dijasporo koliko saljes para u bosnu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
seln

#76 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by seln »

shalaedin wrote:Ma oni na hrvatskom primoriju ostave te milijarde... sto nama pokusavaju prodati toplu vodu... naucili smo mi dosta od nasih premazanaca ovdje, trebaju nam jos premazanci sa vana.
Molim vas, ignorirajte mladog covjeka. Diskusija je do sada bila koliko - toliko normalna, neka i ostane takva.
CLIO

#77 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

Svi ste mi nekako sto bi rekao svabo oberflaechlich, sto znaci povrsni,procitate par postova i skontate pogresno pa hopa napise neko neku glupost a zanjim svi ostali i onda se ne zna ni ko pije ni ko placa.Dajte molim vas jel postoji malo kulture dijaloga ili komunikacije.Ili je sve namjerno zachatavanje zato sto neko mrzi dijasporu ili obratno.
Ovih par ljudi koji zele da objektivno opisu situaciju ne mogu doci do izrazaja od ovih balavaca koji se tokom ljetnih odmora prepucavaju zbog treba i frajera, pa sad i na forumu pucaju neke asocijalne price.
CLIO

#78 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

Hajd nek svako iznese neku prosjenu cifru koliko jedan dijasporac potrosi u BiH za godinu dana.u to se racuna sve.

P.S.
Ostavimo po strani pricu dijaspora nas uzdrzava, to je glupost i to niko nije spomenuo a i ako jest ne treba ga shvatati ozbiljno i nisu oni trazili nikakav orden za to ako salju ili trose novac, nemojte se hvatati za necije lapsuse ili necije neznanje.

PITANJE JE ZNACI KOLIKO JEDAN DIJASPORAC PUNOLJETAN KOJI RADI GODISNJE POTROSI LOVE U BIH. :bih:
mavi

#79 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by mavi »

vratnik wrote:
mavi wrote:Iz mog ličnog iskustva sa mnogobrojnom dijasporskom rodbinom, mogu reći da sam samo na gubitku. U posjetu mi dolaze tokom ljeta, kupe u obližnjem granapu kilo kafe i kocke, kilo voća i nakon toga počinje priča kako je njima teško. Naravno, mi ih svake godine dočekamo onako kako i treba: bureci, razne čorbe, slatko i ostali bosanski zijafeti. Ne trebam napominjati kako se nakon njihovog odlaska osjećam ko zadnji levat. E, sad, možda je problem i u meni, te bih molio cijenjene forumaše da mi otkriju tajnu kako oni od svoje dijasporske rodbine uspiju otkinuti po koju markicu ili eurčić?
A lijepo je brate vidjeti kako nas VI od srca ugostite. Ali evo ti prijedlog kako da nam izbijes koji evro: dobrodosli, bujrum, sjedite popijte nesto, pojedite: kafa, dvije marke. Kila bureka 16. Cist racun, duga ljubav.
PS: uvijek sam se pitao kakav je to sklop covjeka koji pomaze i onda to nekom nabija na nos.. Valjda isti onaj koji te pozove na bice da bi valjda ispricao sta si jeo / pio na njegov racun..
Ma, ne radi se o tome da ja očekujem od njih nešto zauzvrat, da mi nešto ponude vjerovatno bih to i odbio, ali stvar je u tome da se trebaju sjetiti da ponude. Toliko bi trebali imati, što naš narod kaže, havijesti.
mojgrad

#80 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by mojgrad »

ledeny wrote:Iskren da budem, i mene je nemalo iznenadio naslov vijesti "Dijaspora domovini šalje 7 milijardi KM". Prije svega želim reći da ne mislim ništa loše o našoj dijaspori i hvala im ako nam pomažu u bilo kakvom pogledu.

Samo je stvarno bezobrazno reći dijaspora "šalje" domovini 7 milijardi KM. Ja imam poprilično dosta rodbine po bijelom svijetu i nikad od njih nisam feninga dobio. Ne treba mi, ne tražim i ne očekujem, a i isto tako ne kukam. Znam da je situacija ista i kod svih mojih prijatelja koji žive ovdje a koji imaju rodbinu vani. Siguran sam da ima i onih koji dobiju neku novčanu pomoć, ali rekao bih da je to jako mali broj ljudi.

