Dijasporska zanzakri

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Santos

#1 Dijasporska zanzakri

Post by Santos »

Ljudi neznam kolko ste vi na zapadu tj,van BiH ali ja evo punim cenera i spucala me neka kriza hocu da riknem.
Ovo je izgleda dijasporski klimaks.Ne fakat sve mi je do sad bilo dobro ali evo zadnjih 3-4 mjeseca nije mi ni do cega.
Nit me sta zanima,nit imam volje,dodijo i poso ,dodijale mi ove face zapadne napuhane,mislim konkretno nista mi nefali,poso dobar,zdravlje famelija ali me neka zivka spopala,totalna mrzovoljnost.Jeli to neka presudna krizna ili sta.Mislim nije nostalgija za dole i folovi posto sam dole cesto nego cisto zivot zapadni,tempo.Nema nista lagano sabur,trka frka,mozda i zbog tog haj mu ga znaj.Nadam se boljem sve najbolje.
pitt

#2 Re: Dijasporska zanzakri

Post by pitt »

ma i meni je....al iz drugih razloga al nejse :D :D :D
Svak prodje kroz to jarane........samo moras sjesti i raspraviti sam sa sobom sta zelis i ocekujes za i od sebe.....pa onda skontati gdje i kako. Malo je zeznutije sa porodicom.....moras misliti gdje ce i njima biti bolje. U svakom slucaju sretno sta god da odlucis.
Šeha

#3 Re: Dijasporska zanzakri

Post by Šeha »

pitt wrote:ma i meni je....al iz drugih razloga al nejse :D :D :D
Svak prodje kroz to jarane........samo moras sjesti i raspraviti sam sa sobom sta zelis i ocekujes za i od sebe.....pa onda skontati gdje i kako. Malo je zeznutije sa porodicom.....moras misliti gdje ce i njima biti bolje. U svakom slucaju sretno sta god da odlucis.
Jel' to mladu dovodis iz rodnog kraja, zivota ti? :D :D :D

'Bem ti gene, svi ste isti :D ;-) :D
mojgrad

#4 Re: Dijasporska zanzakri

Post by mojgrad »

Santos wrote:Ljudi neznam kolko ste vi na zapadu tj,van BiH ali ja evo punim cenera i spucala me neka kriza hocu da riknem.
Ovo je izgleda dijasporski klimaks.Ne fakat sve mi je do sad bilo dobro ali evo zadnjih 3-4 mjeseca nije mi ni do cega.
Nit me sta zanima,nit imam volje,dodijo i poso ,dodijale mi ove face zapadne napuhane,mislim konkretno nista mi nefali,poso dobar,zdravlje famelija ali me neka zivka spopala,totalna mrzovoljnost.Jeli to neka presudna krizna ili sta.Mislim nije nostalgija za dole i folovi posto sam dole cesto nego cisto zivot zapadni,tempo.Nema nista lagano sabur,trka frka,mozda i zbog tog haj mu ga znaj.Nadam se boljem sve najbolje.

Otidji na malo duzi odmor..Ne u Bosnu a ne ni u toj zemlji gdje si, vec negdje gdje nikad nisi bio. Treba ti promjena sredine nista vise
Bosanac sa dna kace

#5 Re: Dijasporska zanzakri

Post by Bosanac sa dna kace »

Santos wrote:Ljudi neznam kolko ste vi na zapadu tj,van BiH ali ja evo punim cenera i spucala me neka kriza hocu da riknem.
jah babi da das muda da vidi kako je bit musko, ona bi trazila krila da vidi kako je letjet
P.S. zar nisi dobio reemigraciju?
:?
pitt

#6 Re: Dijasporska zanzakri

Post by pitt »

Šeha wrote:

ma jok bolan :D kontam da odem dole svercovati nesto :D :D
Bosanac sa dna kace

#7 Re: Dijasporska zanzakri

pitt wrote:
Šeha wrote:

ma jok bolan :D kontam da odem dole svercovati nesto :D :D
a sta to, bavio bi se uvozom i izvozom mladih i maldozenja? :mrgreen: :skoljka:
pitt

#8 Re: Dijasporska zanzakri

Post by pitt »

ma sve sta ide :D seha ce mi nabavljati macove i iphone :D:D navali narode..... :D :D On je supplier a ja distributer :D
Šeha

#9 Re: Dijasporska zanzakri

Post by Šeha »

pitt wrote:ma sve sta ide :D seha ce mi nabavljati macove i iphone :D:D navali narode..... :D :D On je supplier a ja distributer :D

