Dijaspora se ne registruje za glasanje.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#1 Dijaspora se ne registruje za glasanje.
Tema nije bas najaktualnija jer nismo pred izborima ali registracija za glasanje na izborima je svakodnevna duznost gradjana. Takodjer nisam siguran gdje da stavim ovu temu ali kontam da ima najvise veze sa politikom
Zasto se dijasporci ne registruju za glasanje na izborima?
Cinjenica je da procentualno jako mali broj gradjana u dijaspori je glasao na proslim izborima. Pored generalne apaticnosti koja sigurno postoji htio bih da pitam kakve tehnicke probleme dijaspora ima u procesu registracije i samog glasanja. Da li je proces previse komplikovan, da li nemaju odgovarajucu dokumentaciju, da li je proces previse birokratiziran, koliko nedostatak licnog vremena ili nezainteresovanost igra ulogu.
U princpipu sta najvise utice da se dijaspora masovno ne registruje za glasanje na izborima pa sa tim masovno i ne glasaju.
Takodjer sta mislite da bi se trebalo promjeniti da bi se broj registracija za glasanje u dijaspori povecao. Da li bi pomoglo da se otvori centar za registraciju ili slicno. Da li u BiH postoji slican centar itd.
Puno hvala na svim misljenjima.
Cinjenica je da procentualno jako mali broj gradjana u dijaspori je glasao na proslim izborima. Pored generalne apaticnosti koja sigurno postoji htio bih da pitam kakve tehnicke probleme dijaspora ima u procesu registracije i samog glasanja. Da li je proces previse komplikovan, da li nemaju odgovarajucu dokumentaciju, da li je proces previse birokratiziran, koliko nedostatak licnog vremena ili nezainteresovanost igra ulogu.
U princpipu sta najvise utice da se dijaspora masovno ne registruje za glasanje na izborima pa sa tim masovno i ne glasaju.
Takodjer sta mislite da bi se trebalo promjeniti da bi se broj registracija za glasanje u dijaspori povecao. Da li bi pomoglo da se otvori centar za registraciju ili slicno. Da li u BiH postoji slican centar itd.
- Bosanac_21
Ja mislim da narod nije toliko zagrijan ili zainteresovan. Dosta naroda misli ono
da ce drugi glasati, a da njihov glas ni neigra neku ulogu.
Sta je Bosanaca i Hercegovaca vani s nasim drzavljanstvom, da skoro svi
odluce da glasaju mogao bi biti siguran da bi u vecini danasnjih gradova po
rs-u "manjina" bila vecina. Mnogo bi to znacilo kad bi neki grad poput Prijedora,
Zvornika, Bijeljine, .... imali vise zastupnika u svom gradu.
Mogle bi i ambasade takodjer odigrati ulogu slanjem izbornih formulara nasim
drzavljanima sirom svijeta, al druga je prica to sto se ne posvecuje toliko paznje
za te sitnice koje znace nesto veliko za ovu nasu zemlju.
Da je tako, nebi Dodo malo malo prijetio svojom "vecinom"
da ce drugi glasati, a da njihov glas ni neigra neku ulogu.
Sta je Bosanaca i Hercegovaca vani s nasim drzavljanstvom, da skoro svi
odluce da glasaju mogao bi biti siguran da bi u vecini danasnjih gradova po
rs-u "manjina" bila vecina. Mnogo bi to znacilo kad bi neki grad poput Prijedora,
Zvornika, Bijeljine, .... imali vise zastupnika u svom gradu.
Mogle bi i ambasade takodjer odigrati ulogu slanjem izbornih formulara nasim
drzavljanima sirom svijeta, al druga je prica to sto se ne posvecuje toliko paznje
za te sitnice koje znace nesto veliko za ovu nasu zemlju.
Da je tako, nebi Dodo malo malo prijetio svojom "vecinom"
-
artzy
Za veci odziv glasaca za registraciju (kao i za mnogo drugih stvari) potrebna je profesionalna marketingska akcija. Za neprovodjenje odgovorna je vlada BiH i nedostatak ikakve prave organizacije. Prava organizacija podrazumijeva sposoban staff.
