discus herniae

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
s@mson

#851 Re: discus herniae

Post by s@mson »

A reci mi jel me zezas ili si ozbiljan?
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#852 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Ne zeza te i žensko je.

Recimo dešava se, neće da operišu zbog bola, već će samo ako nešto zariba.
Bluemore

#853 Re: discus herniae

Post by Bluemore »

Zejnep wrote:
Bluemore wrote:
Zejnep wrote:Cek, ono imam problem da strahom pa me bole ledja? Negdje procitah da je bol u donjem dijelu ledja manifestacija straha od neimastine :shock: Moguce :hm:
Donji dio je drugi Problem
Krsta su problemi sa finansijama :zoka:
Donji dio ledja i jesu krsta. Nejse...
Pa da :)
Zejnep

#854 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

s@mson wrote:A reci mi jel me zezas ili si ozbiljan?
Sto cu te zezati? Pitam je li bol ili je palo stopalo ili nemas kontrolu nad mokrenjem ili je nesto drugo razlog. Ni na kraj pameti mi nije bilo da provociram. I ja sam se napatila sa kicmom.
Zejnep

#855 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

stetoskop wrote:Ne zeza te i žensko je.

Recimo dešava se, neće da operišu zbog bola, već će samo ako nešto zariba.
Hvala kolega :)
s@mson

#856 Re: discus herniae

Post by s@mson »

Zejnep wrote:
s@mson wrote:A reci mi jel me zezas ili si ozbiljan?
Sto cu te zezati? Pitam je li bol ili je palo stopalo ili nemas kontrolu nad mokrenjem ili je nesto drugo razlog. Ni na kraj pameti mi nije bilo da provociram. I ja sam se napatila sa kicmom.
Prvo da se izvinem dami što sam pretpostavio da je muškarac :kakoste:
Ma bol je bila nesnosna svaki puta pa je operacija donosila olaksanje a sto se tice tih ostalih stvari bilo je kriticno i prije nego se desi, nedaj Boze, da izgubim kontrolu sfinktera ja lagano na neurohirurgiju...
Sto se tice stopala i kompletne desne noge tu postoji odredjeni problem ili problemi ali nista sa cim se ne moze zivjeti...
Navikao sam na jedan nivo konstantnog bola koji izgleda nece prestati dok sam ziv, ali izdrzljivo je...
Zejnep

#857 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

Kad li ce poceti ugradjivati rezerve djelove? :eh:
To vec rade na vratnoj kicmi. Zamjene istroseni disk. Ja sam za remonta :mrgreen:
jedna tamo

#858 Re: discus herniae

Post by jedna tamo »

Herniasi evo mene danas izasla s operacije i vec mislim o parama :lol:
Zna li neko posto sam u radnom odnosu tretira li komisija ovo kao tesko oboljenje i mogu li dobiti 3 plate? Moje su kolegice dobile
Dozer

#859 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Pa onda, logicno, mozes i ti :D
Zejnep

#860 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

jedna tamo wrote:Herniasi evo mene danas izasla s operacije i vec mislim o parama :lol:
Zna li neko posto sam u radnom odnosu tretira li komisija ovo kao tesko oboljenje i mogu li dobiti 3 plate? Moje su kolegice dobile
Kod mene na poslu ne. :cry:
Jesil laserski ili ono starinski? Ko te radio? Sjedis li? :mrgreen:
jedna tamo

#861 Re: discus herniae

Post by jedna tamo »

Starinski...burazerovic...kazu ako komisija napise tesko oboljenje dobije se lova..da rekao je da sjednem kad obavljam nuzdu....
jedna tamo

#862 Re: discus herniae

Post by jedna tamo »

Dozer wrote:Pa onda, logicno, mozes i ti :D
Al nije ista bolest zato pitam
Zejnep

#863 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

jedna tamo wrote:Starinski...burazerovic...kazu ako komisija napise tesko oboljenje dobije se lova..da rekao je da sjednem kad obavljam nuzdu....
Boljeg doktira nisi mogla naci.. :) Samo lagano sad, bices ko.nova vrlo brzo.
jedna tamo

#864 Re: discus herniae

Post by jedna tamo »

Nadam se ..samo da vise ne boli noga i kuk nisam nocima spavala al eto sad slijedi oporavak , jos malo da sam cekala mislim da bi mi stopalo palo...
Dozer

#865 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Mene upravo ovo odbija od operacije ovdje, ako do nje dodje...
Sta znaci "tradicionalna" metoda? Ovo se samo kod nas naziva ovako, jer vecina doktora nije usvojila nova znanja i metode, dok se u ostatku svijeta i napredne medicine to naziva "zastarjela metoda".

