discus herniae
Moderator: anex
- Dozer
#1001 Re: discus herniae
Puno toga ledja oduzmu, jbg... Ali, najcesce smo sami krivi za to.
-
bossnjak
#1002 Re: discus herniae
E imaš Posavinu :p SemberijuZejnep wrote:Meni su rekli da biciklo ne smijem pogledati a kamoli voziti. Trčati bih kao smjela ali sano po zemlji, ravnoj,ne po asfaltu. A gdje ću, prije Vojvodine naći ravno a da nije asfaltitano.![]()
![]()
Rekao mi je jedan fizijatar da je pravilno hodanje najbolja vježba.
-
bossnjak
#1003 Re: discus herniae
A dobro ja samo razmišljam inovativno, a ne smeta mi biciklo zasadDozer wrote:Zaboravio sam napomenuti za bicikl - ne bicikl po cesti, nego staticni, sobni bicikl ba![]()
Jbt, sve vam treba nacrtat'
Bicikl na ulici zahtijeva i rad rukama i ledjima i stomakom, kocenje i ubrzavanje (inercija), kao i odrzavanje ravnoteze, a ne samo nogama. A sobno, ili ono u teretani, zahtijeva samo rad nogama, uz aktivaciju ali ne i preveliko naprezanje stomacnih i lumbalnih ledjnih misica, cime s jacaju samo ta tri segmenta - noge, stomak i donja ledja.
Tu nema inercije, trzavica i uvijanja, tako da je ova vrsta bicikla, tzv. bezbjedni bicikl, najispravnija varijanta bicikla za DH.
McKenzijeve vjezbe se mogu radit ii u sobi, u kuci, kao i sklekovi, cucnjevi i razgibavanje, tako da to ne zahtijeva nikakva finansijska ulaganja.
Volja je vec drugi par rukava
ne bi smio puno se ni cuvati jer psiha psiha kaze fizijatar bit ces ko djed onda ako se puno vežeš.
Jedino mogu obicno biciklo staviti na kakvve gredice odignuti i šlajfati u zraku malo odignuto da se ne miče.
I de mi jedan mit odgonetite ako hoćete, da li promaha kvari kičnu radio sam u Dalmaciji bila bura i nisam imo potkošulje leđa gola bila.
- Dozer
#1004 Re: discus herniae
Nije mit. Pothladjivanje lumbalnog dijela kicme moze voditi stezanju misica (hladnoca steze - toplota siri), a sto onda moze voditi i slabljenju tih misica, i DH.
Naravno, ovo se ne moze desiti od par pothladjivanja, nego to ipak mora biti jedan duzi i kontinuirani proces.
Medjutim, ako DH vec postoji, onda se svako pothladjivanje lumbalnog dijela ledja mora izbjegavati, pa cak i ono kratkrotrajno.
Naravno, ovo se ne moze desiti od par pothladjivanja, nego to ipak mora biti jedan duzi i kontinuirani proces.
Medjutim, ako DH vec postoji, onda se svako pothladjivanje lumbalnog dijela ledja mora izbjegavati, pa cak i ono kratkrotrajno.
Last edited by Dozer on 28/02/2018 10:29, edited 1 time in total.
- Zejnep
#1005 Re: discus herniae
Tako je dozer
i klima je opasna za DH
i klima je opasna za DH
- Dozer
#1006 Re: discus herniae
Ako puse u djale.
-
biscanka2
#1007 Re: discus herniae
Evo rekoh da malo i do vas svratim pa malo i da se izjadam.
Prije nedelju dana vrag me nanio da malo komodu izmaknem -rekoh
da malo iza nje prasinu pocistim.
Sve u redu bilo, gurnem je nazad.
Navecer "zdrava" tako reci legla , ujutro 15 minuta mi trebalo da se
prvo na pod sa kreveta spuzem pa onda centimeter po centimetar uz
krevet dok sam na noge stala (od bolova sto kazu oci frcaju).
Kontam, mora da sam se u snu pograesno okrenula, ... .
Moram napomenuti da sam se zadnjih dana slabo kretala.
U ovakvim slucajevima isla bi kod mog ortopeda na inekcije +akupunturu.