Jednostavno. I nesto para.
Jednostavno. I nesto para.
- Fratris
Ne znam za druge, ali ja osobno ne glasam iz moralnih razloga. Jednostavno smatram da ne postoji nikakva osnova po kojoj bi ja koji ovdje zivim, radim i placam porez u Kanadi, i jos k tome nemam namjeru se vratiti, odredjujem ljudima koji dole zive tko ce im biti na vlasti.
- Kurt_Kombajn
1. vecini malih ljudi u dijaspori ne ide iz guzice u glavu da je njihova pasivnost glede glasanja upravo i predvidjena, to je bio i cilj i jedan od poslednjih stupnjeva etnickog ciscenja. (ovo govorim misleci na bosnjacku dijasporu, cija ubjedljiva vecina dolazi upravo iz mordora - njihovi glasovi bi samo tamo i mogli (?) nesto promijeniti - ali ne, svi listom uzimaju drzavljanstva, djeca vec zaboravljaju maternji jezik, stanje katastrofalno).
2. pomoc od strane bih administracije u svijetu je misaona imenica. mozemo biti sretni ako jos i ne odmazu. primjer: za ovo glasanje putem poste, od nekoliko stotina ljudi u jednom mjestu koje poznajem, oni kojima je stiglo pismo za glasanje se mogu na prste jedne ruke izbrojati, iako ambasada mora znati adrese i broj ljudi koji tu zive (to se preda prilikom uzimanja pasosa). ko je kriv za ovo, te da li se to upravo svjesno i radi - ne znam.
2. pomoc od strane bih administracije u svijetu je misaona imenica. mozemo biti sretni ako jos i ne odmazu. primjer: za ovo glasanje putem poste, od nekoliko stotina ljudi u jednom mjestu koje poznajem, oni kojima je stiglo pismo za glasanje se mogu na prste jedne ruke izbrojati, iako ambasada mora znati adrese i broj ljudi koji tu zive (to se preda prilikom uzimanja pasosa). ko je kriv za ovo, te da li se to upravo svjesno i radi - ne znam.
-
big_bud
u potpunosti se slazem.Fratris wrote:Ne znam za druge, ali ja osobno ne glasam iz moralnih razloga. Jednostavno smatram da ne postoji nikakva osnova po kojoj bi ja koji ovdje zivim, radim i placam porez u Kanadi, i jos k tome nemam namjeru se vratiti, odredjujem ljudima koji dole zive tko ce im biti na vlasti.
vezano za glasanje putem poste... obrasci za registraciju se moraju popunjavati za svake izbore. ne ide automatski, glasao jednom i kraj. za svake izbore posebna registracija. uostalom, vise ima na http://www.izbori.ba
- SiSaJuMe
Dijaspora i glasanje
tiha snaga,
BiH vlada se sjeti dijaspore bas slucajno pred izbore? onako vele usput pitaju kako nam je. A da to se cini preko zajednica u dijaspori slucajno smjestene u dzamijama i crkvama. Nema se para vele za neke bih klubove. Pa tako posjete oni nas (neko tamo-neko vamo) i raspravljaju o stanju u bih. Vrlo je vazno da se ukljucimo i glasamo tako da podrzavamo njihove teske napore da ucuvaju BIH i izvedu je u EU. Naravno da su ponijeli slabo isprintane listice (reklamice) svoje stranke. Vole i popit, nije im mana, keze se cijeli dan. Odu i poslije ih vidis preko satelita u nekoj pronevjeri i aferi. Kaze vidis kako su pogani pa mu nastimali. Stoka ona tamo .ajku im.
Aj da neduljim hebes NACI majmunsku vladu. Od mene glas nece dobit.
