discus herniae

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Kralj Tvrtko I.

#1226 Re: discus herniae

Post by Kralj Tvrtko I. »

Fizioterapeut u poliklinici Zenica. Ništa extravagantno.
Kazem ti, ne pijem ništa dok ne osjetim malo bol u leđima. To je možda jednom mjesecno. Tada pijem difen jer u njemu ima diklofenak koji je dobar za leđa. Pronerv sam pio u bolnici 7 dana dok sam ležao.
Ono što je meni drago je da sam vratio stopalo. To me najvise brinulo. I to sam vratio odmah prvi dan na terapijama sa strujom.
okanomalo

#1227 Re: discus herniae

Post by okanomalo »

Ima li neko friško iskustvo sa banjama: Ilidža, Fojnica, (neka druga banja?). Zanimaju me cijene i popusti za penzionere, šta treba od medicinske dokumentacije i koja je banja najbolja? Raspitujem se za starijU osobu kojoj je banjska terapija preporučena. DA li sve troskove mora sama snositi ili nesto moze preko socijalnog ili penzioonera. Hvala.
jedna tamo

#1228 Re: discus herniae

Post by jedna tamo »

Ja sam bila u banji na Ilidza terme. Hotel terme je prosjecan sto se tice smjestaja, hrana je odlicna a najvaznije terapeuti su strucni pogotovo na vjezbama jer ipak treba to sve nauciti. Bazen je prljav al su zato kade pojedinacne odlicne. Sto se tice domumentacije vjerovatno nalazi il otpusno pismo iz bolnice.
Kidjej u slicnoj situaciji sam bila takodjer smrskan disk i takodjer radim u prosvjeti.
Sad ce godinu kako sam se operisala i sto ss tice onih ludjackih bolova nisam ih nikad vise imala poslije operacije. Medjutim postoji tupi bol u donjem dijelu ledja i trnjenje u nozi. Rekli Su mi da moram operisati jer ce mi pasti stopalo i udarit ce mi na centar za stolicu i urin. To sto imas je ozbiljna dijagnoza jer ti govorim iz iskustva za razliku od ljudi kod kojih je disk iskocio i bukvalno ga vrate. Znam takve njih nista ne boli kao da se nisu ni operisali.
Nadam se da sam pomogla.
KiDjej

#1229 Re: discus herniae

Post by KiDjej »

Ma ni sam nisam pametan sta da radim. Ne ide mi se pod noz ali ako je to jedina solucija, nema sta puno da se misli...
Zavrsio sam sa fizijatrijom, juce sam otpusten iz bolnice., ostale fizikalne idu ambulantno. Stopalo u potpunosti kontrolisem, jedino na petu lijeve noge stati, to je problematicno, malo bolje nego sto je bilo ali jos uvijek daleko od desne noge.
Problem je sto fizijatri generalno govore, ne treba operacija, samo vjezbe a neurohirurzi samo noz...
Moja dilema je da li odgoditi operaciju za neko drugo vrijeme jer nemam bolove i ostale probleme koji su znak da operaciju ne treba odgadjati. Bojim se da ce nerv koji je protisnut poceri odumirati i da cu zakasniti na operaciju. Znam za slucaj zene koja je odgadjanjrm prouzrokovala odumiranje zivca da sada ima strasne probleme i sad vec mora na drugu operaciju.
Zatim imam dogovoren termin kod nrkog kiroprakticara rusa Igora u Beogradu koji je ljude koji su imali zakazane operacije “oporavio”. I to me strah da necu jos gorr nesto zeznuti... a i termin kod Cebica nakon toga..
Desava li se da taj nerv bude oslobodjen nekim drugim metodama ?

U medicinskim casopsima stoji nesto drugo, misljenja renomiranih svjetskih neurohirurga uglavnom kazu da treba prvo sve druge solucije isprobati pa onda operacija

Evo sa Princetona kazu ovo

Most physicians recommend that patients try non-surgical treatments for lumbar stenosis for at least three to six months before considering lumbar stenosis surgery.

