Interesuje me ima li ko iskustva sa ovime? Kakvi su postupci u EU sa doktorima, kako bi mogao obavljati posao? Kako se priznaju diplome? Čitao sam da ima neki ugovor izmedđu BiH i nekih zemalja gdje se diplome automatizovano prihvataju, koje su to zemlje? Hvala na svakom odgovoru
Diploma doktora medicine u inostranstvu?
- ChandlerBing
#1 Diploma doktora medicine u inostranstvu?
Unaprijed se izvinjavam moderatorima ukoliko postoji slicna tema, ali ja nisam mogao pronaći svježe podatke a i želio bih da budem 100% siguran u njihovu tačnost. ABd planirao sam nastaviti svoje skolovanje ovdje, zainteresovan sam za medicinu, nekako smatram da mi je najlakse uciti na maternjem jeziku, poslije mogu svoje znanje nadogradjivat vani; ALI truju me doslovno izjavama tipa "kakva medicina, prihvati se jezika i u Njemačku" itd, a to me nikako ne privlači. Tvrde da se diploma dr.med iz BiH ne prihvata u EU te da bi džabe gubio 6 godina na fax kad mogu fino prat guzce, da prostite, švabama za 2000€. Nekako mi je to glupo da se ne prihvati diploma doktora koji je proljevo i suze i krv nad knjigama 6 godina.
Interesuje me ima li ko iskustva sa ovime? Kakvi su postupci u EU sa doktorima, kako bi mogao obavljati posao? Kako se priznaju diplome? Čitao sam da ima neki ugovor izmedđu BiH i nekih zemalja gdje se diplome automatizovano prihvataju, koje su to zemlje? Hvala na svakom odgovoru
-
Nuken
#2 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
Pozdrav budućem kolegiChandlerBing wrote:Unaprijed se izvinjavam moderatorima ukoliko postoji slicna tema, ali ja nisam mogao pronaći svježe podatke a i želio bih da budem 100% siguran u njihovu tačnost. ABd planirao sam nastaviti svoje skolovanje ovdje, zainteresovan sam za medicinu, nekako smatram da mi je najlakse uciti na maternjem jeziku, poslije mogu svoje znanje nadogradjivat vani; ALI truju me doslovno izjavama tipa "kakva medicina, prihvati se jezika i u Njemačku" itd, a to me nikako ne privlači. Tvrde da se diploma dr.med iz BiH ne prihvata u EU te da bi džabe gubio 6 godina na fax kad mogu fino prat guzce, da prostite, švabama za 2000€. Nekako mi je to glupo da se ne prihvati diploma doktora koji je proljevo i suze i krv nad knjigama 6 godina.
Posla kod nas za medicinare (izuzimam one s odgovarajućom članskom karticom) nema.A i ne vidim razlog da se radi ovdje za mizernu platu s vrlo malo opreme i bez mugućnosti pravog usavršavanja. Što se tiče priznavanja diplome,moguće je. Zavisno od zemlje do zemlje,u nekima je potrebno položiti razliku predmeta,a u većini nostrifikaciju i polaganja neke vrste stručnog ispita. Naši ljekari jako puno odlaze u HR,SLO i DE jer su to zemlje koje imaju manjak medicinara a našim građanima su omogućili lako zaposlenje.
Kad se sve sabere,podijeli i oduzme,ako imaš financije i volju,upiši ovo. Biće dosta lijepih trenutaka,leševa se ne boj
Ne znam gdje planiraš upisati,ali počni odmah spremati prijemni i sretno!
