dijete nece da jede!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

lelica

#1 dijete nece da jede!

Post by lelica »

Pozdrav svima,
imam jedan problem a tice se mog djecaka od 2,5 godine.............dijete nece da jede cvrstu hranu, ja sve miksam u blenderu i on jede bukvalno kašice (samo da napomenem da jede sve i svašta znaci meso, riba, povrce, voce, pitu, apsolutno sve ali u kašastom obliku ).........bili smo i kod ljekara i oni kažu nije nikakav medicinski problem, da ce to proci vremenom, malo je lijen itd. ali mene opet brine..........moram priznati da se stvari malo mijenjaju pa u zadnje vrijeme jede cevape i hrenovke bez miksanja............također jede i sve ostale grickalice tipa smoki, grisini i sl. i nema nikakvih problema......... e još nešto, ja imam osječaj da se njemu gadi hrana pa tako vrlo cesto povrati cim ugleda da mu nosim da jede, a zna se desiti i da povrati ako vidi da neko drugi jede, ili ako vidi da spremam ručak (npr. gulim krompir), ili ako vidi hranu na TV-u.......... samo još da dodam da mali pije 3 puta dnevno mlijeko (150 do 200 ml) i da ima 18 kg..... molim sve koji imaju iskustva ili kakav savjet da mi pomognu........

P.S izvinjavam se ako ova tema ima vec negdje i ako sam fulila oblast gdje da je smjestim ali sam pregledala vecinu tema i nisam našla ništa slicno
svirac

#2 Re: dijete nece da jede!

Post by svirac »

Ja mislim Lelice da taj doktor nema pojma .... mislim, ako mali vec povraca i sl.
Kod mene curica od 2 godine cijelu jesen nije htjela jesti kako treba. Bilo je dana kada nije htjela apsolutno nista staviti u usta. Samo caj i gotovo. Onda smo supruga i ja poceli narucivati jaja od prepelice, umutis dvoje jaja i kasiku meda, pa sve zajedno sa mlijekom ... oko jedan dcl. Kako smo im to poceli davati svako jutro (maloj spricom u usta, nije htjela drugacije) stanje se popravilo i kod nje i kod starijeg sina (4 god). Sada jedu .... ne 100% kako bi mi htjeli, ali, ipak budu recimo 2 obroka dnevno kako treba. Sin sad sam jede, uzme kasiku pa skrka tanjir graha sa hljebom sam samcat. Mislim, ne hranimo ga mi. Mala voli meso, pa nas to vadi.

Molim te da ta s*anja od cipsova, smokija i sl izbacis iz upotrebe. To je samo zavaravanje djecijeg zeluca.

Ima jos jedan dobar fol .... vodi ga kod prijatelja, komsija ili negdje drugo gdje ima djece. Kada bude njima rucak, prisaltaj malog sa njima, ako nista da samo gleda. Ja sam tako obadvoje naucio da jedu i koru od hljeba, a ne samo sredinu.

Dalje, kad ste kuci, gledajte da rucate SVI ZAJEDNO, a ne on baska, muz kad mu se cefne, a ti kad stignes. Zajedno, pa makar mali nista ne pojeo, neka gleda, a ti se ne trudi previse da mu trpas hranu u usta.
chuchumbamayumbe

#3 Re: dijete nece da jede!

Post by chuchumbamayumbe »

Svako dijete (pa i mi sami) ima perioda u svom odrastanju kada dodje faza da nece da jede.
Mislim da je kod vas u pocetku napravljena greska sa mikanjem hrane i davanjem kashica. Mi nasoj djeci (24 i 10 mjeseci) nikada nismo blendali ili miksali hranu, nego, u najgorem slucaju pasirali. Znaci, od otprilike 6 mjeseci su jeli mrkvicu, breskvicu, krompiric, ali nikada kasasto i tecno, nego izgnjeceno.
Mislm da je u tome osnovni problem.
I nasa mala dnevno popije 7-8dl mlijeka (obicnog ili kras ekspresa), ali nema smokija, grickalica i ostalih gluposti.
Vidis, i sama kazes da se u zadnje vrijeme stvari mijenjaju i da pomalo pocinje da jede cvrstu hranu. Bude tih faza, treba biti strplji, proci ce, samo treba, kako rekoh, biti strpljiv i uporan. Nasa je mala sada u fazi da se penje na sta god stigne (stolice, stolovi, wc sholja, kada), ludnica. Moramo da dobro pazimo gdje je i sta radi, ali i to prodje, pa opet dodje nesto drugo.
Sto se tice povracanja, ja mislim da je u pitanju psiholoska reakcija djeteta. I nasa mala je znala povratiti (od tersa, ako joj nesto nije po volji), pored redovnih povracanja kada se zakoceni od placha (zubi, temperature...). Kazem ti, mislim da je sve to na psiholoskoj bazi i da nije neki fizioloski problem i nadam se da ce "rigoleto" zbog tih razloga uskoro da prestane.
Smanjite to sa grickalicama i cipsovima, nema nista gore i nezdravije za djecu, pored slatkisa.
Mi nasoj damo da gricka Petit ili nesto slicno, to joj je manje stetno od cipsa i smokija.
lelica