Ma dojadilo mi i to bocanje tako da sad uobicavam termofon s vrucom
vodom i "misicne vjezbe".
Par puta na dan legnem na pod i onda zategnem misice (brojim od prilike
do pet) i onda ih opustim i tako desetak minuta ponavljam.
Drugaru sa tricom iz fizickog ovo toplo preporucujem.
Ove vjezbe misica radim cesto i u sjedecem polozaju a kad se sjetim cak
i za volanom ( za kamiondzije posebno preporucljivo).
Ovu preporuku za obdrzavanje misica dobila sam od terapoiuta a snjom
dobijamo i fino oblikovanu guzu.
I tako stim mojim vjezbama evo me ustajem, cucnem, podizem se i bRez
cike ortopeda i njegovih inekcija (da zlo nebi culo, da kucnem u bosansku glavu).
Meni pomaze pa bujrum isprobajte i vi.
Prije nedelju dana vrag me nanio da malo komodu izmaknem -rekoh
da malo iza nje prasinu pocistim.
Sve u redu bilo, gurnem je nazad.
Navecer "zdrava" tako reci legla , ujutro 15 minuta mi trebalo da se
prvo na pod sa kreveta spuzem pa onda centimeter po centimetar uz
krevet dok sam na noge stala (od bolova sto kazu oci frcaju).
Kontam, mora da sam se u snu pograesno okrenula, ... .
Moram napomenuti da sam se zadnjih dana slabo kretala.
U ovakvim slucajevima isla bi kod mog ortopeda na inekcije +akupunturu.
Ma dojadilo mi i to bocanje tako da sad uobicavam termofon s vrucom
vodom i "misicne vjezbe".
Par puta na dan legnem na pod i onda zategnem misice (brojim od prilike
do pet) i onda ih opustim i tako desetak minuta ponavljam.
Drugaru sa tricom iz fizickog ovo toplo preporucujem.
Ove vjezbe misica radim cesto i u sjedecem polozaju a kad se sjetim cak
i za volanom ( za kamiondzije posebno preporucljivo).
Ovu preporuku za obdrzavanje misica dobila sam od terapoiuta a snjom
dobijamo i fino oblikovanu guzu.
I tako stim mojim vjezbama evo me ustajem, cucnem, podizem se i bRez
cike ortopeda i njegovih inekcija (da zlo nebi culo, da kucnem u bosansku glavu).
Meni pomaze pa bujrum isprobajte i vi.
-
bossnjak
#1008 Re: discus herniae
Uf ja sam spavo na podu 7 dana pa onda bura me udarala po Dalmaciji prije toga građevina.Dozer wrote:Nije mit. Pothladjivanje lumbalnog dijela kicme moze voditi stezanju misica (hladnoca steze - toplota siri), a sto onda moze voditi i slabljenju tih misica, i DH.
- Dozer
#1009 Re: discus herniae
+ kile + teske kosti + fizicka neaktivnost u sportskom smilu = DH 
- Grean
#1010 Re: discus herniae
Zasto ne nagibi?Dozer wrote:Upravo tako. Najbolje ti je ici prvo na 5 DTK, a zatim se lagano hvatati teretane.
DTK podrazumijeva 3 koraka:
1. Zagrijavanje (moze biti manuelnom masazom ili IR lampama). Traje oko 10-ak min.
2. DTK (razvlacenje na namjenskom terapeutskom stolu, pomocu kompjuterizovane masine). Traje 20-30 min.
3. Elektroakupunktura (fizikalna terapija strujom). Traje oko 20 min.
Pauza izmedju DTK tretmana treba da bude 2-3 dana. Dakle - NE RADITI ovo dan za danom. Ovo cisto ako ti neko bude rekao "da je svejedno".
Nije svejedno, jer se nakon svakog DTK kicmi i misicima oko nje treba dati vremena da se oporave.
Ovo nije invazivan tretman u operacijskom smislu, ali ipak jeste na neki nacin invazivan jer se radi o fizickoj aktivnosti, pri kojoj se i kicma i misici i ostalo tkivo ciljanog dijela tijela razvlace, tj. djeluje se neprirodnim pokretima na to.
