Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
vozim fiat punto grande kupljen nov u sa 12/06, na 22 hiljade km poderale su se disk plocice, u servisu rekli da je to normalno, ako puno koristim kocnice i
neki dan na 49 hiljada opet pocele da struzu, odem u servis da zamjenim, hehe zmjena 200 km
e sad me zanima, jeli stvarno moguce tako brzo poderati plocice i dali negdje ima jeftiniji servis, jer auto vise nije pod garncijom??
Mislim da bi plocice trebale izdrzati barem 50000 km, e, sad, reci nam ti kako vozis, jer po meni bi trebao bas divljati, pa da ih tako brzo "spalis", mislim na ono gas na semaforu do daske , pa koci na sljedecem i sve tako...
Koji je motor u pitanju?
moguće je da su neke fuš pločice, nema veze što ga održavaš u ovlaštenom servisu...promijeni servis...probaj kod Dine Zagorca na Koševskom, on radi samo Fiate i Italijane...ili ako imaš nekog od prijatelja sa dobrim iskustvima iz nekog servisa...to je jednostavno auto za održavati...
u kom servisu si ga održavao?
Jedna moja jaranica je poderala pločice na 17 hiljada, tako da je sigurno moguće, zavisno od stila vožnje. Al ona fakat vozi na nož.
Što se tiče cijene, 200 KM za pločice je daleko previše. 60-70 KM je realna cijena, 100 najviše.
Međutim, ako su pločice dugo strugale po disku, onda je moguće da je disk otišao u pm i da treba i njega mijenjat a idu u paru. Onda je moguće da je 200 KM.
Kad sam radio servis na Cliu na 45 hiljda km, provjeravali mi kočnice i pitali me dali sam ikad mjenjao disk pločice, rekoh nisam, a oni mi rekoše da su mi kočnice kao nove i da nema potrebe da se još mjenjaju. Vjerovtno je sve to do načina vožnje.
Ma vozim, sasvim normalno, motor 1.2, tako da neko divljanje nije ni moguce i 200 km je samo plocice i ruke, diskovi su ok.
Odrzavala sam uvijek u servisu na pofalicima, ovlasetni, ali sam skontala posto vise nije pod garancijeom, osim onog mjenjenja ulja i filtera, sto se vodi u knjizici, mozda nemam vise potrebe da dajem po 200 km za disk plocice koje i onako nesto nisu ok..
I ja isto imam Clia i fakat boljih kočnica nisam vidio. Presao sam 30 hkm i moram reci da ih fakat derem međutim ne posustaju. Jedino pomeni malo mi rano se aktivira ABS. Idemi također na živce što prašina od kočenja tako isprlja ratkape. Što se tvoga Punta tiće mislim da su se rano pločice potrošile, te sam također mišljenja da pločice najmanje trebaju izdržati nekih 50 hkm.
Znam da sam nedavno uzimao disk plocice za obicnog Punta u A-Netu, Strojorad na Grbavici, bile su nesta oko 40KM e sad neznam za Grande Punto, sigurno se nesto skuplje ako ih imaju, ali nazovi, pitaj i pogledaj. takodje imas servis i dijelove Skoro u bivsoj auto kuci Nosse, vrlo su povoljni i mislim ako kod njih mjenjas da se cak i nenaplacuje.
A-Net - 713 490
Skoro - 538 333
S@din wrote:Ma vozim, sasvim normalno, motor 1.2, tako da neko divljanje nije ni moguce i 200 km je samo plocice i ruke, diskovi su ok.
Odrzavala sam uvijek u servisu na pofalicima, ovlasetni, ali sam skontala posto vise nije pod garancijeom, osim onog mjenjenja ulja i filtera, sto se vodi u knjizici, mozda nemam vise potrebe da dajem po 200 km za disk plocice koje i onako nesto nisu ok..
Ne znam...
Koliko cesto koristis motor tokom kocenja? Iz svega mogu zakljuciti da puno koristis kocnicu nizbrdo. Sto vise kocis motorom to manje goriva trosis (cut off sistem) i manje se kocnice deru, i sto je jos vaznije, manje se griju. Probaj maksimalno korisiti kocenje motorom tokom stajanja na semafor, nizbrdo, itd, itd.
S@din wrote:Ma vozim, sasvim normalno, motor 1.2, tako da neko divljanje nije ni moguce i 200 km je samo plocice i ruke, diskovi su ok.
Ne znam...
200 je previše. Nazovi Šandor (http://www.sandor.ba) i pitaj koliko su kod njih pločice. Oni drže Lucas, da ne pretjeram i ne navalim sebi razne likove na kosti reći ću samo sigurno među pet u svijetu, ja sam zadnje pločice za svoje auto platio 66 KM. I na kraju vjerovatno će biti i bolje od onih koje su tebi došle na autu, ali će se i brže trošiti (efikasnije pločice se brže troše).