Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
dedovic.almir

#1 Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by dedovic.almir »

Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Image

Dvije milijarde američkih dolara slije se godišnje u BiH po osnovu finansijskih doznaka iz dijaspore. Procjenjuje se da je ta cifra znatno viša jer veliki dio novca dolazi u BiH mimo banaka.

BiH je među pet vodećih zemalja u svijetu prema visini finansijskih doznaka migranata u odnosu na bruto društeni proizvod. Čak dvije milijarde dolara svake godne uđe u BiH samo preko banaka, a procjenjuje se da još najmanje toliko dođe po drugim osnovama.

Namik Alimajstorović godinama radi u Velikog Britaniji i redovno šalje novac porodici u BiH: “Ja nikada dolje nisam poslao novac preko banke. Obično to ide preko prijatelja, vozača. Niko nije nikada nije pitao koliko recimo jedan autobus iz Njemačke donese keša."
Image
Nail Osmančević

Alimajstorović je i član Svjetskog saveza dijaspore BiH koja se godinama zalaže pored ostalog i za jače investiranje u BiH. Međutim problem je, kaže on, što je BiH posebna zemlja: “BiH je među najkorumpiranijim zemljama na svijetu i kako od nekoga tražiti da ulaže u tako korupmiranu ekonomiju i tako otežane uslove poslovanja i poresku politiku. Vjerujte dijaspora nije vezana da emotivno ulaže novac, novac se ulaže po ekonomskim rezonima”.

Tog rezona u BiH nema. Nema jer nadležne institucije raspolažu uopštenim podacima o tome da oko million i 400 hiljada lica koje vode porijelo iz BiH, žive van zemlje, što je jedna trećina stanovništva.

U Ministarstvu za ljudska prava i zbjeglice BiH izražavaju žaljenje što na desetine službenika koje plaćaju poreski obveznici nisu u stanju da odgovore na naša pitanja o ovoj temi: “Pomoćnica ministra je jedina zadužena za izjave za medije. Trenutno je na bolovanju. Meni je zaista žao što se neko od nas razbolio u vrijeme kada vama treba izjava”.

BiH živi od doznaka

Ali zbog toga postoje mnoge međunarodne organizacije u BiH koje ionako već godinama rade poslove domaćih vlasti.

Novac iz inozemstva kao posljednji spas

U Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) procjenjuju da oko dvije milijarde doznaka stiže godišnje u BiH ali da je mnogo neregistrovanog novca, odnosno novca koji se ne uplaćuje preko banaka: “Kada poredite stanje privrede u BiH i standard života ljudi onda možete zaključiti, kao što je to recimo u Srbiji, da veliki dio novčanih sredstava dođe izvana, a da nije zarađen u BiH. Veliki broj porodica, što će pokazati i novi popis, ima nekoga ko je vani i ko im pomaže”, kaže Alma Šunje iz IOM-a.

Mnogi koji žive u dijaspori redovno šalju novac u BiH

Međutim zabrinjavajuće je da visina doznaka, u odnosu na ranije godine pada, na šta upozoravaju i ekonomisti. Ono što može biti pogubno za građane BiH je što će taj novac jednom nestati, kaže ekonomista Svetlana Cenić: “Ti ljudi praktično izdržavaju dobar dio stanovništva. To je ono što se mi često pitamo kako preživljavamo. Šalje se da bi se preživjelo i kako ćete to usmjeriti u bilo šta. To su sve pojedinačne doznake. To pokazuje kakva smo mi država i da nas zaboli uvo što živimo na tome misleći da će to biti vječno”.
Image

Šta je dijaspora?

Procenat doznaka ranijih godina bio je i preko 25 procenata od bruto društvenog proizvoda, što samo govori da iako se radi o velikom udjelu u BDP-u, da postotak novčanih doznaka iz dijaspora ima tendenciju opadanja.

U posljednje vrijeme se sve više govori o mogućem formiranju ministarstva za dijasporu ali prema mišljenju mnogih ono ne bi ništa novo donijelo. “Ministarstvo za dijasporu bi se utopilo u ostala ministarstva i malo bi moglo djelovati”, slaže se i publicista i član Udruženja građana povratak iz Banjaluke, Nail Osmančević.