#4 Re: dijete nece da jede!

Post by lelica »

hvala vam na odgovorima i savjetima.............bila sam na putu pa nisam ranije citala postove........... što se tiče tih grickalica ja sam to samo navela kao konstataciju da on ipak grize i žvace a ne samo guta hranu i to su vrlo male količine grickalica s tim da čips ne jede nikako..........takođe nije ljubitelj ni čokolade tako da se i to isključuje kao uzrok da se "najede" grickalica i slatkiša i da neće onda da ruča................pokušat ću sa tim jajima od prepelice pa valjda bude nekog poboljšanja..........što se tiče tih zajedničkih ručkova i toga da sjedi i jede sa djecom ni to ne pali jer je kod mene uvijek puna kuća dijece i to sam pokušavala međutim on samo podjeli drugima svoj obrok i to je to (duša slatka barem nije lukav :D ).............e sad što se tiče toga da smo mi zeznuli stvar i miksali mu hranu nebi se ni sa tim složila jer je on kao beba (9-10 mjeseci pa i ranije) jeo bananu, krompir, mrkvu, tikvicu i sl. zubićima znači bez miksanja.......hvala još jednom na savjetima pa javim ako bude šta novo.......
HAVANA

#5 Re: dijete nece da jede!

Post by HAVANA »

lelica wrote:Pozdrav svima,
imam jedan problem a tice se mog djecaka od 2,5 godine.............dijete nece da jede cvrstu hranu, ja sve miksam u blenderu i on jede bukvalno kašice (samo da napomenem da jede sve i svašta znaci meso, riba, povrce, voce, pitu, apsolutno sve ali u kašastom obliku ).........bili smo i kod ljekara i oni kažu nije nikakav medicinski problem, da ce to proci vremenom, malo je lijen itd. ali mene opet brine..........moram priznati da se stvari malo mijenjaju pa u zadnje vrijeme jede cevape i hrenovke bez miksanja............također jede i sve ostale grickalice tipa smoki, grisini i sl. i nema nikakvih problema......... e još nešto, ja imam osječaj da se njemu gadi hrana pa tako vrlo cesto povrati cim ugleda da mu nosim da jede, a zna se desiti i da povrati ako vidi da neko drugi jede, ili ako vidi da spremam ručak (npr. gulim krompir), ili ako vidi hranu na TV-u.......... samo još da dodam da mali pije 3 puta dnevno mlijeko (150 do 200 ml) i da ima 18 kg..... molim sve koji imaju iskustva ili kakav savjet da mi pomognu........

P.S izvinjavam se ako ova tema ima vec negdje i ako sam fulila oblast gdje da je smjestim ali sam pregledala vecinu tema i nisam našla ništa slicno

2,5g 18kg a neće da jede???
cHupjahalic@

#6 Re: dijete nece da jede!

Post by cHupjahalic@ »

................................
Last edited by cHupjahalic@ on 16/06/2009 23:09, edited 1 time in total.
HAVANA

#7 Re: dijete nece da jede!

Post by HAVANA »

cHupjahalic@ wrote:
HAVANA wrote:2,5g 18kg a neće da jede???
forumasica je lijepo navela sta je problem. nisu kile, nego da dijete ne jede cvrstu hranu.