Za sad u BIH nepostoji jaka opozicija(oporba) da bi mogla sta promjenit. Vladajuci majmuni cvrsto drze stado i ono malo dijaspore (u tim ''klubovima") ubjedjuju da treba glasat samo za svoje. Pa makar i govno bilo. Al za svoje.
Sve dok je ovakva NACI vlast u BIH bice i ovakav bijedan odziv dijasporaca.
BiH vlada se sjeti dijaspore bas slucajno pred izbore? onako vele usput pitaju kako nam je. A da to se cini preko zajednica u dijaspori slucajno smjestene u dzamijama i crkvama. Nema se para vele za neke bih klubove. Pa tako posjete oni nas (neko tamo-neko vamo) i raspravljaju o stanju u bih. Vrlo je vazno da se ukljucimo i glasamo tako da podrzavamo njihove teske napore da ucuvaju BIH i izvedu je u EU. Naravno da su ponijeli slabo isprintane listice (reklamice) svoje stranke. Vole i popit, nije im mana, keze se cijeli dan. Odu i poslije ih vidis preko satelita u nekoj pronevjeri i aferi. Kaze vidis kako su pogani pa mu nastimali. Stoka ona tamo .ajku im.
Aj da neduljim hebes NACI majmunsku vladu. Od mene glas nece dobit.
Za sad u BIH nepostoji jaka opozicija(oporba) da bi mogla sta promjenit. Vladajuci majmuni cvrsto drze stado i ono malo dijaspore (u tim ''klubovima") ubjedjuju da treba glasat samo za svoje. Pa makar i govno bilo. Al za svoje.
Sve dok je ovakva NACI vlast u BIH bice i ovakav bijedan odziv dijasporaca.
-
Šandor
Za to su krivi i dušmani i državi lojalni. A naša diplomatija (i državna vlast generalno uključujući sve institucije) je jedna velika smijurija. To liči na sve osim na državu.Kurt_Kombajn wrote:1. vecini malih ljudi u dijaspori ne ide iz guzice u glavu da je njihova pasivnost glede glasanja upravo i predvidjena, to je bio i cilj i jedan od poslednjih stupnjeva etnickog ciscenja. (ovo govorim misleci na bosnjacku dijasporu, cija ubjedljiva vecina dolazi upravo iz mordora - njihovi glasovi bi samo tamo i mogli (?) nesto promijeniti - ali ne, svi listom uzimaju drzavljanstva, djeca vec zaboravljaju maternji jezik, stanje katastrofalno).
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Ma daj bolan. Daj bolan. Otjerali nas, sad kao - ako sta ne valja - izadji na glasanje, friska ova demos-kratos, pa mores se pitati "njesto" svake 4 godine, ukoliko ne bude krdo bizona i bekana ti opet sjebalo koncept ko i do sada. Pa narod u BiH zna - ne vjeruje, - vec ZNA da glasanjem ne moze promjeniti nista, narod u BiH ZNA i ne IZLAZI na izbore, jedva preko 50% - i kaze - sto vi iz dijaspore - ne glasate.
To ko god ima 2 ciste - ne treba da pita uopste.
Jer svi koji su danasnja vlast, su ucestvovali u progonu, a ako ne u njemu onda u osiguranju terena da se ne vratim osim s kartom povratnom u dzepu. Potpisali Dayton. I dan danas ojanjila se SDA u ZaBih, ojarila se SDS u SNSD. Tako ce ako bog da - i ove dvije - imati novu turu brabonjaka i papka, za moje dijete, a oni onda jopen jos jednu, turu, za unuce.
Od mene samo mogu dobiti metak, a inace glasanja vise nema. Pasosa nema. Para nema. Ljubavi nema. Ljepe rijeci nema. Reshepkta nema. Kod nas je nasilje jedini put do rijesenja problema, sto? Jer zna se ko je gori, a moze se desiti da je dol'i. I tim preostaje samo - da se bogu mole, da ovo dijaspore fiktivno opstane, na Zapadu, da se asimilira, da se ne osjeca odbacenim i sa jedne kao i sa druge (domace) strane, jer ukoliko to ne bude, doci ce od 1 milion, doci ce ih par, pa ce uzeti u krvi danak, kad ne mozes drukcije, od svih silnih demokratija, opstrukcija i sloboda govora, koje vise ne znace nista.