Spinal stenosis is generally not progressive. The pain tends to come and go, but it usually does not progress with time. The natural history with spinal stenosis, in the majority of patients, is that of episodic periods of pain and dysfunction.
There is usually not any urgency to having surgery for spinal stenosis, and there typically is not any window of opportunity that a patient will miss if they delay surgery. A patient will usually do as well having lumbar stenosis surgery sooner as he or she would if the surgery were done later.
In the event of progressive weakness in the legs, then spinal stenosis surgery should be considered on an urgent basis rather than delayed in order to reduce the chance of long term nerve damage.
jedna tamo

#1230 Re: discus herniae

Post by jedna tamo »

Sam moras odluciti. Ja sam odgadjala odlazak neurohirurgu godinu kamo srece da sam odmah otisla. Mozda bih vise sacuvala zivac. Fizijatrija kad je pogledala ct rekla pravo neurohirurgu, ja ne odem jer me nije bolilo i naravno bilo me strah. Ona mi je rekla da ni slucajno na tu dijagnozu ne idem kiroprakticaru niti mi je smjela ukljuciti vjezbe.
Za ledja je najbolje raditi polako vjezbe istezanja i yogu.
Sretno...znam tacno kako ti je i ja se sto puta pitam da li sam se trebala operisati itd. Pa sjetim onih bolova i Fako u krug :roll:
AsAmHa

#1231 Re: discus herniae

Post by AsAmHa »

KiDjej wrote:Pozdrav svima
Imam 37 godina, od prije malo vise od mjesec dana su me malo ledja boljela i pocelo mi je trnjenje/mravinjanje u lijevom stopalu, nisam mogao do kraja povuci sebi stopalo kao sto mogu desno i sepao sam. Takav sam isao na posao 20-ak dana i onda na bolovanje. Nakon rtg lumbalne kicme me upute neurologu koji mi kaze da je stanje ozbiljno i da moram ostati na neurologiji da bih po hitnoj proceduri odradio MRI. Tu mi daju vrc 4. dan pulsnu infuziju, pijem miligamu i ranisan. Malko mi se ciji da je stopalo pokretljivije. Nemam bolove, samo blagi pridsak osjecam u donjem dijelu ledja. Mokrenje i ostalo uredno. Juce sam odradio mri u privatnoj klinici i nalaz radiologa je sljedeci:

MR PREGLED L S KICME:
Uradjeni su sagitalni presjeci od nivoa Th12 prsljena do sakrumau sekvenci T1W, T2W, i STIR i aksijalni presecu kroz IV prostore od L1 do S1 segmenta u sekvenci T1W i EB FFE.
Lumbalna kicma se nalazi u u polozaju izravnate fizioloske lordoze.
Visibski promer lumbalnij prsljenova je uredan. IS kostane srzi L/S kicme je u granicama normale.
U novou IV prostora izmedju L5-S1 se vidi veliki prolaps IV diska u kicmeni kanal paramedijalno levo sa kranijalnom migracijom, kompresijkm na kaudu equinu i na koren S1 nerva.
Kicmeni kanal je apsutno suzen po lijevoj strani.

Sazeta dijagnoza:
Prolapsus disci L5 S1 paramed sin gravis /extrusio/
Potrebna konsiltacija neurohirurga.

Neurolog mi kaze da cemo probati fizikalnim vratiti stopalo. A crkamo neurohirurga da kaze svoj sud u utorak.
Pretpostavljam da ce mi reci operacija mora. Ali sam da bih dobio objektivan sud dogovorio pregled sa mri nalazom kod dr Brkica, poznati neurohirurg iz Tuzle i kod Čebica u Zavidovice da vidim sta ce on reci a planiram i dogovoriti kod poznatog neurohirurga Dr Ercegovica iz Tz koji je radio gotovo slican slucaj operaciju prijatelju prije 3 godine i koji je prezadovoljan ishodom.
Sta mislite da li da probam sa DTK tretmanima u Zupanji (blizu mi, iz Brckog sam) ?
I uopste molim za misljenje sta biste vi uradili narocito Dozer i ostali koji dugo kubure s ovim stanjem?
Puno hvala svima.
Iscitao sam detaljno temu od pocetka do kraja.