Znam,ali očigledno dobro napreduje i jednostavno naviklo se na kašastu hranu a možda je i previše dajete.Sve će to proći pa će doći period da neće da jede ,pa da puno jede,pa sporo raste ,pa brzo raste...sve je to normalno i nema razloga za brigu.Moja ima 5,5g a 20kg to je malo a starija 10,5 a 45kg to je puno a zdravlje odlično.Samo nikad ne forsiraj dijete jer postižeš kontraefekat ,bolje uz igru ili na neku drugu foru postići cilj.
lelica

#8 Re: dijete nece da jede!

Post by lelica »

HAVANA wrote:
cHupjahalic@ wrote:
HAVANA wrote:2,5g 18kg a neće da jede???
forumasica je lijepo navela sta je problem. nisu kile, nego da dijete ne jede cvrstu hranu.
Znam,ali očigledno dobro napreduje i jednostavno naviklo se na kašastu hranu a možda je i previše dajete.Sve će to proći pa će doći period da neće da jede ,pa da puno jede,pa sporo raste ,pa brzo raste...sve je to normalno i nema razloga za brigu.Moja ima 5,5g a 20kg to je malo a starija 10,5 a 45kg to je puno a zdravlje odlično.Samo nikad ne forsiraj dijete jer postižeš kontraefekat ,bolje uz igru ili na neku drugu foru postići cilj.
nije problem to da malac ne napreduje jer ja njemu dajem apsolutno svu moguću hranu kako sam već i navela ali to sve mora biti u kašastom obliku.........on super izgleda čak šta više i brže se razvija u odnosu na svoje godine (to nam je doktorica davno rekla)............evo npr. moja sestra ima sina od 4 god. a moj mali je teži od njega pa i 5-6 kg a i po visini su tu negdje, tako da to nije problem.........mene najviše brine da on neće htjeti jesti čvrstu hranu i kada bude stariji i brine me to što se njemu bukvalno "gadi" hrana i on vrlo često povrača..........hvala vam u svakom slučaju na savjetima
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#9 Re: dijete nece da jede!

Post by Nosferatu »

Kljucno je pitanje sto ti njemu pravis te kase, kako si dosla na tu ideju i slicno... dijete od 6 mjeseci se pocinje uciti da jede - hranu. Prvo - krenes sa Cheerios, dakle zobne/kukuruzne pahuljice ili jos bolje ako imas - rice cereal (pahuljice od rize, slicne onim koje idu u cokoladu od rize - samo sto normalno neces davati dijetetu cokoladu). Dijete se onda uci da zvace i proguta. S vremenom, pocne se uvoditi povrce pa onda i voce. Meso je zadnje na jelovniku. Tako da je tu doslo do neke cudne, transformacije, dijete jede meso normalno, a nece da zvace druga stvari jer je naviklo da ce mati kasu da napravi pa se ne mora truditi.

Mene licno, dokle je god dijetetu 18 kg, ne brine sto on jede te kase, vec sto povraca. To povracanje moze biti znak neceg ozbiljnijeg.

Ne mogu da shvatim da se nekome gadi toliko hrana - od guljenja krompira do onog sto vidi na tv da on povraca. Vidi kakva je relacija povracanja sa hranjenjem jer to je mnogo bitnije nego situacije u kojima dijete povrati. Ako povraca glada vs. ako povraca kad je sit, i onda moze opet da jede, nisu iste stvari. Da je to 1 stvar koja mu se gadi, on je nebi jeo, ni u kasi ni ovako ni onako. Mislim da je to ono gdje treba malo bolja interpretacija. Jel dijete ima problema s gutanjem, da li kad povrati ikad povrati zeleno (zuc iz jetre) (crijevna vs. stomacna/esofagijalna obstrukcija), druga pitanja si odgovorila po pitanju gubitka kilaze i dehidracije i slicno. Jel imalo dijete operacija ikakvih na abdomenu i crijevima? Ikakvih komplikacija. Kakva je stolica? Jel kasasta i ne formirana usotalom kao i ono sto jede?