Helem, trošiti negdje novac negdje ne znači slati ga (davati iliti donirati). Taj novac bi svakako potrošili, ako ne ovdje onda negdje drugo. BiH je interesantna turistička destinacija jer se za 10 puta manje novca može itekako dobro provesti. Da se recimo u Španiji može pregurati isti period za isto love, vjerujem da bio dobar dio ovih veoma upitnih 7 milijardi bio "poslan" Špancima.

Pored zabave i uživanja, istina je da dijaspora troši dosta novca kupovinom nekretnina po Sarajevu i drugim gradovima BiH, ali time čine korist vlasnicima stanova i građevinskim firmama, ali ne običnim ljudima, prvenstveno mladim, budući da se cijena kvadrata stambenog prostora uvećala za bar 2-3 puta u odnosu na cijenu kvadrata od prije par godina, a plate ljudi koji žive ovdje ostale su iste.

Suma sumarum, prepušteni smo sami sebi. Borili smo se sami za svoj opstanak u ratu pa sve do dana današnjeg, te je krajnje bezobrazno reći da nam dijaspora šalje novac. Izvinite gospodo, ali vi ne dajete nama sadaku nego trošite novac za svoj merak.
Iskrena da i ja budem nisi bas u potpunosti u pravu. Jer ne dolaze svi iz dijaspore dole da grade i kupuju stanove/kuce. Priznajem vecina njih da, ali ja prva niti ga imam niti mi treba. Moja kuca je tamo gdje zivim. Kad budem odlucila da se vratim onda je to druga prica.
U jos jednoj stvari nisi u pravu, da je 10 puta jefinije doci u Bosnu jeste ali gdje u Bosni? Sarajevo sigurno nije, skup je pa skoro kao London. Sjesti u basu i popiti sok kosta kao i ovdje.
Da imam rodbinu kojoj saljem novac redovno i ne treba mi nikakva titula niti orden za to. Licno bi se stidjela da takvo sto ocekujem. Pomazem zato sto mogu a ne zato sto mi treba ego podici. I to bih svakako radila zivjeli moji u Bosni ili na Marsu, ako vidim da im je potrebno.. A dijaspora nek prica sta hoce, ja znam da ima izuzetaka..
zgembo_sa

#81 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by zgembo_sa »

Dobro vam covjek izracuna gore, ispada da svaka dijasporska porodica u prosjeku posalje svake godine u BiH 28.000 KM. A da Bog da da u prosjeku potrose na odmoru u BiH i 1000 KM. Cuj 28.000 :lol:
vratnik

#82 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vratnik »

CLIO wrote:Hajd nek svako iznese neku prosjenu cifru koliko jedan dijasporac potrosi u BiH za godinu dana.u to se racuna sve.

P.S.
Ostavimo po strani pricu dijaspora nas uzdrzava, to je glupost i to niko nije spomenuo a i ako jest ne treba ga shvatati ozbiljno i nisu oni trazili nikakav orden za to ako salju ili trose novac, nemojte se hvatati za necije lapsuse ili necije neznanje.

PITANJE JE ZNACI KOLIKO JEDAN DIJASPORAC PUNOLJETAN KOJI RADI GODISNJE POTROSI LOVE U BIH. :bih:
Ja kako god racunam, ne mogu doci ispod 4000 €.. Jebo te, pa nije cudo sto sam vazda kokuz...
CLIO

