discus herniae

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Dozer

#776 Re: discus herniae

Post by Dozer »

E pa, lepo. Nek' si se resio belaja. I slobodno pisi ovde sve, da svi mogu videti.

P.S. Ovo ja na ekavici, da ne izgubis osecaj :D
tovarish

#777 Re: discus herniae

Post by tovarish »

Evo javljam se i ja ponovo nakon nekog vremena i posljednji put na ovoj temi.

Sva svoja iskustva,a posebno za DTK,nemojte uzimati vise zaozbiljno,jer se kod mene nije radilo o diskus herniji.

Tacnije jeste,al' na samom pocetku,a svi moji drugi problemi koji su se javili kasnije i koje su nasi doktori pripisivali ledjima su pokazali da se radi o drugoj,mnogo tezoj bolesti.

Eto,toliko od mene i zelim vam svako dobro.
Zejnep

#778 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

tovarish wrote:Evo javljam se i ja ponovo nakon nekog vremena i posljednji put na ovoj temi.

Sva svoja iskustva,a posebno za DTK,nemojte uzimati vise zaozbiljno,jer se kod mene nije radilo o diskus herniji.

Tacnije jeste,al' na samom pocetku,a svi moji drugi problemi koji su se javili kasnije i koje su nasi doktori pripisivali ledjima su pokazali da se radi o drugoj,mnogo tezoj bolesti.

Eto,toliko od mene i zelim vam svako dobro.
I tebi svako dobro. :kiss: :)
Mustafapasa

#779 Re: discus herniae

Post by Mustafapasa »

Pozdrav forumaši,
da se i ja javim i podjelim s vama neka svoja iskustva na temu "bolni donji dio leđa" i moje trenutno stanje:

imam 35 godina a posljednjih 5 imam konstantan bol u donjem dijelu leđa koji sam uvijek vezao za neke trivijalne razloge (loše spavanje, težak trening noć prije, loš jastuk, višak kilograma, dugo sjedenje u kancelariji itd.) i konacno prije dva mjeseca uradim MRI i dobijem sljedeće dijagnoze (koje ću probati pojednostavljeno i ukratko objasniti):
- degeneracija diska L3-L4 (propadanje opterećenog diska uslijed mehaničkih stresova/protoka vremena itd., normalna pojava koja dolazi sa godinama, kod mene malo uranjeno. Na MRI snimku se to vidi kao crni/tamni disk koji ostaje bez tekućine koja ga vlaži i čini fleksibilnim, on se zbog toga stanjuje i smanjuje interverbalni prostor između pršljenova.),
- smorlova hermija (utisnuće dijela diska u plohu pršljenja ispod),
- baldžing diska (bubrenje ovojnice diska - stanje pred diskus herniju i izlazak sadržaja diska van i priklještenje živca),
- MODIC promjene tip 1 i 2 (tekućina koja vlaži disk u sebi sadrži bakteriju koja kroz pukotine na plohi pršljenja ulazi u sam pršljenj i tu pravi infekciju koja dovodi do razaranja samog tkiva pršljenja a što je kod mene najveći uzročnik bola).

Dakle sve dijagnoze su mi vezane za moje ljubavi prema skijanju, bor.sportovima itd tj.sve su mehaničke prirode i odnose se na nabijanje/suzbijanje/opterećenje kičme sa popratnim posljedicama.

Obišao sam naše:
- neurohirurge (2 eminentna domaća stručnjaka) kao i jednog top u Beogradu,
- ortopede,
- kiropraktičare/masere (po mišljenje) od kojih me je jedan bukvalno smjestio u kolica,
- fizijatra koji je propisao klasične fizikalne terapije gdje je na moje pitanje "a imate li vi laser" dao odgovor da se to rijetko koristi :-) http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.75. ... i-sa-bolom
- javio sam se i eminentnim strućnjacima u HR gdje me je jedan iskulirao a drugi se nije javio tako da nismo dogovorili termine pregleda/konsultacija
- itd., itd.,

Uglavnom, svi su rekli da nisam za operativni zahvat, da smanjim kilažu i da plivanjem ojačam donji dio leđa i to je to, da se stanje ne može popraviti, da uradim MRI za godinu da se vidi stepen kojim stanje ide ka gorem i eto. Nemam simptome DH tipa bol niz nogu, padanje stopala, probleme sa mokrenjem itd. Moj glavni problem je bol prilikm saginjanja naprijed, jutarnje ukočenosti gdje ne mogu bez bola obući čarape te ukoćenost nakon dugog sjedenja/hodanja. I to je bio domet ovih doktora. O suplementima/hrani koja bi mi pomogla ni govora, o vježbama također niko ništa, alternativnim metodama ili o lijećenju vani "kažu nema potrebe a i nema šta" a kad dođe vrijeme za op.zahvat može se uraditi ubavicanje vještačkog diska i tako...