- ChandlerBing
#3 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
Hvala puno na rijecima podrske! Planirao sam u Tuzlu, al ima još godina do togaNuken wrote:Pozdrav budućem kolegiChandlerBing wrote:Unaprijed se izvinjavam moderatorima ukoliko postoji slicna tema, ali ja nisam mogao pronaći svježe podatke a i želio bih da budem 100% siguran u njihovu tačnost. ABd planirao sam nastaviti svoje skolovanje ovdje, zainteresovan sam za medicinu, nekako smatram da mi je najlakse uciti na maternjem jeziku, poslije mogu svoje znanje nadogradjivat vani; ALI truju me doslovno izjavama tipa "kakva medicina, prihvati se jezika i u Njemačku" itd, a to me nikako ne privlači. Tvrde da se diploma dr.med iz BiH ne prihvata u EU te da bi džabe gubio 6 godina na fax kad mogu fino prat guzce, da prostite, švabama za 2000€. Nekako mi je to glupo da se ne prihvati diploma doktora koji je proljevo i suze i krv nad knjigama 6 godina.
Interesuje me ima li ko iskustva sa ovime? Kakvi su postupci u EU sa doktorima, kako bi mogao obavljati posao? Kako se priznaju diplome? Čitao sam da ima neki ugovor izmedđu BiH i nekih zemalja gdje se diplome automatizovano prihvataju, koje su to zemlje? Hvala na svakom odgovoruza početak,fakultet jeste jako težak,ali se može završiti.I da,jako je isplatan i ne tako glamurozan...
Posla kod nas za medicinare (izuzimam one s odgovarajućom članskom karticom) nema.A i ne vidim razlog da se radi ovdje za mizernu platu s vrlo malo opreme i bez mugućnosti pravog usavršavanja. Što se tiče priznavanja diplome,moguće je. Zavisno od zemlje do zemlje,u nekima je potrebno položiti razliku predmeta,a u većini nostrifikaciju i polaganja neke vrste stručnog ispita. Naši ljekari jako puno odlaze u HR,SLO i DE jer su to zemlje koje imaju manjak medicinara a našim građanima su omogućili lako zaposlenje.
Kad se sve sabere,podijeli i oduzme,ako imaš financije i volju,upiši ovo. Biće dosta lijepih trenutaka,leševa se ne boja biće trenutaka kad ćeš određenom profesoru spominjati mater u spolnom aktu jer te je zakinuo,biće....
Da li si upoznat sa tim strucnim ispitima, koliko su kompleksni, sta se trazi od ljekara itd
-
Nuken
#4 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
To je ništa spram težine prijemnog i ostatka studija na Medicini.ChandlerBing wrote:Hvala puno na rijecima podrske! Planirao sam u Tuzlu, al ima još godina do togaNuken wrote:Pozdrav budućem kolegiChandlerBing wrote:Unaprijed se izvinjavam moderatorima ukoliko postoji slicna tema, ali ja nisam mogao pronaći svježe podatke a i želio bih da budem 100% siguran u njihovu tačnost. ABd planirao sam nastaviti svoje skolovanje ovdje, zainteresovan sam za medicinu, nekako smatram da mi je najlakse uciti na maternjem jeziku, poslije mogu svoje znanje nadogradjivat vani; ALI truju me doslovno izjavama tipa "kakva medicina, prihvati se jezika i u Njemačku" itd, a to me nikako ne privlači. Tvrde da se diploma dr.med iz BiH ne prihvata u EU te da bi džabe gubio 6 godina na fax kad mogu fino prat guzce, da prostite, švabama za 2000€. Nekako mi je to glupo da se ne prihvati diploma doktora koji je proljevo i suze i krv nad knjigama 6 godina.
Interesuje me ima li ko iskustva sa ovime? Kakvi su postupci u EU sa doktorima, kako bi mogao obavljati posao? Kako se priznaju diplome? Čitao sam da ima neki ugovor izmedđu BiH i nekih zemalja gdje se diplome automatizovano prihvataju, koje su to zemlje? Hvala na svakom odgovoruza početak,fakultet jeste jako težak,ali se može završiti.I da,jako je isplatan i ne tako glamurozan...
