Dijaspora u Bosnu za popis

Locked
cyprus

#51 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by cyprus »

udrch wrote:
cyprus wrote:
udrch wrote:prije rata je imala 27.000 Bošnjaka..ne znam zašto bi sad brojka od 10.000 bila čudna..
Zato što cijela opština stvarno nema više od par hiljada stanovnika... I to je stanje koje treba evidentirati, a ne šminkati :-) :-)
šminkati znači..ma Srebrenicu treba prefarbati u crveno..da imaju potvrdu svog uspjeha iz 1995. godine..
Joj i ja se raspavljam sa ljudima kojima sve na ovom svijetu počinje i završava sa etničkim izjašnjavanjem i koji smatraju da se popis pravi da bi se znalo u koju boju farbat opštinu :oops:

A popis ako ne evidentira realno stanje ---> džaba se pravi...
udrch

#52 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by udrch »

pa realno će biti ako pokaže da je od 27.000 Bošnjaka u genocidu ubijeno 7.000, a ostalo živih 20.000..
šta je tu nerealno?
nOrMaLaC

#53 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by nOrMaLaC »

Može li mi neko objasniti zašto je pogrešno izjašnjavati se kao Bosanski musliman? Nacionalnost Bosanac, jezik bosanski, a vjera islam?
cyprus

#54 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by cyprus »

udrch wrote:pa realno će biti ako pokaže da je od 27.000 Bošnjaka u genocidu ubijeno 7.000, a ostalo živih 20.000..
šta je tu nerealno?
Pa za to nam onda i ne treba popis... Lijepo kažemo, rat je preživilo blizu 4,3 miliona ljudi, toliko stanovnika ima naša država :oops:
cyprus

#55 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by cyprus »

nOrMaLaC wrote:Može li mi neko objasniti zašto je pogrešno izjašnjavati se kao Bosanski musliman? Nacionalnost Bosanac, jezik bosanski, a vjera islam?
Po pitanju etničke i vjerske pripadnosti nema pogrešnog izjašnjavanja...
nOrMaLaC

#56 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by nOrMaLaC »

cyprus wrote:
nOrMaLaC wrote:Može li mi neko objasniti zašto je pogrešno izjašnjavati se kao Bosanski musliman? Nacionalnost Bosanac, jezik bosanski, a vjera islam?
Da li ću biti uvršten u red ostalih ukoliko se izjasnim: nacionalnost: Bosanac jezik: Bosanski vjera: Islam?
cyprus

#57 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by cyprus »

nOrMaLaC wrote:
cyprus wrote:
Da li ću biti uvršten u red ostalih ukoliko se izjasnim: nacionalnost: Bosanac jezik: Bosanski vjera: Islam?
Da.
Kemal Malovčić

#58 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by Kemal Malovčić »

Popisivo sam se popisivam se i popisivaću se sa Bošnjacima.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#59 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by Matijevic_Vlado »

zato sto ce onda biti vise srba, pravoslavaca koji govore srpskim jezikom ,al ti glupog pitanja :oops:
nOrMaLaC

#60 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by nOrMaLaC »

A koja je sada razlika između Bošnjaka i Bosanca?

Zar ne bi bilo najbolje da se izjašnjavamo kao: Bosanski muslimani/pravoslavci/katolici umjesto Bošnjaka/Srba/Hrvata?
escobar__

#61 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by escobar__ »

nOrMaLaC wrote:A koja je sada razlika između Bošnjaka i Bosanca?

Zar ne bi bilo najbolje da se izjašnjavamo kao: Bosanski muslimani/pravoslavci/katolici umjesto Bošnjaka/Srba/Hrvata?
Najbolje bi bilo da se izjašnjavamo kao Bošnjaci muslimani/katolici/pravoslavci/ateisti/agnostici. :D
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#62 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

ti garant nisi iz Danske :mrgreen:
cyprus

#63 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by cyprus »

1) Razlika između Bošnjaka i Bosanca je u tome što se jedan izjasnio ovako, a drugi onako... Prvi se osjeća kao pripadnik jednog od konstitutivnih naroda, a drugi ne osjeća...

2) Ne bi...
Kemal Malovčić

#64 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by Kemal Malovčić »

Nacija: pravoslavac
vjera: nevjernik
jezik: muslimanski

:bih:

dvoumim se između toga i ovoga:

nacija: džekoist
vjera: džekoist
jezik: šanerski
Last edited by Kemal Malovčić on 05/09/2013 23:34, edited 1 time in total.
JohnnyS

#65 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by JohnnyS »

Nabijem ga ko je odlučio uopće uključiti narodnost i vjeroispovjest u popisna pitanja... Sad će se skroz izpolitizirati cijeli proces, ljudi će dolazit gdje ne žive kao da su izbori i to će upropastiti popis stanovništva. Jer popis nije tu da se vidi koliko je "nas", "vas" i "njih" nego se pravi da se vidi koliko je pismenih, kakva je obrazovna struktura u kojem području, koliki je broj kućanstava, kakva je zaposlenost, položaj žene u društvu, informatička pismenost i na temelju tih podataka kroji se državna politika i planira razvoj. Jedino pametno rješenje bi bilo da se organiziraju 2 popisa u razmaku od godinu dana, jedan normalni s ovim bitnim statističkim parametrima i jedan za ove koji bi brojali koliko je kojih...
Matijevic_Vlado

#66 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Kemal Malovčić wrote:Popisivo sam se popisivam se i popisivaću se sa Bošnjacima.
sta ima popisani :mrgreen:
cyprus

#67 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by cyprus »

