Dijasporci sa iskustvom u z. evropi i SAD-u: Šta je bolje?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1 Dijasporci sa iskustvom u z. evropi i SAD-u: Šta je bolje?
Kao neko ko je u zapadnoj evropi, ovdje se često spominje da je život u SAD-u poprilično loš. Sa druge strane, gole brojke govore da su u Americi veće plate, veća ekonomija i više mogućnosti.
Na internetu će svako govoriti ovako ili onako, a najčešće iz svog ugla, pogotovo jer je Reddit poprilično lijevo-orijentisan.
Zato ovo ovdje pitam, ako ništa imam mogućnost pitati kako je iz ugla nekoga sa bosanskim backgroundom.
Gdje je bolje, po vašem mišljenju?
Naravno, ako izostavimo trenutnu političku situaciju u SAD-u.
Na internetu će svako govoriti ovako ili onako, a najčešće iz svog ugla, pogotovo jer je Reddit poprilično lijevo-orijentisan.
Zato ovo ovdje pitam, ako ništa imam mogućnost pitati kako je iz ugla nekoga sa bosanskim backgroundom.
-
nikeze
#2 Re: Dijasporci sa iskustvom u z. evropi i SAD-u: Šta je bolje?
Sam si sve rekao. U Evropi je nastala civilizacija.
- ZoomZoomKiwi
#3 Re: Dijasporci sa iskustvom u z. evropi i SAD-u: Šta je bolje?
A ipak je bolje živjeti i u Australiji i na Novom Zelandu, a i u SAD-u 
-
caseytron
#4 Re: Dijasporci sa iskustvom u z. evropi i SAD-u: Šta je bolje?
kao neko ko isto zivi u z. evropi, u Bosni, samo da je malo vise paraPreWiBa wrote: ↑11/01/2026 15:28 Kao neko ko je u zapadnoj evropi, ovdje se često spominje da je život u SAD-u poprilično loš. Sa druge strane, gole brojke govore da su u Americi veće plate, veća ekonomija i više mogućnosti.
- B6Redhell
#5 Re: Dijasporci sa iskustvom u z. evropi i SAD-u: Šta je bolje?
Redditu nista ne fali, realno stanje dogadjaja…
I zasto bih izostavio trenutnu politicku situaciju u SAD. Pa ona je kljucni prelom socijalno ekonomskog stanja. Koji je odron i cirkus..
-
nekome
#6 Re: Dijasporci sa iskustvom u z. evropi i SAD-u: Šta je bolje?
u americi imas vise prilika pogotovo za obogatit se
u evropi je bolji kvalitet zivota za radnike
u evropi je bolji kvalitet zivota za radnike
- dr_Evil
- drag_gost
#8 Re: Dijasporci sa iskustvom u z. evropi i SAD-u: Šta je bolje?
U Americi ces se prije obogatiti i razboliti, u Europi sporije.
Salu na stranu, odgovor na pitanje ti zavisi od toga sta zelis od zivota, kakve su ti ambicije, navike, itd. Nekome je bolje u Modrici nego sto bi mu bilo u Becu.
"Bolje" je toliko fluidno i dinamicno da je nemoguce dati fiksan odgovor bez osnovnih ulaznih parametara. Zivio sam na oba kontitenta, napisi nesto o sebi pa cu ti odgovoriti.
"Bolje" je toliko fluidno i dinamicno da je nemoguce dati fiksan odgovor bez osnovnih ulaznih parametara. Zivio sam na oba kontitenta, napisi nesto o sebi pa cu ti odgovoriti.
- xPaco1337
#9 Re: Dijasporci sa iskustvom u z. evropi i SAD-u: Šta je bolje?
Problem je što ljudi ne mogu pojmiti velicinu "Amerike" tj SAD. Zamišljaju je kao Njemacku da je to jedna državica koja je "velika"...jest ali na levelu Europe velika dok je to tamo neka žnj države poput Montane.
Europa ima duplu populaciju na duplo manjem prostoru, i još raste sa dolaskom izbjeglica ne zbog rađanja djece. Njemacka npr je pucala sebi u noge zatvarnjem nuklearki tj. da budem tačniji TNT su ih raznjeli to i još slavili. Onda im Rusi zatvorili pipu pa sad lože najlošiji ugalj, a nama kenjaju za ekologiju.
Da se razumijemo znamo cija je agenda da razjebu i SAD i Europu. Ali mislim zbog ujedinosti tj da je to jedna država jedino Amerikanci mogu nešto uraditi povodom tog, samo što je njima opran mozak odavno već pa se to neće desiti.
Europa ima duplu populaciju na duplo manjem prostoru, i još raste sa dolaskom izbjeglica ne zbog rađanja djece. Njemacka npr je pucala sebi u noge zatvarnjem nuklearki tj. da budem tačniji TNT su ih raznjeli to i još slavili. Onda im Rusi zatvorili pipu pa sad lože najlošiji ugalj, a nama kenjaju za ekologiju.
Da se razumijemo znamo cija je agenda da razjebu i SAD i Europu. Ali mislim zbog ujedinosti tj da je to jedna država jedino Amerikanci mogu nešto uraditi povodom tog, samo što je njima opran mozak odavno već pa se to neće desiti.
- PixelDrifter
#10 Re: Dijasporci sa iskustvom u z. evropi i SAD-u: Šta je bolje?
Evropa je vise socijalna, radnici imaju veca prava, sindikati su jaki, zdrastveni sistem je milion puta, ne mogu reci bolji, on je fantastican u USA, ako imas dobro osiguranje, ali u Evropi te tretiraju jednako imao ili nemao novac, zagarantovana ti je svaka vrsta pomoci. U USA su svi zaduzeni, jer ih sistem goni na to, cak i ako si dobrostojeci doktor to mora da se vidi, a vidi se kroz skupocijenu kucu, auto, nekretnine, jer ako se ne pokazes, kao da te nema, da bi sve to imao, ljudi se zaduzuju (ima ih koji su bogati generacijama, nemaju te probleme, ali su ogromna manjina). Savjet: ako si mlad, sposoban, zdrav - onda USA, ako si srednjih godina, sa zglobovima koje pocinjes da osjecas - onda Evropa. Licno misljenje: nikada, ali nikada ne bih zivio u USA. Imaju bolje opcije: Novi Zeland, npr. Opet, licno misljenje, Evropa je najljepsa. Tu je Mediteran, a taj dio nase planete je zaista najljepsi. Kada se kaze Jadransko more, vjeruj mi, mi smo to uzimali zdravo za gotovo, kao bezveze prica - je jedno od najljepsih mora i obala na svijetu. Nikakvi Karibi, Floride (vlazna i puna komaraca, prakticno mocvara), sve je to golo spolovilo u odnosu na Jadran.
- Novi_Nick
-
broj dva
#12 Re: Dijasporci sa iskustvom u z. evropi i SAD-u: Šta je bolje?
U Europi je nastala europska civilizacija (i malo po bliskom istoku, imajuci u vidu anticke grcke kolonije u tom dijelu svijeta)
Dok su recimo indijska i kineska civilizacija (obje starije od europske) nastale u Indiji i Kini.
- dr_Evil
#13 Re: Dijasporci sa iskustvom u z. evropi i SAD-u: Šta je bolje?
Sta li je to europska civilizacija - zapitah se. Dobro... haj nebitno, nego okacite tu MAGA i Hitler pricu macku o repic. Dakle, kao sto rekoh Komunisticki manifest, a za prve civilizacije se obratite vasem udzbeniku iz historije za peti osnovne.
Volim ja jako Rim i Bizant, pa i wanna be helene te njihove gradove drzave... ali!