Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

homar

#1 Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by homar »

Direktor Federalnog zavoda PIO/MIO je bez ikakvog zakonskog uporišta oduzeo svim penzionerima u F BiH po dvije odnosno tri KM od majske penzije, tobože za poplavljena područja u BiH.

Sa pravnog stanovišta ovo je krivično djelo, teška zloupotreba položaja ili ovlasti. Obrazloženje koje su do sada dali je da je odluku donijelo neko Udruženje penzionera u F BiH, vidi čuda.

Sa moralnog aspekta moglo bi se reći da je ovo uredu, ali samo na prvi pogled. Postavlja se pitanje, ko će prikupljena sredstva dijeliti, po kojim kriterijima, ko garantuje da neće biti zloupotreba. Penzioneri sigurno ne žale dvije-tri marke, ali su zabrinuti ovakvim siledžijskim postupcima direktora Krnjića. Koliko je gospodin Krnjić izdvojio iz svoje plate od 5.000 KM za poplavljena područja, ništa, ali je zato skinuo dvoje marke onom siromahu od 300 KM penzije.

Ova klapa koja je donijela protivzakonitu odluku, zloupotrijebit će i ta sredstva.

Pravna država u BiH ne postoji, da postoji već bi se iza rešetaka našao direktor Krnjić i taj "dobrotvor" iz udruženja penzionera.
Drinski

#2 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by Drinski »

Treba podnijeti krivicnu prijavu, a neka penzioner sami odluče da li će davati i sta ce dati.
Drinski

#3 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by Drinski »

Ovaj intervju jos viste potvrdi moju tezu da treba podnijeti krivicnu prijavu protiv Zijada Krnjića.
odluka o odbijanju jedne do tri marke od majskih penzija u Federaciji BiH donijeta je na Izvršnom odboru Saveza udruženja penzionera FBiH, potvrdio je za Klix.ba predsjednik Saveza Omer Omerefendić.
Predstavnici penzionera sami predložili smanjenje penzija, sakupljeno milion KM za žrtve poplava

Omer OmerefendićIstakao je da je ta odluka donijeta uz saglasnost svih kantonalnih i općinskih organizacija penzionera u FBiH.

"Na toj sjednici Izvršnog odbora, kojoj je prisustvovao i direktor Zavoda PIO FBiH, odlučeno je da se napravi fond solidarnosti za penzionere koji su pogođeni katastrofalnim poplavama. Tako je donesena odluka da se u fond prikupe sredstva po četiri osnova, odbijanjem jedne do tri marke od majske penzije, od radnika PIO-a koji su pristali dati dio plaće, iz stambenog fonda PIO, te od poslovnih partnera PIO-a", rekao je Omerefendić.

Milion KM za 30 kuća

Ističe kako će na ovaj način biti prikupljeno do milion KM, te da će od tog novca biti izgrađeno 30 kuća za penzionere koji su nakon poplava ostali bez krova nad glavom.

"Obišli smo već neka od najugroženijih područja, te smo dobili obećanje predstavnika općina da će općine osigurati zemljište i priključke, te će od tih milion KM moći biti izgrađeno 30 kuća za penzionere. Napravljen je poseban podračun i formirana komisija koja će pratiti na koji će način biti utrošena sredstva, kako bi striktno svaka marka otišla najugroženijim penzionerima", naveo je naš sagovornik, ističući kako odbijanja od penzija više neće biti.

Podsjetimo, kako je ranije za Klix.ba potvrdio Tomislav Kvesić, iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda PIO/MIO, onima koji primaju naknade do iznosa minimalne penzije odbijena je od jedna KM, od minimalne do zajamčene dvije KM, a od zajamčene do iznosa 869 KM odbijaju se dvije i pol KM. Onima koji dobivaju penziju veću od 869 KM odbijeno je tri KM.

Žale se oni sa preko 1.000 KM

Omerefendić napominje kako su gotovo svi penzioneri obaviješteni prethodno o ovoj odluci, te da je moguće da ih jedan broj nije znao za odluku.

"Mi smo preko kantonalnih, općinskih i mjesnih organizacija odluku saopćili penzionerima. Mogu reći da ih je većina podržala ovu ideju, ali i da se žali nekoliko njih. Ti koji se ne slažu sa odlukom mogu tražiti da im se refundira odbijeni novac i to će biti učinjeno već pri isplati naredne penzije. Mada, moram vam reći da se najviše žale oni kojima je odbijeno tri KM, odnosno oni koji imaju penzije veće od 1.000, pa i 1.500 KM", zaključio je Omerefendić.