Ako biste i pristali u mojoj situaciji na noz, da li biste tragali za ovim neinvazivnim metodama kao u Bg dr Marko Markovic i Dr Robert Saftic u ZG ili ovaj nacin kakav mi jedino moze socijalno omoguciti u Tz?

Hvala
Svako dobro.
Vjerovatno ću te sad poprilično uplašiti ali za donošenje odluke najbolje je da čuješ sve strane priče pa da sam odlučiš.
Tu smo negdje istih godina,istih životnih navika i koliko vidim sličan nam je početak tegoba,opisao sam detaljno nekoliko stranica prije, kako je to išlo kod mene.
Međutim ti za razliku od mene imaš tri poprilično "opasna" termina kad je u pitanju discus hernija.
Ekstruzija diska,Kauda eguina i kako ti piše apsolutno sužen kanal.
Ja sam imao ekstruziju -izlijevanje sadržaja diska na S1 segment koji je stvorio takvu kompresiju koja je trajno uništila dio nerva zaduženog za izvođenje pokreta na prstima lijeve noge pod opterećenjem.
Ti za razliku od mene imaš opsanost da ti se kompresija stvori osim na S dijelu kralježnice i na dijelu zvanom konjski rep,gdje možeš izgubiti mogućnost kontrolisanja pražnjena,mokrenja kao i funkciju reproduktuvnih organa.24 sata je mogućnost da se djeluje da do tog ne dođe.Plus imaš itekako sužen prostor gdje ti se problem nalazi.
Mlad si covjek pametno odluči al tvoje stanje je tempirana bomba,i za razliku od drugih koji ne žele operaciju, oni kad ih uhvati očekuju par dana jakih bolova,a ti samo čekaš hoće li ti nešto otkazati.
Svi mi imamo mehanički problem koji čak i kad na vrijeme ukloniš niko ali baš niko ne može ti garantovati oporavak oštećenog dijela.
Za koji dan će biti pune dvije godine od moje operacije ja se osjećam fantastično,vitalno, od trblonje od 113 kila doveo se na 90 kila poprilično mišićavog tijela,nemam nekih bolova u kičmi,al zato druže šepam ,doduše ponekad skoro neprimjetno ali nije to više taj pokret i ta snaga.Čak mi je i Dizdarević Kemo prije par mjeseci,prije otkaza,kad je gledao drugi MRI komentariso u svom stilu:
vidi kako sam sve majstorski uklonio, neuk neurohirurg nebi ni skonto da sam te operisao.Međutim ni ona kao vrhunski stručnjak ne može objeasniti neurološki deficit.
Ja ti želim puno sreće,sabura i da što prije otkloniš tu tegobu,opet kažem mehaničku,bilo operacijom bilo drugim putem u koje ja iskreno ne vjerujem,barem kad se radi o ljudima kao ti i ja kod kojih je bolest otišla u najozbiljniji stadij.
Da je mene imao ko ovako u grubo upoznati sa mogućim ishodima niko sretniji od mene nebi bio.
KiDjej

#1232 Re: discus herniae

Post by KiDjej »

Hvala ti. Postao sam svjesnoati stanja u kojem se nalazim.
Idem tom rusu u beograd iako se bojim da mi nece sta gore napraviti (gospodja koja mi je zakazala termin kod njeg mi je govorila o iskustvu mladog bankara koji se bavio kickboxom i kojem se noga pocela susiti a rus ga je spasio od tog stanja i operacije koja ga je cekala)
Idem i kod Cebica da cujem sta predlaze. A nakon toga cu zatraziti i misljenje poznatog neirohirurga Ercegovica iz Tuzle i eventualjo dogovoriti termin operacije. Plasim se i ja da svojim odgadjanjem se ne dovedem u situaciju kada vec i operacija ne garantuje da ce mi rijesiti kauda equina sindrom ako se ne daj Boze pojavi. Pokusavam sve u narednih 15-ak dana da rijesim i probam i ako ne bude napretka idem pod noz.
Hvala svima sto dijelite iskustva.
Lijep pozdrav svima.
KiDjej

