Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post Reply
Walther

#226 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Walther »

prog321 wrote:
Walther wrote:
hrle1976 wrote:Nisu ni gastarbajteri se vracali u Jugu, koja je bila 30x sredjenija od BiH. Nije razlog para ili vrijeme, vec stidnja. Uhavizajte vec jednom. Vecina se stidi Balkana. Jel Balkan ikad bio sinonim za neki prestiz? Nikad! Nasi hoce da se nose kao Sofija Loren, Alain Delon, J>>ames Bond<<.
Ne budali. Vecina se ne vraca je jer sve u pm (u bih je uvijek i bilo). Najgore su bolnice, pa onda uprava, pa policija, generalno sve.

Sta je tacno lose u nasim bolnicama ?
Moras i na zapadu platiti svaki doktorski pregled.
NE, nije potrebno. Vise manje sve je besplatno. Postoje doplate (recimo za protetiku) ali "obavezne" stvari su besplatne.
Inace par mojih dozivljaja u bh bolnici...
- doktor se pop... u sred hodnika
- doktor na viziti PIJAN
- osoblje trazi mito
- doktor mi kaze "sta ste doveli ovog starca u moju bolnicu?" - a dovezao sam starca koji se porezao kosom ali je valjda prestart pa treba umrijeti
- svaki gazu moras kupiti ispred bolnice ako hoces da ti je stave na ranu (isto vazi i za ostale stvari)
Walther

#227 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Walther »

KatarinaKosaca wrote:
Walther wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Nista,prestanite slat svojoj familiji pare, pa da dahnemo dusom :D
Ne brini... to prestaje zbog biologije sto se vidi i na ulicama BiH. Jos malo pa ce biti rahatluka...
Što onda cvilite na temi za ministartvom za dijsporu koji mi trebamo plaćat?
Pa to ministarstvo bi koristilo VAMA i ne nama. Valjda bi mi morali platiti da vamo pomognemo ili kako vec ide ta logika? Inace u gdje zivim imamo ministricu za dijasporu koju mi placamo.
hrle1976

#228 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by hrle1976 »

mO k3 wrote:
prog321 wrote:

gdje to?
Evo par primjera: Svicarska gdje bez debelo skupog osiguranja mozes se slikati. U Norveskoj svaki posjet kod doktora kosta blizu 20€. U Svedskoj isto sa dodatkom da hrana za pacijente nije dzaba. Sve na kraju platis. U Ceskoj sve ozbiljnije placas debelo ako nemas jako skupog osiguranja, koje je za dzep prosjecnog radnika ipak luksuz.
Last edited by hrle1976 on 30/04/2015 17:49, edited 1 time in total.
Walther

#229 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Walther »

hrle1976 wrote:
Walther wrote:
hrle1976 wrote:Nisu ni gastarbajteri se vracali u Jugu, koja je bila 30x sredjenija od BiH. Nije razlog para ili vrijeme, vec stidnja. Uhavizajte vec jednom. Vecina se stidi Balkana. Jel Balkan ikad bio sinonim za neki prestiz? Nikad! Nasi hoce da se nose kao Sofija Loren, Alain Delon, J>>ames Bond<<.
Ne budali. Vecina se ne vraca je jer sve u pm (u bih je uvijek i bilo). Najgore su bolnice, pa onda uprava, pa policija, generalno sve.
Kad bi to samo bio razlog. :roll: Po tvojoj racunici bas penzioneri kao najpovratnija grupa od svih nebi trebala ni u snu da razmislja. :wink:
Samo to je razlog. Ti penzioneri koji se vracaju svi zadrze zdravstveno osiguranje na Zapadu. U biti vecina se vrati na Zapad u toku zimskih mjeseci.
budza

#230 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by budza »

nama na balkanu generalno fali radne navike.
kada budemo ustali i radili 15-16 sati dnevno - 6dana u nedelji, sve da prosipamo iz spuljeg u prazno, bice bolje nego sto je sada.
maher

