Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
sarajevo_forever

#1 Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by sarajevo_forever »

Dragi forumasi,
kao novi clan foruma,prvo zelim da pozdravim sve humane i ljude dobrog srca. Na zelju da se prijavim ovom forumu natjerala me tuzna sudbina jedne Bosanske porodice. Upravo sam se vratila nazad u Njemacku iz mog rodnog grada Sarajeva. Na godisnjem odmoru sam upoznala jednu predivnu familiju cija me sudbina nije ostavila ravnodusnom i zato zelim da pokrenem humanitarnu akciju za ove ljude, koji jedva prezivljavaju. Naime, zelim vec na pocetku da naglasim da ova familija ne zna nista o humanitarnoj akciji,jer ih je bilo sramota kako mi je gospodza rekla da otvoreno pricaju o svojoj sudbini. Ja sama ne mogu da im pomognem, ali ne mogu ni da ih zaboravim i da ignorisem bijedu u kojoj zive. Naime, radi se o familiji Omerspahic. Ova familija se sastoji od 4 clana:otac(60), majka(60) i 2 sina(23 i 28). To je jedna familija koja je dobro zivila u Han Pijesku dok nije poceo rat. Na pocetku rata otac je bio zarobljen od strane cetnika i nakon njegovog pustanja, pristupio je dobrovoljcima i borio se za Bosnu. Ti ljudi sada zive u jednom malom prigradskom naselju pored Rajlovca koje se zove Rjecica(gdje drugi ljudi imaju vikendice), u maloj drvenoj kucici sa 25 kvadrata, koju su izgradili prodavsi kravu.Jedina primanja koja imaju su 290 KM (penzija od muza) . U ovoj familiji niko osim srednjeg sina ne radi, a on radi samo ponekad kada ga neko pozove da mu iscjepa drva ili iskopa bastu.Sa to malo crkavice pokusava da plati fakultet mladzem bratu, jer je decko strasno inteligentan i nadaren. Ostala primanja su milostinja od komsija koji su im kupili mobitel za hitni slucaj i koji im daju hranu ili staru gardarobu. Ova familija ima malo baste koju obradzuje a kako sam vec navela, nemaju nikakve stoke osim kokoski, jer su morali da prodaju kravu da bi sagradili drvenu kucicu. Ovi divni ljudi su vise gladni nego siti, i svaki prozivljeni dan karakterisu kao pobjedu.Tuzna, stara lica ne zele nista za sebe osim za svoje sinove. Ja nisam mogla da vjerujem da postoji takva bijeda samo 6 kilometara od centra Sarajeva.
Na ovaj nacin se obracam svim humanim ljudima dobrog srca,svim ljudima koje ova sudbina ne ostavlja ravnodusnim i svim ljudima koji vjeruju da svako zasluzuje koru hljeba da pomognu. Sa obzirom da ova familija nije zelila da se javno oglasi, i da ja ne mogu da izbrisem ovu sliku iz svoje podsvjesti, ipak sam se odlucila na ovu akciju bez njihovog znanja. Oni misle da ljudi nece reagovati, da postoji puno onih koji su siromasniji i ugrozaniji. Na ovaj nacin zelim da im vratim vjeru u ljude, zelim da ih ohrabrim i da im dokazem da oni nama nisu svejedni. Mozda jesu drzavi i socijalnom ustavu u Bosni......ali nisu nama, nisu ljudima koji imaju srce.
Ovim ljudima je svaka pomoc dobro dosla:hrana, gardaroba, stoka, kucanski aparati, aparati za obradu zemlje(motika, sjekira, zaga...)namjestaj(koliko moze da stane u malu drvenu kucicu), novac(jos uvijek ne postoji otvoren racun u banci, ali ukoliko ljudi zele da uplate novac, ja bih licno stupila sa ovom familijom u kontakt i zamolila ih da otvore racun-jer oni vise ne vjeruju ni u sto). Ukoliko neko od vas zeli da pomogne, a ja cvrsto vjerujem da zeli i zato sam i odabrala ovaj nacin oglasavanja, moze da se oglasi ovdje na forumu a ja cu onda da postavim adresu i puno ime i prezime ovih ljudi i da poduzmem sve daljne korake.