Naravno da se nisam zadovoljio njihovim odgovorima te sam krenuo u vlastita istraživanja svojih problema koja su mi otvorila sasvim nove vidike/pristupe ovim problemima a koja ću taksativno pobrojati ovdje, pa možda nekome bude od koristi.
U suštini dijelim ih u 2 grupe:
- aktivnosti/radnje koje su u mojoj nadležnosti
- aktivnosti/radnje koje su stvar doktora/klinika itd.

U aktivnosti/radnje koje su u mojoj nadležnosti, a koje su dovele do poboljšanja mog stanja su:
- gubitak kg je iznimno važan i prvi koriak u procesu liječenja, za sada sam izgubio 11kg i odmah mi je bolje, planiram još 10. Kako se veoma dugo bavim sportom i odlično poznajem hranu/vježbe za sada sam zadovoljan postignutim i ide dobro,
- vježbanje je sastavni dio svih aktivnosti koje sprovodim, posebno sam se fokusirao na izometrijske vježbe za ledja/stomak,
- profesionalni inverzijski sto sam platio 650KM i time sebi nabavio spravu koju mogu da koristim kad god želim i to za cijenu koliko bih platio serijal DK terapija. O upotrebi stola za probleme o kojima na ovoj temi govorimo sam pročitao mnogo, ali najbolji video koji to pojašnjava je: https://www.youtube.com/watch?v=HztemENVyUI&t=2s
- u kombinaciji sa stolom koristim i foam roller koji je dobra igračka za ove probleme, mnoštvo videa na youtube o njegovoj upotrebi: https://www.youtube.com/watch?v=KE93CuMXKRA
Interesantno predavanje sam slušao da prije inverzijskog stola treba uraditi istezanje/razgibavanje jer se time postižu maksimalni efekti.
Diskovi se najviše hrane/odmaraju tokom spavanja te je stoga poželjno ovo raditi pred spavanje.
- trenutno sam u razradi detaljnog plana suplemenata koji će mi pomoći u popravljanju stanja, kada bude gotov javim. Fokus je naravno na prirodnim suplementima. Svaku veće se masiram kreomom od divlje tikve a planiram da uvedem i gavez mješavinu,
- ostale aktivnosti: istezanje i vježbanje na poslu, unos dosta vode, nabavka kvalitetne mekane obuće, izrada anatomskih uložaka itd.

Savjetujem da pogledate i ovo: https://www.youtube.com/watch?v=-N7JqkJ2nc0 kao i https://www.youtube.com/watch?v=Xe2h0vkp1mA
Hidzama mi pomaže i olakšava.

E sad što se tiće medicinskog dijela kontaktirao sam:
- jednu tursku kliniku koja mi je predložila "zavarivanje" diska sa unutrašnje strane i umrtljivanje živca koji mi signalizira bol - cijena 13.400eur. Ovu automehaničarsku ponudu sam odmah odbio (https://www.facebook.com/livclinicscom/)
- dvije ukrainske klinike koje se bave lijećenjem matičnim ćelijama ali koje nisu dale značajne garancije u popravljanju mog stanja, cijena cca 10.000 eur ( https://www.emcell.com/ )
- još dvije eminentne klinike koje se bave lijećenjem matičniom ćelijama, jedna je u Briselu a druga je u Njemačkoj. Ova u Briselu je top i radi po američkim standardima (http://oreme.eu/ i https://anova-irm-stemcell-center.com/en/ )
- dansku kliniku koja je jedina garantovala 80-90 % poboljšanje mog ukupnog stanja ali sastavni dio terapije je uzimanje velikih doza antibiotika na dug period ( https://www.nhs.uk/news/medication/anti ... back-pain/ ).

Moj uži izbor je pao na lijećenje matičnim ćelijama (Njemačka/Brisel) ili na antibiotsku terapiju. Bile su neke opcije u Zagrebu sa ubrizgavanjem gela ali se u nekoliko slučajeva to pokazalo kao loša metoda (tijelo gel prepoznalo kao strano tijelo, nastale infekcije itd). Trenutno sam u skupljanju još nekih studija/odgovora i radim konsultacije sa drugim stručnjacima (farmakolog/infektolog/radiolog)itd pa ćemo vidjeti ali sam otprilike suzio to na napisano.