I sto neko spomenu - mi smo sretni, dok ne dodju izbori. Zadnja runda - dosao Harkan sa harmonikasima da nas obilazi. Ne zna Haris Silajdzic, da u Americi u svakom Walmartu se prodaje oruzije i municija, od zivota i smrt ga dijeli polu-retardirana prodavacica koja radi 13-ti sat danas, hoce da ga neki Suljeman Talovic - rokne, pa da ga odlezi ovdje u Americi, sto? Jer je Americki drzavljanin, u Americi ubio nekog. Za ubistvo 6-7 godina, i to planirano, ukoliko je prvi prekrsaj odlezi godinu-dvije, ostalo si na "probation". A, da ne govorim, o slucaju - u kojem nebi bio uhvacen niko. Al' ko ce s govnima, ruke prljati. Ima svako - familiju, djete, zenu, mater staru. Samo, nemirna je krv, na dan kad dodju. Pa neka sljedeci put razmisle malo, svi mi znamo gdje je Bosna i da su oni u njoj vlast. Nama, ovdje - vani nemaju sta dolaziti. Vidjeli smo za 10 godina, koliko su i kako su zastupljeni interesi nasi. Zbog toga i gledamo sto vise da se Amerikaniziramo, i prilagodimo, jer sto je manje Bosne u nama, lakse se i zdravije zivi.
To ko god ima 2 ciste - ne treba da pita uopste.
Jer svi koji su danasnja vlast, su ucestvovali u progonu, a ako ne u njemu onda u osiguranju terena da se ne vratim osim s kartom povratnom u dzepu. Potpisali Dayton. I dan danas ojanjila se SDA u ZaBih, ojarila se SDS u SNSD. Tako ce ako bog da - i ove dvije - imati novu turu brabonjaka i papka, za moje dijete, a oni onda jopen jos jednu, turu, za unuce.
Od mene samo mogu dobiti metak, a inace glasanja vise nema. Pasosa nema. Para nema. Ljubavi nema. Ljepe rijeci nema. Reshepkta nema. Kod nas je nasilje jedini put do rijesenja problema, sto? Jer zna se ko je gori, a moze se desiti da je dol'i. I tim preostaje samo - da se bogu mole, da ovo dijaspore fiktivno opstane, na Zapadu, da se asimilira, da se ne osjeca odbacenim i sa jedne kao i sa druge (domace) strane, jer ukoliko to ne bude, doci ce od 1 milion, doci ce ih par, pa ce uzeti u krvi danak, kad ne mozes drukcije, od svih silnih demokratija, opstrukcija i sloboda govora, koje vise ne znace nista.
I sto neko spomenu - mi smo sretni, dok ne dodju izbori. Zadnja runda - dosao Harkan sa harmonikasima da nas obilazi. Ne zna Haris Silajdzic, da u Americi u svakom Walmartu se prodaje oruzije i municija, od zivota i smrt ga dijeli polu-retardirana prodavacica koja radi 13-ti sat danas, hoce da ga neki Suljeman Talovic - rokne, pa da ga odlezi ovdje u Americi, sto? Jer je Americki drzavljanin, u Americi ubio nekog. Za ubistvo 6-7 godina, i to planirano, ukoliko je prvi prekrsaj odlezi godinu-dvije, ostalo si na "probation". A, da ne govorim, o slucaju - u kojem nebi bio uhvacen niko. Al' ko ce s govnima, ruke prljati. Ima svako - familiju, djete, zenu, mater staru. Samo, nemirna je krv, na dan kad dodju. Pa neka sljedeci put razmisle malo, svi mi znamo gdje je Bosna i da su oni u njoj vlast. Nama, ovdje - vani nemaju sta dolaziti. Vidjeli smo za 10 godina, koliko su i kako su zastupljeni interesi nasi. Zbog toga i gledamo sto vise da se Amerikaniziramo, i prilagodimo, jer sto je manje Bosne u nama, lakse se i zdravije zivi.
