dijasporo koliko saljes para u bosnu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
hare1964

#1 dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by hare1964 »

Sad bi vas zamolio najozbiljnije da se javite ali i najiskrenije da kazete koliko saljete mjesecno ili godisnje voljenima u BOSNU.Razlog je sjajni intervju sa gospodzom iz danasnjeg naslova jer stvarno sam sit ove zene koja nema pojma sta prica i odakle izvlaci sve informacije a poslije cu da objasnim sve na tenane.Ova cifra od 7 milijardi km godisnje zvuci malo kao iz bajke.
:x :x :x
lotPi

#2 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by lotPi »

Ovdje trebas racunati svu lovu koju mi ostavimo dole.
Ne samo ono sto prebacimo preko racuna.
Od klope, gradjeviskog materijala, love za izlaske i sve ostalo.
A znam da rijetko ko stedi kada ode dole.
U Prijedoru i okolini vec je udomacen izraz "sezona" kao da smo turisticko mjesto, pa imamo zimsku i ljetnju sezonu,
kada se drma dobra lova.
Ja znam da me nikad sedmica dana u domovini nije kostala ispod 1000 eura, kada sve racunam.
A obicno bude vise.
Sada gdje ta lova na kraju zavrsi, nemam uticaja na to, ali se trudim da potrosim na "domace proizvode" :)
CLIO

#3 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

Ispravno radis, time u svoju tj. nasu zemlju ulazes jer druge nemas(tj.one koju srcem volis).
I mi takodje tu trosimo gdje bi drugo.
Gdje pare zavrse? Zavrse kao i drugim zemljama u bankama u drzavnim kasama i ko zna gdje. Ne znam koja te gospodja iznervirala i ne znam zasto ali mislim da nema potrebe da se nerviras zbog pojedinaca, koji mozda nisu informisani eli eto uzmu sebi za pravo da diskutuju o necemu o cemu pojma nemaju.
A sto se tice onog turisticko mjesto, nije to toliko ni pogresno, pa otprilike vi i jeste bh. turisti.
niko vise love i ne ostavi kod nas u BiH. Mi obicni i realni ljudi to vidimo. Ne znam, ovi koji imaju moc, oni ni za nas koji zivimo tu nista ne cine pa tako ni za vas koji ste vani. Tu smo isti i samo je potrebno medjusobno razumijevanje. :bih:
pita

#4 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by pita »

hare1964 wrote:Sad bi vas zamolio najozbiljnije da se javite ali i najiskrenije da kazete koliko saljete mjesecno ili godisnje voljenima u BOSNU.Razlog je sjajni intervju sa gospodzom iz danasnjeg naslova jer stvarno sam sit ove zene koja nema pojma sta prica i odakle izvlaci sve informacije a poslije cu da objasnim sve na tenane.Ova cifra od 7 milijardi km godisnje zvuci malo kao iz bajke.
:x :x :x
Jedni podatak koji je dijelimicno tocan je da nas vani zivi vise od 1.3 miliona. mislim da je ta cifra blizu 1.5 miliona.
ja saljem jedno veliko nisto....standard u dezeli nije tako visok da financiram jos nekoga u bih :D
turban

#5 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by turban »

Daj ba narode ne izvrci i zavrci.Ili saljes ili ne... :roll:

Ja nemam od blize famelije nikog u BiH.Da ne bude zabune da su i oni van Bosne da kazem da nisu.Oni su u Bosni ostali zauvjek.
Tema:
Saljem mjesecno jednom ratnom invalidu,koliko mogu.Nekad 50 eura nekad 100,ali saljem svaki mjesec.
uvjek dobar gost

#6 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by uvjek dobar gost »

kako god i koliko god... novcem iz dijaspore se kupuje socijalni mir u Bosni i Hercegovini... da nije tih para mnogi stariji ljudi ne bi imali za germe...
karanana

#7 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by karanana »

Kojeg naslova? Koja gospodja?

Mislim da je cifra prevelika, ako skontamo da jedna hrvatska zaradi 9 miliona eura od 10 miliona turista koji dodju i koji ostavljaju brda love za smjestaj i ostale stvari dok nasa dijaspora vecinom ima smjestaj i placa samo alkohol i kafice.
pita

#8 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by pita »

karanana wrote:Kojeg naslova? Koja gospodja?

