Dino Merlin - muzicar, tekstopisac ili samo plagijator?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

clone033

#1 Dino Merlin - muzicar, tekstopisac ili samo plagijator?

Post by clone033 »

Mislim, covjek na svakom albumu ima po jedan plagijat minimum, sjetite se UB40, Michael Jackson, evo sada Manu Chao, a zasto ga onda mi uzdizemo toliko visoko?
haman_ha

#2 Re: Dino Merlin - muzicar, tekstopisac ili samo plagijator?

Post by haman_ha »

clone033 wrote:Mislim, covjek na svakom albumu ima po jedan plagijat minimum, sjetite se UB40, Michael Jackson, evo sada Manu Chao, a zasto ga onda mi uzdizemo toliko visoko?
zato jer u njegovim kopijama postoji bosanski prizvuk koji nam nekad cak vise od originala pase. I iskreno, pun mi Corajlic te diskusije o plagijatima. Ako dobro zvuci, iskreno boli me je li plagijat ili ne!
micika

Post by micika »

Bem ti Dinu vise,pa dokle?
Vec mi na nozdrve izlazi,
ko ga sisa
Ko da njega boli sta ko misli,cojk plagijate obradjuje u Londonu :x :x
haman_ha

#4 ma

Post by haman_ha »

micika wrote:Bem ti Dinu vise,pa dokle?
sta ces bona od Dine onako spatnog. Osevapi se, pa uzmi onog komija ili kojeg jos ljesvijeg, ako takav postoji :D !
bosniaque

Post by bosniaque »

dino je king, a vi kako hocete! :D
blackbrother

Post by blackbrother »

imamo jednog dinu..boli me kara za njegove maznute pjesme, dobre su uglavnom..
wels

#7 Re: Dino Merlin - muzicar, tekstopisac ili samo plagijator?

Post by wels »

clone033 wrote:Mislim, covjek na svakom albumu ima po jedan plagijat minimum, sjetite se UB40, Michael Jackson, evo sada Manu Chao, a zasto ga onda mi uzdizemo toliko visoko?

Pa ti Clone izgleda nisi uopste u toku .
Dino je veoma uspjesno saradjivao sa Jacksonom i Manu Chao.
Iz te vrlo plodne saradnje proistekli su i neki uspjesni hitovi.

Image
perlica

Post by perlica »

:lol: :lol: :lol:
live

Post by live »

sta ste se svi sad ufatili kudit dinu
ljudi citav zivot pjevaju i nemaju jednog jedinog hita
a koliko ima merlin hitova sto dan danas slusam
dino legendo volim tvoju muziku sem ovog bureka
ivi

#10 Re: Dino Merlin - muzicar, tekstopisac ili samo plagijator?

Post by ivi »

ma legendaaaaaaaaa, (samo čega?) ...

8)
3per

Post by 3per »

Normalno da je Dino pokupio dosta inspiracije sa svih strana, ali navedi mi jednog pjevaca / grupu iz Bosne i Hercegovine koji svira orginalnu muziku?

Nas problem je da mi uvijek s.eremo o nasim domacim muzicarima.
Ne vjerujem da cu igdje procitati kako je npr. grupa Colonia, plagijator plagijatora, a o Bregovicu da ne pricam...

Nisam uopste neki "fan" muzike koju Dino pravi, ali mi vise ovakav odnos prema domacim stvarima pocinje ici na :oops: :x
najSrce

Post by najSrce »

3per wrote:Normalno da je Dino pokupio dosta inspiracije sa svih strana, ali navedi mi jednog pjevaca / grupu iz Bosne i Hercegovine koji svira orginalnu muziku?

Nas problem je da mi uvijek s.eremo o nasim domacim muzicarima.
Ne vjerujem da cu igdje procitati kako je npr. grupa Colonia, plagijator plagijatora, a o Bregovicu da ne pricam...