Dali su ti ljudi ideje, sad - trebas ti sebe trenirati, da vise ne ide blendiranje - pa neka i jede manje, dok se ne nauci da zvace. Imas klinca od 18 kg koji ima navike dijeteta do godinu dana. Nekoj dijeci istina je treba duze u odredjenim domenima, i ako je do dijeteta, to je ok. Ako je do roditelja, pokusaj da se suzdrzavas od pravljenja tih kasa. Kase su olaksica, i normalno, niko od nas nebi ucio se da zvace, kad bi mu drugi sve sazvakao i u usta metnuo. Mislim da si ti tu malo, iz nestrpljenja sto obrok traje - jako dugo vremena presla na olaksicu i sebi i dijetetu - napravi kasicu pa kasika po kasika u usta gruhaj, a ne da dijete samo odredi sebi koliko ce da jede, i onda - skidamo taj obrok s dnevnog lista. Jerbo ti s kasicom imas mnogo vise kontrole nad dijetetom nego kad ga hranis hranu koje dijete mora da sazvace i proguta. Ne znam da li je to problem, ti znas sama svoje dijete najbolje. I ako si iskrena iotu prema sebi, skontaces gdje i u cemu je bila greska, i to ispraviti. Kako. Polako. I ako ne ide, ne mora nista za dan. Niti ce za dan. Obrok po obrok.

Ejvala nebi bio pedijatar, da mi sva blaga ovog svijeta dadnu...

Sto se tice medicinskog zargona to ide ovako.

Kad dijete povraca - gleda se na to da li ima zuci ili ne u povracotini

Ako je nakon prvog obroka u zivotu - i poslje toga dijete gladno - a nema zuci u povracotini - onda se radi o pyloric stenosis, tj. stomak je hipetrofirao i ne dopusta hrani da ide u crijeva vec se vraca odakle je i dosla. Ovo je problem male dijece. Problem s bilous vomiting - tj. zuc = zelena povracotina - je obstrukcija crijeva ili tkz. intususuepcija tj. kad crijevo kao carapa jedno udje u drugo. Ovo je akutni dogadaj. Najcesce dijeca od ispod 6 mjeseci imaju problema sa intususepcijom, obstrukcija se moze dogoditi u bilo kojem uzrastu. Onda imas entitet zvani Mekel diverticulitis, koje ima pravilo 2 feet od ileo-cecal valve (oko 60 cm od debelog crijeva), s 2 godine najcesce se manifesitira i slicno, uglavnom ovo je zaostavstina embrioloska, koja je kao kesica pored crijeva, u koju se moze skupljati - hrana i svasta nesto. Najveci broj dijece koja "pljuju" nakon hranjenja - dakle mali dio - hrane - ispljune - imaju problema sa refluxom tj. sfingtercici - misici oko stomaka nisu jos dovoljno odrasli da obavljaju svoju funkciju. Bilo kako bilo, svi ovi problemi su u dijece ispod 2 godine i akutni su.

Najjednostavniji nacin za objasniti zasto dijete povrati nakon hranjenja - ako tad povraca je - sto si ga pretrpala. I mislim iskreno da ti imas problem s tim da imas potrebu u dijete da trpas neogranicine kolicine svega, dok dijete poslje toga ne povrati. I mislim da to siledzijsko hranjenje, ako se o tome radi - normalno da dovodi insinktualno do nekakvih problema jer ne samo da dijete vise ne povraca poslje nego i prije hranjenja - dakle cim dijete vidi da se kuha i da ce hrana i da ce neko da ga kljuka dok ne prevazidje svu djecu svog uzrasta, normalno da ce imati problema, ako se radi o ovome. Vi sve sto ste uradili je Pavlov eksperiment - s tim da umjesto salivacije - dijete povraca - kad vidi da dolazi novi obrok.

Ja samo znam da od sve dijece koju sam ikada vidjeo, nije nikad dijete umrlo od gladi, osim ako nije imalo neku bolest ili metaboloski problem, a ni tad to nije se desilo u dan dva vec u 2-3 mjeseca i dan danas postoji toliko sistema koji by-pasiraju sistem hranjenja na kasiku, ima djece koja odrastu bukvalno, bez kasike i da ne sazvacu nista, pa se nauce. Dakle - to sto dijeca mrljave, naocigled roditelja, manje-vise, objektivne cinjenice su tu, kilaze je tu, navike su tu, problemi su tu. Djete jede sasvim dovoljno za svoje potrebe. To sto ne jede onoliko koliko bi roditelji htjeli, valjda od dijeteta da napravi dijabeticara a sve da bi imao da se prsi kad ga izvede na korzo, kako od njegovog malog nema nikog - napredniji i slicno (ne kazem da vi to radite - ali - poznato je kako to ide kod nas) to je drugi set opanaka, i izmedju roditelja i dijeteta, ja vise vjerujem dijetetu da zna koliko mu treba, nego roditeljima. Ako sad od dijeteta - napravite pretilog - ta pretilost je mnogo opasnija i ozbiljnija nego ona koja se stekne poslje 18 godine zivota, i gotovo pa nemoguce ju je se rijesiti. Zbog toga - mnogo vise danas se gledaju dijeca koja su preteska, nego ona koja nemaju dovoljno kg.