Postavio sam i neke linkove jer imaju odlične studije za razne dijagnoze/bolesti gdje su naši doktori tanki niti se usavršavaju.
Ovo je ukratko, drago mi je da postoji ova tema i da se mogu razmjeniti mišljenja/iskustva/saznanja. Stojim na raspolaganju da pomognem svima na bilo koji način (ako neko želi da proba sto-bujrum, da pokažem vježbe,bujrum...za sve bujrum).
Dozer

#780 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Vidi...
Sve sto si nabrojao su mehanicka ostecenja.

Ja svakome to pokusavam docarati na sljececi nacin - Ako imas otvoreni lom noge, da li ce ti pomoci da to mjesto zaljevas kamilicom?

Drugim rijecima - mehanicki "kvar" se popravlja iskljucivo mehanickim metodama.

Zamisli disk plocice na svom autu, i zamisli da su to tvoji prsljenovi, a kocioni disk izmedju tih plocica je tvoj diskus izmedju tvojih prsljenova.
Pritisak disk plocica (prsljenova) na kocioni disk (diskus) stvara trenje, sto dovodi do trosenja i plocica (prsljenova) i diska (diskusa).

Kako popravljas kocnice? Zamjenom istrosenih dijelova, tj. mehanicki popravak. Moze se to srediti i na drugi nacin, a to bi bilo dodavanje materijala na disk i plocice. Ali, u svakom slucaju se uvijek radi o mehanickoj popravci mehanickog kvara.

Isto je i sa nasim presljenovima i diskusima - nikakve terapije lijekovima, strujama, magnetima i sl. nece rijesiti problem, nego ce ga samo maskirati tako sto ce ublaziti bol (a taj bol uzrokuju zgrceni misici oko problematicnog mjesta, kojima nas mozak naredjuje da zastite to osteceno mjesto i nerv).
Mustafapasa

#781 Re: discus herniae

Post by Mustafapasa »

Dozer wrote:Vidi...

Ja svakome to pokusavam docarati na sljececi nacin - Ako imas otvoreni lom noge, da li ce ti pomoci da to mjesto zaljevas kamilicom?

Zamisli disk plocice na svom autu, i zamisli da su to tvoji prsljenovi, a kocioni disk izmedju tih plocica je tvoj diskus izmedju tvojih prsljenova.
Pritisak disk plocica (prsljenova) na kocioni disk (diskus) stvara trenje, sto dovodi do trosenja i plocica (prsljenova) i diska (diskusa).

Kako popravljas kocnice? Zamjenom istrosenih dijelova, tj. mehanicki popravak. Moze se to srediti i na drugi nacin, a to bi bilo dodavanje materijala na disk i plocice. Ali, u svakom slucaju se uvijek radi o mehanickoj popravci mehanickog kvara.

Isto je i sa nasim presljenovima i diskusima - nikakve terapije lijekovima, strujama, magnetima i sl. nece rijesiti problem, nego ce ga samo maskirati tako sto ce ublaziti bol (a taj bol uzrokuju zgrceni misici oko problematicnog mjesta, kojima nas mozak naredjuje da zastite to osteceno mjesto i nerv).
ne bih se baš složio sa ovim što si napisao ali svako ima pravo na svoje mišljenje/stav. :thumbup:
Dozer

#782 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Ja ti ovo govorim iz dugogodisnjeg iskustva, a ti kako hoces. Sve najbolje u svakom slucaju, naravno.
Mustafapasa

#783 Re: discus herniae

Post by Mustafapasa »

Dozer wrote:Ja ti ovo govorim iz dugogodisnjeg iskustva, a ti kako hoces. Sve najbolje u svakom slucaju, naravno.
tvoje i moje iskustvo je irelevantno, baš kao i pojedinih naših doktora koji nisu dobacili dalje od mesarskih pristupa pacijentu (izvadi/odstrani). Međutim, vani gdje se ulaže u nauku,istraživanja i gdje je to core biznis i dr., otkrivaju se nove stvari. Odavno je prepoznat potencijal matičnih ćelija i njihova primjena je različita. Savjetujem da pogledaš serijal na ovu temu (ako ti je mrsko čitati studije, meni nije bilo): https://www.youtube.com/watch?v=kss25TF4ckY&t=156s

i ovaj: https://www.youtube.com/watch?v=QThNCegO1WY

pozz i sretno
valjdamuvjetarna

#784 Re: discus herniae

Post by valjdamuvjetarna »

Dozer wrote:Vidi...

