Dino Merlin - muzicar, tekstopisac ili samo plagijator?
Moderator: _BataZiv_0809
-
clone033
#1 Dino Merlin - muzicar, tekstopisac ili samo plagijator?
Mislim, covjek na svakom albumu ima po jedan plagijat minimum, sjetite se UB40, Michael Jackson, evo sada Manu Chao, a zasto ga onda mi uzdizemo toliko visoko?
-
haman_ha
#2 Re: Dino Merlin - muzicar, tekstopisac ili samo plagijator?
zato jer u njegovim kopijama postoji bosanski prizvuk koji nam nekad cak vise od originala pase. I iskreno, pun mi Corajlic te diskusije o plagijatima. Ako dobro zvuci, iskreno boli me je li plagijat ili ne!clone033 wrote:Mislim, covjek na svakom albumu ima po jedan plagijat minimum, sjetite se UB40, Michael Jackson, evo sada Manu Chao, a zasto ga onda mi uzdizemo toliko visoko?
-
blackbrother
imamo jednog dinu..boli me kara za njegove maznute pjesme, dobre su uglavnom..
- wels
#7 Re: Dino Merlin - muzicar, tekstopisac ili samo plagijator?
clone033 wrote:Mislim, covjek na svakom albumu ima po jedan plagijat minimum, sjetite se UB40, Michael Jackson, evo sada Manu Chao, a zasto ga onda mi uzdizemo toliko visoko?
Pa ti Clone izgleda nisi uopste u toku .
Dino je veoma uspjesno saradjivao sa Jacksonom i Manu Chao.
Iz te vrlo plodne saradnje proistekli su i neki uspjesni hitovi.

-
ivi
#10 Re: Dino Merlin - muzicar, tekstopisac ili samo plagijator?
ma legendaaaaaaaaa, (samo čega?) ...clone033 wrote:Mislim, covjek na svakom albumu ima po jedan plagijat minimum, sjetite se UB40, Michael Jackson, evo sada Manu Chao, a zasto ga onda mi uzdizemo toliko visoko?
-
3per
Normalno da je Dino pokupio dosta inspiracije sa svih strana, ali navedi mi jednog pjevaca / grupu iz Bosne i Hercegovine koji svira orginalnu muziku?
Nas problem je da mi uvijek s.eremo o nasim domacim muzicarima.
Ne vjerujem da cu igdje procitati kako je npr. grupa Colonia, plagijator plagijatora, a o Bregovicu da ne pricam...
Nisam uopste neki "fan" muzike koju Dino pravi, ali mi vise ovakav odnos prema domacim stvarima pocinje ici na

Ne vjerujem da cu igdje procitati kako je npr. grupa Colonia, plagijator plagijatora, a o Bregovicu da ne pricam...
Nisam uopste neki "fan" muzike koju Dino pravi, ali mi vise ovakav odnos prema domacim stvarima pocinje ici na
-
najSrce
3per wrote:Normalno da je Dino pokupio dosta inspiracije sa svih strana, ali navedi mi jednog pjevaca / grupu iz Bosne i Hercegovine koji svira orginalnu muziku?
Nisam uopste neki "fan" muzike koju Dino pravi, ali mi vise ovakav odnos prema domacim stvarima pocinje ici na![]()
u pravu si ja vise te gluposti i ne citam ...
-
Bosnian_girl
Za mene je Dino Merlin umjetnik i definitivno najbolji muzičar ne samo u našoj BiH , nego na Balkanu. Njegova muzika je zaista nešto posebno, unikatno, i to što je snimio par pjesmi koje imaju malih ili velikih sličnosti sa pjesmama nekih svjetskih izvođača, ne čini ga plagijatorom. Ima toliko gurpica i pjevača koji su sve svoje pjesme snimili na fazonu drugih, koji ne znaju snimiti pjesmu koja će biti nešto novo, nešto što još niko nije snimio i čuo, i to su plagijatori, a ne Merlin koji je otpjevao 2-3 pjesme uz muziku durgih izvođača. Ako neko ima desetine svojih vlastitih pjesmi, a tek 2,3 ili 4 koje se mogu nazvati plagijatom, ne može se nazivati plagijatorom, barem po meni, jer kad bi se tako govorilo ko je plagijator, onda bi to bili svi jer svako je posudio od nekoga neki takt, neki dio pjesme, i stvarno su rijetki oni koji nikada nisu ubacili u svoje pjesme ništa tuđe.
Dino Merlin je za mene veliki muzičar, tekstopisac i umjetnik u muzici, a plagijator definitivno nije. Da mu je svaka druga pjesma na albumu plagijat, onda bi mogli govoriti o njemu kao o plagijatoru, ovako stvarno nema smisla vezati tu riječ za njega.
Dino Merlin je za mene veliki muzičar, tekstopisac i umjetnik u muzici, a plagijator definitivno nije. Da mu je svaka druga pjesma na albumu plagijat, onda bi mogli govoriti o njemu kao o plagijatoru, ovako stvarno nema smisla vezati tu riječ za njega.
-
Elizabeth_Bathory
#16 Re: Dino Merlin - muzicar, tekstopisac ili samo plagijator?
PLAGIJAT!clone033 wrote:Mislim, covjek na svakom albumu ima po jedan plagijat minimum, sjetite se UB40, Michael Jackson, evo sada Manu Chao, a zasto ga onda mi uzdizemo toliko visoko?
Taj covijek nema apsolutno nista svoje! Sve je pokrao!
-
airwing
#17 Re: Dino Merlin - muzicar, tekstopisac ili samo plagijator?
AuhhElizabeth_Bathory wrote:PLAGIJAT!clone033 wrote:Mislim, covjek na svakom albumu ima po jedan plagijat minimum, sjetite se UB40, Michael Jackson, evo sada Manu Chao, a zasto ga onda mi uzdizemo toliko visoko?
Taj covijek nema apsolutno nista svoje! Sve je pokrao!
- manijak1
E da Bog kaže nije valjda ukrao i čunu ?