DOBRI LJUDI, POMOZITE! :bih:
sarajevo_forever

#2 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Halo ljudi, pa nije moguce da je vec 18 osoba pogledalo temu i da se jos niko nije ponudio da pomogne???
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#3 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by corolla02 »

sarajevo_forever wrote:Halo ljudi, pa nije moguce da je vec 18 osoba pogledalo temu i da se jos niko nije ponudio da pomogne???
Znao sam koji ce ti biti komentar slijedeci....ja sam inace ovdje nekako uporedo sa tobom postavio jos jednu konstruktivnu temu, ali eto nista, i neka pusticu da umre, samo je jedno jasno kad su nasi uopste u pitanju i dole i ovdje....
Op3r4t0r

#4 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by Op3r4t0r »

Nije moje da ocjenjujem ko je koliko ugrozen, ali mislim da ima puno puno ugrozenijih porodica, sama si napisala da imaju smjestaj kakav takav koji ne placaju, 290 maraka mjesecno, neku bastu kao povremeni izvor hrane i 2 sina u najsposobnijim godinama, sinovi ne treba da cekaju da ih neko pozove da rade kako ti rece, nego treba da idu i traze sami sebi posla, obojica
sarajevo_forever

#5 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Kao sto sam vec napisala, sinovi idu i rade najbizarnije poslove za 10 KM a rado bi radili da mogu da se zaposle. Znam da ima i ugrozenijih slucajeva, ali negdje se mora poceti. A ukoliko ste pazljivo procitali moj post, vidjet cete da sam napisala da su vise gladni nego siti, ali se ne zale. Ja se iskreno nadam da se nece vise javiti ljudi poput Vas koji kazu :imaju 290 maraka i malo baste! Pa je li to dosta za cetveroclanu porodicu. To je tuzno.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#6 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by corolla02 »

Op3r4t0r wrote:Nije moje da ocjenjujem ko je koliko ugrozen, ali mislim da ima puno puno ugrozenijih porodica, sama si napisala da imaju smjestaj kakav takav koji ne placaju, 290 maraka mjesecno, neku bastu kao povremeni izvor hrane i 2 sina u najsposobnijim godinama, sinovi ne treba da cekaju da ih neko pozove da rade kako ti rece, nego treba da idu i traze sami sebi posla, obojica
Tipicno Bosanski.... skini se sa mene, idi pitaj ostale....
sarajevo_forever

#7 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

corolla02 wrote:
Op3r4t0r wrote:Nije moje da ocjenjujem ko je koliko ugrozen, ali mislim da ima puno puno ugrozenijih porodica, sama si napisala da imaju smjestaj kakav takav koji ne placaju, 290 maraka mjesecno, neku bastu kao povremeni izvor hrane i 2 sina u najsposobnijim godinama, sinovi ne treba da cekaju da ih neko pozove da rade kako ti rece, nego treba da idu i traze sami sebi posla, obojica
Tipicno Bosanski.... skini se sa mene, idi pitaj ostale....
Nije bitno, nadajmo se da se nece oglasavati ovakvi ljudi, nego ljudi koji zele i mogu da pomognu.
terra_incognita

#8 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by terra_incognita »

Nadam se da će se javiti neko ko može pomoći (lično nisam u mogućnosti) ali ja i dalje ne razumijem da je u ovoj zemlji najbitnije studirati.
Studiraju li u Njemačkoj HARZ4-Empfänger ???
Ne vjerujem jer je to privilegija srednje i više staleži.
Za 10 godina svi ćemo imati fakultet a niko neće ni gumištucnu znati promjeniti.
corolla02