#231 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by maher »

u dizdarevicevom članku navedeni iznosi se odnose na štednju stanovništva, a ne na firme, institucije i slične... centralna banka prati koliko novca ulazi i izlazi iz zemlje ... ako neko ima druge podatke neka ih pokaže, ovi iznosi se odnose na cijelu bih
Walther

#232 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Walther »

hrle1976 wrote:
mO k3 wrote:
prog321 wrote:

gdje to?
Evo par primjera: Svicarska gdje bez debelo skupog osiguranja mozes se slikati. U Norveskoj svaki posjet kod doktora kosta blizu 20€. U Svedskoj isto sa dodatkom da hrana za pacijente nije dzaba. Sve na kraju platis.
Ne budali... Postoji doktori cak i za one bez osiguranja. Osnovno osiguranje ti placa biro. Dodatno osiguranje je mjesecno 20EUR (koliko kosta i najmanja glupost u bh bolnici).
prog321

#233 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by prog321 »

Walther wrote:
NE, nije potrebno. Vise manje sve je besplatno. Postoje doplate (recimo za protetiku) ali "obavezne" stvari su besplatne.
- doktor na viziti PIJAN
- osoblje trazi mito
- doktor mi kaze "sta ste doveli ovog starca u moju bolnicu?" - a dovezao sam starca koji se porezao kosom ali je valjda prestart pa treba umrijeti
- svaki gazu moras kupiti ispred bolnice ako hoces da ti je stave na ranu (isto vazi i za ostale stvari)
Ne znam gdje zivis, ali ovo se meni nikad nije dogodilo u BiH.
Kad bi se jedan doktor popisao u hodniku pred mnom da bih ga streljao na istom mjestu.
MIslim da izmisljas.
Eno, Hrle ti je objasnio kako kopej funkcionise u zapadnim zemljama. I u Njemackoj. Znaci, nemas pojma. Sjedi jedan.
Last edited by prog321 on 30/04/2015 17:52, edited 1 time in total.
hrle1976

#234 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by hrle1976 »

Walther wrote:
Samo to je razlog. Ti penzioneri koji se vracaju svi zadrze zdravstveno osiguranje na Zapadu. U biti vecina se vrati na Zapad u toku zimskih mjeseci.

Koliko znam penzioneri iz Svedske moraju da birajau - BiH ili Svedska. Imaju pravo na koji mjesec i to je to. Sve ostalo je svercanje. Tako vele prijatelji koji su vec u penziji i zive u Svedskoj. Slicna situacija je u Danskoj a isto me nebi cudilo da praktikuju u Nizozemskoj i Norveskoj.
hrle1976

#235 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by hrle1976 »

Walther wrote:
Ne budali... Postoji doktori cak i za one bez osiguranja. Osnovno osiguranje ti placa biro. Dodatno osiguranje je mjesecno 20EUR (koliko kosta i najmanja glupost u bh bolnici).
Budalis ko prazan mlin. Ho's rec da zivis u sve tri drzave a tares dupe istim tariguz papirom. :skoljka:
TheMule

#236 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by TheMule »

Nekako ne vjerujem da je 2 milijarde, ali ako je i manje, bolje ista nego nista. Drzavu odrzava MMF, ali i "dijaspora" ima neki mali ucinak. Kad bi prestali slati pare, samo bi se morali stegnuti kajisevi, a politicki se nista ne bi promjenilo, jer nasi ljudi nemaju kicmu.
Walther

#237 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Walther »

maher wrote:u dizdarevicevom članku navedeni iznosi se odnose na štednju stanovništva, a ne na firme, institucije i slične... centralna banka prati koliko novca ulazi i izlazi iz zemlje ... ako neko ima druge podatke neka ih pokaže, ovi iznosi se odnose na cijelu bih
Onako usput jer ocigledno nemas blage...
Stednja veze sa porezom, kamate imaju. Ali u kontekstu ove price nemaju ni kamate. Ti kao obveznik placas porez na kamate bilo to kod kuce, BiH ili Kini. A svaki transfer preko 10.000€ drzava prati.