#83 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

mavi wrote:
vratnik wrote:
mavi wrote:Iz mog ličnog iskustva sa mnogobrojnom dijasporskom rodbinom, mogu reći da sam samo na gubitku. U posjetu mi dolaze tokom ljeta, kupe u obližnjem granapu kilo kafe i kocke, kilo voća i nakon toga počinje priča kako je njima teško. Naravno, mi ih svake godine dočekamo onako kako i treba: bureci, razne čorbe, slatko i ostali bosanski zijafeti. Ne trebam napominjati kako se nakon njihovog odlaska osjećam ko zadnji levat. E, sad, možda je problem i u meni, te bih molio cijenjene forumaše da mi otkriju tajnu kako oni od svoje dijasporske rodbine uspiju otkinuti po koju markicu ili eurčić?
A lijepo je brate vidjeti kako nas VI od srca ugostite. Ali evo ti prijedlog kako da nam izbijes koji evro: dobrodosli, bujrum, sjedite popijte nesto, pojedite: kafa, dvije marke. Kila bureka 16. Cist racun, duga ljubav.
PS: uvijek sam se pitao kakav je to sklop covjeka koji pomaze i onda to nekom nabija na nos.. Valjda isti onaj koji te pozove na bice da bi valjda ispricao sta si jeo / pio na njegov racun..
Ma, ne radi se o tome da ja očekujem od njih nešto zauzvrat, da mi nešto ponude vjerovatno bih to i odbio, ali stvar je u tome da se trebaju sjetiti da ponude. Toliko bi trebali imati, što naš narod kaže, havijesti.
Pa vidis moji rodjaci nisu takvi oni uvijek nesto donesu poklone vidi se od srca. A i ja nisam kao ti nista od njih ne ocekujem nego fino pripremim janje, rostilj, lijepo se ispjevamo, ispricamo, kad krenu isplacemo i jedva cekamo da se ponovo vidimo. I ne osjecam da su me nesto iskoristili ili da sam na gubitku. Bude lijepo i meni i njima. Nasa djeca se vole jedva cekaju da se vide. Ti si samo malo losa osoba koja ima lose rodjake i to je tvoj problem a ne problem svih dijasporaca.
Last edited by CLIO on 24/04/2008 13:30, edited 1 time in total.
lotPi

#84 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by lotPi »

atko wrote:
lotPi wrote: Jel' ovo Atko sa CB-a prije par godina :)

Atko ali to je fakat, mi dodjemo dole, i ostavimo dole lovu.
Dole nema tako puno industrije i privrede da apsorbira male privatnike i pogone i da ih na neki nacin uposli.
Velikim djelom je dijaspora koja to radi i od koje zivi jako puno grana privrede i privatnici.
To nije hvalisanje ili tuk na utuk, vec cinjenica, kao i sto je cinjenica da ima mali milion papaka u dijaspori koji se *urce kada dole dodju.
Niti od jedne, niti od druge stvari se ne moze pobjeci.

Taj sam :) A ti si ?

Pa jeste, dodjete i ostavite lovu, to je cinjenica, ali u svojoj domovini je ostavljate ulazuci u svoju imovinu... zanima me zasto se to toliko naglasava???

A da posmatramo stvari ovako... ja radim za firmu ciji su vlasnici stranci, dakle prodajem svoje znanje za novac i svaki mjesec dakle u BiH ubrizgam odredjenu kolicinu novaca... a to je puno vise od prosjecne potrosnje jednog dijasporca u BiH ali ne trazim za to nikakvu plaketu ili orden... ja to prije svega radim za sebe.

Onog dana kada dijaspora pocne investirati u BiH pricacemo drugu pricu do tada ste samo usputni potrosaci, to jeste dobro za BiH, ali ne ocekujte orden za to ;)

Niko ne ocekuje orden ili plaketu, barem ne ja, ali mi ide na neku stvra ovo pljuvanje po dijaspori po defaultu.
*ebote mi smo krivi i sto nekom rikne karburator.
Vedoni

#85 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Vedoni »

Mislim da cijela frustracija lezi u grupi BH gradjana koja doprinos BH dijaspore duboko podcjenjuje. Uvijek pokusavam da pogledam cijelu stvar objektivno iz ugla obje strane, ali u ovom konktretnom slucaju, mislim da grupica "anti-dijasporasa" prosto nije u pravu. I tu treba biti jasan. Ne treba ganjati neki kompromis po meni. U ovom slucaju, oni koji su pokrenuli neki anti-dijaspora talas nisu pruzili niti jedan jedini argument da dokazu da BiH ne bi osjetila tezak udar kada bi se odjednom ukinuo dotok novca iz dijaspore.
Nema razloga da se itko otudjuje od svoje domovine zbog grupe ljudi koji prosto ...lupaju gluposti.