#9 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by corolla02 »

terra_incognita wrote:Nadam se da će se javiti neko ko može pomoći (lično nisam u mogućnosti) ali ja i dalje ne razumijem da je u ovoj zemlji najbitnije studirati.
Za 10 godina svi ćemo imati fakultet a niko neće ni gumištucnu znati promjeniti.
:lol:
:thumbup:
Zivimo u doba velike krize morala i svijesti nasih ljudi, ocigledno prvo dole pa onda i ovdje!
:(
Op3r4t0r

#10 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by Op3r4t0r »

sarajevo_forever wrote:Kao sto sam vec napisala, sinovi idu i rade najbizarnije poslove za 10 KM a rado bi radili da mogu da se zaposle. Znam da ima i ugrozenijih slucajeva, ali negdje se mora poceti. A ukoliko ste pazljivo procitali moj post, vidjet cete da sam napisala da su vise gladni nego siti, ali se ne zale. Ja se iskreno nadam da se nece vise javiti ljudi poput Vas koji kazu :imaju 290 maraka i malo baste! Pa je li to dosta za cetveroclanu porodicu. To je tuzno.
Ja ne kazem da je to dosta za cetveroclanu porodicu, ali kazem da je vise nego sto mnoge cetveroclane porodice imaju i odgovorio sam ti i iz razloga jer si se pitala zasto ti niko ne odgovara na temu, mislim da ne odgovaraju iz istog ovog razloga.
corolla02

#11 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by corolla02 »

Op3r4t0r wrote:
sarajevo_forever wrote:Kao sto sam vec napisala, sinovi idu i rade najbizarnije poslove za 10 KM a rado bi radili da mogu da se zaposle. Znam da ima i ugrozenijih slucajeva, ali negdje se mora poceti. A ukoliko ste pazljivo procitali moj post, vidjet cete da sam napisala da su vise gladni nego siti, ali se ne zale. Ja se iskreno nadam da se nece vise javiti ljudi poput Vas koji kazu :imaju 290 maraka i malo baste! Pa je li to dosta za cetveroclanu porodicu. To je tuzno.
Ja ne kazem da je to dosta za cetveroclanu porodicu, ali kazem da je vise nego sto mnoge cetveroclane porodice imaju i odgovorio sam ti i iz razloga jer si se pitala zasto ti niko ne odgovara na temu, mislim da ne odgovaraju iz istog ovog razloga.
Skrenuo si sa teme, ma skros!
:D
terra_incognita

#12 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

corolla02 wrote:
terra_incognita wrote:Nadam se da će se javiti neko ko može pomoći (lično nisam u mogućnosti) ali ja i dalje ne razumijem da je u ovoj zemlji najbitnije studirati.
:lol:
:thumbup:
Zivimo u doba velike krize morala i svijesti nasih ljudi, ocigledno prvo dole pa onda i ovdje!
:(

Ovo nije kritika talentovanom dečku koji studira, nego društvu i državi u kojem je moguće za 100 KM u nedogled obnavljati godine (kud i vojsku ukidoše) a nikakve podrške socijalno ugroženim kategorijama.

Zato imamo Asime Bešlije i slične palamude....svako danas može studirati.
sarajevo_forever

#13 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

U svakom slucaju hvala Vam na iskrenosti, ako ne mozete pomoci, onda ne mozete. Cinjenica da mladzi sin studira bi trebala biti pozitivna, jer samo pokazuju bosanski duh a to je da uprkos svemu, ne dozvoljavaju da im zivot oduzme nadu. A u Njemackoj Hartz4-Empfänger ne studiraju, zato sto nemaju brata koji radi mizerne poslove da njegov mladzi brat moze da studira. I zato je ova tema na bosanskom a ne na njemackom forumu.
terra_incognita

#14 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

sarajevo_forever wrote:
U svakom slucaju hvala Vam na iskrenosti, ako ne mozete pomoci, onda ne mozete. Cinjenica da mladzi sin studira bi trebala biti pozitivna, jer samo pokazuju bosanski duh a to je da uprkos svemu, ne dozvoljavaju da im zivot oduzme nadu. A u Njemackoj Hartz4-Empfänger ne studiraju, zato sto nemaju brata koji radi mizerne poslove da njegov mladzi brat moze da studira. I zato je ova tema na bosanskom a ne na njemackom forumu.