#1233 Re: discus herniae

Post by KiDjej »

“Postoji i tretman u http://www.arithera.hr tzv. Disco Gelom, a sastoji se od ubrizgavanja mase u pogodjeni diskus, koja se zatim zgusne i trajno je rjesenje jer taj diskus vise nece izaci. Nazalost, kod mene je ostecenje bilo preveliko za ovaj tretman i nisu mi ga mogli uraditi. Radi se samo iglom, traje 15-ak minuta, nakon cega se odlezi oko dva sata, i to je to. I ovo se moze uraditi u Zagrebu, a kosta oko 2000 €.“

Neko je pisao i ovo ranije ovdje, moze li ovo nama pomoci ?
Dozer

#1234 Re: discus herniae

Post by Dozer »

DiscoGel moze pomoci svima koji su u pocetnim fazama DH, tj. onima kojima disk nije pukao, nego je samo pritisnut, nagnjecen i ispupcen prema nervu na koji vrsi pritisak.
Kome je stvar otisla vise od ovoga, tj. kome je disk pukao (poput mene), DiscoGel nije primjenjiv tretman. Ranije sam pisao sve o ovome.

U slucaju da DiscoGel ne moze, onda idite na DTK.
Last edited by Dozer on 20/11/2018 11:39, edited 1 time in total.
Dozer

#1235 Re: discus herniae

Post by Dozer »

stetoskop wrote:
shape of despair wrote:Pitanje za iskusne diskuskaše.
Sumnjao sam na diskus herniju, bol u leđima je upucivala na to. Znalo mi je udarati i u kukove.
Međutim, od neki dan bol mi udara u lijevu nogu sve do lista i kad hodam smeta mi, kao da se istezem, takav je osjecaj. Osjecam i laganu slabost u nozi posebno kad se penjem uz stepenice.
Napominjem da me leda u zadnje vrijeme uopte ne bole ni najmanje, recimo zadnjih mjesec dana, a do tada mi se bol spustala, kako vec rekoh, do kukova, i sad je izgleda prešla na nogu.
Je li moze biti hernija i kako sebi pomoci. Hvala unaprijed
To ti je znak da je disk hernija pritisla korijen živca te noge. Trebaš doktoru da te uputi neurohirurgu, pa da to snimiš. Dok to čekaš, a načekat češ se, osim ako ne izletiš 250 KM privatno, trebaš ići fizijatru na fizikalne da te tretiraju elektroterapijama i da počneš raditi vježbe koje ti zadaju.
Ili, preskoci fizikalne strujom, magnetima itd., i idi u teretanu, visi malo na vratilu, potezi pola svoje tezine na spravama (odozgo prema glavi, u sjedecem polozaju), uradi koji plitki trbusnjak na podu... Pola sata ovoga ce ti pomoci vise nego 10 fizikalnih strujom. Imas na prethodnim stranicama detaljne opise svega.
Dozer

#1236 Re: discus herniae

Post by Dozer »

AsAmHa wrote:Međutim ni ona kao vrhunski stručnjak ne može objeasniti neurološki deficit.
Ja ti želim puno sreće,sabura i da što prije otkloniš tu tegobu,opet kažem mehaničku,bilo operacijom bilo drugim putem u koje ja iskreno ne vjerujem,barem kad se radi o ljudima kao ti i ja kod kojih je bolest otišla u najozbiljniji stadij.
Bez namjere da pljujem bilo koga, ali taj neuroloski deficit nakon operacije, a ukoliko nije postojao prije nje, uzrokovan je djelimicnim ostecenjem nerva prilikom operacije. Logicno, to nikad nijedan doktor nece priznati.
Uzmi Njemacki ProNerv tablete i pivski kvasac (mozes ga nabaviti u pivari), i sopaj se time, uporedo, sve dok imas ProNerv-a. Ova kombinacija bi ti u ovom periodu (mjesec do dva) trebala nahraniti sve nerve u tijelu, a time i taj osteceni. Moguce je da ce ti ga ovo povratiti i da ce se taj neuroloski deficit potpuno povuci.

