Dijaspora pomoc Bosni!

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Tornjak

#1 Dijaspora pomoc Bosni!

Post by Tornjak »

Kako Bosanci i Hercegovci u dijaspori mogu pomoci Bosni i Hercegovini?

Sta vi koji zivite u Bosni i Hercegovini mislite o dijaspori i kako bi vi zeljeli da dijaspora pomogne Bosni?
Engram::X

Post by Engram::X »

Image
elektropotrosac

Post by elektropotrosac »

dragi forumaski kolega, pazi vamo: dijaspora vec pomaze bosni. sta mislis od cega se hrani moja tetka esma i njenih pet clanova porodice u cijoj kuci nema osobe a da ima neko radno mjesto?

drugo: ne mozes ocekivati od dijaspore da gradi bosnu jer tamo nema nasih ni sela ni gradova. sve je to razbacano ko lisce po pustinji, ta nasa famozna dijaspora.

i trece: dok je nama ovako nesposobnih ministara u vladi koji nece da zabrane uvoz koji je veci 14 puta od izvoza (to nema ni u tunguziji), i time pokrenu domacu proizvodnju, osnuju nova radna mjesta, mi cemo dotle cekati da nam kapne koji dinar iz dijaspore.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Ja ti pomognem tako sto glasam. Iako nisam glasao na zadnjim izborima, u stvari jesam ali neznam za koga sam glasao. Dao sam prijatelju Ameru papir i rekao da zaukrzi imena koja mu se svidjaju. Duznost svakog gradjanina jedne zemlje je da placa takse i da glasa na izborima.
bosniaque

Post by bosniaque »

ja kupujem samo domace pa makar i nebilo bas naj naj, mislim da je i to jedan od mogucnosti kako da pomognemo BiH!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Engram::X wrote:Image
Engrame, nije pomoc Bosni da dijaspora posalje novcanu pomoc za bilo sta pa ni za tu kliniku! To sto ti trazis je sadaka i ona ce doci od svakog covjeka koji zna sta je solidarnost!
Ako Bosna hoce da joj dijaspora stvarno pomogne, potrebno je otvoriti dijalog.
Ali ovdje mislim bas DIJALOG! Bio sam ovdje poprilicno mnogo puta prisutan i za vrijeme rata a i poslije rata kada su predstavnici bosanskih vlasti dolazili i trazili pomoc. Ono sto je zanimljivo, to njihovo trazenje nije bio onaj ljudski kontakt s nasim ljudima vec maltene prijetnje, ucjene, pozivanje na najistancanije ljudske osjecaje i udaranje po istima! To su bili ZAHTJEVI da se prilozi toliko i toliko novaca za ovo ili ono!

E ne moze to tako Engrame! Prvo i prvo, dobar dio ljudi koje sam slusao nisu bili ni blzu kompetentni da predstavljaju jednu drzavu medju nama. Sirovost i nepismenost koju su ispoljavali mogla je da stvori samo kontraproduktivne rezultate.
Jednog dana mora neko da shvati da ovi ljudi koje se naziva dijasporom su za tri koplja odskocili od nasih starih gastarbajtera. Po obrazovanju, znanju, iskustvu, snalazljivosti, kulturi, poslovima koje rade...
S takvima se ljudima ne moze pricati na takav nacin! Mi Bosni mozemo da pomognemo samo kao PARTNERI u poslovima koji se otvaraju dole i NIKAKO drugacije! Previse smo toga vidjeli i naucili u ovih desetak i vise godina da bi sebi dozvolili da nas novokomponovani nazovi tajkuni uce sta i kako treba da radimo.
Kad se shvati da mi dole mozemo pomoci jedino ako se na nas bude posmatralo kao na partnere dakle, isto kao i bilo koje druge strane investitore koji zele PROFIT od svoje pomoci, tek tad se moze ocekivati da se znacajnije osjeti pomoc dijaspore.
Tek ako imam sansu da otvorim dole biznis, zaposlim odredjeni broj ljudi, razgranam posao za koji mi se GARANTUJE pravna i svaka druga sigurnost, omoguci da ostvarim PROFIT od tog svog ulaganja, tek tada se moze reci da sam pomogao svojoj zemlji!
Em sam zaposlio ljude, em podigao BNP em placam drzavi porez!
Sadaku, halalom, udjeljujem i tako i tako. Ali na taj nacin pokusavam samo da popunim rupu bez dna...
Sizifov posao!