Btw, znas koliko moras imati na racunu da zaradis 1000KM kamata?
hrle1976

#238 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by hrle1976 »

TheMule wrote:Nekako ne vjerujem da je 2 milijarde, ali ako je i manje, bolje ista nego nista. Drzavu odrzava MMF, ali i "dijaspora" ima neki mali ucinak. Kad bi prestali slati pare, samo bi se morali stegnuti kajisevi, a politicki se nista ne bi promjenilo, jer nasi ljudi nemaju kicmu.

Drzava na aparatima. Kad bi MMF presto davati sakom i kapom zulum bi zavladao. To sto dijaspora salje je bas tako jedna, dvije rupe na kajsu.
Walther

#239 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Walther »

hrle1976 wrote:
Walther wrote:

Koliko znam penzioneri iz Svedske moraju da birajau - BiH ili Svedska. Imaju pravo na koji mjesec i to je to. Sve ostalo je svercanje. Tako vele prijatelji koji su vec u penziji i zive u Svedskoj. Slicna situacija je u Danskoj a isto me nebi cudilo da praktikuju u Nizozemskoj i Norveskoj.
Ko i zasto bi te neko pitao ili silio da nesto biras? To dolazi u obzir samo u slucaju primas neki socialni transfer koje vecine svakako ne prima vise. Inace se drzavi hebe gdje ces ti zivjeti.
Walther

#240 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Walther »

prog321 wrote:Ne znam gdje zivis, ali ovo se meni nikad nije dogodilo u BiH.
Kad bi se jedan doktor popisao u hodniku pred mnom da bih ga streljao na istom mjestu.
MIslim da izmisljas.
Eno, Hrle ti je objasnio kako kopej funkcionise u zapadnim zemljama. I u Njemackoj. Znaci, nemas pojma. Sjedi jedan.
Taj doktor je inace i doktor bolnice ;) Inace jako poznat.... Ja inace zivim vani pa nekako znam kako funkcionise tamo :) 20EUR mjeseco i kapak. A iz BH bolnice jos nisam dozivio da prodjem bez -50KM stagod bilo.
prog321

#241 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by prog321 »

Walther wrote:
prog321 wrote:Ne znam gdje zivis, ali ovo se meni nikad nije dogodilo u BiH.
MIslim da izmisljas.
Taj doktor je inace i doktor bolnice ;) Inace jako poznat.... Ja inace zivim vani pa nekako znam kako funkcionise tamo :)
Izmisljas lazi.
Da je bog bolnice, bio bi lisen zivota ako se popisa u hodnik. Nasi ljudi su zivceni sami od sebe. Jos im treba doktor da se pisa, :-)
Nisi ti jedini koji zivi vani.
Last edited by prog321 on 30/04/2015 18:03, edited 1 time in total.
hrle1976

#242 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by hrle1976 »

Walther wrote:
hrle1976 wrote:
Walther wrote:

Ko i zasto bi te neko pitao ili silio da nesto biras? To dolazi u obzir samo u slucaju primas neki socialni transfer koje vecine svakako ne prima vise. Inace se drzavi hebe gdje ces ti zivjeti.
Necu se praviti pametan ali kazem ljudi pricaju koji primaju svedsku penziju. Do tri mjeseca godisnje mogu boraviti po BiH ostalo je ilegala. Kazu, sve se prati - kreditne kartice najvise. Pricaju kako im djeca pale TV i svijetlo u stanu da zataskaju odsutnost od opcine. Slicne price sam cuo za Dansku i Holandiju.
jefferson