Sto se tice najozbiljnijeg stadija, meni je prije 4 godine stopalo pocelo padati. Da li je to dovoljno ozbiljno...?
Ali, danas sam super, a - bez operacije. Na prethodnim stranicama sam sev opisivao detaljno, da se ne ponavljam stalno...
AsAmHa

#1237 Re: discus herniae

Post by AsAmHa »

Dozer wrote:
AsAmHa wrote:Međutim ni ona kao vrhunski stručnjak ne može objeasniti neurološki deficit.
Bez namjere da pljujem bilo koga, ali taj neuroloski deficit nakon operacije, a ukoliko nije postojao prije nje, uzrokovan je djelimicnim ostecenjem nerva prilikom operacije. Logicno, to nikad nijedan doktor nece priznati.
Uzmi Njemacki ProNerv tablete i pivski kvasac (mozes ga nabaviti u pivari), i sopaj se time, uporedo, sve dok imas ProNerv-a. Ova kombinacija bi ti u ovom periodu (mjesec do dva) trebala nahraniti sve nerve u tijelu, a time i taj osteceni. Moguce je da ce ti ga ovo povratiti i da ce se taj neuroloski deficit potpuno povuci.

Sto se tice najozbiljnijeg stadija, meni je prije 4 godine stopalo pocelo padati. Da li je to dovoljno ozbiljno...?
Ali, danas sam super, a - bez operacije. Na prethodnim stranicama sam sev opisivao detaljno, da se ne ponavljam stalno...
Ne da je postojao taj deficit nego je bio glavni razlog za operaciju i zaustavio je prigresiju na drugu nogu i šta već ne ostalo.
A stopalo koje je počelo padati nije isto što i dva mjeseca spušteno stopalo i ti si ipak svojim metodama uspijo stvoriti taj minimalni dio prostora da oslobidiš nerv od kompresije.
Ja samo želim da objasnim da ono silno tapšanje po ramenima od strane doktora koje smo svi dobijali kako će se to vratiti i nervi oporaviti je samo šuplja pričaju o stvarima koji i oni sami ne znaju.
Pa nebi džaba multipla.,moždani udar,dijabetičko propadanje nerava i ostale bolesti centralnog i perifernog nervnog sistema bile najpodmuklije bolesti današnjice jer se bolestan nerv ne liječi.Nervni sistem ako uspije stvoriti nove puteve provodljivosti tim bolje ako ne to je to.Meni je samo žao što kod nas zbog glupog mehaničkog djelovanja sile,koje se može nažalost nekad i operacijom otklonit,zbog kvazi strulnjaka i metoda o kojima pojma nemaju i služe samo za uzimanje para ljudima dođe do gubljenja funkcije jednog dijela tijela.
Telefonski kabl provučen ispod vrata će se kad tad oštetiti i signal izgubiti ma koliko vi nježno vrata zatvorali ili ga onako uz prag gurali,sve dok kanalicu ne provučete nema rješenja,da se tako slikovito izrazim ili će biti mjenjanje kabla ,a nažalost mi nerve i kičmu ne možemo mjenjati.
Zato ljudi uz MRI obavezno raditi EMNG ako se utvrdi da nerv odumire jedino vam operacija mođe pomoći i molite Boga da ste na vrijeme reagovali.
Dozer

#1238 Re: discus herniae

Post by Dozer »

:thumbup:

Osim sto kicmu, ipak, mozemo djelimicno mijenjati, tj. samo prsljenove. Nerve, naravno, ne. Jos uvijek :D
KiDjej

#1239 Re: discus herniae

Post by KiDjej »

@dozer
Kakav pivski kvasac ? I kako se to konzumira te sadrzi ki u sebi alkohol (sorry, mozda malo glupo pitanje)
hali gali halid

#1240 Re: discus herniae

Post by hali gali halid »

"Nalaz ukazuje na herniju diska nivoa L5 S1 dorzomedijalno koja diskretno komprimira duralnu vrecu. Vertebralni kanal je primjerene sirine."
Je li zajebano ovo?
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#1241 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Zavisi kako se osjećaš.
BISTRIK100

#1242 Re: discus herniae

Post by BISTRIK100 »

Ovo je najbolja knjiga u Americi na ovu temu
https://www.scribd.com/doc/143003655/Jo ... -u-ledjima
Stefo94

#1243 Re: discus herniae

Post by Stefo94 »

Meni je dijagnoza sa EMNG - lezija ( ostecenje ) prsljenova L4 i L5 obostrano i takodje S1. Na MRI snimku, nema hernije ali pokazalo je neke patoloske promjene na L kraljeznici. :?