- Kurt_Kombajn
inace nisam ljubitelj kenjanja o patetici i velikim plemenitim osjecanjima, ali ponekad treba i neke druge stvari spomenuti.
prijaviti se za glasanje, otici i ispuniti listic ne moze biti tako tesko. mozda jeste tesko, ali nije nemoguce. (mene su za licnu kartu godinu dana zajebavali, nisu htjeli da mi daju. cetiri sam puta morao ici, ali sam je izganjo, i imam je, i hocu da glasam.) treba to uraditi, ako ni zbog cega drugog, onda zbog onog silnog naroda sto pogubi ruke, noge, glave. i zbog one djece sto su po rovovima skapavala. nece to njima nista pomoci, da se ne lazemo. ali makar treba dati neki znak da zelis da se prijavis, da si ziv, da postojis i da hoces da se vratis svojoj kuci.
to da se nema za koga glasati, to je druga stvar. a zasto je to tako?
-svi misle samo u jednom pravcu - napolje. niko natrag. i niko nista ne preduzima. pa nije ni cudo da se bagra vlasti uhvatila pa zari i pali. kad niko drugi nece.
u vezi s tim, jedan interesantan razgovor koji sam cuo u jednoj bih ambasadi prije neku godinu. lik je stao na ulaz i opleo po SDA, vaki ste, naki ste, slaze im sve na kamaru. na to ga ovaj iza saltera pita sta je po zanimanju. diplomirani inzenjer necega (ne mogu se sjetiti sad, cini mi se rudarstvo je bilo). na to mu ovaj kaze: vidite, skoro sva inteligencija je glumila velike jugoslovene, velike reformiste, a onda su zavrsili ili pod kamama, u jamama, ili su se ispalili da im se ni za trag ne zna. u sda niko nije htio, pa su se skupili diplomirani taksisti, zemljoradnici, automehanicari, sverceri...(cast izuzecima, i uz duzno postovanje prema nekim gorepomenutim zanimanjima, da se razumijemo)...i sada su se takvi uglavili u fotelje, inteligencija sjedi napolju i ceka da takvi naprave drzavu, a ni dupetom ne mrda da nesto promijeni. ono malo skolovanih ili su se utalili i uzimaju svoj dio kolaca, ili ne mogu nista da ucine jer su naprosto sami. gdje ste bili tada? gdje ste sada? i sta ocekujete? najlakse je reci sve je propalo. i odmagliti.
prijaviti se za glasanje, otici i ispuniti listic ne moze biti tako tesko. mozda jeste tesko, ali nije nemoguce. (mene su za licnu kartu godinu dana zajebavali, nisu htjeli da mi daju. cetiri sam puta morao ici, ali sam je izganjo, i imam je, i hocu da glasam.) treba to uraditi, ako ni zbog cega drugog, onda zbog onog silnog naroda sto pogubi ruke, noge, glave. i zbog one djece sto su po rovovima skapavala. nece to njima nista pomoci, da se ne lazemo. ali makar treba dati neki znak da zelis da se prijavis, da si ziv, da postojis i da hoces da se vratis svojoj kuci.
to da se nema za koga glasati, to je druga stvar. a zasto je to tako?