Dijaspora treba sama sebi ostvariti svoja prava u svojoj domovini. Imate to pravo i iskoristite ga.
signature

#86 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by signature »

karanana wrote:Kojeg naslova? Koja gospodja?

Mislim da je cifra prevelika, ako skontamo da jedna hrvatska zaradi 9 miliona eura od 10 miliona turista koji dodju i koji ostavljaju brda love za smjestaj i ostale stvari dok nasa dijaspora vecinom ima smjestaj i placa samo alkohol i kafice.
jos jednom procitaj sta si napisala/o...!!

hrvatski turizam se mjeri milijardama dolara.
Maraschino

#87 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Maraschino »

dje svi tu i ja :D

zadnjih pet godina ulazem u kucu, pomazem familiju, prijatelje...ostavljam na izlaske i provod.... min. 15.000 eura godisnje

dali je malo ili puno ja to ne znam ali znam samo da ih je jako tesko zaraditi, odvojiti na stranu i sacuvati do odmora ( 2X godisnje)
CLIO

#88 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

vratnik wrote:
CLIO wrote:Hajd nek svako iznese neku prosjenu cifru koliko jedan dijasporac potrosi u BiH za godinu dana.u to se racuna sve.

P.S.

Ja kako god racunam, ne mogu doci ispod 4000 €.. Jebo te, pa nije cudo sto sam vazda kokuz...

Eh evo racunice u tvom slucaju:

4000 eura x 1,95 = 7800 KM,
7800 KM x 500 000 dijasporaca = 3.900 000 000 KM
vratnik

#89 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vratnik »

Ama ovo je sigorno 10 tema u kojem se ovo isto ponavlja. Kamara mladica, iz nekog razloga isfrustrirani, mrze dijasporu. S druge strane dio dijaspore su idioti koji gladuju godinu dana da bi mjesec dana u Bosni bili "gazde".
Ono sto bi stvarno bilo zanimljivo je da nekad nesto konstruktivno ispadne od ovog silnog online kakanja. Osnovati stranku dijaspore ili nesto slicno.. Ovako bi se ovo sve sad moglo zatvoriti, posto ce najkasnije na petoj stranici ove teme doci do banovanja i sl. sranja..
vratnik

#90 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vratnik »

CLIO wrote:
vratnik wrote:

P.S.

7800 KM x 500 000 dijasporaca = 3.900 000 000 KM
Ama sve su to neke nereprezentativne statistike: evo zasto: nisam ja sam, vec imam i porodicu. Dalje: ovo sto sam nabrojao je ono sto sam ove godine recimo spiskao, a ni banke nsiam potrosio na kucu. S obzirom na to da imam nekretninu ona me kosta. (i kad ne stanujem, i kad ama bas nista na njoj ne radim ona kosta). Ali opet, ne znam kakva nam korist od ovog prebrojavanja, mozda mi to postavljac teme objasni, opsirno.
CLIO

#91 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

vratnik wrote:Ama ovo je sigorno 10 tema u kojem se ovo isto ponavlja. Kamara mladica, iz nekog razloga isfrustrirani, mrze dijasporu. S druge strane dio dijaspore su idioti koji gladuju godinu dana da bi mjesec dana u Bosni bili "gazde".
Ono sto bi stvarno bilo zanimljivo je da nekad nesto konstruktivno ispadne od ovog silnog online kakanja. Osnovati stranku dijaspore ili nesto slicno.. Ovako bi se ovo sve sad moglo zatvoriti, posto ce najkasnije na petoj stranici ove teme doci do banovanja i sl. sranja..
To si u pravu evo post poslije tvog dva neznalice koja diskutuju o bezveznim stvarima koja niosu uopste tema. Mislim na emira i kirbya.
Last edited by CLIO on 24/04/2008 13:58, edited 1 time in total.
CLIO

#92 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

vratnik wrote:

P.S.