Od simptoma imam bol u donjoj kicmi sa obe strane (nije strasno) ali ostali simptomi su zeznuti, a to su:

Titranje misica u nogama, strujanje u nogama, zujanje u stopalima, zategnutost ispod lijevog koljena, trnci, trnjenje, slabost u desnoj nozi (vec 2 i po mjeseca) i podrhtavanje misica desne noge.

Da li neko ima ove simptome? Da li ovi simptomi mogu da se pojave od ovog ostecenja koje ja imam?

Bojim se da nije neka bolest jer su simptomi zabrinjavajuci.
stetoskop

#1244 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Mene je to titranje i sve ostalo mučilo i prije operacije i poslije operacije, (emng teža lezija) nekih 9 godina, ali nekako sam trpio.
Kada su došli još ozbiljniji problemi u gornjem dijelu leđa, vidim odnio vrag šalu, okrenem novi list u životu i posvetim se vježbanju plivanju, mršanju i evo me nakon par godina, što se tiče tih nogu bez ikakvih problema.
No_Ke

#1245 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

Evo da se i ja tuspasim. 32 godine, posao terenski, vecinom volan vec 3-4 godine, aktivnost jako mala i dijagnoza prilicno loša.
Kompresivna hernija diska nivoa L5 S1 usmjerenu dorzomedijalno i intraforominalno desno gdje komprimira radiks nerva S1. Plus lako kompresivna protuzija diska L2 L3..plus baldzing diska nivoa Th11 Th12 i L1 L2
Bolje se osjecam nego sto mi je nalaz pokazao. Ok meni je sada najgori mogući polozaj sjedenje. Znaci nakon 15 min sjedenja bas tesko ustanem. Setanje sam ukljucio 2 puta dvevno po 40min do posjete neurohirurgu sto mi je kao preporuka na nalazu. Ostale belaje nemam, normalno mokrenje, hodanje prilicno normalno nakon par minuta hodanja, spavanje ok, ponekad me probudi..
Sad me zanima posto sam prilicno procitao temu da li bi na moju dijagnozu bilo dobro raditi DTK?
No_Ke

#1246 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

Zamrla tema ili vas je popustilo. Prije ce biti ovo prvo :D
Helem cuo sam za tog Kuma s mojmila pa cu tim redom krenuti vjerojatno, pa onda DTK, jer trenutno ne mogu bas vjezbe raditi osim setnje 2X dnevno..
stetoskop

#1247 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

DTK ti je odskočna daska i bezvrijedan je ako ne budeš poslije toga radio vježbe za leđa. Možeš ti razvlačiti kičmu koliko hoćeš, ali sa slabim mišićima će ti samo propadati.
Dakle kiropraktika i DTK, pa vježbe. U početku dnevna rutina, kasnije po drastičnom poboljšanju tri puta sedmično.
Kada si zdrav trebao bi vježbati, a kada obole leđa onda moraš. I nema izgovora "meni ne pomažu". Vježbaj godinu, pa ćeš vidjeti!
No_Ke

#1248 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

Ipak idem na DTK odmah. Danas sam bio na pregledu u Al Tawilu, fizijatar me pregledao, kao nije za operacije po njemu, nema pada stopala, problema sa mokrenjem itd..
Uglavnom, pocinjem od ponedjeljka jer se sad ne radi u petak. I meni je rečeno kao i jos nekome ovdje da radim SVAKI dan, kao daje bolje rezultate itd. Tako mi rece jer sam insistirao da pravim razmak izmedju terapija, kaze kao ok mozete al bolje vam je svaki dan, e saad..
Naravno, vjezbanje pod moranje kad mi se smiri ovo sa nogom, blizu sam bazena na otoci tako da cu tu i u teretanu. Planiram početi sa setnjama i vjezbama kuci, pa onda teretana plivanje itd.
Ramzess Veliki