-svi misle samo u jednom pravcu - napolje. niko natrag. i niko nista ne preduzima. pa nije ni cudo da se bagra vlasti uhvatila pa zari i pali. kad niko drugi nece.
u vezi s tim, jedan interesantan razgovor koji sam cuo u jednoj bih ambasadi prije neku godinu. lik je stao na ulaz i opleo po SDA, vaki ste, naki ste, slaze im sve na kamaru. na to ga ovaj iza saltera pita sta je po zanimanju. diplomirani inzenjer necega (ne mogu se sjetiti sad, cini mi se rudarstvo je bilo). na to mu ovaj kaze: vidite, skoro sva inteligencija je glumila velike jugoslovene, velike reformiste, a onda su zavrsili ili pod kamama, u jamama, ili su se ispalili da im se ni za trag ne zna. u sda niko nije htio, pa su se skupili diplomirani taksisti, zemljoradnici, automehanicari, sverceri...(cast izuzecima, i uz duzno postovanje prema nekim gorepomenutim zanimanjima, da se razumijemo)...i sada su se takvi uglavili u fotelje, inteligencija sjedi napolju i ceka da takvi naprave drzavu, a ni dupetom ne mrda da nesto promijeni. ono malo skolovanih ili su se utalili i uzimaju svoj dio kolaca, ili ne mogu nista da ucine jer su naprosto sami. gdje ste bili tada? gdje ste sada? i sta ocekujete? najlakse je reci sve je propalo. i odmagliti.
-
spongebob
#12 Re: Dijaspora se ne registruje za glasanje.
proces registracije je previse komplikovan. Pola stanovnistva BIH ne glasa, dijaspora je sudeci po broju pristiglih glasackih listica na posljednjim izborima otpisala BIH.Dado dijasporitus wrote:Tema nije bas najaktualnija jer nismo pred izborima ali registracija za glasanje na izborima je svakodnevna duznost gradjana. Takodjer nisam siguran gdje da stavim ovu temu ali kontam da ima najvise veze sa politikom
Postoje 2 mogucnosti:
1. glasanje putem interneta (Estonija je prva i zasad jedina zemlja na svijetu u kojoj je moguce glasati putem interneta, kod njih izgleda fercera)
2. zakonsko obvezivanje na glasanje (postoji u dosta zemalja)
drugo je pitanje da li je nekome u Bosni uopste stalo do toga da dijaspora glasa (naravno da nije, inace bi proces bio jednostavniji)
-
artzy
#13 Re: Dijaspora se ne registruje za glasanje.
Ne bi bilo tako tesko olaksati registraciju i glasanje i bez interneta i li prisiljavanja zakonom (ovo bi jos bilo odbojno ljudima).spongebob wrote:proces registracije je previse komplikovan. Pola stanovnistva BIH ne glasa, dijaspora je sudeci po broju pristiglih glasackih listica na posljednjim izborima otpisala BIH.Dado dijasporitus wrote:Tema nije bas najaktualnija jer nismo pred izborima ali registracija za glasanje na izborima je svakodnevna duznost gradjana. Takodjer nisam siguran gdje da stavim ovu temu ali kontam da ima najvise veze sa politikom
Postoje 2 mogucnosti:
1. glasanje putem interneta (Estonija je prva i zasad jedina zemlja na svijetu u kojoj je moguce glasati putem interneta, kod njih izgleda fercera)
2. zakonsko obvezivanje na glasanje (postoji u dosta zemalja)
drugo je pitanje da li je nekome u Bosni uopste stalo do toga da dijaspora glasa (naravno da nije, inace bi proces bio jednostavniji)
Sto se tice USA treba (1) pronaci ljude, (2) konaktirati ih (3) dobiti feedback.
(1) postoje nacini da se nadju adrese glasaca, lokalni mediji i businessi.
(2) pismo sa formularima
(3) pismo mora imati i kovertu sa placeno postarinom da se posalje nazad
Ima i drugi nacina i metoda kada stvarno zelis nesto uraditi, lokalni "aktivisti" "dobrovoljci", mediji, lokali, trgovine, restorani... gdje ljudi cesto dolaze... Novine mogu ukljuciti ne samo reklamu/obavijest nego i obrazac za registraciju...
Poslije registracije i prvog kontakta ljudi moraju biti ponovo kontaktirani itd...
Naravno za sve to treba neko i da plati ali to nisu astronomski troskovi...
