Dimi mi pec...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
electriq

#1 Dimi mi pec...

Post by electriq »

Poz,
kupio sam novu pec, dimnjak je ociscen medutim opet mi dimi, ako ne na vratasca onda na solunar (na ulazu u zid).
Svaki put kad otvorim vratasca od peci izlazi dim vani.
Kad je ono bas nalozeno, kad nahajcam ne dimi ali cim malo stisa vatra ono kad tinja onda dimi. Zivim u potkrovlju, ja mislim da samo ja koristim taj dimnjak posto imaju ona vratasca ispod otvora. Visina dimnjaka je nekih 4,4.5 metra. Bio vjetar vani ili ne, isti se problem javlja, ja stvarno ne znam vise sta je upitanju.
Molim za savjet.
Streptokok

#2 Re: Dimi mi pec...

Post by Streptokok »

bezbeli je u pitanju kamin sa povećim vratima. Gle, ako je dimnjak čist i prohodan, onda jednostavno ne vuče dovoljno, tj il nije dovoljno visok il je preuzak. Ako dimi samo kad su vrata ovtorena sve što možeš uraditi je da ih nekako suziš.
ilkbahar

#3 Re: Dimi mi pec...

Post by ilkbahar »

zacepljen ti dimnjak zovi dimnjacara
Streptokok

#4 Re: Dimi mi pec...

Post by Streptokok »

pa on reče da je očišćen.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#5 Re: Dimi mi pec...

Post by stetoskop »

Kakav ti je vod dimnjaka? Protok dima treba da se odvija u vertikali. Svaki horizontalni dio je prepreka
Nomo

#6 Re: Dimi mi pec...

Post by Nomo »

electriq wrote:Poz,
kupio sam novu pec, dimnjak je ociscen medutim opet mi dimi, ako ne na vratasca onda na solunar (na ulazu u zid).
Svaki put kad otvorim vratasca od peci izlazi dim vani.
Kad je ono bas nalozeno, kad nahajcam ne dimi ali cim malo stisa vatra ono kad tinja onda dimi. Zivim u potkrovlju, ja mislim da samo ja koristim taj dimnjak posto imaju ona vratasca ispod otvora. Visina dimnjaka je nekih 4,4.5 metra. Bio vjetar vani ili ne, isti se problem javlja, ja stvarno ne znam vise sta je upitanju.
Molim za savjet.
za ovo ne treba velika pamet . negdje steka , koci , zapinje ...
kazes da dimi na ulazu u zid ! znaci da cijev , izvod , rora ili kako se vec to zove nije dobro dihtovana niti je postavljena pod adekvatnim uglom . svi prolazi moraju biti prohodni , a sva mjesta spajanja hermeticki zatvoreni . vrata moraju biti takodje hermeticki zatvorena itd . ako dimi nesto nije u redu od ovog pobrojanog . majstor ce to rijesiti u roku od 5 minuta . ali zapmati . majstor a ne komsija ili rodjak . svako treba da radi svoj posao .

ps nema tu neke nauke . govno ide prema dolje a dim prema gore . i jedno i drugo treba prohodne cijevi koje lijezu jedna u drugu na hermetickom principu i moraju imati dobar , ispravan nagib od pravilan ugao u odnosu na pad i obrnuto .
Post Reply