Navodim ti čisto radi komparacije.
I ja govorim o bosanskom duhu i indexu kao podmetaču za kafu u Centralu.
sarajevo_forever

#15 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Ja mislim da ima jako puno Bosanaca koji imaju pravi bosanski duh ali sam isto svjesna da ima puno ljudi poput tih koje vi navodite. O Bosni kao drzavi je suludo govoriti. Ocigledno je da mi nemamo drzavu, jer da je imamo ne bismo morali praviti ovakve akcije da neko ima najosnovnije potrebstine u zivotu. Sve je ovo jako zalosno. Ima ljudi koji su oguglali na ovakve stvari ali hvala Bogu ima jos vise onih koji nisu, i koji se i dalje zalazu i bore.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#16 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by mIRCerka »

svaka cast na akciji, ali ako mladji studira, a ti postirala sve sem njihovih imena, cisto sumnjam da oni nece saznati za ovo, pa ti je tajnost propala vec..
da li su dva starija brata radno onesposobljena?
terra_incognita

#17 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Imaš temu "HARAM IM BILO" ...tu se vidi taj duh o kojem pričaš.
Ali ja jednostavno ne mogu da se ne osvrnem na to studiranje...kao da me nešto brecnulo kad sam pročitala da su više gladni nego siti ali se odvaja za sve što studiranje nosi sa sobom.
U tom slučaju se ( po meni) završava neki dobar zanat, i što brže dolazi do novca.
Vjerovala ili ne, teže je sa fakultetom naći posao.
Iskreno, žalim što nisam završila krojački zanat a ne fakultet.
sarajevo_forever

#18 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Nije bitno jer ako se nesto skupi, naravno da ce saznati za akciju. Ukoliko ljudi zele da salju pakete putem poste, ja cu da stavim i adresu. Ne radi se o tome da li ce saznati ili ne, jer ako zelimo da im pomognemo-super, a ako ne, onda je akcija propala i onda i ne moraju da saznaju, jer bi bili samo povrijedzeni.
To su 2 brata, mladzi studira a stariji radi ponekad. I nemojte mi reci da svi mogu da nadzu posao koji zele da rade, jer to nije istina.Svi znamo koliko se novaca mora staviti u kovertu da bi se u SA nasao posao.
sarajevo_forever

#19 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

terra_incognita wrote:Imaš temu "HARAM IM BILO" ...tu se vidi taj duh o kojem pričaš.
Ali ja jednostavno ne mogu da se ne osvrnem na to studiranje...kao da me nešto brecnulo kad sam pročitala da su više gladni nego siti ali se odvaja za sve što studiranje nosi sa sobom.
U tom slučaju se ( po meni) završava neki dobar zanat, i što brže dolazi do novca.
Ma MI Bosanci kao da trazimo razlog da ne pomognemo. Nije bitno da li neko studira ili ne, bitno je da je ljudima potrebna pomoc. I ne vidim svrhu analiziranja situacije, ovo je humanitarna akcija. Ili zelimo da pomognemo ili zelimo da pametujemo. Ako zelimo da pametujemo, mozemo da otvorimo novu temu. Nemoj me molim te pogresno shvatiti, ali da ljudi nisu ugrozeni ne bih ni dosla na ideju da im pokusam pomoci.
terra_incognita

#20 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Pokušavam da ti kažem da u SA godišnje izađe 500 pravnika i 300 ekonomista (ostale da ne spominjem) i da je posao lakše naći sa zanatom jer od toga svi bježe.
terra_incognita