7800 KM x 500 000 dijasporaca = 3.900 000 000 KM[/quote]

Ama sve su to neke nereprezentativne statistike: evo zasto: nisam ja sam, vec imam i porodicu. Dalje: ovo sto sam nabrojao je ono sto sam ove godine recimo spiskao, a ni banke nsiam potrosio na kucu. S obzirom na to da imam nekretninu ona me kosta. (i kad ne stanujem, i kad ama bas nista na njoj ne radim ona kosta). Ali opet, ne znam kakva nam korist od ovog prebrojavanja, mozda mi to postavljac teme objasni, opsirno.[/quote]

Vrati se malo nazad procitaj forum rijec je o nekoj gospodji koja bi da predstavlja dijasporu koja je dala izjavu da dijaspora salje u BiH 7 milijardi. Pa problem je u tom "salje" a ne "trosi". Pa su se neki uvrijedili kao ne treba nama sadaka.
mavi

#93 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by mavi »

Pa vidis moji rodjaci nisu takvi oni uvijek nesto donesu poklone vidi se od srca. A i ja nisam kao ti nista od njih ne ocekujem nego fino pripremim janje, rostilj, lijepo se ispjevamo, ispricamo, kad krenu isplacemo i jedva cekamo da se ponovo vidimo. I ne osjecam da su me nesto iskoristili ili da sam na gubitku. Bude lijepo i meni i njima. Nasa djeca se vole jedva cekaju da se vide. Ti si samo malo losa osoba koja ima lose rodjake i to je tvoj problem a ne problem svih dijasporaca.[/quote]
Pa, dobro, ja možda i jesam, kako ti reče, loša osoba, ali vjeruj mi da poznajem dosta "loših" osoba poput mene koji imaju slična iskustva. Da ne bude zabune, ja se zaista i dalje radujem dolasku svoje rodbine, halal im bilo sve što pojedu i popiju, ali, ne volim da me prave budalom.
CLIO

#94 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

mavi wrote:Pa vidis moji rodjaci nisu takvi oni uvijek nesto donesu poklone vidi se od srca. A i ja nisam kao ti nista od njih ne ocekujem nego fino pripremim janje, rostilj, lijepo se ispjevamo, ispricamo, kad krenu isplacemo i jedva cekamo da se ponovo vidimo. I ne osjecam da su me nesto iskoristili ili da sam na gubitku. Bude lijepo i meni i njima. Nasa djeca se vole jedva cekaju da se vide. Ti si samo malo losa osoba koja ima lose rodjake i to je tvoj problem a ne problem svih dijasporaca.
Pa, dobro, ja možda i jesam, kako ti reče, loša osoba, ali vjeruj mi da poznajem dosta "loših" osoba poput mene koji imaju slična iskustva. Da ne bude zabune, ja se zaista i dalje radujem dolasku svoje rodbine, halal im bilo sve što pojedu i popiju, ali, ne volim da me prave budalom.[/quote]

Ja koliko vidim ti ne znas sta pricas ti njima halalis al neces da te prave budalom ne kontam nije mi logicno. :?
amalia

#95 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by amalia »

Mi fakat nismo normalan svijet, ova diskusija "domaci-dijaspora" mi se popela na vrh glave: ni jedni ni drugi, po meni, nisu u pravu.
Pojedini u Bosni kao da ocekuju da ih familija iz Bosne izdrzava ili u najmanju ruku pomaze. Koga ba? Ako su roditelji, nane, dede u pitanju OK, ali da ja pomazem tamo nekog rodjaka koji vec 12 godina studira medicinu, izmedju ispita ispija kafe i prica o tome kako nema para? Halo ba, ja koja sam od prvog dana studija radila k'o konj da bih nesto postigla. Ma bjazi...
S druge strane, pun mi je .... i dijaspore koja zivi za to da dokaze kako su uspjeli. Kad se na sva usta hvalis kako imas i trudis se da to pokazes, logicno da se od tebe nesto ocekuje.
Ja zivim u jednoj od "dijasporskih" zemalja, oboje smo visoko obrazovani, imamo fine plate. Ali ako hoces da zivis jedan normalan zivot, da vidis jos nesto sem Bascarsije, da priustis djeci neke stvari, i da pri tom ne budes u "crvenom" ili u kreditu (hipoteka se podrazumjeva), onda se ima jako malo prostora za proseravanja tipa "Audi A6 ili neki supersonicni BMW". Vjerujte, vecina normalne raje ovamo zivi jedan normalan zivot, kad dodjemo dole, dodjemo svojoj kuci, na ulici ljudi ne primjecuju na 500m da nismo "domaci", ne govorimo djeci "Hena sine, kom hir da ti mama nesto sagen". Ponasamo se normalno, zivimo normalno, ako nekom nesto damo ili ne damo ne pricamo o tome.
Prema tome, ne treba generalizirati.
U svakom slucaju, mislim da nije tacno da dijaspora "salje" tolike pare u Bosnu, ali ih sigurno "unese". Ali, to je Svjetski savez dijaspore, moraju ljudi na neki nacin karijere izgraditi.

