discus herniae
Moderator: anex
-
emmir1
#826 Re: discus herniae
Moguće da minusi stegnu.
Ja od juće prvi imam bolove u donjem dijelu leđa, onako baš me ukočilo...hodam kao na iglama.
Do sada sam imao uglavnom simptome u nogama
Ja od juće prvi imam bolove u donjem dijelu leđa, onako baš me ukočilo...hodam kao na iglama.
Do sada sam imao uglavnom simptome u nogama
-
bumerangss
#827 Re: discus herniae
Ja sam upoznao sigurno desetak ljudi koji su operisali DH i prezadovoljni su skoro svi, mozda jedno dvoje da mi je reklo da im nije nista bolje ali ni gore od operacoje... a to da se može vratiti je hajmo reci laž tj pogrešno receno jer DH može da se pojavi u svakom momentu na svakom disku (vec oštecenom, nabubrenom) ovisno o više faktora (trauma, pad na ledja, na stražnicu, nagli preforsirani pokret, pogrešno podignut teret...) tako da ne treba bježati ni od operacije.
Ne znam zašto na ovoj temi nema puno operisanih?
- Zejnep
#828 Re: discus herniae
Kako nema, a ja?bumerangss wrote:Ja sam upoznao sigurno desetak ljudi koji su operisali DH i prezadovoljni su skoro svi, mozda jedno dvoje da mi je reklo da im nije nista bolje ali ni gore od operacoje... a to da se može vratiti je hajmo reci laž tj pogrešno receno jer DH može da se pojavi u svakom momentu na svakom disku (vec oštecenom, nabubrenom) ovisno o više faktora (trauma, pad na ledja, na stražnicu, nagli preforsirani pokret, pogrešno podignut teret...) tako da ne treba bježati ni od operacije.
-
emmir1
#829 Re: discus herniae
bumerangss wrote:Ja sam upoznao sigurno desetak ljudi koji su operisali DH i prezadovoljni su skoro svi, mozda jedno dvoje da mi je reklo da im nije nista bolje ali ni gore od operacoje... a to da se može vratiti je hajmo reci laž tj pogrešno receno jer DH može da se pojavi u svakom momentu na svakom disku (vec oštecenom, nabubrenom) ovisno o više faktora (trauma, pad na ledja, na stražnicu, nagli preforsirani pokret, pogrešno podignut teret...) tako da ne treba bježati ni od operacije.
Ja imam u familiji slučaj da se operisao prije 10 godina a da sada trpi žestoke bolove.
Ja otišao kod nekoliko neurohirurga sa nalazima.
Recimo zadnji put kod Burazerovica i kaže mi da sam premlad da me operiše jer ako me sada operiše doću mu opet za 10 godina i imati iste probleme jer će se opteretiti naredni pršljenj.
E sada vjerovatno od slučaja do slučaja
- Zejnep
#830 Re: discus herniae
Ko god nece da operise ne boli ga puno. Ja molila da me.operisu. 
-
bumerangss
#831 Re: discus herniae
Izvini, nisam te upratioZejnep wrote:Kako nema, a ja?bumerangss wrote:Ja sam upoznao sigurno desetak ljudi koji su operisali DH i prezadovoljni su skoro svi, mozda jedno dvoje da mi je reklo da im nije nista bolje ali ni gore od operacoje... a to da se može vratiti je hajmo reci laž tj pogrešno receno jer DH može da se pojavi u svakom momentu na svakom disku (vec oštecenom, nabubrenom) ovisno o više faktora (trauma, pad na ledja, na stražnicu, nagli preforsirani pokret, pogrešno podignut teret...) tako da ne treba bježati ni od operacije.
-
bumerangss
#832 Re: discus herniae
Zejnep wrote:Ko god nece da operise ne boli ga puno. Ja molila da me.operisu.
To je istina!
