Dijete iz mješovitog braka
-
dijaliza
#1 Dijete iz mješovitog braka
Piše: Samir Šestan
Barak Obama je, dakle, novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.
Više je nego zabavno gledati reakcije domaćih političara na ovu vijest. Naci(onali)sti i rasisti, koji zemlju dijele na ekskluzivne nacionalne torove, pozdravljaju izbor „prvog crnog predsjednika SAD-a“; zločinci koji četiri miliona građana svoje zemlje drže kao taoce igre u kojoj se mijenjaju samo imena i koji toj zemlji ne dozvoljavaju ni da korakne naprijed, pozdravljaju najavljene promjene u Americi i svijetu; predstavnici vlasti koncipirane na segregacijskim osnovama i po ustavu koji krši elementarna ljudska prava, pozdravljaju pobjedu Amerike nad svojim predrasudama i zlom u čovjeku?
U čitavoj toj erupciji licemjerja i notorne stupidnosti, samo je falio još Džemaludin Latić. Na žalost, niko se nije sjetio da uzme izjavu tog najpoznatijeg ovdašnjeg „stručnjaka“ za djecu iz „mješovitih brakova“. A nije da ne bi bilo interesantno.
Pobjeda Baraka Obame slavi se, dakle, u zemlji koja je suprotnost svemu onome što on predstavlja. I nije problem samo u političarima, da se razumijemo, nego i u građanima. U utorenoj stoci, koja od izbora do izbora glasa uvijek po istoj, ksenofobičnoj, nacionalističko-šovinističkoj matrici (koja u pripadnicima druge etničke skupine vidi neprijatelje), a koja, eto, pozdravlja to što američki bijelci biraju „crnca“ za predsjednika.
Istovremeno, srpska većina, u polovini zemlje koju smatra ekskluzivno svojom, na sve moguće načine pokušava spriječiti ravnopravnost Bošnjaka i Hrvata, vjerski i nacionalno zapišava svaki komad teritorije i maltretira ono malo preživjelih žrtava genocida. Bošnjaci, dotle, čak i u skupštini „najtolerantnijeg“,, „najmultietničkijeg“, „najdemokratskijeg“ kantona (onog Tuzlanskog), od 36 poslanika, nemaju niti jednog(!) Srbina a imaju samo jednog Hrvata. Trinaest godina im treba da formiraju klub srpskih poslanika u Federalnom parlamentu i imaju entitetski ustav koji Srbe isključuje iz glasanja o određenim pitanjima. A glavni grad pretvaraju u rigidnu monoetničku i vjerski isključivu sredinu u kojoj islamski ekstremisti po ulicama premlaćuju pripadnike manjinskih zajednica, dok njihovi ideolozi najavljuju stvaranje islamske države u BiH. Hrvati, pak, tolerantni, demokratični i konstruktivni tamo gdje su beznačajna manjina, čim se dočepaju „svojih“ većinskih područja, dižu „pluseve“ nad gradovima, pretvarajući simbol mira i božije ljubavi u simbol mržnje i razdora među ljudima. A svog nacionalnog predstavnika u Predsjedništvu BiH ne priznaju, jer je iz multietničke, građanske stranke i jer za njega nisu glasali samo Hrvati.
A o položaju onih „ostalih“ da ne govorimo. Oni, doduše, ne moraju u autobusima sjediti na posebno za njih označenim mjestima i (uglavnom!) mogu ulaziti u kafane, kina i hotele u kojima borave i Srbi, Hrvati i Bošnjaci (koji su svi zajedno pandan američkim WASP-ovcima), pa se čak (zasad!) i školovati u istim školama (doduše, na vjeronauci moraju sjediti na hodniku), ali svoju punu ravnopravnost tek treba da izbore, a na prvog... recimo... Roma na čelu države ili entiteta bogami će se načekati duže nego što su Amerikanci čekali „crnca“.
