dijasporo koliko saljes para u bosnu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Soul_Sista

#51 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Soul_Sista »

..na ovoj temi se ne zna ko pije a ko placa :|
seln

#52 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by seln »

Soul_Sista wrote:..na ovoj temi se ne zna ko pije a ko placa :|
Tacno, nazalost. Ne radi se argumentima, vec prema licnim animozitetima.
Richard Peti

#53 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Richard Peti »

placa dijaspora 7 milijardi :D
Soul_Sista

#54 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Soul_Sista »

seln wrote:
Ma da, svako samo izlaze svoje zelje, pretpostavke i predrasude..svodi se na to da se krivimo medjusobno, ili sto si ostao ili sto si otisao. Jadno da ne moze biti jadnije. :|
kadaj

#55 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by kadaj »

Jaca dijaspora od emirata, hvala im.
seln

#56 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by seln »

Soul_Sista wrote:
seln wrote:
Ma da, svako samo izlaze svoje zelje, pretpostavke i predrasude..svodi se na to da se krivimo medjusobno, ili sto si ostao ili sto si otisao. Jadno da ne moze biti jadnije. :|
Slika i prilika bosanskih frustracija. Umjesto da se povede argumentirana diskusija, lijepe se etikete tipa "dezerteri" i "prosjaci".
ledeny

#57 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by ledeny »

seln wrote: Ne bih se slozio s ovim dijelom posta. Prvo, sta je to 10 puta jeftinije u Bosni? Navedi nam par proizvoda ili usluga.
Drugo, za 500 eura mogu provesti sedam dana na moru u Hrvatskoj. Istih sedam dana me u Bosni rijetko kostaju ispod 1000.
U Hrvatskoj je sve skuplje + plaćaš smještaj. To da 1000€ sedmično trošiš u BiH možeš okačiti mačku o rep. A čak i da potrošiš to si potrošio za svoj ćejf.
seln wrote: To sa cijenom stanova je djelimicno tacno i to ja zamjeram dijaspori, ali sito tako ce u dogledno vrijeme EU-gradjani kupovati stanove i dizati im cijenu...i sta onda?
Dijaspora ili stranci, sasvim je svejedno ko kupuje stanove.
seln wrote: I ovo na kraju, o napustenosti i lonely hero...patetika dostojna Latica.
Nisi me baš najbolje skontao. Iskreno mi je drago ko god je izvukao guzicu iz rata i ove posljeratne bijede. Ne smatram se nikakvim usamljenim herojem, kao što veliš, nego se sam borim za svoju egzistenciju i nikome ne dajem za pravo da govori kako mi daje neku sadaku.
atko

#58 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by atko »

Vedoni wrote: Pa ne sekiraj se. Takvi kao ti inache i ne dostignu poziciju s koje mogu dodijeljivati ordene, vec vecinom postanu profesionalni seratori.

Dijaspori bih preporucio, da se sama izbori za svoja prava u svojoj domovini. Mislim da ste vi kicma eventualnog oporavka nase zemlje i izvor egzistencije slabijem segmentu ovog drustva. Ne smijem ni pomisliti kako bi sve izgledalo kada bi se novac i pomoc koju dijapsora pruza prekinula.
Malo kulture nije na odmet ;) iznjeti svoje misljenje je jedno a pokusati nekoga licno vrijedjati je drugo.
seln

#59 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by seln »

ledeny wrote:
seln wrote: Ne bih se slozio s ovim dijelom posta. Prvo, sta je to 10 puta jeftinije u Bosni? Navedi nam par proizvoda ili usluga.
Drugo, za 500 eura mogu provesti sedam dana na moru u Hrvatskoj. Istih sedam dana me u Bosni rijetko kostaju ispod 1000.
U Hrvatskoj je sve skuplje + plaćaš smještaj. To da 1000€ sedmično trošiš u BiH možeš okačiti mačku o rep. A čak i da potrošiš to si potrošio za svoj ćejf.
Vjerovao ili ne, sa smjestajem. Ali slobodan si da mi ne vjerujes. A to da potrosim 1000 eura za svoj cejf....ti bezbeli sve sto zaradis dajes Merhametu?
Ili, za sta to trose svi oni u BiH koji primaju nekakvu platu? Svi trose za svoje potrebe i svoj cejf.
*mima*

#60 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by *mima* »

Image
ledeny

#61 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by ledeny »

seln wrote:
ledeny wrote:
Vjerovao ili ne, sa smjestajem. Ali slobodan si da mi ne vjerujes. A to da potrosim 1000 eura za svoj cejf....ti bezbeli sve sto zaradis dajes Merhametu?
Ili, za sta to trose svi oni u BiH koji primaju nekakvu platu? Svi trose za svoje potrebe i svoj cejf.
Pa prijatelju dragi u tome je stvar. I ja trošim za svoj ćejf i ne mislim da time dajem nekome sadaku.

