanja

trebas to respektovati.Svega mi vidjeces da cemo u BANovice :D
windas

#219 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by windas »

Ni u jednoj Islamskoj zemlji ,
zena nije zasticena bolje nego u Evropi,
tako da diskriminaciji nema govora....
a drugi je problem sto ona ne smije otici i prijaviti supruga kada je ovaj premlati...
harka

#220 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by harka »

windas wrote:Ni u jednoj Islamskoj zemlji ,
zena nije zasticena bolje nego u Evropi,
tako da diskriminaciji nema govora....
a drugi je problem sto ona ne smije otici i prijaviti supruga kada je ovaj premlati...
a druge smiju?Ma daj,koliko je zena po smjestajima za zastitu zena po Evropi
i ako odu njega pritvore taj dan i sutra ga puste,treba njega na spavanju prebiti,kakva
policija :D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#221 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by dr.gog »

pogledaj sve historijske,religiozne i ostale teme pa češ vidjeti da je svaka diskusija na ivici incidenta sa nikovima turban,compact,madner ,bosanac sa dna kace,air ramiz i ostali.O vređanju kvalifikacijama ostalih da ne govorimo.
"Kao korisnik foruma također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima." :)

što se tiče uvreda sve se zna :wink:
zonbirile

#222 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by zonbirile »

dr.gog
primio k znanju,nisam se žalio,nego harki pokušao ukazati na uočljive pojedince.E sad za mene je gore kada jedan iz plejade nabrojanih,na nekoj od sličnih tema svaki post završava sa kad tad...u kontekstu rata,namirivanja dugova u krvi i ostalom,nego opsovati oponenta.
harka

#223 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by harka »

zonbirile wrote:dr.gog
primio k znanju,nisam se žalio,nego harki pokušao ukazati na uočljive pojedince.E sad za mene je gore kada jedan iz plejade nabrojanih,na nekoj od sličnih tema svaki post završava sa kad tad...u kontekstu rata,namirivanja dugova u krvi i ostalom,nego opsovati oponenta.

Bog ti dao,nemoj ti harki nista ukazivati,ja sam dovoljno ostarila
da prokuzim ljude dok progovore da bi imala dovoljan ukaz
ko je ko i sta.Samo da ti kazem ti se pomalo gubis,neda ti se nesto
da budes tolerantan.Zasto se jedan skolski centar zove katolicki,
muslimanski i srpski? Vidis ti ja se tu razlikujemo,ti branis u
jednom postu KSC a ja opet ne mogu nikako da svarim da se
tako zovu.Primjecujem da ti nesmeta KSC ali da je MSC
e to je za tebe druga prica.Sad cu i ja biti nepozeljan nick
jer nemam dovoljno mozga da vidim tvoje argumente :roll:
JThomas

#224 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by JThomas »

harka wrote: a druge smiju?Ma daj,koliko je zena po smjestajima za zastitu zena po Evropi
i ako odu njega pritvore taj dan i sutra ga puste,treba njega na spavanju prebiti,kakva
policija :D
mislim, glupo je reći da diskriminacije nema...

ali ipak ako generalno uporedimo položaj žene u evropi, pa i žene muslimanke, s položajem u maroku ili alžiru, o iranu da ne govorim...pa da sad moraš odseliti odavde, a da možeš bilo gdje, reci realno gdje bi prije, kao muslimanka, poželjela otići?
zonbirile

#225 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by zonbirile »

harka
nikoga ja ne branim,ja iznosim fakta,aksiome ono što je .Ne mogu ja ništa što se tebi ne sviđa naziv katolički,ali imaš i Bošnjačku gimnaziju.Priča je
o finansiranju i izgradnji objekata,koji se koriste za nastavu,a u kontekstu javnih vrtića.
Locked