Dijaspora, Romantika ili "Bosanac na odmoru"
-
Santos
#26 Re: Dijaspora, Romantika ili "Bosanac na odmoru"
Uopste se vama nisam obratio casni Insajderu nego postavljacu teme.Krkan.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#27 Re: Dijaspora, Romantika ili "Bosanac na odmoru"
malo manje generalizacije, malo manje vrijedjanja. Hvala.
-
BaileyS
#28 Re: Dijaspora, Romantika ili "Bosanac na odmoru"
Meni je nesto drugo interesantno u ovoj vjecnoj diskusiji domaci vs dijaspora. Svoju dijasporu ima i Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Kosovo ali nigdje medjusobni "animozitet" nije toliko izrazen kao kod Bosanaca.
U cemu je fazon? Da li mozda u tome sto smo bijedniji u dusi i kokuzniji u dzepu (kako oni vani tako i ovi kod kuce) u poredjenju sa ostalim Balkancima.
Hrdjavom kurcu i dlaka smeta
U cemu je fazon? Da li mozda u tome sto smo bijedniji u dusi i kokuzniji u dzepu (kako oni vani tako i ovi kod kuce) u poredjenju sa ostalim Balkancima.
-
rajvosa 69
#29 Re: Dijaspora, Romantika ili "Bosanac na odmoru"
pff.... dajte sta veselije
- d700
#30 Re: Dijaspora, Romantika ili "Bosanac na odmoru"
Heheheh...taj fenomen nije samo "ogranicen" na Bosnjake, nego u Bosni se odnosi na Srbe i Hrvate dok ta "prepucavanja" nisam vidio kod Srbijanac ili Hrvata u RH odnosno SRB. Shto se animoziteta tice, oni postoje i to je fakat. Ja sam u uvodnom postu izabrao "samo" jednu stranu u jednom sarkasticnom (!) kontekstu koji je malo pretjeran nacin sustinski opisuje stvari koje sam ja licno dozivio. Kako vidim po reakcijama, te stvari nisu bas neko totalno cudno a malo sarkastican tekst je trebao da posluzi da mi Dijasporci (Da, i ja sam Dijasporac, Stranac, Svabo ili Gastarbajter kako kome pashe) pogledamo nekad u ogledalo i preispitamo svoje ponashanje tokom posjete u BiH. Naravno, slican se takav tekst mogao i napisati o Bosancima u Bosni gdje se njihove prerasude pokazuju u ironicnom tekstu u smislu da se ne bash mal broj smatra elitom prema onima koji su "otishli"...(Bez obzira na razlog zbog cega)BaileyS wrote:Meni je nesto drugo interesantno u ovoj vjecnoj diskusiji domaci vs dijaspora. Svoju dijasporu ima i Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Kosovo ali nigdje medjusobni "animozitet" nije toliko izrazen kao kod Bosanaca.
Da to ogledalo nekima smeta i da se oni nadju uvrijedjeni, pokazuju emocionalni ispadi pojedinaca koji nisu vrijedni komentara. Ipak, ako neko smatra da je ovo vrijedjajuca generalizacija, onda mi je zao reakcija jer mi to nije bila namhera.
Fakat je, da te prerasude postoje i da ovdje mozemo implicirati da ona ima malo i osnove. Moj je utisak, da shto je Dijaspora dalje od domovine, veci je Patriotizam koji se artikulise u pretjeranom isticavanju nacionalne simbolike i retorike. Takodje dozivljavam da ljudi (Shto su duze u Dijaspori) stvore sliku o Bosni koja i te kako odmice od realiteta.
Kada ti isti dodju u Bosnu, nerijetko se duboko razocaraju i onda (nekima) paushalno sve smeta. Ja se pitam, zbog cega je to tako ?