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je ranije da se, nažalost, jedna plemenita ideja Udruženja penzionera koristi kao povod za politikanstvo i napad na Vladu FBiH.

"Vlada Federacije BiH i ja lično smo već odavno navikli da zasluga za sve dobro što se desi pripada nekom drugom, ali krivica po pravilu za sve negativno se adresira nama, bez obzira da li imamo ikakve nadležnosti u vezi s time. Najčešće to uopšte i ne pokušavamo demantirati. Ovaj put želimo napraviti izuzetak jer se radi o populaciji prema kojoj imamo sigurno izuzetno razumijevanje i koja ne zaslužuje da se s njima manipuliše", rekao je Nikšić, te dodao:

"Zato ne dopuštamo da se manipuliše kako je Vlada donijela bilo kakvu odluku kojom penzionerima, bez njihove saglasnosti, umanjuje penziju kako bi se taj novac usmjerio kao pomoć nastradalim od poplave. Istina je da to niti je odluka Vlade, niti Vlada za takvo nešto ima nadležnosti. Istina je da je to odluka Udruženja penzionera koje na taj način u stvari želi osigurati novac za svoj fond solidarnosti iz kojeg žele pomoći svojim članovima penzionerima koji su u ovoj nesreći ostali bez krova nad glavom ili im je dom oštećen".
(Klix.ba)
Capsicum

#4 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by Capsicum »

Sto na isti nacin ne bi od svih zaposlenih u drzavnim institucijama odbijali po recimo 5% za fond za zaposljavanje, 5% za stambeni fond za mlade, 5% za podrsku mladim roditeljima i sl? Malo sutra, odmah se vade da ne moze po zakonu... Krivicnu prijavu treba slozit lopovima! Cuj ti price "ko hoce da mu se vrati, vraticemo". Treba njega poslat na "odmor" u Zenicu, pa ako se bude zalio, vidjecemo...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#5 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by KatarinaKosaca »

Ko ga je postavio taj mu je vjerojatno i dao tu naredbu, a to je onaj isti koji je potrošio proračunske namjenske pare za poplave. Koliko su dali parlamentarci od svojih 7 hiljada? Koliko su dali ministri i njihovi direktori javnih preduzeća?
Vrh cinizma, bezobrazluka i drskosti je mogući povrat, a aplikacija za povrat će vjerojatno koštati 4KM takse i jedno godinu dana za***vanja sa šalterušama.
Nikako nešto ne mislim da se oteo kontroli i da je iz njegove glave, mislim da je instrukcija. A on samo osoba za prljave rabote.
Drinski

#6 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by Drinski »

Mene uopće ne zanima da li je neko dao, koliko je dao, kolika mu je plata, kako i sl.
Mene samo zanima slijedeće: bez moje saglasnosti se ne može odbiti niti 0,01 KM. A mislim da nema niti potrebe za takvom mjerom.
KatarinaKosaca

#7 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by KatarinaKosaca »

Drinski wrote:Mene uopće ne zanima da li je neko dao, koliko je dao, kolika mu je plata, kako i sl.
Mene samo zanima slijedeće: bez moje saglasnosti se ne može odbiti niti 0,01 KM. A mislim da nema niti potrebe za takvom mjerom.
U privatnom sektoru me ne zanima. Od naših poreza i te kako nas treba zanimati koliko imaju, a koliko su dali. Jer i to su naše pare... Sa drugim dijelom se apsolutno slažem.
starii

#8 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by starii »

da su od moje penzije uzeli tuzio bi i to da vrate s kamatama :-D
sarajlija80

#9 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by sarajlija80 »

zalosno je da neko ko je 40 godina ostavio svoga zivota i radio i punio PIO spadne na 400 KM i da od toga zivi da dodje u situaciju da ga onako hnjski kradu da dodje u situaciju da mu ta zaradjena penzija kasni i da strahje hoce li je ikako primiti jer je te neko pare opuhao jer je neko pozaposlahjvao pola uze i sire familije sa bogovskim platama a nikad manje rada i suplje.

