Meni su u FM-a pomogli... kombinacija vježbi i lijekova
http://zdraviji.ba/doktor/zeljko-misanovic/199
Moderator: anex
La_Forge, naravno da sam kod doktora svaki dan ovih dana, kod svog doktora...nisam se ponovo javljala fizijatru jer mi ni privi put nije bio od pomoci, ali javicu mu se sigurno cim bol popusti i budem mogla ponovo raditi vjezbeLa_Forge wrote:Obavezno po svaki savjet doktoru otići... posebno ako se simptomi ponavljaju ili ne prestaju...
![]()
Meni su u FM-a pomogli... kombinacija vježbi i lijekova
http://zdraviji.ba/doktor/zeljko-misanovic/199
Izgleda da nisi bas pazljivo citalabizet wrote:@Dozer, iscitala, temu od pocetka a na neke postove se vraca vise puta
tvoji postovi pravo daju nadu i bas su iscrpni, hvala ti!
problem kod nas je sto dok otkriju da je u pitanju DH ti se jos dodatno zeznes pogresnim fizikalnim i nacekas i nasepas od doktora do doktora, jednako sa i terapijama, niti je svaka osta niti svaka jednako pomaze i sve je to nekako iscrpljujuce, da ne govorim bolno
ja sam evo primila danas peti koktel dexametazon, analgin i apaurin i nema bas nekog pomaka, noga uzarena kao i karnije i jedva hodam...uvece pred spavanje popijem na svoju ruku analgin i brufen
inace vec dva dana pijem taj cobalamin B12 i mislila sam sutra traziti od doktorice da mi b12 daje u injekcijama, po mogucnosti sa jos necim protiv upale ili bolova, vidjecemo...lako je obustaviti piti tablete na par dana i nastaviti opet, ali bih voljela da postanem mobilnija opet i nesto mi se cini da su injekcije djelotvornije od tableta a i bar malo sacuvaju zeludac, pa vidjecemo sta ce reci doktorica
kad jos malo bolje prohodam idem fizijatru da trazim da kod njih radim vjezbe...zadnji put me hladno otkaci kaze imate sve na youtube...ma to je samo ljeno i bezobrazno, kao da bi ih on radio sa mnom...e pa ne idem kuci dok mi ne zakazu vjezbe sa strucnim licem koje ce me ispravno nauciti, a ne mozda je ovako ili onako...neka mi pokaze disanje veliki je zuhar!
nisam nasao sliku samo nimulidabizet wrote:nakupila sam se lijekova ovih mjeseci mogu apoteku otvoriti, najveci problem vise ne znam sta bih da uzmem od tableta
melox imam, doktorica mi dala bez specijalistickog recepta, ali kad sam procitala uputstvo prepala sam se i nisam ih koristila
koristila sam ketonal duo, brufen, i na svoju ruku ponekad analgin kad su bolovi manji
cula sam da je rapten duo dobar pa sam u nedoumici
razmisljam da sutra pitam doktoricu da mi da jos jedan koktel dexametazon, analgin i apaurin a od utorka da mi uvede OHB12 ili kako se vec zovu, a ja mogu nastaviti piti ketonal ili brufen ili sta vec plus apaurin
@pici, nimulud zvuci opasno kao i melox, a cemu sluzi pilex na toj slici, kakve veze hemoroidi imaju sa ledjima?
iz istog razloga sto ljudi sa zuboboljom kod zubara nakon anestezije hoce da idu kuci umjesto da rijese problem... kada bol prestane svi problemi se zaborave... tacno nam treba neki "pacemaker" koji ce nas s vremena na vrijeme podsjetiti na vjezbe, cvoka ili klempaBluemore wrote:auuu,, vama bude lakse kada pocnete vjezbati i onda nakon dva dana prestanete , zbog cega, ne kontam?
Meni ProNerv nije otvarao apetiti, i ni grama nisam dobio dok sam ga pio... Koliko znam, ProNerv je upravo koktel B vitamina koji je usmjeren samo na hranjenje zivaca...bizet wrote:@Dozer,
B vitamin mi treba jer trebam ocuvati nerv...pronerv (imam ga i pila jedno vrijeme) otvara apetit a ja imam viska kila i ne smijem si dozvoliti debljanje, pogotovo sad dok lezim, pa se odlucih za verziju cobalamin B12 koja cuva zivce a eto ne bi trebalo da otvara apetit
hoces reci da su te primili u Nado sa jakim bolovima i radili ti tretmane?
koliko sam upucena bolovi ne smiju biti akutni
a kako su kod tebe prosli? kojim lijekovima si ih ublazavao?
ima sad i u BiH na dva ili tri mjesta DTK i neko to mora osprobati da bi ljudi znali...ja cu kod ovog na crno,a imaju dvije poliklinike kojima sam zaboravila ime ali pitacu ga i javiti, jer me je uputio i na njih ako njemu ne vjerujem, tako da vidjecemo
probacu ovdje, u mom je gradu, lakse nego pucati u Zagreb ili Zupaniju, a ne mora znaciti ni da sve sto je nase nevalja...lakse mi je i jeftinije
molim te pojasni mi te zastitne polozaje???Dozer wrote: lezao u jednom od tzv. zastitnih polozaja, odnosno na desnom boku, kako bi se kicma izvijala na lijevu stranu i tako postepeno oslobadjala diskus koji je izasao na desnoj.