Kad se sve sabere,podijeli i oduzme,ako imaš financije i volju,upiši ovo. Biće dosta lijepih trenutaka,leševa se ne boja biće trenutaka kad ćeš određenom profesoru spominjati mater u spolnom aktu jer te je zakinuo,biće....
Da li si upoznat sa tim strucnim ispitima, koliko su kompleksni, sta se trazi od ljekara itd
A dok se završi, Boga pitaj kojoj zemlji će trebati ljekara i gdje će trebati emitirati
-
babanovac
#5 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
Veliki broj nasih ljekara ide vani. Tako, neka te to ne obeshrabri. Njemacka ceka. Strucni ispit u Njemackoj i Britaniji podrazumijeva znanje na nivou ljekara pripravnika, sa 1-2 godine iskustva. I kod nas postoji strucni ispit, s tim sto je kod nas, kao i vecina drugih stvari, zadovoljavanje forme. Sretno.
- Dr.medicine
#6 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
Ko kaže da se ne prizna?
Ako ja mogu sa Sa diplomom raditi u Londonu, možes i ti sa Tuzlanskom.
Mada sam ja otišao kao specijalista, ali ako ništa imaš opciju Njemačka, Švica....
Uvijek postoji fazon nostrifikacija diploma, pokrajina koje traže ljekare bez obzira na državni zakon, jer im gori, tako da tu zakoni padaju u vodu. Počnes da radis, dobiješ papire i onda se prebacuješ.
U BiH trenutno se radi za 1100 KM, kao doktor medicine, a kao specijalista 1440 KM. Znam po kolegama.
U bih ti je satnica nekih 2KM*3,5 koeficijent. Znaci 7 maraka.
Koliko mehaničar za sat vremena klepi? A zamisli neko ti operiše žuč i dobije sedam maraka, a majstor promjeni ulje na autu i uzme ti 20-30 maraka za 10 minuta.
Poređenja radi, satnica se ovdje kreće 40-70 funti
pa ti skontaj gdje ćeš
Mada sam ja otišao kao specijalista, ali ako ništa imaš opciju Njemačka, Švica....
Uvijek postoji fazon nostrifikacija diploma, pokrajina koje traže ljekare bez obzira na državni zakon, jer im gori, tako da tu zakoni padaju u vodu. Počnes da radis, dobiješ papire i onda se prebacuješ.
U BiH trenutno se radi za 1100 KM, kao doktor medicine, a kao specijalista 1440 KM. Znam po kolegama.
U bih ti je satnica nekih 2KM*3,5 koeficijent. Znaci 7 maraka.
Poređenja radi, satnica se ovdje kreće 40-70 funti
- zforumas
#7 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
U DE imas rok od 2 godine za aprobaciju mada se i on moze produziti za jos jednu godinu. U nekim pokrajinama u DE aprobacija i ne treba. S obzirom koliko im fali ljekara moguce da ukinu zahtjev za aprobacijom u cijeloj DE. Ako mislis nesto napraviti od zivota, zavrsi fax a guzice uvijek mozes prati ako ti se ne svidi zivot ljekara 
-
babanovac
#8 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
Al zato Torabi izlijeci zucku za litar posvecenog kiseljaka. Ulje u autu Torabi ne moze zamijenit.Dr.medicine wrote:Ko kaže da se ne prizna?
U bih ti je satnica nekih 2KM*3,5 koeficijent. Znaci 7 maraka.![]()
![]()
Koliko mehaničar za sat vremena klepi? A zamisli neko ti operiše žuč i dobije sedam maraka, a majstor promjeni ulje na autu i uzme ti 20-30 maraka za 10 minuta.