Ono što je mene lično pogodilo i zbog čeka se uključih u ovu konverzaciju je naslov vijesti "Senada Softić-Telalović za Sarajevo-x.com: Dijaspora domovini šalje 7 milijardi KM". Da je naslov bio "Senada Softić-Telalović za Sarajevo-x.com: Dijaspora u domovini potroši 7 milijardi KM" vjerujem da nikoga ne bi bolo u oči.

I izvini ako sam te bilo čim uvrijedio. Stvarno mi nije bila namjera.
Fair Life

#62 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Fair Life »

zgembo_sa wrote:Ma sta 7 milijardi... stotine hiljada jarane :D
Sto ne mogu suplje.
...
Stotinu hiljada ostavi 20 dijasporasa kad dodje u BiH. Ostave vise.
Soul_Sista

#63 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Soul_Sista »

[/quote]Slika i prilika bosanskih frustracija. Umjesto da se povede argumentirana diskusija, lijepe se etikete tipa "dezerteri" i "prosjaci".[/quote]

Mozes li mi samo ti pojasniti, jer stvarno ne razumijem, sta se hoce sa ovom diskusijom od 7 milijardi KM? Pa i da je 20 milijardi KM potrosenih od dijaspore -zbog svojih ceijfova ili sto se pomaze rodbini ili nesto deseto, sta je problem?? Svaka privatna individua trosi svoje pare u ono sto on zeli - zaradio i potrosio. Neko u alkohol, neko prokocka, neko se uclani u organizaciju pa mjescno uplati jer eto misli da tako pomaze, neko sebi kupi haljinu, blablabla..sta se hoce sa ovom temom??
Vedoni

#64 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Vedoni »

atko wrote:
Vedoni wrote: Pa ne sekiraj se. Takvi kao ti inache i ne dostignu poziciju s koje mogu dodijeljivati ordene, vec vecinom postanu profesionalni seratori.

Dijaspori bih preporucio, da se sama izbori za svoja prava u svojoj domovini. Mislim da ste vi kicma eventualnog oporavka nase zemlje i izvor egzistencije slabijem segmentu ovog drustva. Ne smijem ni pomisliti kako bi sve izgledalo kada bi se novac i pomoc koju dijapsora pruza prekinula.
Malo kulture nije na odmet ;) iznjeti svoje misljenje je jedno a pokusati nekoga licno vrijedjati je drugo.
Uljudno se ispricavam i povlacim uvredu. Frustracije s "obje strane" nekad iznjedre ostre rijeci.

Mislim da bi sve rijesili s malo vise nauke. Kada bismo znali tacno koliko novca iz novcanika nase dijaspore udje u BiH. E poslije toga, napraviti simulaciju, sta bi se desilo kada tog novca ne bi bilo i objektivno sagledati kozekvence. Nazalost niko nema tacne podatke i svi baziraju misljenje na svojim licnim iskustvima koja, priznacete, nikad nisu reprezentativna za stvarnu situaciju.
vratnik

#65 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vratnik »

Ja ne saljem nista. Jedino mi otmu za pasos 120 €. A Inace ne dam nikom nista. Sve sam trosim. Letim dzaba (jeftinim aviokompanijama koje imaju redovne linije za BiH), ne tocim dole ni benzin ni naftu. Ne dam mami nista posto joj je penzija od dvije glave i previse, ha ja. Ocu ne mogu nista da saljem posto je u grobu. Za brata mi puca kurac i za njegova ranjavanja i psts, kad mu vec drzava dobro pomaze.
Da nastavim?
Ali nema potrebe, svi su u pravu i nisu.. Ali jedno stoji: lova dijaspore kupuje vladajucim strukturama mir. Treba jednu godinu zaobici Bosnu a i Hercegovinu, i onda vidjeti sta ce se desiti.
kirby

#66 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by kirby »

Vedoni wrote:
atko wrote:

Uljudno se ispricavam i povlacim uvredu. Frustracije s "obje strane" nekad iznjedre ostre rijeci.

Mislim da bi sve rijesili s malo vise nauke. Kada bismo znali tacno koliko novca iz novcanika nase dijaspore udje u BiH. E poslije toga, napraviti simulaciju, sta bi se desilo kada tog novca ne bi bilo i objektivno sagledati kozekvence. Nazalost niko nema tacne podatke i svi baziraju misljenje na svojim licnim iskustvima koja, priznacete, nikad nisu reprezentativna za stvarnu situaciju.

bez dijaspore bi bosna bankrotirala.ja licno saljem mjesecno 250 € roditeljima,a na godisnjem potrosim oko 2500-3000.s tim da na more odem 3-4 dana.u to ne racunam poklone.uz napomenu, da zube ne popravljam dole :D :D
mavi

#67 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by mavi »

Iz mog ličnog iskustva sa mnogobrojnom dijasporskom rodbinom, mogu reći da sam samo na gubitku. U posjetu mi dolaze tokom ljeta, kupe u obližnjem granapu kilo kafe i kocke, kilo voća i nakon toga počinje priča kako je njima teško. Naravno, mi ih svake godine dočekamo onako kako i treba: bureci, razne čorbe, slatko i ostali bosanski zijafeti. Ne trebam napominjati kako se nakon njihovog odlaska osjećam ko zadnji levat. E, sad, možda je problem i u meni, te bih molio cijenjene forumaše da mi otkriju tajnu kako oni od svoje dijasporske rodbine uspiju otkinuti po koju markicu ili eurčić?
Vedoni