Mada... kad smo već kod „crnca“, čitava ta (svjetska) priča o Obami ima i jedan tako domaći, balkanski prizvuk. Po matrici ovdašnjih ex jugoslovenskih prostora, po kojoj je najveći mogući politički grijeh neke osobe „nečistoća“ njegovih krvnih zrnaca, koja ga, automatski čini „onim drugim“, čitav svijet, već mjesecima, koristi retoriku koja je u suštini rasistička. Barak Obama naime, nije, kako svi tvrde „prvi crni predsjednik SAD-a“. On je, naime, crnac koliko je i bijelac. I samo po rasnim zakonima, iz robovlasničkog perioda, on je – crnac. Samo po tim zakonima, naime, osoba koja ima i najmanji „postotak crnačke krvi“ (što znači – ako mu je bilo koji bilo koliko daleki predak bio crnac), proglašavana je crncem.
Kao što je, od dolaska „demokratije“ u naše krajeve, rasna, tj. nacionalna „nečistoća“ bila dovoljan razlog za nečiju političku diskreditaciju i odstrel. Od „smaknuća“, po kratkom postupku, prvog predsjednika HDZ BiH, preko bošnjačkog rasističkog propitivanja nacionalne čistoće Bošnjaka sa „nemuslimanskim“ imenima (i bavljenja „Oca nacije“ Lagumdžijinom kitom), do velikosrpskog i pravoslavnog fašizma, koji je sve „druge“ „ugradio u temelje Republike Spske“. Ali, bukvalno, tako da ih i dan danas otkopavaju!
Nacionalističko-rasističko političko i medijsko divljanje koje je pratilo svojevremeni izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva (i u kome su učešće, na njihovu sramotu, uzeli i neki tzv. građanski intelektualci i „nezavisni mediji“) možda je najbolji pokazatelj naše udaljenosti od Amerike i njihovog stepena demokratije i tolerancije.
Amerikanci, sjebani i puni mana kakvi jesu, su, za razliku od nas koji biramo Srbina, Hrvata i Bošnjaka, za predsjednika svoje zemlje izabrali – Čovjeka!
God Save The U.S.A.
Barak Obama je, dakle, novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.
Više je nego zabavno gledati reakcije domaćih političara na ovu vijest. Naci(onali)sti i rasisti, koji zemlju dijele na ekskluzivne nacionalne torove, pozdravljaju izbor „prvog crnog predsjednika SAD-a“; zločinci koji četiri miliona građana svoje zemlje drže kao taoce igre u kojoj se mijenjaju samo imena i koji toj zemlji ne dozvoljavaju ni da korakne naprijed, pozdravljaju najavljene promjene u Americi i svijetu; predstavnici vlasti koncipirane na segregacijskim osnovama i po ustavu koji krši elementarna ljudska prava, pozdravljaju pobjedu Amerike nad svojim predrasudama i zlom u čovjeku?
U čitavoj toj erupciji licemjerja i notorne stupidnosti, samo je falio još Džemaludin Latić. Na žalost, niko se nije sjetio da uzme izjavu tog najpoznatijeg ovdašnjeg „stručnjaka“ za djecu iz „mješovitih brakova“. A nije da ne bi bilo interesantno.
Pobjeda Baraka Obame slavi se, dakle, u zemlji koja je suprotnost svemu onome što on predstavlja. I nije problem samo u političarima, da se razumijemo, nego i u građanima. U utorenoj stoci, koja od izbora do izbora glasa uvijek po istoj, ksenofobičnoj, nacionalističko-šovinističkoj matrici (koja u pripadnicima druge etničke skupine vidi neprijatelje), a koja, eto, pozdravlja to što američki bijelci biraju „crnca“ za predsjednika.