Cheers!
ledeny

#96 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by ledeny »

Želim još samo reći da ja ne mrzim nikoga pa tako ni dijasporu. Kako ću mrziti svoj narod? Bilo bi grozno kada bi se dijaspora odrekla Bosne ili Bosna dijaspore. Dijaspora donosi određeni novac u BiH i to je činjenica. Ali isto tako ona nam ga ne poklanja, niti bi mi pocrkavali bez njega. Kada nam se to nije desilo u ratu jedući za obrok po jednu tanku providnu krišku hljeba sa par kapi ulja na njoj, onda nam se sigurno neće to desiti bez tih silnih "milijardi".

Samo jedno zamjeram dobrom dijelu dijaspore a to je šuplja priča (naravno, čast izuzecima). To su priče tipa:
- "Da nije dijaspore Bosna bi bankrotirala". Eto kao mi ne radimo ništa cijelu godinu i čekamo ljeto da nam se "pošalje" tih 7 milijardi kako bi smo pregurali do narednog ljeta.
- Ili tipa "meni sedmično treba 1000 € u Bosni". Pa to je 2000 KM ili nekih 300 KM dnevno. Šta se kupuje tim parama? Šmrče li se po 2 grama kokaina dnevno pa je potrebno toliko keša?
- Ili recimo kada se završo rat tj. kada su se naši ljudi vratili, redovno smo slušali njihovu kuknjavu kako su kao izbjeglice danima spavali na metalnim bolničkim krevetima u zajedničkim prostorijama, a mi nismo kukali što smo godinama spavali u podrumima na betonu.
- Ili opet priče tipa "Sarajevo je skupo kao London" što stvarno ne želim ni komentarisati...

Mislim da je ovdje jedini problem u komunikaciji. Ne treba se pretvarati nego treba biti iskren, jer ako nisi iskren onda stvaraš averziju kod drugih.

Pozdrav svim dobrim ljudima.
CLIO

#97 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

amalia wrote:Mi fakat nismo normalan svijet, ova diskusija "domaci-dijaspora" mi se popela na vrh glave: ni jedni ni drugi, po meni, nisu u pravu.
Pojedini u Bosni kao da ocekuju da ih familija iz Bosne izdrzava ili u najmanju ruku pomaze. Koga ba? Ako su roditelji, nane, dede u pitanju OK, ali da ja pomazem tamo nekog rodjaka koji vec 12 godina studira medicinu, izmedju ispita ispija kafe i prica o tome kako nema para? Halo ba, ja koja sam od prvog dana studija radila k'o konj da bih nesto postigla. Ma bjazi...
S druge strane, pun mi je .... i dijaspore koja zivi za to da dokaze kako su uspjeli. Kad se na sva usta hvalis kako imas i trudis se da to pokazes, logicno da se od tebe nesto ocekuje.
Ja zivim u jednoj od "dijasporskih" zemalja, oboje smo visoko obrazovani, imamo fine plate. Ali ako hoces da zivis jedan normalan zivot, da vidis jos nesto sem Bascarsije, da priustis djeci neke stvari, i da pri tom ne budes u "crvenom" ili u kreditu (hipoteka se podrazumjeva), onda se ima jako malo prostora za proseravanja tipa "Audi A6 ili neki supersonicni BMW". Vjerujte, vecina normalne raje ovamo zivi jedan normalan zivot, kad dodjemo dole, dodjemo svojoj kuci, na ulici ljudi ne primjecuju na 500m da nismo "domaci", ne govorimo djeci "Hena sine, kom hir da ti mama nesto sagen". Ponasamo se normalno, zivimo normalno, ako nekom nesto damo ili ne damo ne pricamo o tome.
U svakom slucaju, mislim da nije tacno da dijaspora "salje" tolike pare u Bosnu, ali ih sigurno "unese". Ali, to je Svjetski savez dijaspore, moraju ljudi na neki nacin karijere izgraditi.