Ovo je ako stvarno hoces nesto da uradis...
- DrugaGimnazija
Ja sam glasao postom na svakim izborima od rata na ovamo. Nije nemoguce, ali nije ni lako. Svaki put se treba prijavljivati mjesecima prije izbora, slanje obrazaca, kopija isprava i slicne karafeke ne pomazu.
Ja mislim da dolazi do zamora u dijaspori, pogotovo sto se vlast ne brine o dijaspori ni 0,1%.
Ja mislim da dolazi do zamora u dijaspori, pogotovo sto se vlast ne brine o dijaspori ni 0,1%.
-
Leonid Breznjev
ma kako ba ne brine! pa imamo mi svoje dobre ambasade! one su zbog radi nas tu! ja evo recimo pokusavam vec 2 SEDMICE da nekog dobijem na onaj him jebeni telefon nebih li dobio par informacija! 2 SEDMICE! ili je zauzeto ili mi se javlja NIKO i NIKAD! mater him...DrugaGimnazija wrote:Ja sam glasao postom na svakim izborima od rata na ovamo. Nije nemoguce, ali nije ni lako. Svaki put se treba prijavljivati mjesecima prije izbora, slanje obrazaca, kopija isprava i slicne karafeke ne pomazu.
-
Loud
Ambasada u USA bi mogla biti tema za sebe. Ista stvar se i meni desila pocetkom januara. Zovem u vezi pasosa jer mi tad vazeci pasos istice u maju. Cetiri dana zaredom zovem po nekoliko puta i svaki put ostavljam poruku jer se niko ne javlja. Krajem mjeseca januara pokusam ponovo, ista stvar , opet automatska sekretarica. U maju su i meni i gdji u mene istekli pasosi, dakle ostali smo bez putnih isprava. Nazalost, sad sam u procesu za dobijanje americkog drzavljanstva. Nakon 8 godina provedenih ovdje nasa me diplomatija primorala na to. E valjda zbog toga dijaspora ne glasa, ako nam efendija na vrijeme ne posalje papire za registraciju nema glasanja.Arslan wrote:ma kako ba ne brine! pa imamo mi svoje dobre ambasade! one su zbog radi nas tu! ja evo recimo pokusavam vec 2 SEDMICE da nekog dobijem na onaj him jebeni telefon nebih li dobio par informacija! 2 SEDMICE! ili je zauzeto ili mi se javlja NIKO i NIKAD! mater him...DrugaGimnazija wrote:Ja sam glasao postom na svakim izborima od rata na ovamo. Nije nemoguce, ali nije ni lako. Svaki put se treba prijavljivati mjesecima prije izbora, slanje obrazaca, kopija isprava i slicne karafeke ne pomazu.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Upoznat sam sa "agilnoscu" ambasade. Interesantno je da puno komentara se svodi na to da drzava mora nesto da uradi ili kroz zakon ili kroz rad na terenu. Vladi nije ni malo stalo da registruje birace I svaka prica o tome je samo retorika. Vlast se bira po procentu pa je nebitno je li glasalo 2 miliona ili 20000.
Inicijativa za registraciju glasaca obicno dolazi iz civilnog drustva, kroz civilne organizacije I licnu odlucnost. Za primjer u USA organizacija Rock The Vote vodi kampanju da se biraci registruju I glasaju na izborima. (http://www.rockthevote.com)
Mislite li da bi slicno sta moglo pomoci BH dijaspori? Da li bi ljudi reagovali na takvu inicijativu?
Inicijativa za registraciju glasaca obicno dolazi iz civilnog drustva, kroz civilne organizacije I licnu odlucnost. Za primjer u USA organizacija Rock The Vote vodi kampanju da se biraci registruju I glasaju na izborima. (http://www.rockthevote.com)
Mislite li da bi slicno sta moglo pomoci BH dijaspori? Da li bi ljudi reagovali na takvu inicijativu?
- Novi_Nick
#18 Re: Dijaspora se ne registruje za glasanje.