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#31 Re: Dijaspora, Romantika ili "Bosanac na odmoru"
Hallo jarane;d700 wrote:Halo Dijasporci,
obilazuci Bosance i Hercegovce po svijetu, utisak mi je da "pate" za Bosnom. "Amerikanci" bi voljeli da zive u Europi da bi bili blize, Europska Dijaspora napr. u Austriji je sretna da svaki Weekend moze da odleti do Bosne.
Medjutim...
Dodjete dole, nesvidjaju vam se higijenski uvjeti nasih kafica (Dobro, i meni se nesvidjaju). Psujete korupciju a sami gurnete cenera policajcu kad vas uhvati, josh ga vrijedjate shto u vasim domovinama nesmijete i da pomislite. Bunite se kako u ovoj drzavi niko nishta neradi a svako zivi, dok ste vi jedini koji sljaka dan-i-noc. Cudite se, kako neko moze prezivjeti s platom od 400 KM koju vec nije dobio 5 mjeseci, dok se vi razbacujete gdje stignete, samo da bi se znalo da ste iz amerike. Vidite dobra kola po Sarajevu pa vam je cudno shto vi nemate najboljeg dorota. Vidite mjesta iz kojih (stvarno) poticete pa kazete: "Kako ovdje moze neko zivjeti u vakoj selendri", a ponashate se prema tim ljudima sad kao da ste s Marsa pali dok im pricate kako bi ste ameriku dali da bi zivjeli u Bosni. Umjesto da obidjete prirodne lijepote, zurite od poznanika preko prijatelja do familije da bi ste sviju obisli, pricajuci kako vam je dobro. Prirodu realizujete samo u onom trenutku, kada ste velikodushno darovali Jagnje....i to ono najvece (Nek se zna). S djecom govorite neki cudan jezik u kojem svaka druga rijec strana, pa cak su neki poceli vec i da govore s engleskim akcentom. Djeca vam se po Bosni ubishe od dosade, jedino ako ste im ponijeli njihov arsenal Playstationa, Gamebojova ili Notebooka, onda ste mirni. Ako niste, onda ce te usreciti svaki bliznji Internetkafic...ili uvalite ih Dedi i Nani koji ga pamte josh kao malog ili malu, dok unuk ima druge interesne sfere koje se na periferiji grada bash i nemogu ispuniti.
Kada se vratite nazad u vase nove domovine kukate. Koliko ste para istroshili, kako je narod pokvaren i da ama bash nishta vishe nije kao nekad. Svi su bezobrazni, ali ste vi dobri i fini jer ste svakom djetetu dali cenera kao i policajcu.....nek se zna. U vasim novim domovina jedva ste se dokopali "vasih" Walmarta, BestBuya, McDonaldsa, Subway-a i svegasvacega, dok je pitanje da li ste se tu integrisali ili asimilirali ?
U svemu tome je najbolje, shto efekat nakon nekoliko mjeseci dozivi preokret. Puni ste vishe Walmarta, McDonaldsa i mashtate o lijepoj finoj Bosni, gdje su rijeke ciste, cure valjane, momci krhki a narod dobar i neiskvaren.....
..da bi ste kupili karte i sve opet s pocetka...![]()
Mala shala, neka se niko nenadje uvrijedjen. Moje je glavno pitanje, shta (neke, ne sve) ljude u Dijaspori sprijecava da se u te sredine bolje integrishu a da pri tome ostane na zemlji, da se u Bosni normalno ponashaju i nepotvrde svaku prerasudu o "gastarbajterima" ?
P.S.
I ja sam Dijasporac...
Ne znam koliko ti ovo pratis ali ova tema koju si ti odabrao ovdje je strasno kontraverzna i dovodi do polarizacije sa obje strane!? Ocigledno, rane jos nisu zacijeljene, zato bolje odaberi nesto drugo.
- d700
#32 Re: Dijaspora, Romantika ili "Bosanac na odmoru"
OK...vidim i ja. Kapitulirat ce mo pred nekontrolisanim emocijama koji eventualno slijede pa necemo govoriti o vrucim temama...corolla02 wrote:...