Poređenja radi, satnica se ovdje kreće 40-70 funtipa ti skontaj gdje ćeš
- Krokodajl
#9 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
Ti realno dok završiš faks situacija će se promjeniti jer je to i ako bi dao sve u roku minimalno 7-8 godina, tako da rano je govoriti sada o tome, situacija sada za sada dobra jer naši ljekari odlaze vani zbog manjka radne snage, ako pogledamo demografiju Evropske Unije i ako vidimo da stanovništvo stari, te stvari bi se vjerovatno trebale promjeniti za tebe na bolje, jer bi i neke druge zemlje u narednom periodu mogle da otvore svoja vrata, osim toga ja se iskreno nadam a i vjerujem da će se pozicija BiH za 7-8 godina popraviti u pogledu napretka u pristupanju EU, vjerovatno će procedura za samo zapošljavanje na tržištu rada u EU biti dosta pojednostavljena jer realno te 2023/2024 imat ćemo kandidatski statut i neka pregovaračka poglavlja zatvorena (optimisti će reći da ćemo biti članica EU do tada
)
Tako da ništa se ti nemoj plašiti, kreni se pripremati za studij već sada jer medicina je ipak dosta kompleksna nauka, ako već imaš želju za to, moj ti je savjet da kreneš i sa učenjem engleskog i njemačkog, naravno to sve ovisi o opterećenosti tebe kao učenika srednje škole pretpostavljam, osim toga ovisi i ako si u medicinskoj ili gimnaziji, ako si medicinar svakako imaš bolje predznanje za prijemni, položi prijemni to je pola posla, za drugu polovicu treba zapeti i vjerovati u sebe
Tako da ništa se ti nemoj plašiti, kreni se pripremati za studij već sada jer medicina je ipak dosta kompleksna nauka, ako već imaš želju za to, moj ti je savjet da kreneš i sa učenjem engleskog i njemačkog, naravno to sve ovisi o opterećenosti tebe kao učenika srednje škole pretpostavljam, osim toga ovisi i ako si u medicinskoj ili gimnaziji, ako si medicinar svakako imaš bolje predznanje za prijemni, položi prijemni to je pola posla, za drugu polovicu treba zapeti i vjerovati u sebe
- Dr.medicine
#10 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
zato ovdašnji xxxxx koji su davali torabiju plakete, zahvalnice itd. itd. liječe se od karcinoma.....babanovac wrote: Al zato Torabi izlijeci zucku za litar posvecenog kiseljaka. Ulje u autu Torabi ne moze zamijenit.
Ima Boga bolan da je ko mrav tbj.
- uglavnomja
#11 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
dobro si uranio sa temom ...
jos nisi ni skolicu zavrsio ...
ali cijenim planove
u norveskoj se priznaje diploma, ne trebas nista "dopolagati" na strucnom planu, ali zato dok naucis jezik i polozis sve testove jezika
uzme ti 3-5 godina zivota u norveskoj, cak i ako imas predznanje (u beogradu postoje kursevi norveskog za medicinsko osoblje, dolaze u velikom broju, ali i oni se napate dok dobiju licencu)
(nije eu, ali isti par opanaka)
ali cijenim planove
u norveskoj se priznaje diploma, ne trebas nista "dopolagati" na strucnom planu, ali zato dok naucis jezik i polozis sve testove jezika
- stakasa
#12 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
Sposoban covjek moze jezik savladat za tri cetri mjeseca. 3-5 godina oni izrazito glupiuglavnomja wrote:dobro si uranio sa temom ...jos nisi ni skolicu zavrsio ...
ali cijenim planove![]()
u norveskoj se priznaje diploma, ne trebas nista "dopolagati" na strucnom planu, ali zato dok naucis jezik i polozis sve testove jezikauzme ti 3-5 godina zivota u norveskoj, cak i ako imas predznanje (u beogradu postoje kursevi norveskog za medicinsko osoblje, dolaze u velikom broju, ali i oni se napate dok dobiju licencu)
- insomnia78
#13 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
[emoji23][emoji23][emoji23]
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#14 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
kod nas ima na ilidzi doktor arap
problem mu je da ti prenese obicnu misao
to nije dobro..to nije dobro
zato jezik na prvom mjestu pa sve ostalo
i sto si znao izgubio si u prevodu
problem mu je da ti prenese obicnu misao
to nije dobro..to nije dobro
zato jezik na prvom mjestu pa sve ostalo
i sto si znao izgubio si u prevodu
- uglavnomja
#15 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
stakasa wrote:Sposoban covjek moze jezik savladat za tri cetri mjeseca. 3-5 godina oni izrazito glupiuglavnomja wrote:dobro si uranio sa temom ...jos nisi ni skolicu zavrsio ...