Mislim da je cifra prevelika, ako skontamo da jedna hrvatska zaradi 9 miliona eura od 10 miliona turista koji dodju i koji ostavljaju brda love za smjestaj i ostale stvari dok nasa dijaspora vecinom ima smjestaj i placa samo alkohol i kafice.
9 miliona eura
CLIO

#9 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

uvjek dobar gost wrote:kako god i koliko god... novcem iz dijaspore se kupuje socijalni mir u Bosni i Hercegovini... da nije tih para mnogi stariji ljudi ne bi imali za germe...
U pravu si , mislim da bi trebali sve uciniti da se oni osjecaju lijepo sto bi rekli "kao u svojoj zemlji",
pa da i vise para potrose :D .
vjesticanametli

#10 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vjesticanametli »

mislim da bi bilo posteni da prestanu slati bilo sta u bih. ni centa bar 3 mjeseca. da se ova stoka od ljudi trzne i ucini nesto za sebe ili da konacno crkne
pita

#11 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by pita »

vjesticanametli wrote:mislim da bi bilo posteni da prestanu slati bilo sta u bih. ni centa bar 3 mjeseca. da se ova stoka od ljudi trzne i ucini nesto za sebe ili da konacno crkne
slazem se u potpunsoti....pasivnost ljudi u bih koji su zadnjih 20 godina navikli da zive na poklonima nema granica...
vjesticanametli

#12 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vjesticanametli »

ma i na kraju opet kolko god da posaljes i doneses samo pogledaju onim pogledom PA JEL SAMO OVO. prestanite slati i nek dignu guzice ucmale
mileS

#13 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by mileS »

Pa evo zadnje tri godine da uzmemo:
Posudio sam rodjaku za kupovinu auta 4.700€ (kaze da ce vratiti)
Za uredjenje kuce /stana 12.000€
eh sada bio sam 4 puta u bosni i potrosio sam otprilike 8.000€
Zena mi posalje roditeljima 50-100€ 2-3 puta godisnje

Znaci ukupno zadnje tri godine +/-25.000€ ili 8.000€ godisnje.

A otac i brat mi zive isto ovdje i oni su vjerovatno istu cifru (ili vise) dole ostavili.

Uglavnom nikoga ne financiram dole(direktno) sve radim za sebe. 8)
mileS

#14 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by mileS »

pita wrote:

9 miliona eura
Mislim da strani turisti ostave manje novca nego dijaspora. Jer dijaspora vise ulaze u kuce i stanove dole.
mojgrad

#15 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by mojgrad »

Ma lako bi ja da ne posaljem kad ne bih imala dole nikoga. Svako ko ima nekog svog u Bosni nece dozvoliti da taj umre od gladi jer drzava nije pobrinula za penzije, i te ljude ostavila na cjedilu.
Saljem koliko mogu, a u ovih zadnjih 10 g. sto sam ostavila u Bosni kako slanjem tako i kad odem na odmor, mogla sam komotno stan ovdje kupit :D
karanana

#16 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by karanana »

pita wrote:

9 miliona eura

Sorry, milijardi. Ma hajde 2-3 nule, manje-vise, ko gleda
shalaedin

#17 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by shalaedin »

Ma salje dijaspora pare kao luda ... :lol:

Sve nam oni doniraju... evo i bubrege poceli. Ma sto se ne vrate ovdje da podignemo ovu zemlju skupa. Lako je sa vana zvocati o Bosni, lako je govoriti iz raja kako je u paklu lose.
Jos oni nama ovdje govore da smo ih se odrekli... mogu razumjeti ljude sa podrucija RS-a koji su otisli tamo (prisiljeni egzodusom i etnickim ciscenjem), ali ne mogu da razumijem ljude koji su otisli iz ove muke kao da ovo nije njihovo, a bili su svoji na svom. A takvih je bilo mnogo.

:bih: :bih: :bih:
Kurt_Kombajn

#18 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Kurt_Kombajn »

mozda si ti to dobro skonto care, ali ja bas i nisam...

