Altsa wrote: ↑09/07/2025 23:22
Pa jasno. Da mi sutra doktor kaze da je jedino sto mozemo uraditi a da se rijesi moj problem operacija ne bi bilo dileme. Rezi. Ali meni do sada ni jedan doktor nije preporucio operaciju na osnovu nalaza pa prema tome nisam ni sam insistirao. Jasno je da se to radi kada padne stopalo ili se ne moze kontrolisati mokrenje i defekacija kao i oduzetost donjih ekstremiteta. Tada se to radi pod hitno i nema cekanja. Ali ti nisi imao DH.
A sto se tice operacije starijih ljudi. Rijetko koji doktor prihvata da operise ljude koji su usli u 9 deceniju ma koja bila operacija u pitanju.
Ja sam primjer da ne mora cak ni tada. Pisao sam detaljno o svemu ranije na temi, pa pretrkeljaj ako te zanima.
Ukratko, 2008. se savio do poda, bez ikakve prethodne najave i problema. Probudio se ukocen, i to je to. Jaki bolovi, ni stajati, ni sjediti, sopao se bobama, pa injekcijama, pa fizikalne ovdje, pa tamo, pa ovakve, pa onakve, uradio RTG, pa CT, pa MR - dijagnoza DH L4, L5, S1 desno, preporucili operaciju. Nisam pristao, jer sam znao da su tada te metode ovdje bile na nivou pecinske medicine.
Durao tako godinama, varakao se, 2013. pocele zajebancije s mokrenjem, itd., a onda 2014. mi desno stopalo pocelo padati.
Zadam se po netu i nadjem DiscoGel tretman u HR (arithera.hr). Uradim novi MR i posaljem sve tamo na pregled i misljenje, ispostavi se da je ostecenje preveliko i da taj tretman kod mene ne moze, pukao disk. Upute me na DTK u nado.hr. Istrazuj sta je DTK, pa posaljem i njima MR i ostalo. Pozovu me na pregled, tamo bio neki stari penzionisani doktor. Nakon cudjenja da uopste hodam, covjek rekao da misli da mi moze pomoci. I odradim tih 5 tretmana DTK, isao svaki ponedeljak i cetvrtak, 3 hefte (jer se izmedju tretmana mora napraviti pauza od 48-72h, raja me vozila jer se nakon tretmana mora odlezati 2h).
Nakon drugo tretmana osjetio veliko poboljsanje, a nakon cetvrtog i petog sve bilo normala. Covjek mi tada rekao da se moram vratiti treninzima (skontao je odmah da sam dugo bio u fizickim sportovima), fino sve objasnio sta, kako i kad da radim, i to je to.
Vratio se treninzima, rekreativno 2-3x sedmicno teretana, ispratio sve sto je ciko rekao da radim, plus uveo postepeno i sve ostalo, i evo me 11 godina kasnije, sve ok, nikakvih bitnih problema.
Osjetim malo ledja ako duze stojim ili hodam, ali nista bitno, popusti me nakon 2-3 min. sjedenja i opustanja.