Sto Kinezi kazu, ako ti poklonim ribu, nahranicu te jednom.
Ako ti poklonim ribarski pribor, bice ribe i za tebe i za mene i za nase familije!
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Drug_Tito wrote:Ja ti pomognem tako sto glasam. Iako nisam glasao na zadnjim izborima, u stvari jesam ali neznam za koga sam glasao. Dao sam prijatelju Ameru papir i rekao da zaukrzi imena koja mu se svidjaju. Duznost svakog gradjanina jedne zemlje je da placa takse i da glasa na izborima.
Nesto mi govori da si vise odmogao :D :D
verbal

Post by verbal »

Soul_Sista wrote:Nesto mi govori da si vise odmogao :D :D
nije valjda da mu vjerujes?
zar ne vidis da je lik totalni pajac?
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

verbal wrote:
Soul_Sista wrote:Nesto mi govori da si vise odmogao :D :D
nije valjda da mu vjerujes?
zar ne vidis da je lik totalni pajac?
Ma smjesno mi samo malo bilo, pa da se samo osvrnem na komentar jer fakat ima ljudi koji misle da mogu pomoci glasanjem iz vana BiH, meni jos nije jasno kako...medzu tim ljudima su i moji roditelji, eto ako ima ko pametan da mi na to ukaze izvolite, ali bez pljuvanja, hvala.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Pomazem tako sto glasam za good guys, ali posto nema good guys onda dajem Ameru da glasa.
verbal

Post by verbal »

druze tito, lazes ko pasce, jer se mora utvrditi identitet svakog glasaca prije nego da svoj glas na izborima.
A baska sto covjek ne zna nas jezik i sto bi time ispusio zent sve i da se ne treba dokument sa slikom.
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

verbal wrote:druze tito, lazes ko pasce, jer se mora utvrditi identitet svakog glasaca prije nego da svoj glas na izborima.
A baska sto covjek ne zna nas jezik i sto bi time ispusio zent sve i da se ne treba dokument sa slikom.
Papak, iz dijaspore se glasa postom..a i Amer je nase ime :D ...a i zna nas jezik...
Kako ces rec Drugu Titi da laze ko pasce...ccccc
Vodenjak

Post by Vodenjak »

DiplomataSaSela wrote:
verbal wrote:druze tito, lazes ko pasce, jer se mora utvrditi identitet svakog glasaca prije nego da svoj glas na izborima.
Papak, iz dijaspore se glasa postom..a i Amer je nase ime :D ...a i zna nas jezik...
Kako ces rec Drugu Titi da laze ko pasce...ccccc

:lol: :lol: :lol:
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

..e bas ste nesto :D :D :D
Pravda30

Post by Pravda30 »

Soul_Sista wrote:
Ma smjesno mi samo malo bilo, pa da se samo osvrnem na komentar jer fakat ima ljudi koji misle da mogu pomoci glasanjem iz vana BiH, meni jos nije jasno kako...medzu tim ljudima su i moji roditelji, eto ako ima ko pametan da mi na to ukaze izvolite, ali bez pljuvanja, hvala.

Vidis, na vecem dijelu BIH se je izvrseno etnicko ciscenje.U slucaju kada ljudi koji su protjerani ne bi glasali onda bi isli na ruku zlocincima. To znaci da bi ih ostavili na miru da raspolazu kako hoce i zele otetom imovinom.

Uzmimo Srebrenicu kao primjer. Da tu prezivjeli Bosnjaci nisu glasali na izborima, danas tamo ne bi bio Bosnjak gradonacelnik, ne bi bilo Bosnjaka u skupstini opcine a samim time se ne bi moglo uticati na bilo koji nacin na lokalni zivot. Tako ti ljudi koji rade u opcinskim organima mogu da preusmjeravju novac iz budzeta za obnovu nekog puta prema povratnickom mjestu ili nesta slicno tome.
Sve je jasno kao dan. Dakle samo lijenost i nemar su razlozi neglasanja.
Pravda30

Post by Pravda30 »

Vodenjak wrote:
Engrame, nije pomoc Bosni da dijaspora posalje novcanu pomoc za bilo sta pa ni za tu kliniku....!
Ma ovo je recenica puna smisla a o ostatku da ne pricam.
Samo ti filozofiraj, moj dragi Vodenjak i kritikuj negativno one koji rade konkretne projekte. Ja se iskreno nadam da ce ovaj projekat uspjesno dovrsiti i da ce biti jos bezbroj slicnih.