Slažem se sa Dozerom po ovom pitanju. Ono što je žalosno u pogledu naše medicine je da kada pacijent dođe u bezizlaznu situaciju, na internetu sam pronađe rješenja za koja ovi "specijalisti" nisu ni čuli. Bukvalno sam moraš tražiti odgovore na pitanja. Mustafpaša, tvoj problem mi se čini kompleksniji u odnosu na običnu diskusherniju. Nemoj mi šta zamjeriti, to je neko moje mišljenje. Ja bih nastavio sa traženjem rješenja od stručnjaka iz zemalja koje si naveo, a mislim da će ti problem 100% ipak otkloniti samo "medicinski način pristupa".
Dozer

#785 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Ja kada sam, prije 3 godine, nasim doktorima dosao i pitao sta misle o tretmanu DiscoGel, oni se sprdali "jel' to ono na kosu, pa u disko :D".
A, zapravo, na licima sam im tacno vidio da nemaju pojma o cemu pricam...
Naravno, nisam ni dobio nikakav suvisli odgovor na moje pitanje.
Onda sam se detaljnije informisao u ZG, slao MR, i dobio odgovor da nisam kandidat za tu proceduru/zahvat jer mi je ostecenje preveliko.
Ali su me istovremeno i uputili na DTK (besplatni misljenje i savjet u privatnoj klinici), sto sam i odradio u ZG (tada ni to ovdje nije bilo, sada ima kod Al-Tawila, ne znam ima li jos negdje).
Mustafapasa

#786 Re: discus herniae

Post by Mustafapasa »

Cilj mog posta nikako nije bilo zapocinjanje neke rasprave vec samo podjela mog iskustva/otkrica sa navedenim dijagnozama, mozda se neko pronadje u onim linkovima i ako za 1% dobije neki napredak/olaksanje uradio sam dobru stvar. Svima toplo savjetujem da pogledaju/prouce linkove koje sam postavio jer sam mnoogo vremena potrosio dolazeci do njih. Pozz
valjdamuvjetarna

#787 Re: discus herniae

Post by valjdamuvjetarna »

Ma nema ni potrebe za nekim raspravama. Ovo su specifična oboljenja i tako se i tretiraju. Ono što je dobro je što mogu da se podijele iskustva, pa ko se nađe u sličnoj situaciji da zna kome i gdje se obratiti. Tebi hvala na postavljenom materijalu koji sadrži dosta pametnih stvari, a želim ti svu sreću te da konačno riješiš svoj problem. :thumbup:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#788 Re: Diskus Hernia

Post by stetoskop »

Pojačao vježbe g. leđa na viši level :D i odmah spržim rame.
Par dana stavljao hladne (ledene) obloge da smirim upalu.
I tako navučem nahladu, presječe me preko plećki niz desna rebra (torakalna DH) i završim na hitnoj.
Tri dana primao injekcije stanje bolje, ali mi prehlada proširi na pluća pa skoči temperatura na 39.
Obaram je paracetamolima i treći dan me leđa jače bolila, te navečer uz paracetamol popijem i naklofen 100.
Sunce ti žarko, koja voda iz mene, od 9 navečer do 3 ujutru 7 puta se presvukao.
Izmjerim temperaturu 35.
Evo sad čitam po internetu da lijekovi protiv bolova obaraju visoku temperaturu, a ako se zbog veće doze previše obori, dođe do oštećenja centra za regulaciju toplote.
Evo tri dana temperatura mi bude normalna i u par navrata dnevno mi padne na 35,2 traje oko sat i pol. Tada me oblije hladan znoj, zvoni i pritisak u ušima, te osjećaj nestabilnosti. Po svemu sudeći iz iskustava drugih, ovome termostatu će trebati nekoliko sedmica da se stabilizuje.

I sve ovo zbog jedne jebene vježbe u teretani.

Ovim vas upozoravam koliko su lijekovi protiv bolova opasni kada imate visoku temperaturu.
Zejnep

#789 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

:shock: uh, nije ti lako, zelim ti brzo ozdravljenje
Glede tableta ja ih ko bombone smazem. :-) Stvarno bol ne podnosim. A nisam ni sanjala da tablete protiv bolova mogu takav problem sa temperaturom da naprave.
stetoskop

#790 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Hvala,
I ja sam mislio da to radi samo paracetamol, a ustvari on je blaža tableta za obaranje temperature za razliku od tableta koje mi koristimo za leđa.
Zoya

#791 Re: discus herniae

Post by Zoya »

Samo jedan mali pogrešan pokret je dovoljan da te uništi pa ti onda treba par mjeseci da možeš normalno funkcionisati.
Sretno, stetoskope i ozdravi brzo :thumbup:
zijancer