U BiH postoji i nedorečenost šta čini dijasporu, odnosno da li dijasporu predstavljaju samo ljudi koji su 60-tih godina otišli iz BiH ili u tu kategoriju spadaju i izbjegli iz BiH tokom protekog rata. Oko ovog pitanja ne mogu se složiti ni mnogobrojna udruženja koja okupljaju iseljenike iz BiH, što govori da ni unutar njih ne postoji jedinstvo jer nacionalni osnov uglavnom čini strukturu njihovog funkcionisanja.

Autor: Dragan Maksimović

Odg. urednica: Jasmina Rose
28.03.2013
DW
Keiko

#2 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Keiko »

dedovic.almir wrote:Međutim problem je, kaže on, što je BiH posebna zemlja: “BiH je među najkorumpiranijim zemljama na svijetu i kako od nekoga tražiti da ulaže u tako korupmiranu ekonomiju i tako otežane uslove poslovanja i poresku politiku. Vjerujte dijaspora nije vezana da emotivno ulaže novac, novac se ulaže po ekonomskim rezonima”.
Ma jok, nije to istina. BiH je jedna divna zemlja bez korupcije, nepotizma, prevara I raznoraznog lopovluka sa pogodnim tlom za investicije I sveopci napredak. Evo procitaj malo na ovom podforumu sta ljudi koji zive u BiH kazu o tome. Ovaj sto je dao izjavu je samo jos jedan dijasporas sto se pohasio. :lol:
sargon

#3 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by sargon »

Zašto govoriti o Bosni kao o zemlji u kojoj vlada nepotizam samo zato što je sin Z. Backovića dobio preko biroa poziv od BH Telecoma za zaposlenje? :D
bosan

#4 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by bosan »

sargon wrote:Zašto govoriti o Bosni kao o zemlji u kojoj vlada nepotizam samo zato što je sin Z. Backovića dobio preko biroa poziv od BH Telecoma za zaposlenje? :D
Najbolji vic koji sam cuo zadnjih godina. Ovo je za sestoaprilske nagrade :D
Lacrosse

#5 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Lacrosse »

Ministarstvo dijaspore treba uvesti.
Ministar da je dijasporac s barem 15 godina u dijaspori i koji se odrekne plate od barem 100 hiljada dollara ili eura, a da dodje obnasati tu funkciju. To je vrlo lako provjeriti jer za takve poslove imas ugovore. Dakle ne neki interesdzija. Tri funkcije uvesti ispod ministra. Jedan saradni za emigraciju Sandzaklija, jedan za izbjegle iz RS-a, jedan za otisle iz Federacije. Svako ljeto organizovati skolovanje za djecu i seminar za dijasporce koji se hoce vratiti u BiH u penziju. Oznaciti koji su projekti od nacionalnog interesa, recimo autoput ili uvodjenje plina iz Hrvatske. Pokusati ljude ohrabriti da investiraju u nesto takvo, ne puno novca, svako po 100 eura, dollara pa da se vidi. Ako projekti stanu, onda 100 eura i dollara novinarima koji ce istraziti koje pokrao pare, pa 100 eura ili dollara da se fino marketingom po novinama, radiju i tv ruse ti ljudi s vlasti.

Najvolim kad Srbi pisu o dijaspori a ne cine 5% dijaspore iz Bosne vani. I ne pisu o svojim problemima recimo odbijanje da BiH izgradi plinovog iz smijera RH prema Bosansom Brodu i ostatku BiH samo jer je iz Hrvatske i nije Ruski plin.

Ali, sve su ovo iluzije... u zemlji koja nema ministarstvo zdravstva na drzavnom nivou, sta ce onda ministarstvo dijaspore u RS-u, kad oni znaju da su oni te ljude protjerali iz RS-a npr. Slicno je i u Federaciji. Dijasporci su danas ljudi koji su otisli na 21 stoljeca Goli Otok. Nemamo misljenje ujedinjeno ali kakvo god da je nije jednako s ljudima u BiH, poslani smo na rad, i da promjenimo uvjenja o BIH, oni koji promjene uvjerenja se vrate, a koji se ne vrate ostanu na izdrzavanju kazne, tj. arbeit i gledaj sebe. Politicari u BiH se najvise boje da ti koji nesto naprave, ne pocnu ih rusiti, a danas se rusi ne muncijom vec parama. To je poznata paranoja Jugoslavije iz Tiletovog perioda, a danas kad postoji internet, i moze se iako je paradoksalno, ali dici facebook revolucija, ne moras ici na kojekakve planine s kalasnjikovim, to sve plasi stoku koja je udjahala i podjelila sve, ovo je moja a ovo tvoja prcija, medjutim u Bosni se dobro zivi, nema kriticne mase, i nece niko na zvizgu nekog dijasporca preprijeciti balvane preko puta ili kanton drzati u okruzenju nekih 4 dana pa da ne ide niko kuci, ne bi li malo nadosao na to kako je drzava nasa mafijas, reketasi sirotinju, vlast koju uopste nema kontrole, samo nabija dnevnice i dize zajmove na pokrice grbaca svih koji zive u Bosni, dok se ne desi Kipar, a onda nema para iz EU da se pozajmi...