9/10 = 0,9 Eura. to znaci da svaki turista gostuje u hrvatskoj za 90 centi.
alphonse kauders

#19 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by alphonse kauders »

Nemoj tako, zaboravio si reći da popravljaju i zube:) :D

9 milijardi je fakat presmiješna cifra, jer evo uzećemo da imamo milion dijasporaca - to bi značilo da svaki ostavlja 9.000 KM godišnje u BiH, a to je fakat nerealna cifra.
seln

#20 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by seln »

shalaedin wrote:Ma salje dijaspora pare kao luda ... :lol:

Sve nam oni doniraju... evo i bubrege poceli. Ma sto se ne vrate ovdje da podignemo ovu zemlju skupa. Lako je sa vana zvocati o Bosni, lako je govoriti iz raja kako je u paklu lose.
Jos oni nama ovdje govore da smo ih se odrekli... mogu razumjeti ljude sa podrucija RS-a koji su otisli tamo (prisiljeni egzodusom i etnickim ciscenjem), ali ne mogu da razumijem ljude koji su otisli iz ove muke kao da ovo nije njihovo, a bili su svoji na svom. A takvih je bilo mnogo.

:bih: :bih: :bih:
Promasio si temu, ne radi se o tome koliko je dijaspora nekome simpaticna i kome je lakse (mnogi dijasporci vjerovatno misle da ljudi u Bosni ispijaju kafe i mrse mooda).
Ta cifra od sedam milijardi nije cist transfer novca, vec ukupan unos sredstava u drzavu (kupovina stanova, izgradnja kuca, dernek, jeftini zubari i frizeri, tocenje goriva). Kao sto neko vec rece, ne zna se u cijem dzepu zavrsi, ali dolazi u zemlju.
seln

#21 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by seln »

alphonse kauders wrote:
9 milijardi je fakat presmiješna cifra, jer evo uzećemo da imamo milion dijasporaca - to bi značilo da svaki ostavlja 9.000 KM godišnje u BiH, a to je fakat nerealna cifra.
Cini mi se da nije 9 vec 7, odnosno 3,5 milijardi eura...sto ce reci 3500 po glavi. Inace, licitiranje ciframa je smijesno...eto, koliko bi bilo pozeljno i dovoljno, ako znamo da je budzet institucija BiH tek oko 1,5 milijardi?
Pitanje je: treba li Bosni dijaspora i kakav je odnos prema dijaspori? Jesu li dobri samo kao turisti koji ostavljaju novac i kojima iza ledja mozemo psovati mater izbjeglicku.
karanana

#22 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by karanana »

Kurt_Kombajn wrote:

mozda si ti to dobro skonto care, ali ja bas i nisam...

9/10 = 0,9 Eura. to znaci da svaki turista gostuje u hrvatskoj za 90 centi.
zamantalo mi se u glavi od silnih nula. htio sam reci 9 biiiiilion ojros.
lotPi

#23 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by lotPi »

Pa *ebiga vi to shvatate bukvalno, samo kao lovu koju mi posaljemo nekoj odredjenoj osobi dole.
Sta je sa svim onim poslovima za koje uzimamo nase ljude dole da nam rade, od zidara do stolara.
Od cega bi ti ljudi zivjeli da nije dijaspore !?
Pa vecina posla smo im mi!
A ti nisu nimalo jeftini niti im je izgleda bas stalo do posla :( sudeci po odnosu prema poslodavu i samoj kvaliteti posla.
Pa je opet i tu dijaspora kriva, ako nesto reklamiras.
mojgrad

#24 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by mojgrad »

alphonse kauders wrote:

Nemoj tako, zaboravio si reći da popravljaju i zube:) :D

Upravo, da imam 9.000 KM da trosim godisnje pa otisla bih i do Havaja ne samo do nase nam lijepe Bosne
karanana

#25 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by karanana »

seln wrote:
alphonse kauders wrote:
Cini mi se da nije 9 vec 7, odnosno 3,5 milijardi eura...sto ce reci 3500 po glavi. Inace, licitiranje ciframa je smijesno...eto, koliko bi bilo pozeljno i dovoljno, ako znamo da je budzet institucija BiH tek oko 1,5 milijardi?
Pitanje je: treba li Bosni dijaspora i kakav je odnos prema dijaspori? Jesu li dobri samo kao turisti koji ostavljaju novac i kojima iza ledja mozemo psovati mater izbjeglicku.

ok, ovo je 7000 maraka. i ovo je nerealna cifra. a ne bi ni trebalo gledati stanove jer ta lova koja se uzme od prodaje stanova ne ostaje u BiH. vecinom su ti vlasnici koji prodaju vani, tako da ti je to lova udje - lova izadje.
Locked