Hallo jarane;
Ne znam koliko ti ovo pratis ali ova tema koju si ti odabrao ovdje je strasno kontraverzna i dovodi do polarizacije sa obje strane!? Ocigledno, rane jos nisu zacijeljene, zato bolje odaberi nesto drugo.![]()
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#33 Re: Dijaspora, Romantika ili "Bosanac na odmoru"
Ma dosta krvi ba. Turn the page!d700 wrote:OK...vidim i ja. Kapitulirat ce mo pred nekontrolisanim emocijama koji eventualno slijede pa necemo govoriti o vrucim temama...corolla02 wrote:...
Hallo jarane;
Ne znam koliko ti ovo pratis ali ova tema koju si ti odabrao ovdje je strasno kontraverzna i dovodi do polarizacije sa obje strane!? Ocigledno, rane jos nisu zacijeljene, zato bolje odaberi nesto drugo.![]()
Svaka cast!
-
pita
#34 Re: Dijaspora, Romantika ili "Bosanac na odmoru"
Asimilacija/integracija nije jednostavan proces. Imas dokaz Iraca,Talijana...etc..koji su nad nasom civilizacijom...1000000 godina..imaju svoja geta u USA....
Bosanka kultura i mentalita nemaju skoro nisto zajednicko sa zapadom...i to je glavni razlog..zasto smo mi na zapad jos uvjek divlje pleme...
Cak u SL0..bosanci/srbi imaju svoja geta....od Bihaca..do Metlike je 2h...
Po drugoj strani domacini nisi uvjek spremni prihvatiti strance...tako da imas juznjake i cefure..i u slo, austriji..njemackoj...
A to da se ponasaju superiorno u BiH je rezultat kompleksa in frustracija koje doneses iz inozemstva...
Bosanka kultura i mentalita nemaju skoro nisto zajednicko sa zapadom...i to je glavni razlog..zasto smo mi na zapad jos uvjek divlje pleme...
Cak u SL0..bosanci/srbi imaju svoja geta....od Bihaca..do Metlike je 2h...
Po drugoj strani domacini nisi uvjek spremni prihvatiti strance...tako da imas juznjake i cefure..i u slo, austriji..njemackoj...
A to da se ponasaju superiorno u BiH je rezultat kompleksa in frustracija koje doneses iz inozemstva...
- d700
#35 Re: Dijaspora, Romantika ili "Bosanac na odmoru"
Asimilacije i Integracije su dvije totalno razlicite stvari. Mislim da niko netrazi asimilaciju, a mozda bolju integraciju.pita wrote:Asimilacija/integracija nije jednostavan proces. Imas dokaz Iraca,Talijana...etc..koji su nad nasom civilizacijom...1000000 godina..imaju svoja geta u USA....
U Njemackoj je to trenutno jedna velika tema. Posto radim maltene samo sa njemcima, neminovno je da dodjemo do tema a la "Turci, stranci" i tu osjetim njihovu odbojnost. Ovdje je vazno znati historiju: Prije 40 godina, njemci su imali ekonomski boom (Wirtschaftswunder 70-tih) i trebala im je radna snaga. Oni su maltene importirali ljude u velikim kolicinama, a pri tome nisu se pitali sta ce sa njima biti od onog momenta kada ih vise netrebaju ili kako ce ih integrisati. Radi se pretezno o Turcima, Italianima, Jugoslovenima. Sinonim za stranca i meta kritike je medjutim postao "Turcin". Njima se prebacuje, da se oni inkapsuliraju od ostalog drustva. Imaju svoje prodavnice, doktore, advokate...cijele ulice su njihove. Zene (kako svabe kazu) zamotane, omladina u visokom stepeni sklona kriminalu, sto je signifikantno i po statistikama.