Zastitni polozaj je svaki u kojem ne osjetis bol, ili se bol smanjuje.bizet wrote:molim te pojasni mi te zastitne polozaje???Dozer wrote: lezao u jednom od tzv. zastitnih polozaja, odnosno na desnom boku, kako bi se kicma izvijala na lijevu stranu i tako postepeno oslobadjala diskus koji je izasao na desnoj.
ja lezim kako god umijem, najcesce na lijevoj strani jer me desna boli, ali nakon brufena mogu malo i na desnom boku da lezim, cak probam ostati i minut na ledjima
tvoje iskustvo je jako pozitivno i lijepo, nadam se da cu i sama moci pricati slicnu pricu
ja sam uvijek bila bucmasta i od kad znam za sebe borim se sa kilama, nikada nisam bila ni pretjerano agilna, imam iskrivljenu kicmu od srednje i sve predisppzicije za ovakvu nesrecu
ali se jesam upropastila sa trudnocom koju sam morala prelezati, jer sam eto takva, i u kojoj sam dobila 30 kg...skinula sam 20 ali ostalo je tih 10 i dijete koje, fala Bogu zivo i zdravo, raste i postaje teze za barati sa njom...bez vremena i motivacije da se bar malo posvetim sebi od poroda do sad sam bukvalno grohnula...razvod i sav taj stres su naravno doprinijeli da se na jos i nakalemi diskus hernija
eh sad je onaj momenat kad krece borba za ocuvanje onoliko sebe koliko mogu i da budem iskrena prilicno sam motivisana, nakon x godina ponovo, bez obzira na situaciju, meni se opet zivi
ma kako to zvucalo mozda cudno u ovakvoj situaciji kad sam prikovana za krevet
btw ja se ne mogu saviti ni 10 cm a nisam nesto ni bila savitljiva ni ranije
stopalo mi ne trne, ili vrlo malo zavisno od pozicije, ali kad hodam boli da mi se place, a i kad lezim pa se ulezim isto je
vidjecemo, zovem ovog covjeka citavo jutro ali je nedostupan...nadam se da ce se javiti ubrzo
ja sam od juce ujutro pocela raditi vjezbe, dio njih, na krevetu prije ustajanja, samo ne znam ima li efekta jer je ipak premekano za vjezbe, nije premekano za spavanje....ipak utadim koju cisto da se razgibam i lakse ustanem...idem do granice bola ne forsiram, a ni ne mogu

Ili, na nasem:Disc extrusion, also referred to as a ruptured or herniated disc, is a degenerative spine condition that can lead to nerve compression and significant neck and back pain.
Drugim rijecima, diskus hernija = protruzija ili ekstruzija diska. I kod mene je ekstruzija, i to na L4, L5 i S1, znaci tuto kompletoHernija diska (protruzija, ekstruzija)
Kada disk protrudira ili ekstrudira kroz zid anulusa, nukleus i fragmenti diska mogu vršiti pritisak na nježne spinalne živce ili na leđnu moždinu. Također, poremećeni intervertebrani disk otpušta kemijski iritirane materijale koji uzrokuju upalu živaca, bolove i razne druge simptome.
pa jasno svakom to treba, ali ima ih koji su se poslozili po tom pitanju, pogotovo kad te muka natjera.holowey wrote:iz istog razloga sto ljudi sa zuboboljom kod zubara nakon anestezije hoce da idu kuci umjesto da rijese problem... kada bol prestane svi problemi se zaborave... tacno nam treba neki "pacemaker" koji ce nas s vremena na vrijeme podsjetiti na vjezbe, cvoka ili klempaBluemore wrote:auuu,, vama bude lakse kada pocnete vjezbati i onda nakon dva dana prestanete , zbog cega, ne kontam?
Pa nisam ni napisao da je polozaj glave kao kod maceBluemore wrote:pa jasno svakom to treba, ali ima ih koji su se poslozili po tom pitanju, pogotovo kad te muka natjera.holowey wrote:iz istog razloga sto ljudi sa zuboboljom kod zubara nakon anestezije hoce da idu kuci umjesto da rijese problem... kada bol prestane svi problemi se zaborave... tacno nam treba neki "pacemaker" koji ce nas s vremena na vrijeme podsjetiti na vjezbe, cvoka ili klempaBluemore wrote:auuu,, vama bude lakse kada pocnete vjezbati i onda nakon dva dana prestanete , zbog cega, ne kontam?
Ali kod nekih rjesenje pred njih a oni ga haman ignorisu. doduse zahtjeva vlastitu aktivnost. pa mozda tu zapne.
@dozer: jesi ti siguran da vjezba "nakostrijesena macka" pravilo objasnjenja, po meni i ono sto znam ovaj polazaj glave kao kod ove cema ni pod razno.
Ovako:Dakle, na koljena i dlanove, glava prema prsima, a ledja maksimalno izvijena prema gore, koliko god mozes. Zadrzis tako 3-4 sec, pa polako spustis. I tako ponovis 10-ak puta.
Sve vjezbe se rade NA PODU, na tvrdom, ili na tankoj strunjaci, a nikako na mekanom duseku.