Istovremeno, srpska većina, u polovini zemlje koju smatra ekskluzivno svojom, na sve moguće načine pokušava spriječiti ravnopravnost Bošnjaka i Hrvata, vjerski i nacionalno zapišava svaki komad teritorije i maltretira ono malo preživjelih žrtava genocida. Bošnjaci, dotle, čak i u skupštini „najtolerantnijeg“,, „najmultietničkijeg“, „najdemokratskijeg“ kantona (onog Tuzlanskog), od 36 poslanika, nemaju niti jednog(!) Srbina a imaju samo jednog Hrvata. Trinaest godina im treba da formiraju klub srpskih poslanika u Federalnom parlamentu i imaju entitetski ustav koji Srbe isključuje iz glasanja o određenim pitanjima. A glavni grad pretvaraju u rigidnu monoetničku i vjerski isključivu sredinu u kojoj islamski ekstremisti po ulicama premlaćuju pripadnike manjinskih zajednica, dok njihovi ideolozi najavljuju stvaranje islamske države u BiH. Hrvati, pak, tolerantni, demokratični i konstruktivni tamo gdje su beznačajna manjina, čim se dočepaju „svojih“ većinskih područja, dižu „pluseve“ nad gradovima, pretvarajući simbol mira i božije ljubavi u simbol mržnje i razdora među ljudima. A svog nacionalnog predstavnika u Predsjedništvu BiH ne priznaju, jer je iz multietničke, građanske stranke i jer za njega nisu glasali samo Hrvati.
A o položaju onih „ostalih“ da ne govorimo. Oni, doduše, ne moraju u autobusima sjediti na posebno za njih označenim mjestima i (uglavnom!) mogu ulaziti u kafane, kina i hotele u kojima borave i Srbi, Hrvati i Bošnjaci (koji su svi zajedno pandan američkim WASP-ovcima), pa se čak (zasad!) i školovati u istim školama (doduše, na vjeronauci moraju sjediti na hodniku), ali svoju punu ravnopravnost tek treba da izbore, a na prvog... recimo... Roma na čelu države ili entiteta bogami će se načekati duže nego što su Amerikanci čekali „crnca“.
Mada... kad smo već kod „crnca“, čitava ta (svjetska) priča o Obami ima i jedan tako domaći, balkanski prizvuk. Po matrici ovdašnjih ex jugoslovenskih prostora, po kojoj je najveći mogući politički grijeh neke osobe „nečistoća“ njegovih krvnih zrnaca, koja ga, automatski čini „onim drugim“, čitav svijet, već mjesecima, koristi retoriku koja je u suštini rasistička. Barak Obama naime, nije, kako svi tvrde „prvi crni predsjednik SAD-a“. On je, naime, crnac koliko je i bijelac. I samo po rasnim zakonima, iz robovlasničkog perioda, on je – crnac. Samo po tim zakonima, naime, osoba koja ima i najmanji „postotak crnačke krvi“ (što znači – ako mu je bilo koji bilo koliko daleki predak bio crnac), proglašavana je crncem.
Kao što je, od dolaska „demokratije“ u naše krajeve, rasna, tj. nacionalna „nečistoća“ bila dovoljan razlog za nečiju političku diskreditaciju i odstrel. Od „smaknuća“, po kratkom postupku, prvog predsjednika HDZ BiH, preko bošnjačkog rasističkog propitivanja nacionalne čistoće Bošnjaka sa „nemuslimanskim“ imenima (i bavljenja „Oca nacije“ Lagumdžijinom kitom), do velikosrpskog i pravoslavnog fašizma, koji je sve „druge“ „ugradio u temelje Republike Spske“. Ali, bukvalno, tako da ih i dan danas otkopavaju!
Nacionalističko-rasističko političko i medijsko divljanje koje je pratilo svojevremeni izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva (i u kome su učešće, na njihovu sramotu, uzeli i neki tzv. građanski intelektualci i „nezavisni mediji“) možda je najbolji pokazatelj naše udaljenosti od Amerike i njihovog stepena demokratije i tolerancije.
Amerikanci, sjebani i puni mana kakvi jesu, su, za razliku od nas koji biramo Srbina, Hrvata i Bošnjaka, za predsjednika svoje zemlje izabrali – Čovjeka!
God Save The U.S.A.