ali cijenim planove![]()
u norveskoj se priznaje diploma, ne trebas nista "dopolagati" na strucnom planu, ali zato dok naucis jezik i polozis sve testove jezikauzme ti 3-5 godina zivota u norveskoj, cak i ako imas predznanje (u beogradu postoje kursevi norveskog za medicinsko osoblje, dolaze u velikom broju, ali i oni se napate dok dobiju licencu)
moze, da cisti po shopping centru.
- stakasa
#16 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
Govorim za slucaj kada ti drzava omoguci da samo ucis jezik, ne da to radis uz rad. Znaci ides u skolu pet sest sati dnevno, postoje ti intenzivni kursevi a i mimo toga se sam usavrsavas - citas novine, gledas televizor, komuniciras, izlozen si tom jeziku
- Streptokok
#17 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
i onda sjevne đip od 50000-100000. mojne meni šuplje.Dr.medicine wrote:Ko kaže da se ne prizna?
U bih ti je satnica nekih 2KM*3,5 koeficijent. Znaci 7 maraka.![]()
![]()
Poređenja radi, satnica se ovdje kreće 40-70 funtipa ti skontaj gdje ćeš
- Truba
#18 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
fakat
plata 1440 a stanovi i dzipovi...
ne računaju dežure koje se posebno plaćaju, pa dežure za praznike pa rad u drugim gradovima... pa vožnja lika za zagreb (300)
izađena 2000 ako si pošten i ako nemaš privatnu praksu
ali zaslužili su 5000... samo nemojte šuplje
ne računaju dežure koje se posebno plaćaju, pa dežure za praznike pa rad u drugim gradovima... pa vožnja lika za zagreb (300)
- uglavnomja
#19 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
govorim o norveskom jeziku.stakasa wrote:Govorim za slucaj kada ti drzava omoguci da samo ucis jezik, ne da to radis uz rad. Znaci ides u skolu pet sest sati dnevno, postoje ti intenzivni kursevi a i mimo toga se sam usavrsavas - citas novine, gledas televizor, komuniciras, izlozen si tom jeziku
na kursu, koliko god bio intnenzivan, ne mozes nauciti obicni govorni jezik. nastavnici govore drugacije nego medjusobno. kursevi su bazirani na gramatici, pisanju, pravilima ...
najlakse je nauciti citati i pisati, cak i tv sa profesionalnim novinarima se moze savladati. ali kad govore neformalno, ono napisano i ono izgovoreno se ni u snovima nisu sreli
s druge strane, u kontaktu 8 sati dnevno sa norvezanima mozes nauciti da ih razumijes i da govoris indijanski
ali norveska ima 2 zvanicna jezika (i jos plus saami ili laponski) i cca 1000 dijalekata, sto sjevernije - to nerazumljivije.
za doktore se trazi najvisi moguci akademski nivo znanja jezika, nivo koji dobar dio norvezana ne bi prosao, pogotovo pismeni dio.
plus medicinski izrazi, koji nisu bazirani na latinskom nego na norveskim rijecima i jos pacijenti koriste lokalizme.
- Truba
#20 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
a kako je onaj sirijac naučio norveški za 14 dana 
- Dr.medicine
#21 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
Kome sjevne jeep od 100 000?
Ja znam kako sam i koliko dugo svoje auto od 15 milja otplacivao,razlog???? živio od plate i bio u kreditu.