Nisam uopste neki "fan" muzike koju Dino pravi, ali mi vise ovakav odnos prema domacim stvarima pocinje ici na :oops: :x

u pravu si ja vise te gluposti i ne citam ... 8-)
Bosnian_girl

Post by Bosnian_girl »

Za mene je Dino Merlin umjetnik i definitivno najbolji muzičar ne samo u našoj BiH , nego na Balkanu. Njegova muzika je zaista nešto posebno, unikatno, i to što je snimio par pjesmi koje imaju malih ili velikih sličnosti sa pjesmama nekih svjetskih izvođača, ne čini ga plagijatorom. Ima toliko gurpica i pjevača koji su sve svoje pjesme snimili na fazonu drugih, koji ne znaju snimiti pjesmu koja će biti nešto novo, nešto što još niko nije snimio i čuo, i to su plagijatori, a ne Merlin koji je otpjevao 2-3 pjesme uz muziku durgih izvođača. Ako neko ima desetine svojih vlastitih pjesmi, a tek 2,3 ili 4 koje se mogu nazvati plagijatom, ne može se nazivati plagijatorom, barem po meni, jer kad bi se tako govorilo ko je plagijator, onda bi to bili svi jer svako je posudio od nekoga neki takt, neki dio pjesme, i stvarno su rijetki oni koji nikada nisu ubacili u svoje pjesme ništa tuđe.
Dino Merlin je za mene veliki muzičar, tekstopisac i umjetnik u muzici, a plagijator definitivno nije. Da mu je svaka druga pjesma na albumu plagijat, onda bi mogli govoriti o njemu kao o plagijatoru, ovako stvarno nema smisla vezati tu riječ za njega.
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

hajde ba sta je vise. samo o dini pricate!!!
pustite covjeka malo na miru!!!
svoje frustracije lijecit na drugi nacin????
dino dobar si nastavi dalje obogati se nedaj da se samo ustase i cetnici bogate.
MilanT

Post by MilanT »

Ako razmislite malo shvatićete da;Merlin ima više hitova nego trenutno najveća živeća muzička legenda Majkl Džekson.
Elizabeth_Bathory

#16 Re: Dino Merlin - muzicar, tekstopisac ili samo plagijator?

Post by Elizabeth_Bathory »

PLAGIJAT!
Taj covijek nema apsolutno nista svoje! Sve je pokrao! :x
airwing

#17 Re: Dino Merlin - muzicar, tekstopisac ili samo plagijator?

Post by airwing »

Elizabeth_Bathory wrote:
PLAGIJAT!
Taj covijek nema apsolutno nista svoje! Sve je pokrao! :x
Auhh :lol:
manijak1

Post by manijak1 »

E da Bog kaže nije valjda ukrao i čunu ? :D :D
Ahmed.ibn.Fahalan

Post by Ahmed.ibn.Fahalan »

Pomalo od svega nabrojanog u naslovu teme...ali ljudi dragi ako je to kriterijum da nekog prozivamo pa kompletna srpska a Bogami i hrvatska estrada..čast izuzecima..bi trebali da se prestanu baviti muzikom.
Svi naši najveći prijeratni bendovi su svoje najbolje hitove krali od Stones-a, Dire Straights-a..i da ne nabrajam.
Stitch__

Post by Stitch__ »

Ahmed.ibn.Fahalan wrote:Pomalo od svega nabrojanog u naslovu teme...ali ljudi dragi ako je to kriterijum da nekog prozivamo pa kompletna srpska a Bogami i hrvatska estrada..čast izuzecima..bi trebali da se prestanu baviti muzikom.
Svi naši najveći prijeratni bendovi su svoje najbolje hitove krali od Stones-a, Dire Straights-a..i da ne nabrajam.
dire STRAITS :D

ma kante se lopina ba....chitajte munafikove postove, on ima najbolje argumente ,,.. "po meni ovo" "po meni ono"... :D :D :D :D :D :lol: :lol:
brcko92

Post by brcko92 »