Ja imam probleme sa DH oko dvije godine. Bilo mi palo desno stopalo, ni sad ne mogu da hodam na peti desne noge ali ne šepam kao prije. Kvalitet sna mi je loš jer me ujutru u 5 u 6 probudi bol kao da ležim na kamenu i jedva ustanem, nemogu se pregeti preko kade da se umijem, nemogu dici nogu da obucem carapu nego sjednem na stolicu... bol me polako popušta pa oko 9 10 me nikako ne boli ali ako napravim nagal nesmotren potez npr ako hodam pa stanem u neku manju rupu, lokvu... pa se trznem osjetim bol u ledjima, ako izlazim iz busa, trole pa naglo iskocim isto me žigne u ledjima... Navece kad legnem sve je OK ali ujutru opet ista prica, probudi me bol, nemogu se sageti... i sve tako evo dvije godine
Imam 34 godine 186 cm visine i 127 kg težine
- Zejnep
#833 Re: discus herniae
Bi ti bilo lakse ako bi smrsao ali ne bas puno, jer je DH mehanicki kvar. Ti imas dvije od tri moguce indikacije za operaciju. Pored boli i spustenog stopala nemogucnost kontrole mokrenja ili cak stolice je treca. Iskreno meni je bol bila najgora. Neizdrziva. Imala sam 27 godina kada sam operisana. I nije mi zao. Tada me noga boljela. Ledja ne. Bila sam.odlicno godinama. Ali, covjek se opusti, zaboravi. Premalo kretanja mi je pocelo praviti probleme. Hocu reci da nerjetko operisani pacijenti sami doprinesu kasnijim problemima sa DH. Da sam vjezbala plivala, ne bih imala problema, mislim da ne bi mada je to i stanje prisutno kod dosta sportista. Mario Anicic mi naumpade, teniser. Mlad, sportista a ima DH. Ja sam se poslije operacije ponovo rodila. Doslovno. Mislim da vecina nas ne misli na psihu koja dosta strada kod jakih, konstantnih bolova. Na zapadu je pod obavezno otici psihologu nakon iskustva da DH, kod nas ne. Naravno.
Ti najbolje znas mozes li trpiti i koliko ti to utice na kvalitetu zivota. Nek ti to presudi ako se neckas. Nemoj ocekivati da ce poslije operacije biti ko rukom odneseno jer zivcu.koji je gidinama pritisnut treba vremena da se oporavi.
Ti najbolje znas mozes li trpiti i koliko ti to utice na kvalitetu zivota. Nek ti to presudi ako se neckas. Nemoj ocekivati da ce poslije operacije biti ko rukom odneseno jer zivcu.koji je gidinama pritisnut treba vremena da se oporavi.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#834 Re: discus herniae
Ako imaš zdravu kičmu i oštećenje na samo jednom nivou, onda jesi dobar kandidat za operaciju.
Ako ti je loše držanje, oporavak je teži.
Ja sam loše prošao s operacijom na l5-s1. Tada sam imao i dh. na l4-l5, ali nije bila velika za op. i još skrivenih u torakalnom dijelu za koje sam saznao tek 8 godina poslije.
Da sam znao ranije mogao sam dosta toga spriječiti, jer loše držanje je godinama pogoršalo stanje.
Kičmu sam spržio tako što sam podigao baš pretežak teret, ne bi ni vjerovali koliko težak, jer sam bio pod uticajem adrenalina pri samospašavanju.
Ako ti je loše držanje, oporavak je teži.
Ja sam loše prošao s operacijom na l5-s1. Tada sam imao i dh. na l4-l5, ali nije bila velika za op. i još skrivenih u torakalnom dijelu za koje sam saznao tek 8 godina poslije.
Da sam znao ranije mogao sam dosta toga spriječiti, jer loše držanje je godinama pogoršalo stanje.
Kičmu sam spržio tako što sam podigao baš pretežak teret, ne bi ni vjerovali koliko težak, jer sam bio pod uticajem adrenalina pri samospašavanju.
-
AsAmHa
#835 Re: discus herniae
Pozdrav ljudi.
Evo 24.11 bila je godina od operacije L5-S1,broj popijenih zaldijara,voltarena i ostalih sranja je 0.
Posto je kod mene operacija bila obavezna kako sam i ranije pisao, da je bila i opcija ja bih je rado prvu odabrao.
Da je sve idealno i nije, jos se malo šepucka još ta lijeva noga nema snagu da se stane u potpunosti na prste ali zadovoljan sam i sa tim polaganim napretkom.
Na posao se vratio u aprilu niti jednom nisam imao potrebu da nesto odmaram ,uzimam kratka bolovanja i tako to.