-
sarajevo63
#2 Re: Dijete iz mješovitog braka
Sad će te napast jer si spomenuo: izabrali - Čovjeka (buhahaha)
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3 Re: Dijete iz mješovitog braka
Pjesma Crnog Dječaka
Kad ja rođen, ja Crn, kad ja narasto, ja Crn,
Kad ja idem na Sunce, ja crn, kad ja bojim se, ja Crn,
Kad ja bolestan, ja Crn, i kad ja umrem, ja još Crn…
A ti Bijeli dječače,
Kad ti rođen, ti roza, kad ti narasto, ti Bijel,
Kad ti ideš na Sunce, ti Crven, kad tebi je hladno, ti plav,
Kad ti bojiš se, ti žut, kad ti bolestan, ti Zelen,
I kad ti umreš, ti Siv…
I ti mene zoveš obojen? ……
Kad ja rođen, ja Crn, kad ja narasto, ja Crn,
Kad ja idem na Sunce, ja crn, kad ja bojim se, ja Crn,
Kad ja bolestan, ja Crn, i kad ja umrem, ja još Crn…
A ti Bijeli dječače,
Kad ti rođen, ti roza, kad ti narasto, ti Bijel,
Kad ti ideš na Sunce, ti Crven, kad tebi je hladno, ti plav,
Kad ti bojiš se, ti žut, kad ti bolestan, ti Zelen,
I kad ti umreš, ti Siv…
I ti mene zoveš obojen? ……
- slavkoimamodilera
#4 Re: Dijete iz mješovitog braka
Eeeeeee.... da ne ponavljam onu o metru negdje i centimetru negdje drugo, ma znate vec....
- lopta
#5 Re: Dijete iz mješovitog braka
Kako preglup i netacan tekst, a samo mala ispravka za doticnog autora. Obama jeste iz mjesovitog braka(sto nac. sto vjer.), ali Obama se odlucio za jednu stranu, odnosno jednu naciju i jednu vjeru, a nije izmisljao nove nacije i nove vjere, kao sto pojedinci pokusavaju ovdje.
- uvjek dobar gost
#6 Re: Dijete iz mješovitog braka
lopta wrote:Kako preglup i netacan tekst, a samo mala ispravka za doticnog autora. Obama jeste iz mjesovitog braka(sto nac. sto vjer.), ali Obama se odlucio za jednu stranu, odnosno jednu naciju i jednu vjeru, a nije izmisljao nove nacije i nove vjere, kao sto pojedinci pokusavaju ovdje.
Po našem izbornom zakonu dijete iz mješanog braka ne može biti na listi.. ukoliko se ne izjasni kao pripadnik jednog od naroda.. čak neko ko sebe smatra Bosancem il Hercegovcem... ne može biti predmet biranja....
Ja sam produkt mraka kako neko jednom reče, ja sam dijete iz mješanog braka....
-
klixober
#7 Re: Dijete iz mješovitog braka
Dobar tekst.Vec sam govorio o licemjernosti ovdasnjih nacionalista koji podrzavaju Obamu kao predsjednika SAD,a da se u ovoj zemlji kandidovao hebali bi mu majku crnacku.Dokle je doslo licemjerje da Slavko Jovicic Slavuj podrzava izbor Obame 
-
b_stulic
#8 Re: Dijete iz mješovitog braka
Moj otac je po nacionalnosti Bosnjak, a mama je bila isto Bosnjakinja. Vrlo sam ponosan sto sam dijete iz mijesanog braka.
- munevera44
#9 Re: Dijete iz mješovitog braka
U čemu je problem djete iz mješovitog braka. Ne razumijem de pojasnite.
- uvjek dobar gost
#10 Re: Dijete iz mješovitog braka
b_stulic wrote:Moj otac je po nacionalnosti Bosnjak, a mama je bila isto Bosnjakinja. Vrlo sam ponosan sto sam dijete iz mijesanog braka.
-
LAIBACH KUNST
#11 Re: Dijete iz mješovitog braka
Priznajem da sam i ja dijete iz mješovitog braka.Naime,otac mi je muškog spola i to Bošnjak,a majka ženskog i to Bošnjakinja.
- uvjek dobar gost
#12 Re: Dijete iz mješovitog braka
Nije nikakav problem, problem je u interpretaciji tog pojma od strane političko-vjerskih elita.....vesna55 wrote:U čemu je problem djete iz mješovitog braka. Ne razumijem de pojasnite.