Samim tim, tijelu treba dati vremena da se privikne na to, kao i da se "vrati" u normalno stanje nakon tiga. DTK je kod nas relativno nova metoda (postoji tek oko dvije godine i to u samo par klinika), tako da nisam siguran koliko su ljudi zaista upuceni u sve to.
Prije 4 godine, kada sam se ja raspitivao o tome, nisu imali pojma ni sta je DTK.
Teretana:
5-7 dana nakon zadnje terapije lagano krenuti s treninzima, a koji podrazumijevaju sljedece, ovim redom:
1. Bicikl, 2-4 km, brzinom propisanom za tvoje godine (to je oko 60 rpm), i na opterecenju ne vecem od 40-45%. Npr. ako bicikl ima max. faktor opterecenja 20 (ako je digitalni), namjestis ga na 7-9. Sustina je da se osjeti opterecenje na pedalama, ali da to nije ni prelagano, a ni pretesko. Neka sredina. Ovo ide na pocetku svakog treninga, a pokusaj izgurati na 4 km svaki put. Kasnije mozes povecavati.
2. Trcanje iskljucivo po ravnom (nikakvi nagibi), i brzinom ne vecom od 11 km/h, 9-10 je neki optimum. Ovo se ukljucuje nakon 15-20 treninga. Prestaje se trcati ukoliko se osjeti bol.
3. Vjezbe s tegovima, a koje podrazumijevaju sve potezuce vjezbe, pogotovo po vertikali (vratilo, LAT masina). Dizanje iskljucivo u horizontalnom polozaju (lezecem). NIKAKVO dizanje po vertikali (iznad glave i/ili s poda).
4. Sve vjezbe na podu (parter), sto obaveno podrazumijeva poluduboke i plitke trbusnjake (ne duboke), sklekove i plitke ledjne vjezbe, a koje se uvijek zavrsavaju McKenzijevim vjezbama istezanja (imas ih na netu i slikovito prikazane). "Nakostrijesena maca" je zadnja vjezba uvijek.
Ja sam uz sve ovo uzimao i proteine kako bih brze dobio na misicnoj masi ledja, a trenirao sam 2-3x sedmicno. Sada se odrzavam s 2x.
U pocetku je bilo tako-tako... Ponekad bolilo, ponekad nije, ali nakon 3 mjeseca je sve polako pocelo dolaziti u normalu i sad sam OK. Osjetim ih tu i tamo, ali se vec 4 godine nisam savio "k'o upitnik"
Sta uzeti za nesnosne bolove?
- Zejnep
#1011 Re: discus herniae
Za nesnosne bolove uzeti zaracet.
Ako ne možeš do njega doći onda voltaren, čepić.
Ako ne možeš do njega doći onda voltaren, čepić.
-
bossnjak
#1012 Re: discus herniae
Dozer wrote:+ kile + teske kosti + fizicka neaktivnost u sportskom smilu = DH
E nemoj tako dje je mješalica i vreće cementa od 50 kg
-
biscanka2
#1013 Re: discus herniae
Probaj sa vrucim flasterom - trebalo bi i kod nas u DM-u u asortimanu biti.Grean wrote: Sta uzeti za nesnosne bolove?
- Grean
#1014 Re: discus herniae
Hvala za savjete.
Moram vidjeti posto je u pitanju seceras plus ne podnosi mnoge lijekove, tipa Voltaren, povraca. Ovi slabiji ne pomazu a neki uticu na secer s tim da i sama bol povecava secer strasno.
Tacno da mi je doci do onog medicinskog kanabisa u sprej formi. Citao sam da on pomaze pravo ali rijetkim ga daju i kod nas ne vjerujem da ga ima. Uglavnom namjena mu je za oboljele od karcinoma da ublazi bolove i za teske bolove u ledjima.
Ali vidjet cu i ove alternative ako sta moze pomoci.
Moram vidjeti posto je u pitanju seceras plus ne podnosi mnoge lijekove, tipa Voltaren, povraca. Ovi slabiji ne pomazu a neki uticu na secer s tim da i sama bol povecava secer strasno.
Tacno da mi je doci do onog medicinskog kanabisa u sprej formi. Citao sam da on pomaze pravo ali rijetkim ga daju i kod nas ne vjerujem da ga ima. Uglavnom namjena mu je za oboljele od karcinoma da ublazi bolove i za teske bolove u ledjima.