#68 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Vedoni »

mavi wrote:Iz mog ličnog iskustva sa mnogobrojnom dijasporskom rodbinom, mogu reći da sam samo na gubitku. U posjetu mi dolaze tokom ljeta, kupe u obližnjem granapu kilo kafe i kocke, kilo voća i nakon toga počinje priča kako je njima teško. Naravno, mi ih svake godine dočekamo onako kako i treba: bureci, razne čorbe, slatko i ostali bosanski zijafeti. Ne trebam napominjati kako se nakon njihovog odlaska osjećam ko zadnji levat. E, sad, možda je problem i u meni, te bih molio cijenjene forumaše da mi otkriju tajnu kako oni od svoje dijasporske rodbine uspiju otkinuti po koju markicu ili eurčić?
Procitaj gore.
vratnik

#69 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vratnik »

mavi wrote:Iz mog ličnog iskustva sa mnogobrojnom dijasporskom rodbinom, mogu reći da sam samo na gubitku. U posjetu mi dolaze tokom ljeta, kupe u obližnjem granapu kilo kafe i kocke, kilo voća i nakon toga počinje priča kako je njima teško. Naravno, mi ih svake godine dočekamo onako kako i treba: bureci, razne čorbe, slatko i ostali bosanski zijafeti. Ne trebam napominjati kako se nakon njihovog odlaska osjećam ko zadnji levat. E, sad, možda je problem i u meni, te bih molio cijenjene forumaše da mi otkriju tajnu kako oni od svoje dijasporske rodbine uspiju otkinuti po koju markicu ili eurčić?
A lijepo je brate vidjeti kako nas VI od srca ugostite. Ali evo ti prijedlog kako da nam izbijes koji evro: dobrodosli, bujrum, sjedite popijte nesto, pojedite: kafa, dvije marke. Kila bureka 16. Cist racun, duga ljubav.
PS: uvijek sam se pitao kakav je to sklop covjeka koji pomaze i onda to nekom nabija na nos.. Valjda isti onaj koji te pozove na bice da bi valjda ispricao sta si jeo / pio na njegov racun..
seln

#70 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by seln »

ledeny wrote:
seln wrote:
ledeny wrote:
Pa prijatelju dragi u tome je stvar. I ja trošim za svoj ćejf i ne mislim da time dajem nekome sadaku.

Ono što je mene lično pogodilo i zbog čeka se uključih u ovu konverzaciju je naslov vijesti "Senada Softić-Telalović za Sarajevo-x.com: Dijaspora domovini šalje 7 milijardi KM". Da je naslov bio "Senada Softić-Telalović za Sarajevo-x.com: Dijaspora u domovini potroši 7 milijardi KM" vjerujem da nikoga ne bi bolo u oči.

I izvini ako sam te bilo čim uvrijedio. Stvarno mi nije bila namjera.
U redu je, nisam uvrijedjen i slazem se sa onim postom da bi malo hladnog proracuna bacilo svjetlo na stvar.
1. Sadaku ne daje niko: ako je bilo novcanih poklona, to je bilo prvih poslijeratnih godina.
2. Dijaspora jeste ekonomski faktor: na koji nacin i gdje novac zavrsi, ko koga voli a ko ne voli....svejedno. Ali jeste ekonomski faktor.
3. Vlada tim novcem (jednim dijelom) kupuje mir.
Ponekad s'proljeca

#71 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Ponekad s'proljeca »

Sve su to sitne pare koje se ostaljaju, pa sramota bi bilo ne ostaviti sta roditeljima !!!!!

Neka je milion ljudi u dijaspori, podijeli na 4 po clanapo prodici, znaci svaka familija salje svojima oko 28000 eura godisnje, jako veliki iznos, jer obicni m radnicima je to godisnja plata
Last edited by Ponekad s'proljeca on 24/04/2008 12:51, edited 1 time in total.
seln

#72 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by seln »

Ja sam bogami mislio da se rodbina posjecuje i obilazi jer se voli i postuje. Kad, jest vraga....i tamo ekonomska racunica.
pita

#73 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by pita »

seln wrote:
Ja sam bogami mislio da se rodbina posjecuje i obilazi jer se voli i postuje. Kad, jest vraga....i tamo ekonomska racunica.
Nadam se da se salis :D
seln

#74 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by seln »

pita wrote:
seln wrote:
Nadam se da se salis :D
Izgleda. :D
shalaedin

#75 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by shalaedin »

Ma oni na hrvatskom primoriju ostave te milijarde... sto nama pokusavaju prodati toplu vodu... naucili smo mi dosta od nasih premazanaca ovdje, trebaju nam jos premazanci sa vana.
Locked