- Gaia
#13 Re: Dijete iz mješovitog braka
to moze biti problem, i jeste, samo u glavama nazadnih ljudi, tj. onih koju rasu, vjeru, naciju, ili bilo sta drugo, stavljaju ispred dobrobiti covjeka. strava!uvjek dobar gost wrote:Nije nikakav problem, problem je u interpretaciji tog pojma od strane političko-vjerskih elita.....vesna55 wrote:U čemu je problem djete iz mješovitog braka. Ne razumijem de pojasnite.
- munevera44
#14 Re: Dijete iz mješovitog braka
Ja sam djete iz "mješovitog braka". I moje je dijete iz još više mješovitog braka. Politička i vjerska "elita" me ne zanimaju niti oni niti njihova interpretacija.
A koje su prednosti nas "izmiksanih".
A koje su prednosti nas "izmiksanih".
- JThomas
#15 Re: Dijete iz mješovitog braka
tekst je hiljadu posto na mjestu.
mi možemo srati o "trulom zapadu" koliko god hoćemo, rasizma i diskriminacije ima svugdje, ali pokušajte samo zamisliti da bilo gdje na balkanu šef države bude iz reda manjina, nacionalnih, vjerskih ili bilo kakvih drugih...nezamislivo, jel da, budimo realni? i pustite komšića na stranu, on je figura bez stvarnih ovlaštenja.
i da, to je vrhunsko, besramno, licemjerje, oni koji hoće i djecu u obdaništu da podijele u tri tora, koji već 15 godina pokušavaju stvoriti tri etnički čiste cjeline, koji potenciraju isključivo razlike i mržnju, koji me pokušavaju ubijediti da ja i komšija ivica ustvari govorimo različitim jezicima...oni glume moralnu vertikalu americi i slave američku pobjedu nad diskriminacijom...da, njima se sviđa ideja da čovjek iz manjine bude na čelu države...ali samo dok je to preko okeana. ovdje ipak vode "malo" drugačiju politiku. u tuđoj avliji podržavaju i pozdravljaju toleranciju, manjine, liberalnu ljevicu, ljude iz mješovitih brakova...a u svojoj?
"gluho bilo, gdje će za kjafira?"
što kaže, samo još da su se džemo latić i fatmir alispahić oglasili, to bi bio vrhunac...a vjerovatno se i bi oglasili da ih iko sluša, da nisu totalno marginalizovani.
volimo čistiti u tuđoj avliji, to je čudo jedno. ali ipak ima razloga zašto je amerika tu gdje jeste, a mi tu gdje jesmo.
mi možemo srati o "trulom zapadu" koliko god hoćemo, rasizma i diskriminacije ima svugdje, ali pokušajte samo zamisliti da bilo gdje na balkanu šef države bude iz reda manjina, nacionalnih, vjerskih ili bilo kakvih drugih...nezamislivo, jel da, budimo realni? i pustite komšića na stranu, on je figura bez stvarnih ovlaštenja.
i da, to je vrhunsko, besramno, licemjerje, oni koji hoće i djecu u obdaništu da podijele u tri tora, koji već 15 godina pokušavaju stvoriti tri etnički čiste cjeline, koji potenciraju isključivo razlike i mržnju, koji me pokušavaju ubijediti da ja i komšija ivica ustvari govorimo različitim jezicima...oni glume moralnu vertikalu americi i slave američku pobjedu nad diskriminacijom...da, njima se sviđa ideja da čovjek iz manjine bude na čelu države...ali samo dok je to preko okeana. ovdje ipak vode "malo" drugačiju politiku. u tuđoj avliji podržavaju i pozdravljaju toleranciju, manjine, liberalnu ljevicu, ljude iz mješovitih brakova...a u svojoj?
"gluho bilo, gdje će za kjafira?"
što kaže, samo još da su se džemo latić i fatmir alispahić oglasili, to bi bio vrhunac...a vjerovatno se i bi oglasili da ih iko sluša, da nisu totalno marginalizovani.
volimo čistiti u tuđoj avliji, to je čudo jedno. ali ipak ima razloga zašto je amerika tu gdje jeste, a mi tu gdje jesmo.