Drugim rijecima, kod nas "tradicionalna" metoda podrazumijeva vrlo invazivan proces i rez od nekih 15-ak cm, kao i poveci oziljak nakon toga.
Hajd', hebo oziljak, ali cemu uopste toliki rez kada danas postoje laparaskopske i laserske varijante iste operacije, s istim ucinkom...?
Cemu rezbarenje, otvaranje tolike rupe na tijelu, a samim tim i povecavanja mogucnosti infekcije...?
Zejnep

#866 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

Dozer wrote:Mene upravo ovo odbija od operacije ovdje, ako do nje dodje...
Sta znaci "tradicionalna" metoda? Ovo se samo kod nas naziva ovako, jer vecina doktora nije usvojila nova znanja i metode, dok se u ostatku svijeta i napredne medicine to naziva "zastarjela metoda".

Drugim rijecima, kod nas "tradicionalna" metoda podrazumijeva vrlo invazivan proces i rez od nekih 15-ak cm, kao i poveci oziljak nakon toga.
Hajd', hebo oziljak, ali cemu uopste toliki rez kada danas postoje laparaskopske i laserske varijante iste operacije, s istim ucinkom...?
Cemu rezbarenje, otvaranje tolike rupe na tijelu, a samim tim i povecavanja mogucnosti infekcije...?
Sve sto je novije nije nikakav garant da je i bolje. Ionako doktori kszu da nemaju pojma sra ih ceka sve dok ne otvore pacijenta. A bolje se vidi kad zarezu koji cenat nego koji milimetar :mrgreen:
Dozer

#867 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Ma, Zejno... To kazu nasi doktori... Ne kazem ja da ih nema zaista odlicnih, ali je cinjenicno stanje da su/smo prilicno zaostali za svijetom.
5-10 godina, kako u kojoj disciplini/sektoru.

Pa, ja se sjecam sebe prije 3 godine i kada sam otisao na UKC da se raspitam za DiscoGel tretman. Par njih pitao, sto hirurga, sto radiologa (necu imenovati, iako bih vjerovatno trebao...), a odgovori koje sam dobio su bili bukvalno ovakvi, citiram:

1. Isprazni pogled, a onda ide "haha, to ono sto se stavi na glavu pa se ide u disko,a :D".
Ovo je bio vise nego ocit pokusaj prikrivanja vlastitog neznanja, kao i nepostojanja odgovora na pitanje, pa k'o veli - hajd' da se segacim i tako sakrijem da nemam pojma sta me pita.

2. "Cuo/la sam za taj tretman, ali ne znam detalje", propraceno izrazom lica koji je vise nego pokazivao da se ne konta o cemu se prica.

3. "Ne, kod nas se taj tretman ne radi...", propraceno zamuckivanjem i skretanjem pogleda, sto mi je pokazalo da se uopste ne zna o cemu se radi, ali se, eto, za svaki slucaj reklo da se to kod nas ne radi, cime se odaje utisak da se bar zna o cemu se prica...

A DGT postoji od, cini mi se, 2011... :roll:
Kao i DTK, za koji takodjer ovdje niko tada nije cuo, a u susjednoj HR se ovaj tretman radio vec godinama, kao i DGT. Kod nas se DTK pojavio tek prosle godine, i to kod Al Tawila.

Drugim rijecima - zaostali smo. I to momacki...
Zejnep

#868 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

Dozer wrote:Ma, Zejno... To kazu nasi doktori... Ne kazem ja da ih nema zaista odlicnih, ali je cinjenicno stanje da su/smo prilicno zaostali za svijetom.
5-10 godina, kako u kojoj disciplini/sektoru.

Pa, ja se sjecam sebe prije 3 godine i kada sam otisao na UKC da se raspitam za DiscoGel tretman. Par njih pitao, sto hirurga, sto radiologa (necu imenovati, iako bih vjerovatno trebao...), a odgovori koje sam dobio su bili bukvalno ovakvi, citiram:

1. Isprazni pogled, a onda ide "haha, to ono sto se stavi na glavu pa se ide u disko,a :D".
Ovo je bio vise nego ocit pokusaj prikrivanja vlastitog neznanja, kao i nepostojanja odgovora na pitanje, pa k'o veli - hajd' da se segacim i tako sakrijem da nemam pojma sta me pita.

2. "Cuo/la sam za taj tretman, ali ne znam detalje", propraceno izrazom lica koji je vise nego pokazivao da se ne konta o cemu se prica.

3. "Ne, kod nas se taj tretman ne radi...", propraceno zamuckivanjem i skretanjem pogleda, sto mi je pokazalo da se uopste ne zna o cemu se radi, ali se, eto, za svaki slucaj reklo da se to kod nas ne radi, cime se odaje utisak da se bar zna o cemu se prica...