Sto se tice Backovica, Backovic je pravi primjer balije. Oslobodio carsiju, lafo on, a nije bio jedini i nije bio ni po cemu kljucni, da bi mu sin bio ucenik generacije u 2 gimnaziji (a sin nije 5 misli sopstvenih razvio, trebalo je biti zvjezda i pjevati, ne znam da je imao jednog druga s penisom dok je odrastao), drugi sin isto samo daj drzavne prcije i da se nista ne radi, a Zaim parlamentarac, samo mu ne spomeni kako je njegove krenulo od Zaimove borbe, izgleda sto je Zaim oslobodio trebao je da zagradi. Sve balijuk odvratni, s mindera i prcije, a to je vecini nazalost ljudi u BiH nekako naturlich stanje unije, nista cudno.
sinuhe

#6 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by sinuhe »

Sto slabije razvijena zemlja to dijaspora gura vise, sjecam se tih statistika jos dok sam bio djecak za vrijeme bivse drzave. Ne znam sta je vjestacko u tome da se pomogne roditeljima u BiH. Malo bezobrazan naslov.

Rat, strateske greske svake generacije(kod nas ni engleski nije bio obavezan predmet u skoli na kraju 20 vijeka) su samo neki bosanski problemi a pameti nikad doci.
kica

#7 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by kica »

sinuhe wrote:Sto slabije razvijena zemlja to dijaspora gura vise, sjecam se tih statistika jos dok sam bio djecak za vrijeme bivse drzave. Ne znam sta je vjestacko u tome da se pomogne roditeljima u BiH. Malo bezobrazan naslov.

Rat, strateske greske svake generacije(kod nas ni engleski nije bio obavezan predmet u skoli na kraju 20 vijeka) su samo neki bosanski problemi a pameti nikad doci.
Naslov je odlican, jer oslikava situaciju - da nema dijaspore u BiH ljudi ne bi imali od cega da zive, bukvalno bi umirali od gladi.

BiH ima 500.000 nezaposlenih, a vlast 20 godina ne radi nista da to promjeni.

u 20 godina smo napravili 20 kilometara autoputa.
sinuhe

#9 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by sinuhe »

Samo u ratu je raseljeno vise od milion ljudi. Radi se o kolapsu cijelog drustva. I sta sad s time sto ljudi pomazu svoju porodicu. Niko ne salje pare nepoznatom ili u opstinu.
pearlica

#10 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by pearlica »

Naslov je tacan i sve je to istina. Istina je da jos veci broj novca ulazi u BiH ali se nigdje ne registruje jer dolazi iz ruke u ruku znaci ne ide preko neke banke ili racuna.

Ali ne radi dijaspora ovo jer nemaju gdje drugo da ostave ili potrose novac :-) Niti vecina uopste misli ostvariti nekakve investicije. Novac se salje roditeljima, braci i sestrama za prezivljavanje. Znam neke koji skoluju djecu od brace i sestara u BiH tj svaki mjesec im daju 300-500 KM na da mogu da studiraju jer se nadaju da ce za 3-5 godina moci od skole sami da se izdrzavaju i mozda pomognu svojim roditeljima.

Kada bi dijaspora samo mislila na investicije investirala bi pare negdje drugo negdje gdje pare rastu. Ko god ne zeli da previse rizikuje dobice od ljudi koji znaju nesto o investicijama savjet da ni slucajno ne investira u BiH jer je rizik ogroman u poredenju na neke druge zemlje... tako da dijaspora pare u BiH salje srcem a ne mozgom!
kica

#11 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by kica »

pearlica wrote:Naslov je tacan i sve je to istina. Istina je da jos veci broj novca ulazi u BiH ali se nigdje ne registruje jer dolazi iz ruke u ruku znaci ne ide preko neke banke ili racuna.