#792 Re: Diskus Hernia

Post by zijancer »

stetoskop wrote:Pojačao vježbe g. leđa na viši level :D i odmah spržim rame.
Par dana stavljao hladne (ledene) obloge da smirim upalu.
I tako navučem nahladu, presječe me preko plećki niz desna rebra (torakalna DH) i završim na hitnoj.
Tri dana primao injekcije stanje bolje, ali mi prehlada proširi na pluća pa skoči temperatura na 39.
Obaram je paracetamolima i treći dan me leđa jače bolila, te navečer uz paracetamol popijem i naklofen 100.
Sunce ti žarko, koja voda iz mene, od 9 navečer do 3 ujutru 7 puta se presvukao.
Izmjerim temperaturu 35.
Evo sad čitam po internetu da lijekovi protiv bolova obaraju visoku temperaturu, a ako se zbog veće doze previše obori, dođe do oštećenja centra za regulaciju toplote.
Evo tri dana temperatura mi bude normalna i u par navrata dnevno mi padne na 35,2 traje oko sat i pol. Tada me oblije hladan znoj, zvoni i pritisak u ušima, te osjećaj nestabilnosti. Po svemu sudeći iz iskustava drugih, ovome termostatu će trebati nekoliko sedmica da se stabilizuje.

I sve ovo zbog jedne jebene vježbe u teretani.

Ovim vas upozoravam koliko su lijekovi protiv bolova opasni kada imate visoku temperaturu.
:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
Zejnep

#793 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

:?
Ne zelim da vjerujem da je nekom to smijesno.
Dozer

#794 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Ma nije smijesno to sto mu se desava ba, nego kako je on to opisao. Evo i mene suze zalise :lol:

Al' ne daj se @stetoskope.
Udri po kombinaciji caja od kamilice, nane i majcine dusice ujutro, a poslijepodne bubni 1 zeleni caj s kasikom meda. Sredice ti se to za dan-dva.
I, logicno, nikad se vise ne sopaj istovremeno lijekovima protiv bolova i za skidanje temperature. Bar ne prije nego procitas uputstva, kontraindikacije i moguce nuspojave jednog uz koristenje drugog.
Zejnep

#795 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

Meni i dalje nije smjesno. Pa sad, ili ja nemam smisla za humor ili ste vi ocajno zeljni smjeha.
stetoskop

#796 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Ma nije to toliko strašno, prošlo je najgore, a i od sutra se vraćam na posao.

Što je najbitnije, rame je popustilo :D . Od početka ove godine bolilo me je 7 mjeseci i baš mi je zadavalo velike probleme pri vježbanju i plivanju, a to moram raditi kako bi ostao funkcionalan. Popustilo me je nakon što mi je kiropraktičar naštelovao špuru :D , tj. izravnao ramena.

Malo i jesam pisao u kontekstu šale, to su ti jadi nas leđoboljaca.
Ali tako je ispalo, uradih par "leptir vježbi", od razvoja događaja zamal' ne umrijeh. :D

Sve bude i prođe, ali leđa ne prolaze tako lako.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#797 Re: discus herniae

Post by pici »

ledja ne prolaze nikako brez noza ili radiklanim mjerama vjezbi, manje kila, lakseg fizickog posla, pravilnog sjedenja i lezanja, fizikalnim itd itd... ja radim ovo drugo al s manje uspjeha... uglavnom moram povremeno pribjec lijekovima protiv boli i inekcijama kao i fizikalnim terapijama... dokle god mogu hodat, noz ne dolazi u obzir... mada mnogi kazu da im je to pomoglo i vratili se u normalu.

p.s. ljudi nemojte se forsirati vjezbama, znaci vjezba do granice boli, cim pocne bolit, ostavljaj se vjezbi i miruj.
Zejnep

#798 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

I pravilno hodanje je vjezba. Mozda i najbolja. Mene spasava ovih 5-8 km koje svaki dan prepjesacim. Mada me brinu prognoze za ovu zimu. Kazu bice suha =bice magle :-)
Kako cu po magli pjesaciti :cry:
Dozer

#799 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Zejnep wrote:Meni i dalje nije smjesno. Pa sad, ili ja nemam smisla za humor ili ste vi ocajno zeljni smjeha.
Moras s nama nekad na kafu. Da te naucimo kako se smije :lol: :lol:
Zejnep

#800 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

Dozer wrote:
Zejnep wrote:Meni i dalje nije smjesno. Pa sad, ili ja nemam smisla za humor ili ste vi ocajno zeljni smjeha.
Moras s nama nekad na kafu. Da te naucimo kako se smije :lol: :lol:
Kad je kicma u pitanju ne mogu se smijati :cry:
Al kafa moRe :mrgreen:
Post Reply