#243 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by jefferson »

prog321 wrote:
Walther wrote:
- doktor na viziti PIJAN
- osoblje trazi mito
Ne znam gdje zivis, ali ovo se meni nikad nije dogodilo u BiH.
MIslim da izmisljas.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/zenica-n ... /130114100
Walther

#244 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Walther »

prog321 wrote:Izmisljas lazi.
Da je bog bolnice, bio bi lisen zivota ako se popisa u hodnik. Nasi ljudi su zivceni sami od sebe. Jos im treba doktor da se pisa, :-)
Ako znas koga iz Krajine pitaj pa ce ti odma reci o kome je rijec ;)
prog321

#245 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by prog321 »

Walther wrote:

I sam sam iz Krajine.
Tamo ljudi pucaju u noge ako parkiras na pogresno mjesto. Ne rise. Priznaj da si slag'o. I produzi :-D
TheMule

#246 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by TheMule »

Walther wrote:
maher wrote:u dizdarevicevom članku navedeni iznosi se odnose na štednju stanovništva, a ne na firme, institucije i slične... centralna banka prati koliko novca ulazi i izlazi iz zemlje ... ako neko ima druge podatke neka ih pokaže, ovi iznosi se odnose na cijelu bih
Stednja veze sa porezom, kamate imaju. Ali u kontekstu ove price nemaju ni kamate. Ti kao obveznik placas porez na kamate bilo to kod kuce, BiH ili Kini. A svaki transfer preko 10.000€ drzava prati.

Ama prosjecni ljudi u inostranstvu ne daju pare nikakvim bosanskim bankama ba sta ti je maheru? Ovo mi vise zvuci na teorije zavjere. Gluposti. Mozda par ovih gazda sto imaju milione su uspjeli izmajmunisati nesto, ali u tom slucaju nisu nista drugaciji od ostalih bogatasa koji kriju pare na Karibima i Svicarskoj...
Walther

#247 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Walther »

hrle1976 wrote:Necu se praviti pametan ali kazem ljudi pricaju koji primaju svedsku penziju. Do tri mjeseca godisnje mogu boraviti po BiH ostalo je ilegala. Kazu, sve se prati - kreditne kartice najvise. Pricaju kako im djeca pale TV i svijetlo u stanu da zataskaju odsutnost od opcine. Slicne price sam cuo za Dansku i Holandiju.
Lupetas... Penzija je stvar osiguranja i niko nigdje nema pravo da se petlja u to. TI mozes uvijek svoju penziju trositi gdje hoces i kad hoces jer je to zaradjen novac. Ljudi koji imaju jako malo penziju na Zapadu dobiju jos nesto sociale. To nije zaradjen novac i moras biti u drzavi da primas taj novac. Nekad su ljudi primali "social" u drzavi A a zivjeli u drzavi B. Toga vise nema jer se ta "sociala" vraca u vecini drzava. Znaci ako primas tu socialu tebi se to pise u dugu i ako nesto ostane za tobom (stan, auto, stagod) drzava uzima sebi.

Kontas? Ili nacrtam.
Walther

#248 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Walther »

prog321 wrote:
Walther wrote:

I sam sam iz Krajine.
Tamo ljudi pucaju u noge ako parkiras na pogresno mjesto. Ne rise. Priznaj da si slag'o. I produzi :-D
Onda tog doktora sigurno znas...
maher

#249 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by maher »

Walther wrote:

ok, prihvatam da nemam blage... vjerovatno veze...koliki je porez na kamate na štednju u BiH?
Walther

#250 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Walther »

maher wrote:
Walther wrote:

ok, prihvatam da nemam blage... vjerovatno veze...koliki je porez na kamate na štednju u BiH?
nisi shvatio jel... POREZ placas u maticnoj drzavi... porez na kamatu isti k.... u BIH, KINI ili JAPANU... Novac mozes uvijek na crno iznijeti iz drzavi, staviti na racun tetke sa BH drzavljanstvom ali ako te nanjuse...
Post Reply