Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Eborg

#1 Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by Eborg »

Drago forumaško sveprisutno pučanstvo,

Ova tema je namijenjena za razmjenu iskustava, literature, kurseva i seminara za studente i profesionalce unutar pravnih i političkih nauka zainteresovanih za tematiku diplomatije i međunarodnih odnosa.

Ovdje ću postirati literaturu za koju mislim da može pomoći i nadam se da ćemo uspjeti razmijeniti korisne informacije. :bih:

Image

Link (torrent)

Image

Link (torrent)

Image

Link (torrent)

Image

Link (torrent)

Također, preporučio bih i slijedeće časopise - Le Monde Diplomatique (ima i englesko izdanje), Foreign Affairs i Foreign Policy. Trenutno sam našao samo izvor za Foreign Policy koji se može naći na torrentima i http://www.worldmags.net.

Image

Link

:bih: :bih: :bih:
Last edited by Eborg on 30/05/2010 15:19, edited 1 time in total.
nsu

#2 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by nsu »

Eborg, samo da se javim ova tema je meni bliska i jako zanimljiva.Potrudit ću se da postavim neke linkove i naslove knjiga. Svako dobro
Eborg

#3 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by Eborg »

Super, živio! :thumbup:
nsu

#4 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by nsu »

Evo naslova knjiga koje imam u kućnoj biblioteci i iz kojih sam ponešto o diplomatiji:
Diplomacija-Stanko Nick, Barbat, ZG, 1997.
Diplomacija- Teorija i praksa, Geoff R. Berridge, Politička misao, ZG, 2004
Diplomatsko i konzularno pravo- M. Mitić i S. Đorđević, Pravni fakultet, BG, 2007
Politika i diplomacija- Raovan Vukadinović, Otvoreno sveučilište, ZG, 1994
Diplomatski i poslovni protokol- Mario Nikolić, Barbat, ZG, 2002
Ekonomska diplomatija-Vladimir Prvulović, Megatrend, Bg, 2006
Međunarodno pregovaranje- Živorad Kovačević, Filip Višnjić, 2004
Diplomatski priručnik- Ralph G. Feltham, naklada ZAdro, ZG, 1996
Diplomatski protokol- Stanko Nick, Barbat, ZG, 1999
Diplomatija- Miodrag Mitić, Zavod za udzbenike, BG, 2003

Nisam nigdje naisao na knjigu od Satow, a nej naslov je Diplomatic Practice, a tako bih je volio imati.
nsu

#5 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by nsu »

Dosta stvari vezano za temu međunarodnih odnosa i geopolitike sam pronašao na portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske hrčak.srce.hr
Eborg

#6 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by Eborg »

Hvala puno! Gdje se mogu naći ovi naslovi i po kojim cijenama? Imam "Diplomatsko i konzularno pravo", nisam je još pročitao no izgleda kao fakat dobra knjiga. :thumbup:

Ja imam i slijedeće knjige, mogu ih preporučiti:

Enciklopedijski rječnik diplomacije i međunarodnih odnosa - Muhamed Hajdarević, Connectum, Sarajevo 2007. god. (115 KM)

Diplomatija - Mirza Pašić, TKD Šahinpašić , Sarajevo 2008. god. (25 KM u TKD Šahinpašić, http://www.diplomatija.ba)

Diplomatski protokol
- Zoran Veljić, JP Službeni glasnik - Diplomatska akademija MSP Srbije, Beograd 2008. god. (30 KM na Sajmu knjige)
Eborg

#7 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by Eborg »

nsu wrote:Nisam nigdje naisao na knjigu od Satow, a nej naslov je Diplomatic Practice, a tako bih je volio imati.
Na Amazonu je sjajnih 100 funti. Najboljih knjiga nikada nema u eBook formatu. :-)
nsu

#8 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by nsu »

Diplomatsko i konzularno pravao je stvarno extra knjiga. Smatram da obuhvata skoro sve što bi jedan diplomata morao znati o diplomatskoj praksi. Knjigu sam kupio na Fakultetu političkih nauka, a cijene se stvarno ne sjećam. Ako si u Sarajevu ili ako nekad navratiš predlažem ti da svratiš na FPN. Tu ima jedan štand sa knjigama, a taj lik što prodaje radi sa svim izdavačima iz Srbije i možes se dogovoriti s njim ili čak možda knjigu možeš naći na Pravnom fakultetu ali nisam siguran za to. Ako ništa možemo se dogovoriti, ja ti mogu posuditi svoj primjerak.
nsu

#9 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by nsu »

Eborg wrote:
nsu wrote:Nisam nigdje naisao na knjigu od Satow, a nej naslov je Diplomatic Practice, a tako bih je volio imati.
Na Amazonu je sjajnih 100 funti. Najboljih knjiga nikada nema u eBook formatu. :-)
Upravo tako. U jednoj od sarajevskih knjižara jednom sam vidio knjigu sa naslovom Diplomatski atlas, ali nisam nešto posebno obraćao zbog žurbe u kojoj sam bio. Znašli nešto više o toj knjizi. Pozdrav
nsu

#10 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by nsu »