Valjda sam tako odgojen, da živim pošteno od svoje plate! A svi znamo za onu: " Seljak bi i mater svoju prodao" a takvih je puno zdravstvo .....
Kad mi kažete imate dežure. Pa Vi ne možete docekati 16h, da pobjegnete s posla, a zamislite kako je biti na poslu 24h. Volio bi baš ove što pricaju: imate dežure, da ih stavim npr. u KUM 24h. I onda opet nakon dva dana i tako stalno.
To ima itekakav odraz na zdravlje covjeka, metabolizam, hormonalnu harmoniju itd, itd, itd.
Osnovna plata ljekara specijaliste je 1400 maraka.I to je to. naravno da ako ima dežure da ce nagurati na 2000. ali 100% njih ne bi radilo te dežure da ne moraju. O ovim seljacima s pocetka price necu da komentarisem
Da li znate da u telecomu, elektroprivredi imaju on call dežurni majstori ako se nešto pokvari????????? ne, ne znate. ako nazovete u ponoc i kažete da vam ne radi telefon, niko vam nece doci u ponoc napraviti to, a uredno dobiva novac za pripravnost i spava kuci. a doktor, koji je pripravan, a vas spuca infarkt, "leti" po kiši, snijegu, suncu da Vam uradi kateterizaciju i stentira.
I da li je ralno da takav specijalac ima oko 1500 maraka koji riješava zacepljene krvnog suda srca u roku sat vremena, i da teta koja ovjerava knjižice u zavodu ima 1300?????
Primjera radi ako vam se na vrijeme ne "propuše" taj krvni sud, imate ostecenje misica srca, smanjenje negove snage, funkcije, itd itd. bolovanje mjesecima, fojnicu kao rehabilitaciju, i ostatak života prilagođen lošoj fizickoj aktivnosti. Ovako doca iz posteljine doleti, "propuše" tu arteriju i vi nakon 24 ko novi. Nema bolovanja, nema umanjene plate, nema lijekova, nema ovog ostalog. To je ogroman doprinos zajednici, nije samo spašavanje života (možda jedinog financijera neka porodice) već i smanjenje bolovanja, invalida rada.........
I uglavnom kukaju ovi što su na birou i ništa ne izdvajaju za zdravstvo, ili oni koji kažu meni se izdvaja za zdravstvo, a u kuci imaju troje koji nigdje ne rade i osigurani su preko njega.
Otišao sam malo uširinu, al cisto da objasnim neke stvari koje slijepe osobe ne vide.
Doci ce vrijeme, kad kapitalizam uđe u zdravstvo. A onda će svi ovi koji kukaju na državno zdravstvo, gledaju s nostalgijom na isto, jer nece imati love da plate pregled grla od 100 markica.
Zato kolega završi fax, i odmah noga.
Ja znam kako sam i koliko dugo svoje auto od 15 milja otplacivao,razlog???? živio od plate i bio u kreditu.
Valjda sam tako odgojen, da živim pošteno od svoje plate! A svi znamo za onu: " Seljak bi i mater svoju prodao" a takvih je puno zdravstvo .....
Kad mi kažete imate dežure. Pa Vi ne možete docekati 16h, da pobjegnete s posla, a zamislite kako je biti na poslu 24h. Volio bi baš ove što pricaju: imate dežure, da ih stavim npr. u KUM 24h. I onda opet nakon dva dana i tako stalno.
To ima itekakav odraz na zdravlje covjeka, metabolizam, hormonalnu harmoniju itd, itd, itd.
Osnovna plata ljekara specijaliste je 1400 maraka.I to je to. naravno da ako ima dežure da ce nagurati na 2000. ali 100% njih ne bi radilo te dežure da ne moraju. O ovim seljacima s pocetka price necu da komentarisem
Da li znate da u telecomu, elektroprivredi imaju on call dežurni majstori ako se nešto pokvari????????? ne, ne znate. ako nazovete u ponoc i kažete da vam ne radi telefon, niko vam nece doci u ponoc napraviti to, a uredno dobiva novac za pripravnost i spava kuci. a doktor, koji je pripravan, a vas spuca infarkt, "leti" po kiši, snijegu, suncu da Vam uradi kateterizaciju i stentira.