Sto neko pomenu psihicki se rasteretio pravo,sazivio se sa svojim stanjem tako da jos vise uzivam u svakodnevnim zivotnim stvarima,cak mi i ova sad slabija lijeva noga dođe kao podsjetnik da stvari nisu iste kao prije.
Morate istrenirati svoje tjelo da promjeni mehaniku pokreta,eliminirati sve negativne faktore za vasu kicmu teret,hladnoca, visak kila, ukratko PAZITI SE,nikakvo dokazivanje, nikakav inat ne dolazi u obzir,cuvati to sto imate.
Jos jedna stvar ,vezano za stav naseg naroda prema operaciji kicme,kao ako se jednom operiste niko vam ne garantuje da necete ponovo pod noz,pa niko vam i ne garantuje da cete sutra dan docekati.
Nastavi se sa starim stilom zivota pa nema veze ja sam se operiso, sad mi ne moze nista biti.
Tiger Woods,Ronie Coleman,Vlade Divac,Aleksandar Đordevic,Mirko Filipovic Cro Cap,Slaven Bilic,Robert Prosinecki i jos stotine drugi prekaljeni sportasa su visestruko operisali kicmu upravo sto se nisu htjeli odreci stila zivota na racun sportakih rezultata
Znaci ljudi kojima je vjezbanje u genima,koji imaju para za najbolje doktore,za najbolje programe rehabilizacije su neki i po 10 puta operisani zato sto se nisu PAZILI.
Zato ljudi 2017 je godina,ne odgadajte operaciju zbog glupih misljenja, rizikujete ozbiljnije probleme ,ne patite sebe ni porodicu,odite rjesite tu sitnicu zvanu DH dok je jos sitnica i uzivajte u zivotu.
Evo 24.11 bila je godina od operacije L5-S1,broj popijenih zaldijara,voltarena i ostalih sranja je 0.
Posto je kod mene operacija bila obavezna kako sam i ranije pisao, da je bila i opcija ja bih je rado prvu odabrao.
Da je sve idealno i nije, jos se malo šepucka još ta lijeva noga nema snagu da se stane u potpunosti na prste ali zadovoljan sam i sa tim polaganim napretkom.
Na posao se vratio u aprilu niti jednom nisam imao potrebu da nesto odmaram ,uzimam kratka bolovanja i tako to.
Sto neko pomenu psihicki se rasteretio pravo,sazivio se sa svojim stanjem tako da jos vise uzivam u svakodnevnim zivotnim stvarima,cak mi i ova sad slabija lijeva noga dođe kao podsjetnik da stvari nisu iste kao prije.
Morate istrenirati svoje tjelo da promjeni mehaniku pokreta,eliminirati sve negativne faktore za vasu kicmu teret,hladnoca, visak kila, ukratko PAZITI SE,nikakvo dokazivanje, nikakav inat ne dolazi u obzir,cuvati to sto imate.
Jos jedna stvar ,vezano za stav naseg naroda prema operaciji kicme,kao ako se jednom operiste niko vam ne garantuje da necete ponovo pod noz,pa niko vam i ne garantuje da cete sutra dan docekati.
Nastavi se sa starim stilom zivota pa nema veze ja sam se operiso, sad mi ne moze nista biti.
Tiger Woods,Ronie Coleman,Vlade Divac,Aleksandar Đordevic,Mirko Filipovic Cro Cap,Slaven Bilic,Robert Prosinecki i jos stotine drugi prekaljeni sportasa su visestruko operisali kicmu upravo sto se nisu htjeli odreci stila zivota na racun sportakih rezultata
Znaci ljudi kojima je vjezbanje u genima,koji imaju para za najbolje doktore,za najbolje programe rehabilizacije su neki i po 10 puta operisani zato sto se nisu PAZILI.
Zato ljudi 2017 je godina,ne odgadajte operaciju zbog glupih misljenja, rizikujete ozbiljnije probleme ,ne patite sebe ni porodicu,odite rjesite tu sitnicu zvanu DH dok je jos sitnica i uzivajte u zivotu.