Tu pricu o tome kako bi mogao dati ali kako to nije pravi nacin pricaj nekome drugom ili recimo da si tu pricu prica o onoj familiji iz Sanskog Mosta. Sta mislis kako bi oni reagovali da si im rekao , ma mogao sam ja vama dat' koju paru ali nije to to... Ili nekoj samohranoj majki koja nema para da skoluje svoje dijete.Konkretna i efikasna dijela a manje suplje .. eh to se ocekuje od sviju nas.

A isto se moze i lobirati(predstavljati BIH u najboljem svijetlu, uticati na to da strane firme dodu u BIH itd..) i istovremeno i pomagati ove projekte. Jedno ne iskljucuje drugo.
Tu se nema sta vise dodati.
Last edited by Pravda30 on 31/12/2004 13:08, edited 1 time in total.
Pravda30

Post by Pravda30 »

elektropotrosac
i trece: dok je nama ovako nesposobnih ministara u vladi koji nece da zabrane uvoz koji je veci 14 puta od izvoza (to nema ni u tunguziji), i time pokrenu domacu proizvodnju, osnuju nova radna mjesta, mi cemo dotle cekati da nam kapne koji dinar iz dijaspore.

Prijatelju , bez uvrede ali se ne razumijes u ekonomiju. BIH je mala zemlja a samim time je i njeno trziste ograniceno, dakle nama ne odgovara nikakvo zatvoreno trziste. Uvodenjem taksi na uvoz ogracanavas rejon djelovanja i nasih firmi jer ce se stavljati taksa i na njihovu robu kada ivoze.

Da bi lakse shvatio o cemu je rijec uzmimo primjer Francuske. Francuska ima oko 60 miliona stanovnika. Dakle jedna firma koja proizvodi majice(recimo) ima 60 miiona potencijalnih klijenata, dakle njeni troskovi su podijeljeni na veci broj klijenata sto znaci da je cijena proizvodnje po komadu niza od one u Bosni jer; U BIH ima oko .5 miliona stanovnika. dakle jedna firma koja proizvodi majice u BIH ima 3.5 miliona potencijalnih klijenata. Dakle ona svoje troskove proizvodnje dijeli na 3.5 miliona. Samim time troskovi proizvodnje su veci u BIH.

Sada ako ukinemo uvozne takse izmedu BIH i Francuske. To znaci da BIH firma moze prodavati svoje majice, dakle dobija jos 60 milion aklijenata i dakle svoje proizvodne troskove dijeli na 63.5 miliona umjesto na 3.5, dakle dobiva mnogo, mnogo nizu cijenu proizvodnje.

A u vezi otvaranja radnih mjesta.NIje "vlada" ta koja treba da otvara radna mjesta. Njeno je samo da stimulise strane investicije i da napravi jedan dobar poslovni ambijent. Ali i ovo je malo duza prica.
St.Germain

Post by St.Germain »

u Njemackoj nema dijaspore BIH.

postoje razna udruzenja s bh-prefiksom s kojim se identificiraju i koje organizuju gastarbajteri-Bosnjaci koji su ovdje dosli prije 30-40 godina, samo problem je, sto su ti ljudi mentalno i ostali u tom vremenu
sto se subrace tice, oni su se stopili sa lokalnim SiCG i HR udruzenjima, tako da je sporazum iz Karadjordjeva ovdje implementiran skoro stoprocentno. Vjerujem, da ni u drugim drzavama nece bit drukcije.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

kakav indetitet ti treba. ko zna ko salje??? ispunis obrazac da se prijavis, ispunis svoje podatke, i zaukrizis imena. Nisam davao Ameru da ispunjava moje podatke jer pojma nema nista o tome.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Pravda30 wrote:
Vodenjak wrote:
Engrame, nije pomoc Bosni da dijaspora posalje novcanu pomoc za bilo sta pa ni za tu kliniku....!
Ma ovo je recenica puna smisla a o ostatku da ne pricam.
Samo ti filozofiraj, moj dragi Vodenjak i kritikuj negativno one koji rade konkretne projekte. Ja se iskreno nadam da ce ovaj projekat uspjesno dovrsiti i da ce biti jos bezbroj slicnih.