Kazu njemci: "Nisu se integrisali", nasto ih ja upitam: "Kako bi reagovalo jedno bavarsko drustvo kada im se pojavi Ahmet i zeli da postane clan bavarskog trubackog drustva". Naravno, slijedi smijeh, od toga nema nishta. Slijedi shvatanje da je integracija dvosmjerna ulica. Slicno je i kod turaka u vecini (Cast izuzecima). Oni se zatvaraju prema svemu svabskom i sve cesce su pojave vrste "pseudo-vjernika". Omladina sa poluznanjem o vjeri se nasla da sa arhaickim pogledima na obitelj cuva cast svojih sestara. Sve su cesce pojave nasilnog vjencanja ali i ubijanja sestre, ukoliko se ona previshe ponasha "zapadnjacki".
Hvala Bogu, neki politicari su to sada ovdje skontali i rade na integraciji. Pojave se na otvaranju dzamije i susretni centri, i govore o tome kako je vazno da se prave ovakve dzamije a ne one "iza kuca" shto niko nezna sta se desava ali rade i druge stvari koje animiraju da se integrishes, pa makar kroz jezik. Zaista, red je na turcima da sebe unose u drustvo koje pocinje biti multikulturalno, to ne ide preko noci, ali na njima je da pocnu.
Ja mislim da nisi u pravu. Divlje pleme si na zapadu dok se upravo zatvarash prema njemu. Normalna ljudka reakcija na neshto strano je strah. Ali je takodje i strah temelj konflikta. Onda morash i zapad drugacije ocijeniti. Europa je ostala josh razmisljanju nacionalni drzava, dok u Americi to nije slucaj. Po cemu se to vidi u praksi? Kao Bosanac ces dobiti njemacki pasos, ali terminologija je cesto: "Njemacki drzavljanin s bosanskim porijeklom" ili "Bosanac sa njemackim pasosom". Po tome vec vidis razliku od SAD-a, tamo kad postanes Amerikanac...onda si Amerikanac. Svi oni slave svoje nacionalne feshte (Irci itd.) ali je to pretezno potredjeno cinjenici da si postao dio Amerike. Mentalitet prema Emigraciji je sasvim drugaciji u Americi/Australiji i Europi.Bosanka kultura i mentalita nemaju skoro nisto zajednicko sa zapadom...i to je glavni razlog..zasto smo mi na zapad jos uvjek divlje pleme...
Moguce...ima i oni sto kazu da je "stit" domacina kroz pogrdnje rijeci (Pobjeganovici) ili isticanje elite (Otishli samo seljaci) neshto slicno...A to da se ponasaju superiorno u BiH je rezultat kompleksa in frustracija koje doneses iz inozemstva...
-
pita
#36 Re: Dijaspora, Romantika ili "Bosanac na odmoru"
OK,
to sto su Turci u Njemackoj su u SLO bosanci...recimo vec postoji jasna parola na granici...čim vidiš tablico tri brojke slovo tri brojke ajde nazaj u planine
Tako...da sve sto si napisao dolje za turke vazi za bosance u slo...daleko od integracije i asimilacije.
to sto su Turci u Njemackoj su u SLO bosanci...recimo vec postoji jasna parola na granici...čim vidiš tablico tri brojke slovo tri brojke ajde nazaj u planine
Tako...da sve sto si napisao dolje za turke vazi za bosance u slo...daleko od integracije i asimilacije.
d700 wrote:Asimilacije i Integracije su dvije totalno razlicite stvari. Mislim da niko netrazi asimilaciju, a mozda bolju integraciju.pita wrote:Asimilacija/integracija nije jednostavan proces. Imas dokaz Iraca,Talijana...etc..koji su nad nasom civilizacijom...1000000 godina..imaju svoja geta u USA....