Za koga da glasa dijaspora? Za tzv Bh politicke stranke koje rade na cementiranju tri (3) entiteta i teritorilanu podjelu drzave? Za politicke partije gdje nema uopste Bosanaca? Za pljacku drzave i gradjana? Za politicke partije gdje dijaspora nema nikakvog politickog legaliteta da bilo sta promjeni u korist Bosanaca i drzave BiH?Dado dijasporitus wrote:Tema nije bas najaktualnija jer nismo pred izborima ali registracija za glasanje na izborima je svakodnevna duznost gradjana. Takodjer nisam siguran gdje da stavim ovu temu ali kontam da ima najvise veze sa politikom
Kada BH dijaspora bude imala svoju jaku Bosansku politicku stranku i bude direktno ukljucena sa punim politickim legalitetom u parlament BiH tada ce i Bh dijaspora da se ukljuci i glasa punim kapacitetom za svoju stranku i za svoje programe i ciljeve a u korist svih gradjana i Bh patriota koji zele dobro svojoj jednoj i jedinoj drzavi jer nemaju rezervne.
-
LjepoticaiZvjer
evo ja cu dati svoj razlog zasto nisam glasala,
1-u bih ti se pola godine prije izbora nonstop vrte informacije kako se registrovati isl., ako si u diaspori moras se registrovati mjesecima prije, sto ti u sustini nemas pojma, konkretno bilo na proljece, a ja sam to saznala tek na ljeto kad sam dosla u bih. nazvala sam ih nekada u julu da pitam, kontajuci izbori u oktobru nema sanse da ne moze i bilo je fakat kasno.
2-da ne komentarisem da i uz registraciju bi razmislila da li uopste da glasam, nervira me sistem i uredjenja drzave i glasanje za 1/3predsjednika, kakva crna multieticnost kad te sistem tjera da glasas samo za "svoga" a ne kandidata drzave bih
1-u bih ti se pola godine prije izbora nonstop vrte informacije kako se registrovati isl., ako si u diaspori moras se registrovati mjesecima prije, sto ti u sustini nemas pojma, konkretno bilo na proljece, a ja sam to saznala tek na ljeto kad sam dosla u bih. nazvala sam ih nekada u julu da pitam, kontajuci izbori u oktobru nema sanse da ne moze i bilo je fakat kasno.
2-da ne komentarisem da i uz registraciju bi razmislila da li uopste da glasam, nervira me sistem i uredjenja drzave i glasanje za 1/3predsjednika, kakva crna multieticnost kad te sistem tjera da glasas samo za "svoga" a ne kandidata drzave bih
-
liberal
moje misljenje je da dijaspori i netreba dati pravo da glasa.
ja sam u kanadi i jednu stvar sam skontao da su najveci nacionalisti i radikali u dijaspori.
kad odem u sarajevo vidim da se ljudi mjesaju, da se gleda gdje je roba jeftinija i kvalitetnija nego ko je vlasnik( sto je i za pohvalu), dok za razliku od bosne kad vidim ove nase veliko-"srbe,bosnjake,hrvate" po kanadi koji striktno paze da nebi usli u prodavnicu od anamo onog ili da nebi otisli na koncert a da nije "nas" muka mi dodje
zato i treba dijasporu odjebat samnom na prvom mjestu.
ja sam u kanadi i jednu stvar sam skontao da su najveci nacionalisti i radikali u dijaspori.
kad odem u sarajevo vidim da se ljudi mjesaju, da se gleda gdje je roba jeftinija i kvalitetnija nego ko je vlasnik( sto je i za pohvalu), dok za razliku od bosne kad vidim ove nase veliko-"srbe,bosnjake,hrvate" po kanadi koji striktno paze da nebi usli u prodavnicu od anamo onog ili da nebi otisli na koncert a da nije "nas" muka mi dodje
-
Leonid Breznjev
jah ...liberal wrote:moje misljenje je da dijaspori i netreba dati pravo da glasa.