dijete neće da hoda

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
elecsys

#1 dijete neće da hoda

Post by elecsys »

imam dječaka kome je punih 16 mjeseci.ludim jer on još ne želi samostalno da hoda.2-3 koraka i sjede ili uopšte nece da krene.cijeli dan bi setao ali da se drži za jednu ruku.ne znam vise sta da radim niti kako da ga stimulisem.brinem se i nerviram 24 sata dnevno medicinski je sve ok.
black

#2 Re: dijete neće da hoda

Post by black »

elecsys wrote:imam dječaka kome je punih 16 mjeseci.ludim jer on još ne želi samostalno da hoda.2-3 koraka i sjede ili uopšte nece da krene.cijeli dan bi setao ali da se drži za jednu ruku.ne znam vise sta da radim niti kako da ga stimulisem.brinem se i nerviram 24 sata dnevno medicinski je sve ok.
ma ne treba da se brinesh, djeca se ne uche hodati vec prohodaju kada su na to spremna a ne kada to neko zeli ili kaze da je 'vrijeme', nemoj ga forsirati..zamisli da ti ne znas plivati i neko te baci u vodu..normalno je da neko prohoda sa 12 a neko sa puno vise..
ragib

#3 Re: dijete neće da hoda

Post by ragib »

haj sta se opterecujes sa tim stvarima, sa mnom je isao momak u prvi razred koji je "pisao gace"
Luke Perry

#4 Re: dijete neće da hoda

Post by Luke Perry »

:D cini mi se da sam i ja bio kao taj mali.. ovaj sto nece da hoda, ne taj pisonja :lol:
zijancer

#5 Re: dijete neće da hoda

Post by zijancer »

a s koliko mjeseci ste pRRobrbLjali gospodo? :P :mrgreen:
lolo_lolo

#6 Re: dijete neće da hoda

Post by lolo_lolo »

djete cesce zaljevati vodom,imao sam ja takav slucaj u porodici,to se rijesi za par dana
ragib

#7 Re: dijete neće da hoda

Post by ragib »

lolo_lolo wrote:djete cesce zaljevati vodom,imao sam ja takav slucaj u porodici,to se rijesi za par dana
jel iz nosare
lolo_lolo

#8 Re: dijete neće da hoda

Post by lolo_lolo »

ragib wrote:
lolo_lolo wrote:djete cesce zaljevati vodom,imao sam ja takav slucaj u porodici,to se rijesi za par dana
jel iz nosare
ragibe,djecem ne kontam
melb26sa

#9 Re: dijete neće da hoda

Post by melb26sa »

"povodac" za dijete da ne odu ledja roditeljima - a i lakse mu (djetetu) je da ima obje ruke slobodne :D

http://www.nextag.com/baby-harness/compare-html
modesti

#10 Re: dijete neće da hoda

Post by modesti »

Ako je sve medicinski OK (nadam se da je doktor/ica ispitao/la i psihomotorne sposobnosti), nema razloga za sekiraciju. Nekoj djeci je jednostavno potrebno više vremena da se osjete sigurnim. Da li hoda dok ga neko drži za ruku? Je li imao fazu puzanja? Ako jeste, nema sekiracije, sve je OK. Budi strpljiva.
illuminated

#11 Re: dijete neće da hoda

Post by illuminated »

ugradi mu neko podvozje, da moze da kotrlja :D
safran

#12 Re: dijete neće da hoda

Post by safran »

elecsys wrote:imam dječaka kome je punih 16 mjeseci.ludim jer on još ne želi samostalno da hoda.2-3 koraka i sjede ili uopšte nece da krene.cijeli dan bi setao ali da se drži za jednu ruku.ne znam vise sta da radim niti kako da ga stimulisem.brinem se i nerviram 24 sata dnevno medicinski je sve ok.
Eto ti objašnjenja :D Banda lijena!

Šalim se, dječaci obično kasne par mjeseci za curicama (znam za samo jedan izuzetak koji je prohodao sa 8 mjeseci i od tada ne staje) pa ako ga porediš sa njima moraš biti frustrirana. Kažeš da hoda, dakle, jednostavno nije spreman da te pusti. Ne sekiraj se, protrčaće taj začas a onda ćeš se nervirati zbog drugih stvari. :-D
Qler

#13 Re: dijete neće da hoda

Post by Qler »

ja sam prohodao sa 8 mjeseci, ali sam kasno propricao. u stvari, po prici staraca, jednostavno nisam htio da pricam, znao sam. kao onaj mali crnogorac iz vica :D nisam se imao na sta zaliti :D
armin_tz

#14 Re: dijete neće da hoda

Post by armin_tz »

Ja sam jaaako rano prohodao, pa su me moji vodili doktoru da vide da ne preopteretim kukove. Treba ga pustiti, i onda kada on sam bude osjetio sigurnost da može da hoda, on će prohodati.
Eweleen

#15 Re: dijete neće da hoda

Post by Eweleen »

Ja mislim da nema uopšte razloga za brigu. Neko prohoda ranije a neko kasnije ;-)
Post Reply