Diplomski rad proglasen plagijatom
-
Nezira1012
#1 Diplomski rad proglasen plagijatom
Da li se kome desilo da je mentor na prvu proglasio diplomski rad plagijatom i zatrazio razrjesenje mentrorstva? (a nije plagijat u pitanju nema slova prepisanog) Sta dalje raditi, kome se obratiti za pomoc savjet??
-
tanja_23
#2 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
Na osnovu cega je proglasio rad plagijatom? Da li je naveo izvore?...Koristio odgovarajuci Software? Pokusaj na razuman nacin s njim raspraviti Problem i obratiti se studentskoj/prodekanu ili pravnoj sluzbi. Ukoliko nista ne upali zasuci rukave i trazi dobrog advokata!
LP
Tanja
LP
Tanja
- purgatorio
#3 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
Koliko treba biti prepisanog da se nešto proglasi plagijatom?
- kockica_kockica
#4 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
ne smije biti vise od 30% ukupnog rada... s tim da se sve sto se prepise mora stavljati kao citat i u fusnoti naznaciti odakle je citat.purgatorio wrote:Koliko treba biti prepisanog da se nešto proglasi plagijatom?
-
Bodkin
#5 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
cuj 30%, pa danas su "strucne" knjige 60% citirane a oni traze 30%. moj rad je bio barem 40% parafriziran i citiran pa niko nije postavio to pitanjekockica_kockica wrote:ne smije biti vise od 30% ukupnog rada... s tim da se sve sto se prepise mora stavljati kao citat i u fusnoti naznaciti odakle je citat.purgatorio wrote:Koliko treba biti prepisanog da se nešto proglasi plagijatom?
-
RahatHurmašica
#6 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:37, edited 1 time in total.
-
RahatHurmašica
#7 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:37, edited 1 time in total.
- kockica_kockica
#8 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
kad sam radila diplomski receno mi je da 30% smije biti prepisano ...
ostatak je morao biti moj rad...
pitase i ja rekoh...
ostatak je morao biti moj rad...
pitase i ja rekoh...
-
RahatHurmašica
#9 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
-
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:36, edited 1 time in total.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#10 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
da nije o voćarstvu nešto bilo?
-
RahatHurmašica
#11 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:36, edited 1 time in total.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#12 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
ček šta ti je protuprirodni naguz...stalno ga spominješ? Da nije to kad Senaid trgovac sastajo sa vladikom u aprilu 92-e?
-
Bodkin
#13 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
pa i treba tako biti jer istrazujes temu. moj prvvi dio rada je bio uvod, dakle 60% je otislo na objasnjavanje pojmova i relacija. zadnjih 40% je bio konkretni slucaj koji sam obradio i stavio u kontekst teme. e sad, znalo mi se desiti da idem po 3-4 knjige unazad jer je taj neko isto tako uzeo definicije od nekoga prije 
-
celeron
#14 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
Eh to smo ti mi. Zatupljujemo ucenike/studente tako sto im ne dozvoljavamo da koriste literaturu. Ja sam profesor po profesiji i moj cilj je kako da naucim ucenika da se koristi trazenom literaturom. Ja licno dozvoljavam da se na nekim testovima koristi udzbenik, jer onaj ko nije ucio/naucio njemu ni udzbenik nije od pomoci kad on ne zna gdje se trazeno nalazi.
P.S. Nista nije plagijat kada se rad radi po standardima. Sada je najaktuelnijeji APA standard kod navodjenja referenci. Dok su reference po bilo kojem standardu uredno postavljene, nema tu plagijata. A kakav je to mentor koji na kraju rada kaze da je plagijat, gdje su tu konsultacije.
P.S. Nista nije plagijat kada se rad radi po standardima. Sada je najaktuelnijeji APA standard kod navodjenja referenci. Dok su reference po bilo kojem standardu uredno postavljene, nema tu plagijata. A kakav je to mentor koji na kraju rada kaze da je plagijat, gdje su tu konsultacije.
-
gidra
#15 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
Kod nas ti je diplomski rad postao seminarski, kakvo istraživaje klinci palci.Bodkin wrote:pa i treba tako biti jer istrazujes temu. moj prvvi dio rada je bio uvod, dakle 60% je otislo na objasnjavanje pojmova i relacija. zadnjih 40% je bio konkretni slucaj koji sam obradio i stavio u kontekst teme. e sad, znalo mi se desiti da idem po 3-4 knjige unazad jer je taj neko isto tako uzeo definicije od nekoga prije
U mom slučaju samo 20% je moglo biti citirano i parafrazirano i to u IEEE stilu.
- kako to
#16 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
Kad sam pisao svoj diplomski rad, vrlo malo sam imao citata, svega 5-6 recenica. Ostalo, uzmem knjigu, iscitam i prepricam svojim rijecima. Tabele ne ubacujem kopirane i skenirane nego ih sam napravim. Isto i sa grafikonima.