Cheers!
Eto konacno neko ko je stvari nazvao pravim imenom. :thumbup:
vratnik

#98 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vratnik »

Svako radi sebe salje. I ne govori se oupce o sedaki. (ni mojoj mami ne treba sedaka, i da me nema bi i jela i pila i disala, jedino sto bi mozda cesce izlazila na demonstracije, sto opet nije ni losa stvar.. ).
Treba jedino od dijaspore od koje MI svi mozemo imati koristi (s obzirom na globalizaciju, svi smo TU) napraviti nesto.. Ja ne znam sta, bavim se baustelama i fizikom, ali nesto moze garant.. Ima kamare nase raje koja je skolovana, imaju pozicije.. To bi trebalo nekako uvezati.
A o gospodji iz intervjua: pa ucini mi se kako kaze da je vlast nezainteresovana.... U Trenutku u kojem cujemo da je neka organizacija, udruzenje, ili ne d'o bog stranka osnovana uz pomoc vlsati, to treba da nam bude znak da je to produzena ruka mafije u inostranstvu.. Ti od mene nece dobiti ni slova. Ako neko skonta da se sam organizuje, eh tu sam za.
Last edited by vratnik on 24/04/2008 14:04, edited 1 time in total.
shalaedin

#99 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by shalaedin »

seln wrote:
shalaedin wrote:Ma oni na hrvatskom primoriju ostave te milijarde... sto nama pokusavaju prodati toplu vodu... naucili smo mi dosta od nasih premazanaca ovdje, trebaju nam jos premazanci sa vana.
Molim vas, ignorirajte mladog covjeka. Diskusija je do sada bila koliko - toliko normalna, neka i ostane takva.
Diskusija ce ostati normalna.Moje izvinjenje.

Ali dali je posteno reci kako nam je samo u prosloj godini dijaspora dala 7.1 milijardu maraka. Uzmimo u obzir da je svaka porodica sa sobom ponjela na odmor oko 10 000 km, a kazete da bosanaca u dijaspori ima oko 1,3 - 1,5 miliona , dobicemo svotu tesku oko 13-15 milijardi maraka. Medjutim ta svota je relevantna jer znamo da polovina toga stanovnistva ne dodje ovdje na odmor ili uopste neodu na odmor jer rjesavaju svoje socijalno pitanje u tim zemljama. Neka ih svake godine u BiH-a dodje trecina od te kote i neka donesu novca za sobom u prosjeku oko 5-10 hiljada maraka opet se ta cifra krece od 2-4 milijarde maraka, a nevjerujem da posalju tri milijarde maraka svake godine svojoj rodbini u BiH-a. Jer kada podijelite taj broj sa trenutnim brojem stanovnika iznosi oko 666,66 km po glavi stanovnika. Sto opet ne vjerujem da svako od nas koji ima rodbinu vani dobije. A treba uzeti u obzir i cinjenicu da svak nema rodbinu vani. tako da sve u svemu ta cifra bi trebala biti mozda prepolovljena i da iznosi oko 1.5-3.5 milijardi eura. Koji se neprimjete u nasem budzetu (koliko sam upoznat nije veci od spomenute cifre koju nam salje nasa dijaspora).
ledeny

#100 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by ledeny »

amalia wrote:Mi fakat nismo normalan svijet, ova diskusija "domaci-dijaspora" mi se popela na vrh glave: ni jedni ni drugi, po meni, nisu u pravu.

Cheers!
Svaka čast za komentar! :thumbup:
Locked