U Njemackoj je to trenutno jedna velika tema. Posto radim maltene samo sa njemcima, neminovno je da dodjemo do tema a la "Turci, stranci" i tu osjetim njihovu odbojnost. Ovdje je vazno znati historiju: Prije 40 godina, njemci su imali ekonomski boom (Wirtschaftswunder 70-tih) i trebala im je radna snaga. Oni su maltene importirali ljude u velikim kolicinama, a pri tome nisu se pitali sta ce sa njima biti od onog momenta kada ih vise netrebaju ili kako ce ih integrisati. Radi se pretezno o Turcima, Italianima, Jugoslovenima. Sinonim za stranca i meta kritike je medjutim postao "Turcin". Njima se prebacuje, da se oni inkapsuliraju od ostalog drustva. Imaju svoje prodavnice, doktore, advokate...cijele ulice su njihove. Zene (kako svabe kazu) zamotane, omladina u visokom stepeni sklona kriminalu, sto je signifikantno i po statistikama.
Kazu njemci: "Nisu se integrisali", nasto ih ja upitam: "Kako bi reagovalo jedno bavarsko drustvo kada im se pojavi Ahmet i zeli da postane clan bavarskog trubackog drustva". Naravno, slijedi smijeh, od toga nema nishta. Slijedi shvatanje da je integracija dvosmjerna ulica. Slicno je i kod turaka u vecini (Cast izuzecima). Oni se zatvaraju prema svemu svabskom i sve cesce su pojave vrste "pseudo-vjernika". Omladina sa poluznanjem o vjeri se nasla da sa arhaickim pogledima na obitelj cuva cast svojih sestara. Sve su cesce pojave nasilnog vjencanja ali i ubijanja sestre, ukoliko se ona previshe ponasha "zapadnjacki".
Hvala Bogu, neki politicari su to sada ovdje skontali i rade na integraciji. Pojave se na otvaranju dzamije i susretni centri, i govore o tome kako je vazno da se prave ovakve dzamije a ne one "iza kuca" shto niko nezna sta se desava ali rade i druge stvari koje animiraju da se integrishes, pa makar kroz jezik. Zaista, red je na turcima da sebe unose u drustvo koje pocinje biti multikulturalno, to ne ide preko noci, ali na njima je da pocnu.
Ja mislim da nisi u pravu. Divlje pleme si na zapadu dok se upravo zatvarash prema njemu. Normalna ljudka reakcija na neshto strano je strah. Ali je takodje i strah temelj konflikta. Onda morash i zapad drugacije ocijeniti. Europa je ostala josh razmisljanju nacionalni drzava, dok u Americi to nije slucaj. Po cemu se to vidi u praksi? Kao Bosanac ces dobiti njemacki pasos, ali terminologija je cesto: "Njemacki drzavljanin s bosanskim porijeklom" ili "Bosanac sa njemackim pasosom". Po tome vec vidis razliku od SAD-a, tamo kad postanes Amerikanac...onda si Amerikanac. Svi oni slave svoje nacionalne feshte (Irci itd.) ali je to pretezno potredjeno cinjenici da si postao dio Amerike. Mentalitet prema Emigraciji je sasvim drugaciji u Americi/Australiji i Europi.Bosanka kultura i mentalita nemaju skoro nisto zajednicko sa zapadom...i to je glavni razlog..zasto smo mi na zapad jos uvjek divlje pleme...
Moguce...ima i oni sto kazu da je "stit" domacina kroz pogrdnje rijeci (Pobjeganovici) ili isticanje elite (Otishli samo seljaci) neshto slicno...A to da se ponasaju superiorno u BiH je rezultat kompleksa in frustracija koje doneses iz inozemstva...