Eh sad vec govorimo o konkretnim stvarima :D :D :)
Maraschino

#10 Re: Dijasporska zanzakri

Post by Maraschino »

To su ti ociti simptomi depresije a ako ne pusta ili se cesto javlja, onda je hronicna. :?
Razumijem te u potpunosti, moras se boriti protiv toga. Malo odmora, puno setnje i naravno doktor.
pitt

#11 Re: Dijasporska zanzakri

Post by pitt »

Šeha wrote:
pitt wrote:ma sve sta ide :D seha ce mi nabavljati macove i iphone :D:D navali narode..... :D :D On je supplier a ja distributer :D

Eh sad vec govorimo o konkretnim stvarima :D :D :)

ovo ti je proba da u familiju udjes :D :D :D :D
Santos

#12 Re: Dijasporska zanzakri

Post by Santos »

Fala na odgovorima i sto rece neko moguca je i depresija.Mislim fakat otisli zivci totala.Probam ja nesto ko fol,recimo opustit se procitat knjigu ali nakon nekoliko stranica odustanem,pa film pogledat nema sansi do kraja malo i ostavi.Remigracija mora cekat do 45 tek tad imas pravo.Neznam ali takva sredina dosadno brate,sve nekako po redovima sto kazu nema spontanosti.Mozda je i zasicenje,i najvjerovatnije cu spucat malo do Francuske cisto radi promjene.Pozdrav.
bajadera82

#13 Re: Dijasporska zanzakri

Post by bajadera82 »

a vidi pronadjoh i ja sebe.. i ja sam u nekom klimaksu, bas tako kako si ti opisao.. hmmm mozda je to stvarno nostalgija, hmmm.. kao sto pitt rece "svak prodje kroz to.." hmm samo kad je kraj?
fantom slobode

#14 Re: Dijasporska zanzakri

Post by fantom slobode »

Santos wrote:Fala na odgovorima i sto rece neko moguca je i depresija.Mislim fakat otisli zivci totala.Probam ja nesto ko fol,recimo opustit se procitat knjigu ali nakon nekoliko stranica odustanem,pa film pogledat nema sansi do kraja malo i ostavi.Remigracija mora cekat do 45 tek tad imas pravo.Neznam ali takva sredina dosadno brate,sve nekako po redovima sto kazu nema spontanosti.Mozda je i zasicenje,i najvjerovatnije cu spucat malo do Francuske cisto radi promjene.Pozdrav.
MA to ti je do drzave izgleda, vjerovatno im je nacin zivota smisljanje zanimacija i sto manje kontakta sa okolinom, a u slucaju prijeke potrebe dobro se napuse i ufuraju da im je dobro.Mozda bi bilo dobro da preselis u Holandiju, tamo ti je to makar legalno, a ako si u Americi, ne znam, mozda da uzmes oruzje u ruke i iznenadis neku raju tek tako npr. u trznom centru.
Ovo zadnje sto navedoh, za sve one koji su pomislili da nagovaram covjeka da puca, ne, to nije istina.
A mozda da se bavis postavljanjem laminata ili pranjem auta, to je isto onako vrlo zgodna zanimacija, uzivas u rezultatima svoga rada.Ili smislis kakav mozaik za baste, onako orginalan, dok ga realizujes, proce ti puno vremena, a opet ces se osjecati korisno.
A nije losa ideja da krenes i po forumu pisati kako ti je odlicno i kako je onim u Bosni, sto su ostali grozno, ovdje makar imas dovoljno takvih pacijenata, sto se lijece na taj nacin.(ovo se ne odnosi na tebe, nego na pacijente, ako treba saljem preko pp-a par nickova, lako se ljudi uocavaju :)
pitt

#15 Re: Dijasporska zanzakri

Post by pitt »

fantom slobode wrote: A nije losa ideja da krenes i po forumu pisati kako ti je odlicno i kako je onim u Bosni, sto su ostali grozno, ovdje makar imas dovoljno takvih pacijenata, sto se lijece na taj nacin.(ovo se ne odnosi na tebe, nego na pacijente, ako treba saljem preko pp-a par nickova, lako se ljudi uocavaju :)
ne diraj mi jarana sehu :D :D :D :D
CLIO

#16 Re: Dijasporska zanzakri

Post by CLIO »