#1249 Re: discus herniae

Post by Ramzess Veliki »

stetoskop wrote:DTK ti je odskočna daska i bezvrijedan je ako ne budeš poslije toga radio vježbe za leđa. Možeš ti razvlačiti kičmu koliko hoćeš, ali sa slabim mišićima će ti samo propadati.
Dakle kiropraktika i DTK, pa vježbe. U početku dnevna rutina, kasnije po drastičnom poboljšanju tri puta sedmično.
Kada si zdrav trebao bi vježbati, a kada obole leđa onda moraš. I nema izgovora "meni ne pomažu". Vježbaj godinu, pa ćeš vidjeti!
Podrzavam, a kako sam se j... sa diskus hernijom trideset godina prenijecu vam sve svoje iskustvo do ozdravljenja.
Znaci ne samo nagnjecenje 5-tog nego mi je od udara diskus pomjeren unutra prema trbuhu.
Nema kakve terapije nisam prosao bez rezultata, osim trenutnog kratkotrajnog poboljsanja.
Jedini koji mi je uklonio, zaista, bolove na bar godinu dana je Zec, privatni kiroprakticar, sa Vojnickog. Ali I to je samo trenutno, nakon godinu dvije bol se vratila do stanja da ne mogu sjesti ni izaci iz auta, a na posao sam isao sa ortopedskim steznikom. Vadio bih se kremama, a zatim sam se sjetio osnova fizike pa sam napravio kuke za noge pa bih se okacio na vratilo u hodniku pa tako visio da rasteretim kicmu i gurao vjezbe i povremeno plivanje.
Na prvom pregledu nakon CT kicme doktor mi je rekao da ne smijem da radim nikakvo vertikalno opterecenje kicme, I to mi je reduciralo trening.
Ali sretnem svog trenera nakon tridesetak godina i pozove me da pocnem trenirati dizanje tegova u seniorskoj klasi.
Reko tako i tako, diskus ovo ono doktor rekao nista tesko ... Kaze Kemo ma pusti to, bas ti treba trening za to ... I reko hajd navratit cu ali nikad ne odoh radi straha koji mi je doktor usadio, da mozda necu hodat poslije toga.

E sad kako sam ozdravio ... prvo magnetna rezonanca, od CT-a nema nista, hirurg ne vidi nista. Prvo su rekli da sam kandidat za operaciju, hitno, ali sreca taj hirurg prestao radit. drugi rekli jebo prvog, nije za operaciju ali moras vjezbat i na fizikalnu. I nabavim Tens u apoteci Doma zdravlja na Vojnickom polju, malo plivanje, malo tegovi ... I sretnem vrsnjaka koji izgleda sad ko konan Simerijanac ... reko jebo teeeee sta to napravi od sebe ??? :shock:
Eeeeee, (prica sad on) ja sam ti tresn'o sa motora i polomio kicmu na dva dijela, rebra, rame, kuk ... I doktori mi rekli vjezbaj jer od kicme nema nista i moras joj pomoci sa misicima ... :shock:

E jeb... ja onom prvom doktoru sta stignem ! :twisted:

Sad idem u teretanu i radim cucnjeve, mrtvo dizanje, preklone sa tegovima, vjezbe snage i osjecam se ko armirani beton, I nista me ne boli. :evil:

Moj stari trener je bio u pravu i moram mu se izvinuti jer sam slusao neku cunu mlohavu od nazovi doktora a nisam vjerovao treneru.
sabanss

#1250 Re: discus herniae

Post by sabanss »

Pa dobro to je logično. Ako kost ne drži onda mora držati mišić. Fazon je samo ne povrijediti se odnosno ići polako. Druga stvar što kod nas ljudi hoće probleme sa fizikom da rješavaju kremama, tabletama i kestenjem u džepu :D

"Vježbaj pi**a ti materina" - što bi rekao poznati penzioner koji ne boluje od gripe :D
Post Reply