- Gaia
#16 Re: Dijete iz mješovitog braka
prednosti su mnoge. za pocetak imaju uvid u razlicite kulture i tradicije sto im znatno prosirava horizonte u odnosu na one koje se odgaja uskljucivo u jednom te istom duhu. 
- lopta
#17 Re: Dijete iz mješovitog braka
Pa ne moze ni u US. I tamo je Obama ponavljam IZABRAO narodnost jednog od roditelja(ili zemlje u kojoj zivi), a nije izmisljao novu. Dakle i ti kao dijete iz mijesanog braka mozes biti na listi, kada kao i Obama odlucis se sta si i ko si, a ne izmisljas nove narodnosti. Nemoj molim te samo se naci licno nesto uvrijedjen, ali tako je u svim zemljama. Takodje ona prica ''mi bi svi da budemo Bosanci je i u redu'', ali ta pricu ne prihvataju bosanski Srbi i Hrvati.uvjek dobar gost wrote:lopta wrote:Kako preglup i netacan tekst, a samo mala ispravka za doticnog autora. Obama jeste iz mjesovitog braka(sto nac. sto vjer.), ali Obama se odlucio za jednu stranu, odnosno jednu naciju i jednu vjeru, a nije izmisljao nove nacije i nove vjere, kao sto pojedinci pokusavaju ovdje.
Po našem izbornom zakonu dijete iz mješanog braka ne može biti na listi.. ukoliko se ne izjasni kao pripadnik jednog od naroda.. čak neko ko sebe smatra Bosancem il Hercegovcem... ne može biti predmet biranja....
Ja sam produkt mraka kako neko jednom reče, ja sam dijete iz mješanog braka....
Ama kojih manjina? Covjek se izjasnjava kao Amerikanac( i hriscanin iako to nije vazno za njih...navodno) i kao takav je izabran. Sta izmisljate, kakve manjine, kakve bakraci.JThomas wrote:tekst je hiljadu posto na mjestu.
Ovdje uopste nije pitanje mijesovitog braka, niko nikome ne moze i ne treba zabraniti koga zeni ili za koga se udaje niti treba niti hoce, ali to sto djeca iz takvih brakova zbog nezamjeranja jednom od roditelja(to se spominje kao najcesci razlog) ne znaju ili SE NE ZELE(uglavnom) izjasniti kao pripadnik jednog od naroda kojem pripadaju, ne krivite zakone i drzavu jer tako je u svim drzavama svijeta. U Svedskoj koju uzimate kao neku paralelu socijalno-gradjanske drzave dijete iz mjesovitog braka recimo Sveda i Norvezanke, NE MOZE biti predsjednik zemlje ako se ne izjasnjava kao Svedjanin.
- iz dna duše
#18 Re: Dijete iz mješovitog braka
Meni je bilo odvratno slušati naše političare kako pozdravljaju izbor Obame, a istovremeno ovdje kod nas, ti isti političari podstiču raskol medju narodima. Nedaj nam još bože da smo različiti i fizički, pa ovdje se ne bi smjelo iz svog geta izaći. I sada mi k'o fol pozdravljamo izbor Obame itd...
Pa što mi onda ne biramu jednog Obamu? Eh, kada je to u pitanju: izbor jednog čovjeka na neku funkciju, to kod nas ne može...moraju biti trojica. A ovi iz miješanog braka su ničija djeca (ne po meni, nego po našim izbornim i drugim zakonima) Samo ako si Srbin, Bošnjak ili Hrvat onda možeš ući u kombinaciju.
Da se osvrnem na Dž. Latića: Djeca iz mješovitih brakova nisu ništa, reče on i osta živ!
I čitam negdje u novinama neku vijest: ...okupili se bh. intelektualci...i medju njima Latić Džemaludin. Kao izdali neko saopštenje. Odmah sam preskočila temu....njegov stav me ne zanima jer mi je poznat odavno. Spasi zemlju bože ovakvijh intelektualaca.
Zato mislim da Amerikanci kakvi god da su, izabrali su čovjeka, ne crnca, ne bijelca, ne kršćanina, ne muslimana.
Kada mi to budemo u stanju, molim da se onda javimo i nešto pozdravljamo!