Ja sam knjigu Diplomatsko i konzularno pravo kupio na nekom jednodnevnom štandu na Fakultetu političkih nauka, a za cijenu mislim da je bila 70 KM. Možda možeš pronaći knjigu na Pravnom fakultetu u Sarajevu, ali nisam siguran. Moj ti je prijedlog ako si u Sarajevu da dođeš na FPN i upoznaš lika koji ima svoj štand u holu fakulteta.. Preko njega možeš naručiti sve što dolazi od srpskih izdavača. Ako ti ne uspiješ doći do knjige javi mi, ja ti mogu posuditi svoj primjerak. Svako dobro. :bih:
Eborg

#11 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by Eborg »

Hvala ti na ponudi, pogledat ću prvo na FPN pa onda vidimo šta i kako dalje. :) Ovo su knjige koje fakat svako ko se želi baviti nečim ovakvim treba imati nadohvat ruke a imam negdje zapisanih par naslova, uglavnom iz Srbije, pa možda taj lik ih bude u stanju nabaviti. "Diplomatsko i konzularno pravo" sam platio 25 KM na sajmu knjige, bilo je neko sniženje. Dakle, sve ove knjige si nabavio na FPN?

BTW, izgleda da biblioteka Pravnog fakulteta u Sarajevu redovno dobija hrvatsko izdanje Le Monde Diplomatique pa trebam i to provjeriti (nisam znao ni da ima na hrvatskom). :thumbup:

Što se tiče te knjige Diplomatski atlas, stvarno nisam za nju čuo. Možda se radilo o ovom enciklopedijskom rječniku?

Evo još jedan interesantan link - http://www.diplomacy.edu/. Moram priznati da sam skeptičan glede online kurseva no treba vidjeti link u potpunosti i vidjeti šta sve nude.
nsu

#12 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by nsu »

Skoro sve knjige sam nabavio na štandu na FPN, a ostalo u knjižarama ili preko poznanika.
Jedan zanimljiv link www.ediplomat.com
swirl

#13 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by swirl »

Imaju skoro svi naslovi u GrafoArt kopirnici na Bistriku, Nazoves broj 200 014, pitas ima li, ako ima, i ako zelis narucis, odmah sutradan knjiga bude gotova.
Eborg

#14 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by Eborg »

Ove knjige bih volio ipak u malo kvalitetnijoj opremi nego kao u kopirnici. :)
swirl

#15 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by swirl »

Eborg wrote:Ove knjige bih volio ipak u malo kvalitetnijoj opremi nego kao u kopirnici. :)
Pa oni i naprave format knjige, naravno da nije npr. spiralni povez ili slicno.
Eborg

#16 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by Eborg »

Hm, meki uvez pretpostavljam? Ajde pogledam, hvala! :)
nsu

#17 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by nsu »

Razumijevanje trenutnih okolnosti u svijetu je svakako važno za svakog ko se bavi diplomatijom ili međunarodnim odnosima profesionalno, akademski ili na bilo koji drugi način. Preporučujem:

MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE, A. LeRoy Bennet i James K. Oliver, Politička kultura, ZG, 2004
EUROATLANTIZAM, Lidija Čehulić, Politička kultura, ZG, 2003
KONTINENTALNE GEOPOLITIKE, Viatcheslav Avioutski, CLIO; BG, 2009
ŠTO JE GLOBALIzacija, Ulrich Beck, Vizura, ZG, 2003
POLITICAL GEOGRAPHY- world-economy, nation-state and locality, Peter T. Taylor, Longman Group, London (ova mi je ubjedljivo najjača)
SAVREMENA POLITIČKA MISAO-globalizacija, politika i moć, Kate Nash, Glasnik, BG, 2006
GLOBALIZACIJA I DVOJBE KOJE IZAZIVA, Joseph Stigliz, Algoritam, ZG, 2004
KRAJ TISUĆLJEĆA, Manuel Castels, Golden Marketing, ZG, 2003
ČOVJEK,DRŽAVA,RAT, Kennet N. Waltz, BArbat, ZG, 1998
Naravno tu su još Fukuyamin "Kraj historije i posljednji čovjek" kao i nesretni Huntington sa "Sukobom civilizacija".
Pozdrav svima
zimomor

#18 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by zimomor »

Ima li neko ovu knjigu na engleskom?

Diplomacy: Theory and Practice
G.R. Berridge
nsu

#19 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by nsu »

zimomor wrote:Ima li neko ovu knjigu na engleskom?

G.R. Berridge
Ja ima hrvatsko izdanje ove knjige. Izdavač Politička misao. Godina 2006.
nsu

#20 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by nsu »

zimomor wrote:Ima li neko ovu knjigu na engleskom?

G.R. Berridge
Ja imam hrvatsko izdanje iz 2006. godine. Na engleskom jeziku ne.
sokosandra

#21 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by sokosandra »

I ja od jeseni počinjem tj nastavljam sa ovim smjerom na Evr.univ.u Brčkom, pa mislim da će mi trebati vaša pomoć :-D
Vitezanin

#22 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by Vitezanin »

Hvala hvala! :-D
TheRedhead

#23 Re: Diplomatija i međunarodni odnosi - literatura

Post by TheRedhead »

Eborg wrote:Drago forumaško sveprisutno pučanstvo,

Ova tema je namijenjena za razmjenu iskustava, literature, kurseva i seminara za studente i profesionalce unutar pravnih i političkih nauka zainteresovanih za tematiku diplomatije i međunarodnih odnosa.

Ovdje ću postirati literaturu za koju mislim da može pomoći i nadam se da ćemo uspjeti razmijeniti korisne informacije. :bih:
Kada bi postavili nove linkove bilo bi divno :ruza:

Hvala :-D
Post Reply