-
tanja_23
#17 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
Ne znam ko ti je bio Mentor da je to dopustio bez navodjenja izvora! Tvoj rad je apsolutni plagijat zato nacin na koji si ga pisao ne bih bas prepricavala. To za grafike-bez komentara!kako to wrote:Kad sam pisao svoj diplomski rad, vrlo malo sam imao citata, svega 5-6 recenica. Ostalo, uzmem knjigu, iscitam i prepricam svojim rijecima. Tabele ne ubacujem kopirane i skenirane nego ih sam napravim. Isto i sa grafikonima.
-
RahatHurmašica
#18 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:33, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#19 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
prvi put ovo čujem
čuj diplomski plagijat
čuj diplomski plagijat
- kako to
#20 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
Naravno da je navedeno u literaturi. Ja ne kontam vas nikako. Kako bi to trebao izgledati dipl. rad? Da svoju neku teoriju elaboriram jel? Ako mi profa da temu na kuju je vec sve receno, ja nema druge nego prepricati ono sto je vec napisano. Eventualno mogu podrzati jednu stranu i izloziti zasto sam za, odnosno protiv.RahatHurmašica wrote:tačno tako, i za to prpričano je trebao navesti odakle je preuzeto, samo bez navodnika jer ne prenosi od riječi do riječi.tanja_23 wrote:Ne znam ko ti je bio Mentor da je to dopustio bez navodjenja izvora! Tvoj rad je apsolutni plagijat zato nacin na koji si ga pisao ne bih bas prepricavala. To za grafike-bez komentara!kako to wrote:Kad sam pisao svoj diplomski rad, vrlo malo sam imao citata, svega 5-6 recenica. Ostalo, uzmem knjigu, iscitam i prepricam svojim rijecima. Tabele ne ubacujem kopirane i skenirane nego ih sam napravim. Isto i sa grafikonima.
-
tanja_23
#21 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
tačno tako, i za to prpričano je trebao navesti odakle je preuzeto, samo bez navodnika jer ne prenosi od riječi do riječi.[/quote]Ne znam ko ti je bio Mentor da je to dopustio bez navodjenja izvora! Tvoj rad je apsolutni plagijat zato nacin na koji si ga pisao ne bih bas prepricavala. To za grafike-bez komentara!
Naravno da je navedeno u literaturi. Ja ne kontam vas nikako. Kako bi to trebao izgledati dipl. rad? Da svoju neku teoriju elaboriram jel? Ako mi profa da temu na kuju je vec sve receno, ja nema druge nego prepricati ono sto je vec napisano. Eventualno mogu podrzati jednu stranu i izloziti zasto sam za, odnosno protiv.[/quote]
Takva tema nije vise za diplomskog Rada, tj. Mentor koji je doktorsku disertaciju pisao (a ne platio) bi to trebao znati..U tom slucaju je potrebno suziti na odredjeni segment u kojem nije bas sve receno. Ne moras izmisljati toplu vodu. Cilj je da pokazes da se znas koristiti literaturom, a ne da kao u osnovnoj skoli precrtas grafik i zbog drugacijeg fonta ne navedes odakle si ga preuzeo!! Za takvu vrstu citata (indirektni citat) je neophodno iza "prepricane" recenice ukazati na to da je prepricana. (vidi xyz) Na kraju rada u literaturi navesti knjige koje si koristio nije dovoljno-rad je i dalje plagijat!
- dzejkej
#22 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
odgovor na ovo boldirano je: tipicni predstavnik 90 % sadasnjih uvazenih profesora..celeron wrote: P.S. Nista nije plagijat kada se rad radi po standardima. Sada je najaktuelnijeji APA standard kod navodjenja referenci. Dok su reference po bilo kojem standardu uredno postavljene, nema tu plagijata. A kakav je to mentor koji na kraju rada kaze da je plagijat, gdje su tu konsultacije.
samo se jos uz to i kofrči
- dzejkej
#23 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
nisam u toku vasih prepucavanja ali na ovo boldirano oplakahJoseMujica wrote:ček šta ti je protuprirodni naguz...stalno ga spominješ? Da nije to kad Senaid trgovac sastajo sa vladikom u aprilu 92-e?
-
swanfilter
#24 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
Na osnovu procitanog se moze doci do zakljucka da diplomanti nit ne znaju pisati diplomski rad. Odkale tih 30%, a da nije plagijat? Vecina fakulteta imaju u posjedu programe koji se bave provjerom dipl. radova i koji dopustaju do 10% propusta pri upotrebi materijala iz drugih izvora ..
- harač
#25 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
čuj možeš imati 30% "prepisanog"
ako "prepisano" znači da navodiš bez citiranja ne smiješ imati ni 1%. ako, pak, koristiš propisano navođenje možeš imati 100% "prepisanog" (naravno, logički nije moguće na svaku rečenicu stavljati fusnotu).