Ja stvarno ne mogu da vas shvatim.Pa zar nam to toliko tesko pada sto je neko uspjesan i talentovan,a jos sa nasih prostora.Jedan od zastitnih znakova nase nam jadne zemlje i mi sve sto imamo reci je da je plagijator,lopov,papak.........
Plagijator je osoba koja se sluzi tudjim radom i pokazuje ga kao svoje.
"Kad si rekla da me volis"-potpisana grupa "Hart"kao originalni izvodjac
"Jednom kad sve ovo bude juce"-potpisan M.Jackson......
Na "Bureku" je nekoliko stihova potpisao njihovim originalnim autorima,poput Admirala Mahica,Fatime Mernisi,Vesne Krmpotic.......
Mozemo se razlikovati u ukusima muzike(licno mislim da je Dino trenutno nesto na sta mozemo biti ponosni)ali ne mozemo omalovazavati nesto sto je ipak kvalitet,i to dokazan.
To sto je nekoliko pjesama u svojoj karijeri i obradio i zacinio ih nasim podnebljem ne znaci da je palgijator,posebno ako je naveo originalne autore.
Dino je svojim dosadasnjim radom ,vrlo uspjesnom karijerom,bezbrojnim hitovima,makar zasluzio ono najosnovnije od nas........POSTOVANJE....
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

Stitch__ wrote:
Ahmed.ibn.Fahalan wrote:Pomalo od svega nabrojanog u naslovu teme...ali ljudi dragi ako je to kriterijum da nekog prozivamo pa kompletna srpska a Bogami i hrvatska estrada..čast izuzecima..bi trebali da se prestanu baviti muzikom.
dire STRAITS :D

ma kante se lopina ba....chitajte munafikove postove, on ima najbolje argumente ,,.. "po meni ovo" "po meni ono"... :D :D :D :D :D :lol: :lol:
ma cujte covjeka sta vam kaze :-D :D :-D :-D :D :-) po meni su jednom i rizu posuli....
Elizabeth_Bathory

Post by Elizabeth_Bathory »

manijak1 wrote:E da Bog kaže nije valjda ukrao i čunu ? :D :D
Ja mislim da je ni nema! :D
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

Elizabeth_Bathory wrote:
manijak1 wrote:E da Bog kaže nije valjda ukrao i čunu ? :D :D
Ja mislim da je ni nema! :D

mislim da to nije iz iskustva :? :? :?
Stitch__

Post by Stitch__ »

brcko92 wrote:Ja stvarno ne mogu da vas shvatim.Pa zar nam to toliko tesko pada sto je neko uspjesan i talentovan,a jos sa nasih prostora.Jedan od zastitnih znakova nase nam jadne zemlje i mi sve sto imamo reci je da je plagijator,lopov,papak.........
Plagijator je osoba koja se sluzi tudjim radom i pokazuje ga kao svoje.
"Kad si rekla da me volis"-potpisana grupa "Hart"kao originalni izvodjac
"Jednom kad sve ovo bude juce"-potpisan M.Jackson......
Na "Bureku" je nekoliko stihova potpisao njihovim originalnim autorima,poput Admirala Mahica,Fatime Mernisi,Vesne Krmpotic.......
Mozemo se razlikovati u ukusima muzike(licno mislim da je Dino trenutno nesto na sta mozemo biti ponosni)ali ne mozemo omalovazavati nesto sto je ipak kvalitet,i to dokazan.
To sto je nekoliko pjesama u svojoj karijeri i obradio i zacinio ih nasim podnebljem ne znaci da je palgijator,posebno ako je naveo originalne autore.
Dino je svojim dosadasnjim radom ,vrlo uspjesnom karijerom,bezbrojnim hitovima,makar zasluzio ono najosnovnije od nas........POSTOVANJE....
jashta

jel pod "vremena su kokuzna" potpisan prince

jel pod "mjesecinu" potpisan originalni autor (ne bih znao ko je, ali pjesma je ukradena, slusao sam na eng....)

jel pod "nesto lijepo treba da se desi" potpisan originalni autor... (isti slucaj)

mani se corave price
Post Reply