Evo pogledajte gdje je vase dijete jos su ovo grafovi - Americki standardizirani (a Americka dijeca su jos - veca od Europske/Azijske) - dijete ni sa 3 godine - nebi trebalo da ima 18 kg, a ne od 2.5 godina.Sa 3 godine, prosjecno dijete, dakle 50% - ima 15 kg. 99% - dakle - najnaprednija dijeca imaju oko 17 kg sa 3 godine. Dakle, nema potrebe za krkanjem, i drugo, ima potrebe za zvakanjem i upoznavanjem svijeta voca i povrca, koliko god da se moze. Ako treba izgladniti dok se do tog dodje, onda boze moj. Ako moze dijete pojesti cevap, moze pojesti sve na svijetu drugo, osim mozda komad suhog mesa, ali ni to nije daleko. Dakle - moze, ali to ne radi. Ili ne zna, ili nece jer se je naviklo na kase. Toliko od mene ako sam sta pogodio, ako nisam, koliko para toliko i muzike.

Image

Click na save as - pa cijeli ovaj image snimi na hard disk - kg se ne vide jer su na desnoj strani - dio grafa je odsjecen (hoce li iko na forumu uzeti sebi za zadatak da popravi skriptu pa da ove slike ne odsjeca skripta na stranici?).
lelica

#10 Re: dijete nece da jede!

Post by lelica »

hvala na ovako obimnom postu nisam dugo bila na forumu pa rekoh da se sad javim...........već sam ranije rekla da je mali sa 8-9 mjeseci jeo hranu bez blendiranja, ali to se odjednom desilo ne znam ni ja sama jednostavno njemu se gadi hrana to je moje mišljenje..........nema problema sa gutanjem, ne povraća zeleno, nije imao nikakvuh operacija, stolica je ok i nije kašasta..........mislim da griješiš ne pravim kašice da sebi olakšam, čak šta više to mi otežava jer pravim dupli ručak ( za nas i za njega)............on ne povrati samo nakon hranjenja (nije se prejeo) on ima nagon na povračanje čim ugleda obroki zna povratiti i nakon prve kašike čak i kad je izmiksano.......ne kljukam ga i količina koju mu dajem je sasvim dovoljna, ali zaboga ne mogu biti mirna dok ne ruča (majka sam šta ću)........... i još nešto ne mislim da je predebeo jer je dosta visok (za svoje god) pa se tih 18 kg. i ne primjeti.........hvala još jednom na savjetima, baš danas idemo na kontrolu kod doktora pa se javim sa vjestima...........
Ponekad s'proljeca

#11 Re: dijete nece da jede!

Post by Ponekad s'proljeca »

kako nece povracati kad jede ispasirane- mikosvane kasice!!!!

Pa i ja bi od takve hrane povracao.

Nego ziva bila daji djetetu redovno caj od nane sa malom primjesom pelina i kima pa ces vidjeti kako djeluje. Ako nec da jede normalnu hranu pusti ga nek ogladni, odvedi ga u prirodu neka seumori i iskace pa ces vidjeti kako klopa, pozelno bi bilo da ga hranis u drustvu sa djecom koja zvacu sve sto im se da!!!!
lelica

#12 Re: dijete nece da jede!

Post by lelica »

Ponekad s'proljeca wrote:kako nece povracati kad jede ispasirane- mikosvane kasice!!!!

Pa i ja bi od takve hrane povracao.