Uzmite za primjer situacije kada naši političari imaju žene druge nacije, to je kao nešto, neka vijest.Šapuće se: "njegova žena je tp i to, jesi li znao...." A u stvari: oženjen muškarac ženom, žena muškarcem-šta je tu čudno?
Prije svih religija nastadoše muškarac i žena ili kako ono bi? Dobro je, bar su oni bili iste vjere izgleda, jer inače, bog bi im zabranio da se uzmu, po kasnijim vjerskim zakonima...
Ma sve su to gluposti, čime se mi moramo zamarati, a ovamo, privredu nam niko ne vodi-niko ko to zna, sam bog zna kako preživljava većina naroda u zemlji. A mi i dalje biramo debile koji nas zaluđuju nacionalizmom.
Šta još treba da nam se desi da se probudimo iz ove kome u kojoj smo još od '90.
Pa što mi onda ne biramu jednog Obamu? Eh, kada je to u pitanju: izbor jednog čovjeka na neku funkciju, to kod nas ne može...moraju biti trojica. A ovi iz miješanog braka su ničija djeca (ne po meni, nego po našim izbornim i drugim zakonima) Samo ako si Srbin, Bošnjak ili Hrvat onda možeš ući u kombinaciju.
Da se osvrnem na Dž. Latića: Djeca iz mješovitih brakova nisu ništa, reče on i osta živ!
I čitam negdje u novinama neku vijest: ...okupili se bh. intelektualci...i medju njima Latić Džemaludin. Kao izdali neko saopštenje. Odmah sam preskočila temu....njegov stav me ne zanima jer mi je poznat odavno. Spasi zemlju bože ovakvijh intelektualaca.
Zato mislim da Amerikanci kakvi god da su, izabrali su čovjeka, ne crnca, ne bijelca, ne kršćanina, ne muslimana.
Kada mi to budemo u stanju, molim da se onda javimo i nešto pozdravljamo!
Uzmite za primjer situacije kada naši političari imaju žene druge nacije, to je kao nešto, neka vijest.Šapuće se: "njegova žena je tp i to, jesi li znao...." A u stvari: oženjen muškarac ženom, žena muškarcem-šta je tu čudno?
Prije svih religija nastadoše muškarac i žena ili kako ono bi? Dobro je, bar su oni bili iste vjere izgleda, jer inače, bog bi im zabranio da se uzmu, po kasnijim vjerskim zakonima...
Ma sve su to gluposti, čime se mi moramo zamarati, a ovamo, privredu nam niko ne vodi-niko ko to zna, sam bog zna kako preživljava većina naroda u zemlji. A mi i dalje biramo debile koji nas zaluđuju nacionalizmom.
Šta još treba da nam se desi da se probudimo iz ove kome u kojoj smo još od '90.
- JThomas
#19 Re: Dijete iz mješovitog braka
znam, udobnije je zatvarati oči, znam...lopta wrote:Ama kojih manjina? Covjek se izjasnjava kao Amerikanac( i hriscanin iako to nije vazno za njih...navodno) i kao takav je izabran. Sta izmisljate, kakve manjine, kakve bakraci.JThomas wrote:tekst je hiljadu posto na mjestu.
Ovdje uopste nije pitanje mijesovitog braka, niko nikome ne moze i ne treba zabraniti koga zeni ili za koga se udaje niti treba niti hoce, ali to sto djeca iz takvih brakova zbog nezamjeranja jednom od roditelja(to se spominje kao najcesci razlog) ne znaju ili SE NE ZELE(uglavnom) izjasniti kao pripadnik jednog od naroda kojem pripadaju, ne krivite zakone i drzavu jer tako je u svim drzavama svijeta. U Svedskoj koju uzimate kao neku paralelu socijalno-gradjanske drzave dijete iz mjesovitog braka recimo Sveda i Norvezanke, NE MOZE biti predsjednik zemlje ako se ne izjasnjava kao Svedjanin.
ali crnci i mulati do prije koliko 50 godina nisu mogli ni glasati za predsjednika, a ne postati predsjednik. čuj kakve manjine...e što bi ja volio da se mogu u toj mjeri praviti blesav.