-
Santos
#37 Re: Dijaspora, Romantika ili "Bosanac na odmoru"
Kako vas nije stid.Nemate muda suprostavit se kriminalcima,politicarima i onda ovdje udarate po ljudima koji posteno zaradjuju novac i dodzu dole da obidzu fameliju,svoje rodno mjestom svoju raju i to vama smeta dotle da spominjete djecu kako ne izlaze igraju samo igrice.Kakva je to prica.Kako vas nije stid.Meni nikad niko nemoze nista rec zato sto zivim u dijaspori jer sam ja osto ratni vojni invalid jebavajuci se po stupu, azicima,hladnjacama i ostalim ratnim destinacijama i sta treba sad kad mi neko vidi auto strane reg,treba da me gleda poprjeko ili da kaze divi misa iz dijaspore. Ja sam za tu drzavu dao krv i niko mi nemoze srat kako cu se ja ponasat,sta cu nosit ili vozit.To je posteno zaradjeni novac.Zalosno do bola.Nek su vam kinezi dobri jebo nas iz dijaspore.
-
Hamica
#38 Re: Dijaspora, Romantika ili "Bosanac na odmoru"
U sridu. Lanac frustracije i nista drugo. Ne smije kriminalcu, ne smije cinovniku, ne smije drugom nacionu-iskalice se na dijasporiSantos wrote:Kako vas nije stid.Nemate muda suprostavit se kriminalcima,politicarima i onda ovdje udarate po ljudima koji posteno zaradjuju novac i dodzu dole da obidzu fameliju,svoje rodno mjestom svoju raju i to vama smeta dotle da spominjete djecu kako ne izlaze igraju samo igrice.Kakva je to prica.Kako vas nije stid.Meni nikad niko nemoze nista rec zato sto zivim u dijaspori jer sam ja osto ratni vojni invalid jebavajuci se po stupu, azicima,hladnjacama i ostalim ratnim destinacijama i sta treba sad kad mi neko vidi auto strane reg,treba da me gleda poprjeko ili da kaze divi misa iz dijaspore. Ja sam za tu drzavu dao krv i niko mi nemoze srat kako cu se ja ponasat,sta cu nosit ili vozit.To je posteno zaradjeni novac.Zalosno do bola.Nek su vam kinezi dobri jebo nas iz dijaspore.
-
pita
#39 Re: Dijaspora, Romantika ili "Bosanac na odmoru"
Svi imamo frustracije...i niko nije bez predrasuda...
zato je u potpunosti apsurdno samo kritizirati...bez samokritike
rad za 200-300 eur na mjesec je frustracija....ali i to da ti svabo, slovenac ili englez kazu da si zadnji drek...dok cistis njihov WC
zato je u potpunosti apsurdno samo kritizirati...bez samokritike
rad za 200-300 eur na mjesec je frustracija....ali i to da ti svabo, slovenac ili englez kazu da si zadnji drek...dok cistis njihov WC
Hamica wrote:U sridu. Lanac frustracije i nista drugo. Ne smije kriminalcu, ne smije cinovniku, ne smije drugom nacionu-iskalice se na dijasporiSantos wrote:Kako vas nije stid.Nemate muda suprostavit se kriminalcima,politicarima i onda ovdje udarate po ljudima koji posteno zaradjuju novac i dodzu dole da obidzu fameliju,svoje rodno mjestom svoju raju i to vama smeta dotle da spominjete djecu kako ne izlaze igraju samo igrice.Kakva je to prica.Kako vas nije stid.Meni nikad niko nemoze nista rec zato sto zivim u dijaspori jer sam ja osto ratni vojni invalid jebavajuci se po stupu, azicima,hladnjacama i ostalim ratnim destinacijama i sta treba sad kad mi neko vidi auto strane reg,treba da me gleda poprjeko ili da kaze divi misa iz dijaspore. Ja sam za tu drzavu dao krv i niko mi nemoze srat kako cu se ja ponasat,sta cu nosit ili vozit.To je posteno zaradjeni novac.Zalosno do bola.Nek su vam kinezi dobri jebo nas iz dijaspore.