A DGT postoji od, cini mi se, 2011... :roll:
Kao i DTK, za koji takodjer ovdje niko tada nije cuo, a u susjednoj HR se ovaj tretman radio vec godinama, kao i DGT. Kod nas se DTK pojavio tek prosle godine, i to kod Al Tawila.

Drugim rijecima - zaostali smo. I to momacki...
Ni ja ni ti tu ne možemo ništa promjeniti. Ja sam se obradovala onoj spravi za razvlačenje u onoj privatnoj poliklinici :D hoću reći, šta je tu je, ako ko ima para za tretmane u inostranstvu neka ide, mada koliko znam nije ni medorniji zahvat garancija uspjeha ishoda. DH je čudo a kažu i da je najlošije tretirana bolest u istoriji čovječanstva :-)
Dozer

#869 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Ma naravno da ni jedan jedini zahvat, pa ma kakav da je, ne garantuje uspjeh.
Medjutim, nije samo uspjeh zahvata ono na sta treba obratiti paznju, nego su tu i drugi faktori poput mogucnosti infekcije (koja je uvijek veca sto je vece rezanje/otvor), postoperativni oporavak (koji je takodjer duzi ukoliko je rez veci), mogucnost komplikacija prilikom zahvata (koje su, po pravilu, vece kod otvorenih rezova nego kod laparaskopije i lasera), itd.
Zejnep

#870 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

Dozer wrote:Ma naravno da ni jedan jedini zahvat, pa ma kakav da je, ne garantuje uspjeh.
Medjutim, nije samo uspjeh zahvata ono na sta treba obratiti paznju, nego su tu i drugi faktori poput mogucnosti infekcije (koja je uvijek veca sto je vece rezanje/otvor), postoperativni oporavak (koji je takodjer duzi ukoliko je rez veci), mogucnost komplikacija prilikom zahvata (koje su, po pravilu, vece kod otvorenih rezova nego kod laparaskopije i lasera), itd.
Ipak se to sve rijetko dešava, čak i kod nas, hvala Bogu :D
stetoskop

#871 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Ako vam je neka utjeha, nismo jedini koji smo zaostali. I u regionu i većem dijelu svijeta radi se ova procedura "microdiscectomia" i rez nije 15 cm, evo kod mene je 5.
Privatni neurohirurzi rade savremenije metode, ali za veliku lovu.
Kada bi se u nas uveo sistem zdravstva da se može raditi operacija u privatnim poliklinikama preko ZZO, vidjeli bi kako bi to sve napredovalo.

jedna tamo wrote:Nadam se ..samo da vise ne boli noga i kuk nisam nocima spavala al eto sad slijedi oporavak , jos malo da sam cekala mislim da bi mi stopalo palo...
Brz oporavak i čuvaj se! Ne daj da te prevari, ako za par sedmica ne bude bolilo da možeš svašta, jer ti tamo unutrašnji ožiljci za razliku od mišićnih ne bole, pa dobiješ osjećaj da je oporavak završen!.
sunceKOtepsija

#872 Re: discus herniae

Post by sunceKOtepsija »

jedna tamo wrote:Herniasi evo mene danas izasla s operacije i vec mislim o parama :lol:
procitah komsija :lol: sretno s oporavkom i potrazivanjima
Zejnep wrote: Ni ja ni ti tu ne možemo ništa promjeniti. Ja sam se obradovala onoj spravi za razvlačenje u onoj privatnoj poliklinici :D hoću reći, šta je tu je, ako ko ima para za tretmane u inostranstvu neka ide, mada koliko znam nije ni medorniji zahvat garancija uspjeha ishoda. DH je čudo a kažu i da je najlošije tretirana bolest u istoriji čovječanstva :-)
sta je uzrok tome, zanemarivanje ili negiranje od strane odgovornih?
Zejnep wrote:
Bluemore wrote:
Zejnep wrote:Cek, ono imam problem da strahom pa me bole ledja? Negdje procitah da je bol u donjem dijelu ledja manifestacija straha od neimastine :shock: Moguce :hm:
Donji dio je drugi Problem
Krsta su problemi sa finansijama :zoka:
Donji dio ledja i jesu krsta. Nejse...
neki kazu i kriza, ali ne bih se slozio da su identicni iako su vrlo slicni
Zejnep

#873 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

Ne kontam, sta nisu identicni?
stetoskop

#874 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Krsta su križanje karlice i kičmenog stuba, tj L/S spoj. Donji dio leđa je od L1, pa naniže.
Zejnep

#875 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

stetoskop wrote:Krsta su križanje karlice i kičmenog stuba, tj L/S spoj. Donji dio leđa je od L1, pa naniže.
A križa su...? Isto to samo na hrvatskom? :mrgreen:
Post Reply