#21 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

sarajevo_forever wrote:
terra_incognita wrote:Imaš temu "HARAM IM BILO" ...tu se vidi taj duh o kojem pričaš.
Ma MI Bosanci kao da trazimo razlog da ne pomognemo. Nije bitno da li neko studira ili ne, bitno je da je ljudima potrebna pomoc. I ne vidim svrhu analiziranja situacije, ovo je humanitarna akcija. Ili zelimo da pomognemo ili zelimo da pametujemo. Ako zelimo da pametujemo, mozemo da otvorimo novu temu. Nemoj me molim te pogresno shvatiti, ali da ljudi nisu ugrozeni ne bih ni dosla na ideju da im pokusam pomoci.
Čuj tražimo razloge. Pa ti zadnje što si čula o Bosni je ono Alijino o zlatnim kašikama, izgleda.
Slažem se da su ugroženi ali i oni koji bi im pomogli jednako su ili samo malo manje ugroženi.
O tome se radi.
A koliko vidim naslovila si dijasporu u apelu..pa da vas vidim....
Last edited by terra_incognita on 30/04/2009 00:48, edited 1 time in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#22 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by mIRCerka »

sarajevo_forever wrote:Nije bitno jer ako se nesto skupi, naravno da ce saznati za akciju. Ukoliko ljudi zele da salju pakete putem poste, ja cu da stavim i adresu. Ne radi se o tome da li ce saznati ili ne, jer ako zelimo da im pomognemo-super, a ako ne, onda je akcija propala i onda i ne moraju da saznaju, jer bi bili samo povrijedzeni.
To su 2 brata, mladzi studira a stariji radi ponekad. I nemojte mi reci da svi mogu da nadzu posao koji zele da rade, jer to nije istina.Svi znamo koliko se novaca mora staviti u kovertu da bi se u SA nasao posao.
1. Izvini ti u njemackoj ne znas koliko cega treba za posao. Dalje, da li si dok si bila ovdje odnijela biografiju starijeg u firme, trzne centre i slicno? Vecina trznih centara radi dostavu namirnica, stalno traze radnike za to.
2. napisala si negdje cini mi se srednji brat, zato sam mislila da su u pitanju TROJICA SINOVA.
3. NEma potrebe za defanzivnim stavom, valjda se moze normalno razgovarati. Svaka akcija koju raja na ovom forumu sprovodi se uvijek debelo provjeri i analizira i onda se radi na njoj.
sarajevo_forever

#23 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Pa naravno da bjeze. Ja sam prva pobjegla, zavrsila jedan fakultet, zaposlila se u struci i sada zavrsavam drugi fakultet. Eto, njegov stariji brat je zavrsio zanat i sta ima od toga? U Bosni zanatlije zaradzuju bizerne novce, to je smijesno. Na zapadu je zanat unosan posao, ljudi to cijene, a ne kao kod nas.
sarajevo_forever

#24 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

terra_incognita wrote:
sarajevo_forever wrote:
Čuj tražimo razloge. Pa ti zadnje što si čula o Bosni je ono Alijino o zlatnim kašikama, izgleda.
Slažem se da su ugroženi ali i oni koji bi im pomogli jednako su ili samo malo manje ugroženi.
O tome se radi.
A koliko vidim naslovila si dijasporu u apelu..pa da vas vidim....
Da, naslovila sam dijasporu jer sama ovdje zivim i znam da je nama lakse donirati i pomoci drugima, jer imamo vise srestava, ali sam istovremeno postavila istu temu u forumu Humanitarna pomoc sa naslovom Bosanci umjesto dijasporo, i kao sto sam i ocekivala, nisam dobila cak ni jedan odgovor sto odmah mozete provijeriti. Ja to razumijem, jer znam kakva je situacija u Bosni. Zato se nadam da je lakse dijaspori.
terra_incognita

#25 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Ne pali se odmah ko kutnjak, tvoja ideja je krajnje humana a moja digresija se odnosila samo na izlišne izdatke za studiranje.

Nekako nema logike...ja ne bih mogla gladna učiti :-)
Post Reply