- Zejnep
#1015 Re: discus herniae
Grean wrote:Hvala za savjete.
Voltaren ČEPIĆ Djeluje kao injekcija.
- Dozer
#1016 Re: discus herniae
Nagibi ne zato sto se tada pomjera centar gravitacije tijela, sto onda vodi savijanju gornjeg dijela tijela prema naprijed, vecem opterecenju na koljena, a samim tim i na lumbalni dio kicme. Na ravnom se tijelo moze drzati uspravno, na nagibu ne moze.Grean wrote:Zasto ne nagibi?
Sta uzeti za nesnosne bolove?
Nagib je OK kada je kicma zdrava i misici dovoljno jaki da je podrzavaju, ali kada je DH vec tu, onda se ovo ne radi.
Za bolove - kako ti vec rekose. Voltaren cepic je najbolja varijanta. AKo ides oralno, onda uzmi i kakav probiotik jer je voltaren malo pojak za zeludac.
- jedna tamo
#1017 Re: discus herniae
Meni kod nesnosnih bolova nista od tableta nije pomagalo ni zaracet ni voltaren ma nista. Sjecam se jednom Me uhvatilo i propisu mi 10 injekcija i ohb12 ni to mi nije pomoglo. Med sestre se cudile kao svakom pomognu...
Izgleda sa cu u terme Ilidza banjat se nista ni od olova ni fojnice
Iskustva s termama?
Dzaba sto mi neurohirug napisa 21 dan stacionar..
Izgleda sa cu u terme Ilidza banjat se nista ni od olova ni fojnice
Iskustva s termama?
- Zejnep
#1018 Re: discus herniae
Nećeš ležati nego ići tamo i vraćati se?jedna tamo wrote:Meni kod nesnosnih bolova nista od tableta nije pomagalo ni zaracet ni voltaren ma nista. Sjecam se jednom Me uhvatilo i propisu mi 10 injekcija i ohb12 ni to mi nije pomoglo. Med sestre se cudile kao svakom pomognu...
Izgleda sa cu u terme Ilidza banjat se nista ni od olova ni fojnice![]()
Iskustva s termama?
Utopli se kad izađeš.
Ne volim banje al ja sam muhanata. Mozda tebi pomogne.
-
radostan dan
#1019 Re: discus herniae
Nimulid.
- jedna tamo
#1020 Re: discus herniae
U socijalnom mi danas kazu da je stacionar pa valjda cu lezati....
- Zejnep
#1021 Re: discus herniae
Hoćeš. To je stacionar. I bolje je tako.jedna tamo wrote:U socijalnom mi danas kazu da je stacionar pa valjda cu lfezati....
-
disc
#1022 Re: discus herniae
Kakva su iskustva posle korištenja banja.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#1023 Re: discus herniae
Stacionar jeste, ali koliko znam prije 8 g., bilo je da troškove usluga liječenja plaća ZZO, a smještaja pacijent.
Tako je bilo i sa Fojnicom, išao sa odobrenjem od neurohirurgije koje sam čekao oko godinu, ali sam morao platiti oko 500 KM za 14 dana.
A što se tiče iskustva, baš i nisam zadovoljan, mada sam ja bio totalno loš poslije operacije.
Tako je bilo i sa Fojnicom, išao sa odobrenjem od neurohirurgije koje sam čekao oko godinu, ali sam morao platiti oko 500 KM za 14 dana.
A što se tiče iskustva, baš i nisam zadovoljan, mada sam ja bio totalno loš poslije operacije.
- jedna tamo
#1024 Re: discus herniae
kolko sam ja skontala neću ništa platiti jer nisu prošla 3 mjeseca od operacije
ne znam neko kaže pomognu banje neko nako ništa posebno....
al eto ja vjerujem da pomognu, nadam se što prije da ću ići ako ništa radi plivanja....
ne znam neko kaže pomognu banje neko nako ništa posebno....
al eto ja vjerujem da pomognu, nadam se što prije da ću ići ako ništa radi plivanja....
-
bossnjak
#1025 Re: discus herniae
Ljudi se vješaju zbog diskushernije ali bukvalno
Meni ima logike ali je malo ludo
Meni ima logike ali je malo ludo