Dioptrija
Moderator: anex
-
erised traeh
#1 Dioptrija
E vako. Moj jedan rođak ima 15-tak godina i ima veliku dioptriju. U pitanju je nasljedna i počela mu je rasti od 8 godine, te bi trebala rasti sve do kraja puberteta. Sad je već oko -5 i još raste. Zna li neko ili ima li neko kakvu stranicu o tome? Dokad bi mogla rasti - 17,18 godine? Koja je najgora moguća stvar koja se može desiti -10 dioptrija? On se baš i ne brine previše o tome, više se ja brinem. I koliko su sigurne laserske operacije? Može li doći do povreda odnosno koliko su česte povrede? (naravno poslije puberteta na operaciju). Ako ko ima kakvih informacija....
-
motika
eh ovako...
dioptrija ce se mijenjati sve dok ne zavrsi period puberteta,znaci moze potrajati jos nekoliko godina,a moze se i dosta brzo prestati povecavati...zavisi od njegovog organizma...
-10 dioptrija ( iako ti to nije najsretniji izraz
) nije najgore sto se moze desiti jer normalno je da neki ljudi imaju takvih problema tokom puberteta...inace postoje ljudi koji nose naocale i do -20,00...
laserske operacije mogu pomoći u skidanju visokih dioptrija poput te - medjutim nikad ne mogu ukloniti dioptriju u potpunosti - bar ne na duzi period...takodjer treba reci da se takve operacije u konkretnom slucaju trebaju sprovoditi tek nakon zavrsne faze njegovog razvoja, znaci kad se kretanje dioptije ustabili...toliko
pozdrav
dioptrija ce se mijenjati sve dok ne zavrsi period puberteta,znaci moze potrajati jos nekoliko godina,a moze se i dosta brzo prestati povecavati...zavisi od njegovog organizma...
-10 dioptrija ( iako ti to nije najsretniji izraz
laserske operacije mogu pomoći u skidanju visokih dioptrija poput te - medjutim nikad ne mogu ukloniti dioptriju u potpunosti - bar ne na duzi period...takodjer treba reci da se takve operacije u konkretnom slucaju trebaju sprovoditi tek nakon zavrsne faze njegovog razvoja, znaci kad se kretanje dioptije ustabili...toliko
pozdrav
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Dioptrija se mo¾e nastaviti poveæavati i poslije puberteta... Ko vam je rekao da staje poslije puberteta?
Prije nego poènete vri¹tati evo mi dokazi u glavi
, a ja davno iz puberteta iza¹ao... Doktoru - i nek doktor ka¾e svoje a ne po forumu...
Prije nego poènete vri¹tati evo mi dokazi u glavi
-
motika
naravno da moze ali se u ovakvim slucajevima radi o tome da zavrsetkom puberteta prestaje nagli rast dioptrije...poslije se stanje opet moze poceti pogorsavati ali iz drugih razloga...ztluhcs wrote:Dioptrija se može nastaviti povećavati i poslije puberteta... Ko vam je rekao da staje poslije puberteta?
pozdrav