Ne znam sta se sa ovim drustovom desava dokle ce ovoliko biti nepravde i dokle ce sirotinju tlaciti ,ali nadam se da ce ovome
vrlo brzo doci kraj.
KatarinaKosaca

#10 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by KatarinaKosaca »

sarajlija80 wrote:zalosno je da neko ko je 40 godina ostavio svoga zivota i radio i punio PIO spadne na 400 KM i da od toga zivi da dodje u situaciju da ga onako hnjski kradu da dodje u situaciju da mu ta zaradjena penzija kasni i da strahje hoce li je ikako primiti jer je te neko pare opuhao jer je neko pozaposlahjvao pola uze i sire familije sa bogovskim platama a nikad manje rada i suplje.

Ne znam sta se sa ovim drustovom desava dokle ce ovoliko biti nepravde i dokle ce sirotinju tlaciti ,ali nadam se da ce ovome
vrlo brzo doci kraj.
To je to :thumbup:
Svaki mjesec im utjeruju strah u kosti hoće li dobiti penziju. I kad je dobiju kao trebaju biti zahvalni Nikšiću. Prestrašno...
detroit-mercy

#11 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by detroit-mercy »

sarajlija80 wrote:zalosno je da neko ko je 40 godina ostavio svoga zivota i radio i punio PIO spadne na 400 KM i da od toga zivi da dodje u situaciju da ga onako hnjski kradu da dodje u situaciju da mu ta zaradjena penzija kasni i da strahje hoce li je ikako primiti jer je te neko pare opuhao jer je neko pozaposlahjvao pola uze i sire familije sa bogovskim platama a nikad manje rada i suplje.

vrlo brzo doci kraj.
O kojih 400km-ova pricas :mrgreen: , 400 je premija :mrgreen: , 320km i to jos kad stigne kod mene kod starog :skoljka: .
hladan.preminger

#12 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by hladan.preminger »

Krivicna prijava ne gine.....

Čuj Odluku donijelo udruženje penzionera :?: :-)

Koje budale vode ovu državu majko moja.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by Truba »

ovo je ono APP
SmokingMan

#14 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by SmokingMan »

sarajlija80 wrote:zalosno je da neko ko je 40 godina ostavio svoga zivota i radio i punio PIO spadne na 400 KM i da od toga zivi da dodje u situaciju da ga onako hinjski kradu.. .
..ljudi sumnjivog morala i upitne prošlosti,i pojedinci koji za ovu državu nisu dali apsolutno ništa,a igrom sudbine,koja je po običaju nepravedna,ključne pozicije uglavnom zaposjedaju pogodni ljudi,određenih lihvarskih stranaka koje dvije decenije haraju Bosnom i Hercegovinom,stranaka koje godinama opstaju od djela godišnjih prihoda nekolicine preostalih jakih firmi.

Narodu je očigledno dobro dok se svim silama zalažu davati glasove pro-bošnjačkim strankama,koje ih veoma lahko drže u sivilU,a još bliže tami,posjećajući svoje vjerne fanatike na ne tako davnu ratnu prošlost,iz koje bi se svi trebali što prije otrgnuti i krenuti naprijed.Mojim bošnjacima je ipak bitniji taj neki nacionalni ponos,i pomalo čudni patriotizam,od vlastitog prosperiteta,i zajedničkog nastojanja da se društvo osvjesti,napokon uspravi i stane na svoje noge,ali nekako imam utisak da je ta neka konstantna stagnacija,i vraćanje u blisku prošlost,nešto sa čime se većina ovoga naroda,tj.bošnjaka želi indetifcirati i dalje.

Bog-Bosna-bošnjaštvo = podaništvo i prazan stomak.

Blago se i penzionerima što imaju makar 300-400 KM,šta će biti sa ovom izgubljenom generacijom,koja je izašla iz proteklog rata,odgovor ćemo čekati nekih 30 godina.
KatarinaKosaca

#15 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by KatarinaKosaca »

Niđe veze. Eto, glasali Bošnjaci SDP koji nije pro-Bošnjački, barem formalno nije, pa je jednako i više lopov. Nije stvar nacionalnog nego moralnog.
hizo ramidovic

#16 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by hizo ramidovic »

jedna do tri marke od svake penzije je malo. trebalo je odbiti makar 10-15 maraka ili 10% od svake penzije.
pa ne moraju ni penzioneri svaki dan jesti klasov hljeb od 1 marke kad ima i za 80 feninga ko nekih privatnika, a ne moraju vala ni meso jesti svaki mjesec... eto, samo na toj razlici mogu usparati to sto im se odbilo...
SmokingMan

#17 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by SmokingMan »

KatarinaKosaca wrote:Niđe veze. Eto, glasali Bošnjaci SDP koji nije pro-Bošnjački, barem formalno nije, pa je jednako i više lopov. Nije stvar nacionalnog nego moralnog.
"Najaveći" bošnjaci upravo imaju i najniži moral. 8-)
agent_zero

#18 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by agent_zero »

Odluka je protivzakonita i ako ima imalo pravne države, za ovo treba da slijedi krivična prijava.