-
zijancer
#837 Re: discus herniae
dok je jos sitnica, mozda moze pomoci i tai chi
upravo zbog toga sto se za opterecenje koristi samo tezina vlastitog tijela
dzaba snaga ako je zglobovi ne mogu pratiti
tegovi mogu sprziti zglobove (hrskavicu)
kao i daske
tegovi mogu sprziti zglobove (hrskavicu)
- Bluemore
#838 Re: discus herniae
+ joga kome nije mrskozijancer wrote:dok je jos sitnica, mozda moze pomoci i tai chi
tegovi mogu sprziti zglobove (hrskavicu)kao i daske
Joga lubrificira Sve zglobove i dovodi na svoje mjesto tako da je ektra posebno za kicmu
- Zejnep
#839 Re: discus herniae
Pa ima li ista dosadnije, na svijetuBluemore wrote:+ joga kome nije mrskozijancer wrote:dok je jos sitnica, mozda moze pomoci i tai chi
Joga lubrificira Sve zglobove i dovodi na svoje mjesto tako da je ektra posebno za kicmu
Meni nije odgovarala i zbog onih savijanja ledja unazad poza
- Bluemore
#840 Re: discus herniae
Zejnep wrote:Pa ima li ista dosadnije, na svijetuBluemore wrote:+ joga kome nije mrskozijancer wrote:dok je jos sitnica, mozda moze pomoci i tai chi
Joga lubrificira Sve zglobove i dovodi na svoje mjesto tako da je ektra posebno za kicmu![]()
Meni nije odgovarala i zbog onih savijanja ledja unazad poza
A back banding ti je problematika s strahovima i ljubavlju ahh dosadno
- Zejnep
#842 Re: discus herniae
Cek, ono imam problem da strahom pa me bole ledja? Negdje procitah da je bol u donjem dijelu ledja manifestacija straha od neimastine
Moguce 
- Bluemore
#843 Re: discus herniae
Donji dio je drugi ProblemZejnep wrote:Cek, ono imam problem da strahom pa me bole ledja? Negdje procitah da je bol u donjem dijelu ledja manifestacija straha od neimastineMoguce
Krsta su problemi sa finansijama
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#844 Re: discus herniae
Ja mažem tigrovu mast u prsnom dijelu, jer me duša boli što ne živim u tropskim krajevima.
- Bluemore
#845 Re: discus herniae
mene ugrije caj od djumbirastetoskop wrote:Ja mažem tigrovu mast u prsnom dijelu, jer me duša boli što ne živim u tropskim krajevima.
kao turbo grijanje
to kad mi se krv sledi
-
s@mson
#846 Re: discus herniae
huh, ne jebitestvar...
5 operacija, 2005 prva bila, jutros jedva ustadoh...
pola sata najmanje razgibavanje, sto u krevetu sto pored..
a nije me strah, ama bas nicega...
- Zejnep
#847 Re: discus herniae
Uh, 5s@mson wrote:huh, ne jebitestvar...
- Zejnep
#848 Re: discus herniae
Donji dio ledja i jesu krsta. Nejse...Bluemore wrote:Donji dio je drugi ProblemZejnep wrote:Cek, ono imam problem da strahom pa me bole ledja? Negdje procitah da je bol u donjem dijelu ledja manifestacija straha od neimastineMoguce
Krsta su problemi sa finansijama
-
s@mson
#849 Re: discus herniae
ma kad se mora onda nema hrabar ovo ono...Zejnep wrote:Uh, 5s@mson wrote:huh, ne jebitestvar...
a nije me strah, ama bas nicega...hrabar si
najgora stvar sto znam jako mnogo o svemu tome i svom stanju i svaki put znam sta mi slijedi...
onaj osjecaj kad se budis nakon operacije pa prvo mrdnes prstima i tek onda skontas da nema boli...
- Zejnep
#850 Re: discus herniae
Znaci zbog bola su bile operacije?s@mson wrote:ma kad se mora onda nema hrabar ovo ono...Zejnep wrote:Uh, 5s@mson wrote:huh, ne jebitestvar...
a nije me strah, ama bas nicega...hrabar si
najgora stvar sto znam jako mnogo o svemu tome i svom stanju i svaki put znam sta mi slijedi...
onaj osjecaj kad se budis nakon operacije pa prvo mrdnes prstima i tek onda skontas da nema boli...