- d700
#40 Re: Dijaspora, Romantika ili "Bosanac na odmoru"
Heheh...
pa da kazemo nesht za taj famozni WC. U Njemackoj u periodu od 1992 do 1998, vecina Bosanaca nije mogla dobiti radne dozvole. Primala se jedna "sociala" u parama ili bonovima, smjestaj je znao biti ili kolektivni, ili stan (Ovisno o rijesenju pokrajine ili grada u kome se ko nasao). Maltene svako je imao nekoga dole u Bosni, a od sociale se nije moglo financirati opstanak vlastiti i familije koja se nalazila u ratnoj BiH.
Najefikasniji nacin doci brzo do "dzeparca", je bio naravno ilegalan posao (Na Crno) u branchama gdje je mala sansa da se ko otkrije: To su gradjevini ili preduzeca koja se bave cicenjem kancelarija pa eto, i WC-Solja.
Mnogi u Bosni zaboravljaju, da su se paketi ili "pozdravi preko BH Banke" upravo tako finansirali, sto su se cak i akademici nasli s djogerom u ruci. Svoj posao nisu mogli raditi, jer u skali kome dati koje radno mjesto, su izbjeglice bili na kraju.
Paketi, Pare, Humanitarna su se na taj nacin finansirali a sad neka se patoloski dijasporamrzci upitaju, kako bi to sve proslo da ni jedan cent nije stigao. Naravno, i Dijasporci sada neka nemisle da su spasili Bosnu. Ali valjda priznati da su se ljudi spustili na to. "WC-Solj"a mnoge drzala na zivotu, ako se smije tako profano reci...
Danas, sa normalnim radnim dozvolama, mozete naci Dijasporce na svim funkcijama i WC Solja nije eksklusivno pravo Bosanskog radnika van Bosne, i ako to neki zele (radi utheje ili neznam cega). Naprotiv, novije generacije imaju trend da se skoluju i da zauzimaju dobra radna mjesta, posebno u Americi.
Poz
pa da kazemo nesht za taj famozni WC. U Njemackoj u periodu od 1992 do 1998, vecina Bosanaca nije mogla dobiti radne dozvole. Primala se jedna "sociala" u parama ili bonovima, smjestaj je znao biti ili kolektivni, ili stan (Ovisno o rijesenju pokrajine ili grada u kome se ko nasao). Maltene svako je imao nekoga dole u Bosni, a od sociale se nije moglo financirati opstanak vlastiti i familije koja se nalazila u ratnoj BiH.
Najefikasniji nacin doci brzo do "dzeparca", je bio naravno ilegalan posao (Na Crno) u branchama gdje je mala sansa da se ko otkrije: To su gradjevini ili preduzeca koja se bave cicenjem kancelarija pa eto, i WC-Solja.
Mnogi u Bosni zaboravljaju, da su se paketi ili "pozdravi preko BH Banke" upravo tako finansirali, sto su se cak i akademici nasli s djogerom u ruci. Svoj posao nisu mogli raditi, jer u skali kome dati koje radno mjesto, su izbjeglice bili na kraju.
Paketi, Pare, Humanitarna su se na taj nacin finansirali a sad neka se patoloski dijasporamrzci upitaju, kako bi to sve proslo da ni jedan cent nije stigao. Naravno, i Dijasporci sada neka nemisle da su spasili Bosnu. Ali valjda priznati da su se ljudi spustili na to. "WC-Solj"a mnoge drzala na zivotu, ako se smije tako profano reci...
Danas, sa normalnim radnim dozvolama, mozete naci Dijasporce na svim funkcijama i WC Solja nije eksklusivno pravo Bosanskog radnika van Bosne, i ako to neki zele (radi utheje ili neznam cega). Naprotiv, novije generacije imaju trend da se skoluju i da zauzimaju dobra radna mjesta, posebno u Americi.
Poz
-
Budala
#41 Re: Dijaspora, Romantika ili "Bosanac na odmoru"
Ja vise volim americku tortu nego rusko govno.