Nego ziva bila daji djetetu redovno caj od nane sa malom primjesom pelina i kima pa ces vidjeti kako djeluje. Ako nec da jede normalnu hranu pusti ga nek ogladni, odvedi ga u prirodu neka seumori i iskace pa ces vidjeti kako klopa, pozelno bi bilo da ga hranis u drustvu sa djecom koja zvacu sve sto im se da!!!!
ništa ne djeluje, evo 3 dana ništa ne jede ( ne miksam mu hranu i pustila sam ga da vidim hoće li sam tražiti i ništa ni od toga) i opet mu se sve gadi i nema šanse da uzme šta što nije izmiksano.........ranije sam već pisala o tim skupnim ručkovima sa djecom pa pročitaj ali i to ne djeluje..........vraćam se opet miksanju pa kud puklo da puklo jer evo 3 dana ne jede a ja hoću da umrem od tuge...........ne mogu ga više biti mirna a znam da nije jeo......pokušat ću i sa tim čajem pa se opet javim..........u svakom slučaju hvala vam svim ana komentarima i savjetima svaki mi je dobro došao........ i još nešto nismo bili na kontroli kod doktora velike su gužve u ambulanti a malac mi je zdrav hvala bogu pa ga nisam ni vodila da ne pokupi neki virus........čekamo da doktorica bude prva smjena pa da ga vodimo rano ujutro kada nema nikoga ..........javim ako bude poboljšanja
neprilagodjena

#13 Re: dijete nece da jede!

Post by neprilagodjena »

Da on nema problema sa gutanjem??

Jede li slatkice i cokoladu??
moler

#14 Re: dijete nece da jede!

Post by moler »

ja mislim da je u mami koja je razmazila djete problem
ja imam dvojicu apaša i kad počnu izvoljevati i neče da jedu da vidiš kako
to isto pojedu za večeru ili sutradan
nego živa bil de ti sa sobom raščisti
I NEPASIRAJ VIŠE JER ČEŠ SEBI NAPRAVITI VEČI PROBLEM
pozzz
neprilagodjena

#15 Re: dijete nece da jede!

Post by neprilagodjena »

moler wrote:ja mislim da je u mami koja je razmazila djete problem
pozzz

Zivio govornik :-D :-D
moler

#16 Re: dijete nece da jede!

Post by moler »

neprilagodjena wrote:
pozzz

Zivio govornik :-D :-D
hvala,hvala :-D :-)
lelica

#17 Re: dijete nece da jede!

Post by lelica »

neprilagodjena wrote:Da on nema problema sa gutanjem??

nema medicinskog problema već rekoh da jede cevape, grize i žvace.........slatkiše vrlo malo jede kao i grickalice nije ljubitelj ni čokolade............
lelica

#18 Re: dijete nece da jede!

Post by lelica »

pozzz
ja mislim da griješiš............u gornjem postu sam napisala da mali nije jeo ništa već treći dan, znači pije samo mlijeko tako da ja u "izgladnjivanju djeteta" ne vidim rješenje........ja znam da je to meni već velikiiiiiiiiiii problem ali stvarno ne znam šta je više rješenje.............
kockica_kockica

#19 Re: dijete nece da jede!

Post by kockica_kockica »

lelica wrote:
pozzz
ja mislim da griješiš............u gornjem postu sam napisala da mali nije jeo ništa već treći dan, znači pije samo mlijeko tako da ja u "izgladnjivanju djeteta" ne vidim rješenje........ja znam da je to meni već velikiiiiiiiiiii problem ali stvarno ne znam šta je više rješenje.............

moja prijateljica ima kcerku koja u tim godina nista nije htjela da jede... ni kad je trdo ni izmiksano nista.. plakala je cim se pocne pricati o hrani, povracala jer je gusi, noge su joj se kocile a usta bila u vatri.... :) moja prijatlejica bi ujutro stavila dorucak, i nema mrdanja dok dok ne pojede... nakon gomile suza, kocenja, povracanja, i svega ostalog jela je... pred skolu je plakala, umivala se u suzama jer je trebala za 20 minuta pojesti sendvic... djeciji mozak... moj ti je savjet budi ostrija prema njemu, ipak vidim da jede cevape i tako to a ostalo kao gadi mu se.. mislim da te folira i da zapravo sve to ima svoju svrhu, znas da nema nista fizicko dakle poremecaj da je zdrav, malo razmazen i navikao da dobije sto zeli... mala od moje prijatlejice nikad nije bila gladna, ali apsolutno nikada... no ova se nije dala omesti nego je tjerala... moj ti je savjet budi uporna...
neprilagodjena

#20 Re: dijete nece da jede!