-
Ahmed.ibn.Fahalan
Pomalo od svega nabrojanog u naslovu teme...ali ljudi dragi ako je to kriterijum da nekog prozivamo pa kompletna srpska a Bogami i hrvatska estrada..čast izuzecima..bi trebali da se prestanu baviti muzikom.
Svi naši najveći prijeratni bendovi su svoje najbolje hitove krali od Stones-a, Dire Straights-a..i da ne nabrajam.
Svi naši najveći prijeratni bendovi su svoje najbolje hitove krali od Stones-a, Dire Straights-a..i da ne nabrajam.
-
Stitch__
dire STRAITSAhmed.ibn.Fahalan wrote:Pomalo od svega nabrojanog u naslovu teme...ali ljudi dragi ako je to kriterijum da nekog prozivamo pa kompletna srpska a Bogami i hrvatska estrada..čast izuzecima..bi trebali da se prestanu baviti muzikom.
ma kante se lopina ba....chitajte munafikove postove, on ima najbolje argumente ,,.. "po meni ovo" "po meni ono"...
-
brcko92
Ja stvarno ne mogu da vas shvatim.Pa zar nam to toliko tesko pada sto je neko uspjesan i talentovan,a jos sa nasih prostora.Jedan od zastitnih znakova nase nam jadne zemlje i mi sve sto imamo reci je da je plagijator,lopov,papak.........
Plagijator je osoba koja se sluzi tudjim radom i pokazuje ga kao svoje.
"Kad si rekla da me volis"-potpisana grupa "Hart"kao originalni izvodjac
"Jednom kad sve ovo bude juce"-potpisan M.Jackson......
Na "Bureku" je nekoliko stihova potpisao njihovim originalnim autorima,poput Admirala Mahica,Fatime Mernisi,Vesne Krmpotic.......
Mozemo se razlikovati u ukusima muzike(licno mislim da je Dino trenutno nesto na sta mozemo biti ponosni)ali ne mozemo omalovazavati nesto sto je ipak kvalitet,i to dokazan.
To sto je nekoliko pjesama u svojoj karijeri i obradio i zacinio ih nasim podnebljem ne znaci da je palgijator,posebno ako je naveo originalne autore.
Dino je svojim dosadasnjim radom ,vrlo uspjesnom karijerom,bezbrojnim hitovima,makar zasluzio ono najosnovnije od nas........POSTOVANJE....
Na "Bureku" je nekoliko stihova potpisao njihovim originalnim autorima,poput Admirala Mahica,Fatime Mernisi,Vesne Krmpotic.......
Mozemo se razlikovati u ukusima muzike(licno mislim da je Dino trenutno nesto na sta mozemo biti ponosni)ali ne mozemo omalovazavati nesto sto je ipak kvalitet,i to dokazan.
To sto je nekoliko pjesama u svojoj karijeri i obradio i zacinio ih nasim podnebljem ne znaci da je palgijator,posebno ako je naveo originalne autore.
Dino je svojim dosadasnjim radom ,vrlo uspjesnom karijerom,bezbrojnim hitovima,makar zasluzio ono najosnovnije od nas........POSTOVANJE....
-
MUNAFIK
ma cujte covjeka sta vam kazeStitch__ wrote:dire STRAITSAhmed.ibn.Fahalan wrote:Pomalo od svega nabrojanog u naslovu teme...ali ljudi dragi ako je to kriterijum da nekog prozivamo pa kompletna srpska a Bogami i hrvatska estrada..čast izuzecima..bi trebali da se prestanu baviti muzikom.
Svi naši najveći prijeratni bendovi su svoje najbolje hitove krali od Stones-a, Dire Straights-a..i da ne nabrajam.![]()
ma kante se lopina ba....chitajte munafikove postove, on ima najbolje argumente ,,.. "po meni ovo" "po meni ono"...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Elizabeth_Bathory
Ja mislim da je ni nema!manijak1 wrote:E da Bog kaže nije valjda ukrao i čunu ?![]()
-
Stitch__
jashtabrcko92 wrote:Ja stvarno ne mogu da vas shvatim.Pa zar nam to toliko tesko pada sto je neko uspjesan i talentovan,a jos sa nasih prostora.Jedan od zastitnih znakova nase nam jadne zemlje i mi sve sto imamo reci je da je plagijator,lopov,papak.........
jel pod "vremena su kokuzna" potpisan prince
jel pod "mjesecinu" potpisan originalni autor (ne bih znao ko je, ali pjesma je ukradena, slusao sam na eng....)
jel pod "nesto lijepo treba da se desi" potpisan originalni autor... (isti slucaj)
mani se corave price