I da li je ralno da takav specijalac ima oko 1500 maraka koji riješava zacepljene krvnog suda srca u roku sat vremena, i da teta koja ovjerava knjižice u zavodu ima 1300?????
Primjera radi ako vam se na vrijeme ne "propuše" taj krvni sud, imate ostecenje misica srca, smanjenje negove snage, funkcije, itd itd. bolovanje mjesecima, fojnicu kao rehabilitaciju, i ostatak života prilagođen lošoj fizickoj aktivnosti. Ovako doca iz posteljine doleti, "propuše" tu arteriju i vi nakon 24 ko novi. Nema bolovanja, nema umanjene plate, nema lijekova, nema ovog ostalog. To je ogroman doprinos zajednici, nije samo spašavanje života (možda jedinog financijera neka porodice) već i smanjenje bolovanja, invalida rada.........
I uglavnom kukaju ovi što su na birou i ništa ne izdvajaju za zdravstvo, ili oni koji kažu meni se izdvaja za zdravstvo, a u kuci imaju troje koji nigdje ne rade i osigurani su preko njega.
Otišao sam malo uširinu, al cisto da objasnim neke stvari koje slijepe osobe ne vide.
Doci ce vrijeme, kad kapitalizam uđe u zdravstvo. A onda će svi ovi koji kukaju na državno zdravstvo, gledaju s nostalgijom na isto, jer nece imati love da plate pregled grla od 100 markica.
- Dr.medicine
#22 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
p.s. nema vece nagrade da te neka nenica poljubi i zaželi zdravlje, pružiš joj ruku a ona te milujeDr.medicine wrote:Kome sjevne jeep od 100 000?
- Truba
#23 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
Kazu li doktore sta ce s nama biti kad vi odete 
- uglavnomja
#24 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
Black swan wrote:Kazu li doktore sta ce s nama biti kad vi odete
uci arapski
-
The Realist
#25 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?
Za one koji nisu specijalisti je trenutno obračun 2*3,59 (koeficijent se mijenja, ali ne drastično nešto), što znači da je neto sat 7.18KM (ustvari nije neto, jer na ovo ide 10% poreza). Topli 8KM dnevno, pa eto. Bruto plata je naravno veća.Black swan wrote:fakat
Sve ostalo što se navuče dežurama je posebna priča. Kao što kolega reče, neka neko proba dežurati, pa onda neka komentariše (pogotovo kada se mora iz dežure izaći i nastaviti raditi). Kada se obračuna dežura, vidi se da je tada sat manje plaćen, nego kada se radi regularna smjena. Ono gdje se dobije više je sutradan, kada se dobija slobodan dan, a koji je plaćen.
Rad u drugom gradu se odnosi na specijaliste, koji idu na preglede u sredine kojima nije dozvoljeno da imaju specijaliste iz datih oblasti. Ali koliko je takvih, a koliko je onih koji imaju platu i topli i to je to?
Nije plata ljekara mala s obzirom na prosječnu platu u BiH, ali iritira činjenica da su u nekim državnim ustanovama plate slične, ili veće za radna mjesta koja zahtijevaju minimalno obrazovanje, a na drugoj strani se otvara Evropa, koja plaća višestruko više i koja uz to daje sredstva za rad, kojih kod nas nema (pitaš za dodatnu edukaciju nakon koje nećeš ni imati veću platu, samo ćeš moći bolju uslugu pružiti i na to dobiješ odgovor da sam sebi platiš i to najbolje za vrijeme godišnjeg odmora, jer ne možeš ni dan dobiti slobodan, ako ništa drugo).