Post by neprilagodjena »

lelica wrote:
neprilagodjena wrote:Da on nema problema sa gutanjem??

nema medicinskog problema već rekoh da jede cevape, grize i žvace.........slatkiše vrlo malo jede kao i grickalice nije ljubitelj ni čokolade............

Pa kad je sa njim medicinski sve uredu onda imama osjecaj da tvoj mali dobro zna sta radi.

ti bi trebala da budes ostrija,pored njega sjedi dok se sve ili bar pola tanjira ne pojede,inace ako ovako nastavis on ce samo jesti ono sto njemu odgovara (cevape i to).
Neces nista kod njega postic ako mu uvjek popustas i sve puriras.

kasnije ce ti to biti i kod drugih stvari,mali ce znati da cim nesto odbije ti ces se predati i on ce dobiti svoje.
Cholina_Lokica

#21 Re: dijete nece da jede!

Post by Cholina_Lokica »

dijete za ruku i kod djecijeg psihologa. mislim da ti se ne isplati po forumu traziti savjete, jer cekajuci sta ce da bude, samo gore pravis. ne daj boze moze doci do nekog goreg poremecaja, tipa anorexija i sl. a to ti ni najmanje ne treba. on jeste mali, ali vrlo lako moze doci do takvih poremecaja ishrane...
to da je dijete razmazeno i sve to stoji, medjutim ne mora zanciti, i sama sam imala nest slicno sa nekih 19-20 god. mogla samo 2-3 vrste hrane da jedem, ostalo mi je bilo kako stavim u usta pocnem povracati, i dovela se skoro do anorexije, pa sam se morala sama sa sobom skontati oko nekih stvari u zivotu, sto tako malo dijete ne moze. i dana danas mi se desi ako sam pod vecim stresom povracam pri pokusaju jela...
tako da ti je moj savjet, kad vec nema fizickih problema, odete do psihologa, i pokusate rjesiti to...
moler

#22 Re: dijete nece da jede!

Post by moler »

lelica wrote:
pozzz
i moj mlađi sin kad popije po litre mlijeka neče da jede
ja ti govorim dobronamjerno a ti kako želiš....
pozzz
Ponekad s'proljeca

#23 Re: dijete nece da jede!

Ma cim on klopa cevape, znaci da moze da guta i zvace, nego taj ce biti izgleda veliki zajebant i probirljivac. Nista drugo nego rostiljaj svaki dan dok mu ne dodije, ali onaj caj nemoj zaboraviti!!!!
lelica

#24 Re: dijete nece da jede!

Post by lelica »

Dile wrote:dijete za ruku i kod djecijeg psihologa. mislim da ti se ne isplati po forumu traziti savjete, jer cekajuci sta ce da bude, samo gore pravis. ne daj boze moze doci do nekog goreg poremecaja, tipa anorexija i sl. a to ti ni najmanje ne treba. on jeste mali, ali vrlo lako moze doci do takvih poremecaja ishrane...
to da je dijete razmazeno i sve to stoji, medjutim ne mora zanciti, i sama sam imala nest slicno sa nekih 19-20 god. mogla samo 2-3 vrste hrane da jedem, ostalo mi je bilo kako stavim u usta pocnem povracati, i dovela se skoro do anorexije, pa sam se morala sama sa sobom skontati oko nekih stvari u zivotu, sto tako malo dijete ne moze. i dana danas mi se desi ako sam pod vecim stresom povracam pri pokusaju jela...
tako da ti je moj savjet, kad vec nema fizickih problema, odete do psihologa, i pokusate rjesiti to...
mislim da neće doći do anoreksije jer malac veoma dobro napreduje (već sam pisala da jede apsolutno SVE ali samo u tom nekakvom kašastom obliku i ima 18 kg i 2,5 god)..........hajd dobro pokušat ću i sa psihologom pa da vidim.........još jednom hvala svima na savjetima a sad odoh kući (hvala bogu 16:00 će za koji minut :D ) pa da vidim hoću li mu moći šta utrapit u usta a da ne izmiksam :-D
Ponekad s'proljeca

#25 Re: dijete nece da jede!

Pusti ba psihologa, oni prvo sebi moraju pomoci.

Sta pravis problem od muhe!!!!
Post Reply