Nisi naveo, ili ja nisam sve procitao, u kojoj si drzavi? Mislim da si mozda premoren, ako puno radis (a sigurno sljakas ako si na zapadu), a i zivot tamo je jednolican skoro svaki dan isti, bio sam tamo. Samo moras znati, gdje god da si, nesto ce te handrit. Vjeruj mi znam kako je to, kad sam bio tamo uvijek nekako pred odmor sam imao konflikte sa kolegama,ma jednostavno za malu sitnicu eksplodiras. Sljaka se tamo a to niko ne vjeruje. Ja sam vec 8 god u BiH, a u svabiji sam bio nepunih 10 godina. Sad ovdje imam neki privatni poslic, ali necu vise puno da radim jer nemam zasto (male su zarade) uvijek se ima vremena za kahvicu i picence uvijek sretnes nekog poznatog , nasalis se, odes na utakmicu, koncert, pa i na dzenazu al´opet sa svojim ljudima. Al ima nekad jedan problem, nekad se ono bas nema para pa ti nije ni do kahvice ni do koncerta ni do dzenaze. Ubi te kod kuce bas ono o cemu si ti pisao... stoga samo malo pricekas ljeta saberes love negdje na odmor i potrosis sve sto zaradis vratis se frisak...pricas kolegama gdje si bio pokazes slike i jedva cekas ponovo sljedece godine...A bogami ne bi bilo lose da nadjes i neki hoby...
ovo_malo_duse

#17 Re: Dijasporska zanzakri

Post by ovo_malo_duse »

Ovo mora da je genetski...Isti se tako osjecam i to bas sad......Nekako s proljeca me uhvati taj nostalgitis pa pocnem da razmisljam om glupostima...Kao sto rece imam dobar posao, plata zivot ....al svega mi pun k....
Ova jednlicnost, tisina . Glupe face humor od kog se meni place a oni se odvaljuju od smijeha..da ne govorim o stavrima koji su nama ono normala a oni se ubise od cudzenja.

Dodzem kuci i nemas kud, knjiga par strana ili film kji je vec prikazivan bar 3 puta i onda se uhvatim kako kontam..." E da mi je sad pa da odem sa nekim od raje na kahvu sat dva ...da bezze kuzimo prolaznike bacimo koju ublehu i do besvijesti cijedimo fuka za koju smo nekako skuckali po marku..Da cujemo kaku novost il vic pa da se odvalimo od smijeha i onda kuci pa da se rahat naspavam..

Da cujem malo djecije galame iz komsiluka dok se igraju u sumrak.... Ovdije poslije 6 navece ni ptice ne pjevaju...

I onda se prenem iz tog razmisljanja ubjedzujem sam sebe...konju koji ti je k... sta bi sad dole ...kudbi stabi ...suti i sjedi ne kontaj o glupostima..i neprodze malo i jopet isto...
Nije da neidem u Bosnu idem....Al et ono uhvati me uvjek nekako s proljeca...
pitt

#18 Re: Dijasporska zanzakri

Post by pitt »

Ljudi to je sasvim normalno razmisljanje nekoga ko je zivio u BA prvih 18+ godina. Jedino oni koji su kao derlad u cafirluk dosli ne osjecaju slicno.
Bosanac sa dna kace

#19 Re: Dijasporska zanzakri

..............ameriko chemerikooooooooooooooooooooo..............
.............odo preko bare zbog proklete pare............ :lol:
pitt

#20 Re: Dijasporska zanzakri

Post by pitt »

Bosanac sa dna kace wrote:..............ameriko chemerikooooooooooooooooooooo..............
.............odo preko bare zbog proklete pare............ :lol:
pa ne popij....i ne razbij :D :D :D
Spliff.Master

#21 Re: Dijasporska zanzakri

Post by Spliff.Master »

MAAJKA Amerika! :D

Mada sam se uklopio u Americki nacin zivota (kako necu, ovdje sam evo haman 14 godina), znam cesto biti nostalgican. Ne toliko za rajom i familijom (dodju oni ovdje u posjetu, a Boga mi i ja odem dole jos cesce) vec za nasim nacinom zivota. Fakat se ovdje samo rinta. Ameri zive da rade, a mi radimo da zivimo. Ljudi su toliko preokupirani svojim poslom, da bukvalno nemaju dovoljno vremena za familiju i prijatelje. A o bilo cemu drugom da ne govorim. Elem, poenta je, da se sve vrti oko posla.
Neki dan razgovaram s kolegicom koja se brine da ce izgubiti posao. Njena firma upravo daje otkaze desetinama radnika, pa se jadna zena prepala da nece biti slijedeca. ono "kuku meni, sta cu ako me otpuste?" I tako zali se ona svom muzu, a on fino (i pametno)j " Ma daj bona sta se sikiras..Imamo se gdje vratiti..Meni je zao ovih amerikanaca. oni jadnici nemaju gdje da se vrate" :D
Post Reply