JohnnyS wrote:Nabijem ga ko je odlučio uopće uključiti narodnost i vjeroispovjest u popisna pitanja... Sad će se skroz izpolitizirati cijeli proces, ljudi će dolazit gdje ne žive kao da su izbori i to će upropastiti popis stanovništva. Jer popis nije tu da se vidi koliko je "nas", "vas" i "njih" nego se pravi da se vidi koliko je pismenih, kakva je obrazovna struktura u kojem području, koliki je broj kućanstava, kakva je zaposlenost, položaj žene u društvu, informatička pismenost i na temelju tih podataka kroji se državna politika i planira razvoj. Jedino pametno rješenje bi bilo da se organiziraju 2 popisa u razmaku od godinu dana, jedan normalni s ovim bitnim statističkim parametrima i jedan za ove koji bi brojali koliko je kojih...
Ti si nešto pobrko... Cilj popisa je da se pouzdano opštine mogu ofarbati u zadate boje na etničkoj karti... Samo ne znam što su stavili gomilu ovih glupih pitanja koje ti spominješ... Šta koga briga jesam li pismen i imam li poso :oops:
muzicar_iz_parka

#68 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by muzicar_iz_parka »

Kemal Malovčić wrote:Popisivo sam se popisivam se i popisivaću se sa Bošnjacima.
Đes ba Gradimireeeeeee
nOrMaLaC

#69 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by nOrMaLaC »

Matijevic_Vlado wrote:

ti garant nisi iz Danske :mrgreen:
Nisam iz Danske. :-D Iz BiH sam.

Mlad sam još uvijek, pa mi neke stvari nisu jasne. Zato imam Vas starješine forumaše da objasne kako trebaju :mrgreen:
udrch

#70 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by udrch »

jedino pametno rješenje je bilo da se popis održao 2001. godine i da je svako popisan ondje gdje jeste..
danas bi imali crno na bijelo da je PC izvršio genocid i etničko čišćenje..
pošto to nismo uradili, danas se treba popisati u skladu sa važećim zakonom..gdje ko hoće i izabere..
svako neka se izjasni onako kako se osjeća..
Bošnjaci kao Bošnjaci, hobiti kao hobiti i sl..
Srbe samo zanima PC..nakon što su proturili zakon o katastru i rade na otimanju zemlje, sljedeće što im treba jeste dva uzastopna popisa koji će pokazati apsolutnu 2/3 većinu u tom entitetu..
oni su se jako spremili za ovaj popis, davno..prije 15 godina..zato ga nisu dozvolili 2001. godine..
nakon popisa tamo nekad oko 2021. ili 2023. godine pozvaće se na Vilsonovo pravilo..
ni u kom slučaju ne žele da dozvole da se sve odvuče do 2031. godine..
muzicar_iz_parka

#71 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by muzicar_iz_parka »

Popis je prevara države da mogu tačnije određivati porez na imovinu. :D
Matijevic_Vlado

#72 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

cyprus wrote:
JohnnyS wrote:Nabijem ga ko je odlučio uopće uključiti narodnost i vjeroispovjest u popisna pitanja... Sad će se skroz izpolitizirati cijeli proces, ljudi će dolazit gdje ne žive kao da su izbori i to će upropastiti popis stanovništva. Jer popis nije tu da se vidi koliko je "nas", "vas" i "njih" nego se pravi da se vidi koliko je pismenih, kakva je obrazovna struktura u kojem području, koliki je broj kućanstava, kakva je zaposlenost, položaj žene u društvu, informatička pismenost i na temelju tih podataka kroji se državna politika i planira razvoj. Jedino pametno rješenje bi bilo da se organiziraju 2 popisa u razmaku od godinu dana, jedan normalni s ovim bitnim statističkim parametrima i jedan za ove koji bi brojali koliko je kojih...
Ti si nešto pobrko... Cilj popisa je da se pouzdano opštine mogu ofarbati u zadate boje na etničkoj karti... Samo ne znam što su stavili gomilu ovih glupih pitanja koje ti spominješ... Šta koga briga jesam li pismen i imam li poso :oops:
a znas li ti sta ovi nasi konstutivni kontaju sta ce postici onaj koga bude vise ? ja nikako ne mogu shvatiti sta oni misle da ce postici? jedino da nase bosansko nebo i bosanska ptica koja pjeva nece mozda postati bosnjacko nebo i bosnjacka ptica ,kao sto je nekad negdje bilo nesto slicno :mrgreen: ?
escobar__

#73 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by escobar__ »

Meni je drago da vi nekonstitutivni toliko brinete o Bošnjacima. Duše drage. 8-)
Edin H.

#74 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by Edin H. »

Kemal Malovčić wrote:Nacija: pravoslavac
vjera: nevjernik
jezik: muslimanski

:bih:

dvoumim se između toga i ovoga:

nacija: džekoist
vjera: džekoist
jezik: šanerski
Nacija: Nacionalista
Vjera: BHF
Jezik: Jezikoslovac :oops:
cyprus

#75 Re: Dijaspora u Bosnu za popis

Post by cyprus »

Matijevic_Vlado wrote:
cyprus wrote:
a znas li ti sta ovi nasi konstutivni kontaju sta ce postici onaj koga bude vise ? ja nikako ne mogu shvatiti sta oni misle da ce postici? jedino da nase bosansko nebo i bosanska ptica koja pjeva nece mozda postati bosnjacko nebo i bosnjacka ptica ,kao sto je nekad negdje bilo nesto slicno :mrgreen: ?
Pa ako Bošnjaka bude preko 50%, ukida se RS... To jasno kaže jedan od Keplerovih zakona, nisam sad siguran koji...
Locked