Nema nikakvo pravo bilo kakvo "udruženje" donositi ovakve odluke naspram svih penzionera, jedini ispravan način je da su kontaktirali svakog penzionera ponaosob i pitali ga da li je spreman donirati 1 ili 3KM.
KatarinaKosaca

#19 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by KatarinaKosaca »

SmokingMan wrote:
KatarinaKosaca wrote:Niđe veze. Eto, glasali Bošnjaci SDP koji nije pro-Bošnjački, barem formalno nije, pa je jednako i više lopov. Nije stvar nacionalnog nego moralnog.
"Najaveći" bošnjaci upravo imaju i najniži moral. 8-)
Generalizacije su opasne. Jeste nacija i vjera dobar zaklon za krađu, ali je to jednako i kažna ideja socijaldemokracije i svaka druga dogma. Imamo na vlasti nenacionaliste pa je gore nego ikad.
SmokingMan

#20 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by SmokingMan »

To su su upravo ti momci Katarina,još ćemo svega mi nagledati...
Naslovnica

#21 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by Naslovnica »

Gdje treba otići da se vrate ove pare, zna li neko?!
Kada sam rekao staroj, kaže ma pusti, ne isplati se. Nisam joj dao više ni riječi da progovori. Uzeću je za ruku i odvesti tamo gdje treba da joj vrate pare, ali ih bagra neće otimati.
Žena je uplatila od svoje ionako bijedne penzije 10km za pomoć, i onda se nađu ovi sa šupljom tipa solidarnost i tako to, i onda još SDP-ovi poltrončići na portalu počnu da hvale potez, KARAMBA!
Bagri ne treba dati niti marke u ruke!
Svi koji ne žele da im kradu pare reba da odu i traže povrat para.
Samo mi recite gdje treba otići?!
agent_zero

#22 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by agent_zero »

Ko to hvali i kakvi crni SDP poltrončići te spopali? :-)
drndalo

#23 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by drndalo »

Nego imal ko podatak kako ovaj dio ostvariti:
Ti koji se ne slažu sa odlukom mogu tražiti da im se refundira odbijeni novac i to će biti učinjeno već pri isplati naredne penzije.
Kome i kako traziti refundiranje ? Iz principa bi trebalo jedno 400.000 penzionera da podnese pojedinacne zahtjeve... Pa nek bar imaju sta raditi u PIO...
KatarinaKosaca

#24 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by KatarinaKosaca »

drndalo wrote:Kome i kako traziti refundiranje ? Iz principa bi trebalo jedno 400.000 penzionera da podnese pojedinacne zahtjeve... Pa nek bar imaju sta raditi u PIO...
Od ovog nema ništa. Vjerovatno se može, ponavljam vjerovatno, jer ne znam, naravno da nisu i neće objasniti proceduru, tražiti samo u PIO-MIO pismenim putem. Većina penzionera niti ima niti se služi računarom za obični dopis+ moraju plaćati tramvaj da tamo odu+sramota ih itd. Na sve se to računalo pri takvoj odluci za koju i dalje mislim da nije iz glave predsjednika udruženja penzionera nego njegovog p olitičkog mentora koji je spiskao pare od poplava, ne daje mu se od svoje i plate svojih poslušnika i našao ovo sramno rješenje. Stoga , mislim da je krivična prijava jedini izlaz, pa možda i progovori po čijem je nalogu donio tu nelegalnu odluku.
Naslovnica

#25 Re: Direktor FZ PIO/MIO se otrgao kontroli

Post by Naslovnica »

agent_zero wrote:Ko to hvali i kakvi crni SDP poltrončići te spopali? :-)
Nije me niko spopao, sasvim sam OK.
Govorim o plaćenoj predizbornoj kampanji na KLIX portalu, gdje se javljaju likovi koji nabijaju pluseve na svakom prilogu gdje se spominje Lagumdžija, Nikšić, Autoceste, Vlada FBiH.
Nemoj se praviti da ne znaš.
U kontekstu toga su bili počeli da hvale i ovaj potez MIO/PIO dok nisu skontali da su se malo prekontali.
Elem, gdje je adresa za žalbu?
Post Reply