Tu pricu o tome kako bi mogao dati ali kako to nije pravi nacin pricaj nekome drugom ili recimo da si tu pricu prica o onoj familiji iz Sanskog Mosta. Sta mislis kako bi oni reagovali da si im rekao , ma mogao sam ja vama dat' koju paru ali nije to to... Ili nekoj samohranoj majki koja nema para da skoluje svoje dijete.Konkretna i efikasna dijela a manje suplje .. eh to se ocekuje od sviju nas.

A isto se moze i lobirati(predstavljati BIH u najboljem svijetlu, uticati na to da strane firme dodu u BIH itd..) i istovremeno i pomagati ove projekte. Jedno ne iskljucuje drugo.
Tu se nema sta vise dodati.
Hajd sad ovako da se dogovorimo...
Prvo procitaj onaj svoj post u kojem si onako lijepo opisao svoj cilj u zivotu, barem za naredne dvije godine.
Onda procitaj ponovo ovaj moj post gore...
I na kraju procitaj svoj post koji ti ovdje citiram..
Sve to dobro procitaj, rijec po rijec, misao po misao i onda se ponovo javi...
Moze li?
CuraDrugogSistema

Post by CuraDrugogSistema »

St.Germain wrote:u Njemackoj nema dijaspore BIH.

postoje razna udruzenja s bh-prefiksom s kojim se identificiraju i koje organizuju gastarbajteri-Bosnjaci koji su ovdje dosli prije 30-40 godina, samo problem je, sto su ti ljudi mentalno i ostali u tom vremenu
sto se subrace tice, oni su se stopili sa lokalnim SiCG i HR udruzenjima, tako da je sporazum iz Karadjordjeva ovdje implementiran skoro stoprocentno. Vjerujem, da ni u drugim drzavama nece bit drukcije.
ja imam pouzdanu informaciju da u Njemackoj ima oko 170 000 ljudi sa BH pasosom, a barata se sa cifrom od 250 000 BH gradana ukupno. kakve one pasose imaju to je sad druga prica.

znam da u Njemackoj ima u svakom slucaju dosta nasih i ako je vraceno puno. ima dosta studenata koji su ostali da zavrse faksove i ako su im familije vracene. problem BH dijaspore u Njemackoj je sama konstrukcija drzave, tj. podjeljenost. jako je neoraganizovano.

predpostavljam da zivis u Njemackoj, i da ne govoris napamet, ali ovo sam ja cula od Omladinske i studentske organizacije "Most" u Minhenu. :)
sekiracija1

Post by sekiracija1 »

Dijaspori bi bolje bilo da pomogne sebi .
Bosna je kaca bez dna,i to nije suplja prica :)
Uostalom pomozite si sami sebi :lol:
Vodenjak ni partnerstvo nema smisla,to je kao da das budali stap u ruke :lol:
Citam u jutarnjim novinama da su se *MERHAMETLIJE*sjetile kao oprati pare i jos vise zaraditi otvarajuci neki novi projekat *POSAO BiH*
Radicete vi jos dugo za* sahan rize* :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: [/b]
elviss83

#23 Re: Dijaspora pomoc Bosni!

Post by elviss83 »

Tornjak wrote:Kako Bosanci i Hercegovci u dijaspori mogu pomoci Bosni i Hercegovini?

Sta vi koji zivite u Bosni i Hercegovini mislite o dijaspori i kako bi vi zeljeli da dijaspora pomogne Bosni?
ev vako nek dijaspora ne dolazi cesto na odmore... nek budu bosanci kada dodju u bosnu a nek se ne prave svabe englezi.. i nek se ne fale moje auto ... moja kuce i posljednje neka ne mjesaju bosanski i jezik zemlje iz koje su dosli tako mogu pomoci vozdra
sekiracija1

#24 Re: Dijaspora pomoc Bosni!

Post by sekiracija1 »

elviss83 wrote:
Tornjak wrote:Kako Bosanci i Hercegovci u dijaspori mogu pomoci Bosni i Hercegovini?

ev vako nek dijaspora ne dolazi cesto na odmore... nek budu bosanci kada dodju u bosnu a nek se ne prave svabe englezi.. i nek se ne fale moje auto ... moja kuce i posljednje neka ne mjesaju bosanski i jezik zemlje iz koje su dosli tako mogu pomoci vozdra
Mala ufati se kakvog djuvegije i njegove balegije :lol: mozda jos nesto i naucis u zivotu :-)
aufiderzen Elvise sa rupom :lol:
elviss83

Post by elviss83 »

o cemu ti pasha ???? mora da si iz dijaspore ??? pa te previse rada ubilo u pojam i nisi mi ok :D
Post Reply