ti porediš situacije i sisteme koji su toliko različiti da različitiji ne mogu biti. u americi su svi amerikanci, neovisno o vjeri i porijeklu i zdravo. nema torova, nema ovaca sa zelenim, crvenim i plavim ogrlicama, nema doma naroda, nema da ako je ministar bijelac zamjenik mora biti crnac...kad bi amerika imala tri predsjednika, jednog crnca, jednog bijelca i jednog hispanoamerikanca...e to bi već bilo sličnije. U BOSNI I HERCEGOVINI NIJE KAO U SVIM DRŽAVAMA NA SVIJETU, KOLIKO GOD TE LAGALI. OVAKVE KOLEKTIVNE LUDOSTI NEMA NIGDJE...A NE SVUGDJE.
kad bi u americi svakoga tjerali da se izjasni ili kao bijelac ili kao crnac ili kao latino, a da ne može biti mulat ili amerikanac, da te kategorije ne postoje u javnom životu...e to bi bilo to kao u bosni. ovako je, da izvineš, različito da ne može biti različitije.
- Gandalf
#20 Re: Dijete iz mješovitog braka
Ljudi ba , BIH je DNO DNA - civilizacijski , kulturno , ekonomski i na svaki drugi način kaaaaaaaaasnimo za jednom Mađarskom bar nekih 40 godina - o nekoj močnijoj zemlji neću ni da pričam . Naši nacistički političari ne bi smjeli imati pravo glasa , ma ne bi smjeli ni pisnuti , ni o čemu što se dešava u Svijetu , pogotovo da prije nego što pometu ispred svoga praga ( a ima tu mašala materijala
) , laprdaju i baljezgaju o demokratiji u Svijetu 
- Skyfox
#21 Re: Dijete iz mješovitog braka
uvijek uletim u ovu temu kad ono o Baraku 
- maybelline
#22 Re: Dijete iz mješovitog braka
Mislite li da ljudi koji stupaju u tzv. "mjesovite brakove" i njihova djeca danas sutra imaju neku buducnost u ovoj drzavi?
-
LAIBACH KUNST
#23 Re: Dijete iz mješovitog braka
Misliš li ti da ova država ima budućnost ukoliko se ljudi konstantno etiketiraju kao pripadnici ove ili one etničke grupacije?maybelline wrote:Mislite li da ljudi koji stupaju u tzv. "mjesovite brakove" i njihova djeca danas sutra imaju neku buducnost u ovoj drzavi?
- maybelline
#24 Re: Dijete iz mješovitog braka
LAIBACH KUNST wrote:Misliš li ti da ova država ima budućnost ukoliko se ljudi konstantno etiketiraju kao pripadnici ove ili one etničke grupacije?maybelline wrote:Mislite li da ljudi koji stupaju u tzv. "mjesovite brakove" i njihova djeca danas sutra imaju neku buducnost u ovoj drzavi?
Ne mislim. Samo se realno pitam kad ce i hoce li uopce da prestane to silno etiketiranje... Zasto se moramo izjasnjavati kao pripadnici jednog od naroda; zasto moramo birati koji jezik da ucimo i skoli, zasto nemamo jedan nastavni plan u skolama...hoce li se to ikad promijeniti?
-
LAIBACH KUNST
#25 Re: Dijete iz mješovitog braka
Da bih ti odgovorio,mislim da je neophodno da mi kažeš da li izlaziš na izbore.maybelline wrote:LAIBACH KUNST wrote:Misliš li ti da ova država ima budućnost ukoliko se ljudi konstantno etiketiraju kao pripadnici ove ili one etničke grupacije?maybelline wrote:Mislite li da ljudi koji stupaju u tzv. "mjesovite brakove" i njihova djeca danas sutra imaju neku buducnost u ovoj drzavi?
Ne mislim. Samo se realno pitam kad ce i hoce li uopce da prestane to silno etiketiranje... Zasto se moramo izjasnjavati kao pripadnici jednog od naroda; zasto moramo birati koji jezik da ucimo i skoli, zasto nemamo jedan nastavni plan u skolama...hoce li se to ikad promijeniti?