Nekako sa pocetkom ovog sudjenja protiv SCG za agresiju na BiH, postaje mi interesantniji podatak, da je Srbija nakon Prvog svjetskog rata, na ime ratne odstete, dobila od Bugarske dvije opstine od kojih je jedna Dimitrovgrad. Bugarska nije imala sredstava da isplati odstetu pa je dug namirila teritorijom.
Kad sam prvi put cuo za ovo bio sam iznenadjen, provjeravao nisam jer sam pricu cuo od covjeka iz Dimitrovgrada ciji otac je rodjen u Bugarskoj a umro u Srbiji, mada nikad nije mako' iz svog mjesta.
Znam da nije 1918, ali kontam koliko je moguce, u slucaju da sud presudi po pravdi i u korist BiH, odsteta bude ukidanje genocidom stvorenog entiteta. Koliko realno je to ocekivati.
Znam da poredjenje nije ni priblizno, u prvom slucaju Bugari su placali svojom teritorijom a u ovom drugom Srbija bi nam namirivala dug otetom teritorijom nase zemlje.
Dimitrovgrad i ratna odsteta
-
forUMASH
....zanimljivo....mislim da ovo oslikava generalno misljenje strane koja se branila od '92. do '95.....svi misle, shodno nekom unutrasnjem osjecaju za pravdu, da je ovo jedino pravedno rijesenje, da bi nam ovo bila validna kompenzacija i svi misle da je samo pitanje vremena kada ce se to desiti.....KO MOZE DRUGACIJE MISLITI????Qler wrote:negdje sam gledao, citao, ne sjecam se... da ce RS biti ukinuta i da se SiCG platiti odstetu... oboje....
....mislim da je nasa situacija ipak malo drugacija u odnosu na spor izmedju Srbije i Bugarske....drugacija je iz razloga sto su u sporu sa pocetka dvadesetoga vijeka postojale pobjedjena i porazena strana, dok u nasem slucaju ta relacija ne postoji.....znaci, u nasem slucaju postoji medjunarodni sud koji za sebe tvrdi da je nezavistan, mada je apsolutno jasno ko su njegovi politicki osnivaci i ko su njegovi finansijeri.....prema tome, misljenja sam da ce konacna presuda i mehanizmi njene implementacije puno vise zavisiti od politickog lobiranja u pozadini sudskih soba nego li od individualnog sudijskog osjecaj sa pravdu....sta je do sada na planu politickog lobiranja uradila strana koja zastupa nasu situaciju, procjenite sami.....samo da napomenem, poznata je cinjenica da su tradicijonalni srpski saveznici u Europi Englezi dok Hrvate podrzavaju Njemci (manje bitno jer nisu ukljuceni u slucaj)....KO CE LOBIRATI ZA NASU SITUACIJU....Iran, Jordan, Malezija??????
....sada, kada ja pljunem na SDA, kao zastupnika Republike BIH, zbog ogromnog strateskog propusta u vodjenju vanjske politike koji se ogleda u totalnom nepostojanju uticajnog partnera u polugama zapadnog politickog sistema, kakve li cu epitete dobiti .....
....BIH je europska zemlja i ako bilo ko iz domacih politickih struktura ozbiljno racuna sa njenim opstankom strateski cilj vanjske politike treba biti pronalazenje mocnog partnera na zapadnoj politickoj sceni....
....valjda je jasno da nam uvoz vehabija i paljenje zastava europskih drzava pred njihovim sarajevskim ambasadama nece donijeti prosperitetnu buducnost u Europi.....
.....ja bih bio ekstremno sretan kad bi se Qlerova konstatacija obistinila i pretvorila u praksu.....samo, znajuci kako funkcionise svjetska "pravda", a funkcionise na istom principu kao i prije 2000 godina, na principu jaceg i mocnijeg, jasno mi je da nam preostaju samo dvije opcije.....sjedi i cekaj da dobijes, sta ti "visa sila"udjeli ili pokusaj nesto uraditi da vodu navedes na svoj mlin.....
....ja pljujem po SDA zato sto mislim da su nas postavili u prvu situaciju i sad nam preostaje da cekamo sta ce nam biti udjeljeno.........samo da ne bude opet "mrze nas u Europi".......
- Salko sto je u vodu skako
nebi ja tek tako skako...mislim da ima pravne osnove da nam plate ostetu..mislim da ima...Prenj wrote:Stara poslovica kaze "Prvo skoci, a onda reci hop"