Ali ne radi dijaspora ovo jer nemaju gdje drugo da ostave ili potrose novac :-) Niti vecina uopste misli ostvariti nekakve investicije. Novac se salje roditeljima, braci i sestrama za prezivljavanje. Znam neke koji skoluju djecu od brace i sestara u BiH tj svaki mjesec im daju 300-500 KM na da mogu da studiraju jer se nadaju da ce za 3-5 godina moci od skole sami da se izdrzavaju i mozda pomognu svojim roditeljima.

Kada bi dijaspora samo mislila na investicije investirala bi pare negdje drugo negdje gdje pare rastu. Ko god ne zeli da previse rizikuje dobice od ljudi koji znaju nesto o investicijama savjet da ni slucajno ne investira u BiH jer je rizik ogroman u poredenju na neke druge zemlje... tako da dijaspora pare u BiH salje srcem a ne mozgom!
Na zalost, u pravu si !
iamia

#12 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by iamia »

da.. dijaspora salje pare srcem nego mozgom.. :lol:
pa odakle dolaze tolike milijarde u depozitima bosanskih banki ?
mozda zato jer je kamata na stednju u BiH do 5% , a na zapadu je ispod 1% ?
srce.?. please.
pearlica

#13 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by pearlica »

iamia wrote:da.. dijaspora salje pare srcem nego mozgom.. :lol:
pa odakle dolaze tolike milijarde u depozitima bosanskih banki ?
mozda zato jer je kamata na stednju u BiH do 5% , a na zapadu je ispod 1% ?
srce.?. please.
Hoces da kazes da bosanci iz dijaspore cuvaju pare u BiH bankama?

Nikada cula da neko to radi, stvarno. Sada sam otisla na stranice nekoliko banaka u BiH i ni jedna nije nudila kamatu na stednju od 5%. Dok je ovdje kod mene kamata na obicnom racunu nesto ispod 1% ali na stednom racunu nesto malo vise od 4% tako da je ovo jos samo jedan od tvojih bisera... zao mi je ali opet nisi u pravu!
iamia

#14 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by iamia »

hmm,, zivio sam zadnjih 14 godina u americi i mogu pricati o toj zemlji da neces nigdje urociti novac za 2% a da ne pricam o 4 ili 5%.
prosjecna kamata za uroceni novac je oko 1% !!..

evropa je veoma komplikovana da bi se stavilo u jedan ekvir.
razlicite drzave sa razlicitim zakonima, ali se u principu svodi na ovo: male i nepoznate banke imaju veliku kamatu, ali su pune trikova napisanim malim slovima.
evo uzmimo primjer njemacke.
i tamo je prosjek izmedju 1% - 2% kamate na uroceni novac.! (http://www.abstaubertipps.de/festgeldanlage/ )

jedino cortal consors banka u njemackoj nudi 3.5%. ali zahtjevaju da se kupuju vrijednosni papiri sa burze od 6000 eura , a ti vrijednosni papiri ne idu na tu kamatu od 3,.5%.. tako da isplacena kamata pada puno manja od tog procenta!..
slicni trikovi ubaciji su kod svake manje banke u evropi.
i tako dalje, i tako vise...
u principu,, JA SAM U PRAVU. :zzzz:
iamia

#15 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by iamia »

evo ti kamate u BiH..:

Bor banka Sarajevo 4,00 % fixna
Privredna banka Sarajevo 4,75 %
Union banka d.d. Sarajevo 3,75 % fixna
Investiciono-komercijalna banka Zenica 4,20% fixna
Moja banka Sarajevo 4,7% nije fixna...

itd., itd.
graue_maus

#16 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by graue_maus »

iamia wrote:evo ti kamate u BiH..:

Bor banka Sarajevo 4,00 % fixna
Privredna banka Sarajevo 4,75 %
Union banka d.d. Sarajevo 3,75 % fixna
Investiciono-komercijalna banka Zenica 4,20% fixna
Moja banka Sarajevo 4,7% nije fixna...

itd., itd.
:D ima jos gastarbeitera koji traze da im ljubljnska banka isplati deviznu stednju ......lekcija je to .............
iamia

#17 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by iamia »

ti si zaboravio da centralna banka BiH lezi na skoro 8 milijardi maraka.
glupost je i pricati o likvidnoscu.

osim toga, ljubljanska banka jeste isplatila ustedjevinu svojim drzavljanima.
ali nije onima koji nisu slovenci.
Post Reply