Dijaspora, juce, danas i sutra

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
daleko

#1 Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by daleko »

Dok su nasi dragi sugradani, u nasoj dragoj drzavi, bili pod agresijom sa brda, mi smo bili na putu u bijeli svijet. Nije sto smo htjeli nego sto smo morali.
Ja cu malo o tim nasim zivotima u bijelom ( citaj crnom) svijetu:

Put kroz bijeli svijet:

1.Izbjeglicke centre koji su nastajali od “presminkavanja” bolnica za ludake u centre za primanje izbjeglica ( kako u komsiluku tako I na zapadu).
2. Mjesanje mentaliteta iz Bosne, od sjevera do juga, od zapada do istoka, od profesije advokara do onih koji su poker igrali dugo u noc, sve to u sobi od 20 kvadratnih metara a 20 dusa u njoj, od jutra do mraka.
3. Onda su se te prve selidbe pretvorile u selidbe dalje od drzave gdje smo rodeni a blize zemljama vjetrenjaca ili cak preko vode gdje smo mislili da su ljudi razumniji od nasih na Balkanu I gdje ce nam zivot biti bar malo laksi. Prevarili smo se sto se ljudi tice.

Jos uvijek bez icega, stiskajuci malu kutijicu fotografija, koje smo uspjeli ponijeti sa nama.

4. Bolnice u komsiluku zamjenjuju bolnice na zapadu samo sada nam I komunikacija postaje problem kao I sredine po kojim treba da se snalazimo. Sada smo baceni u TOR stranaca, bez razlike koji jezik govorimo ili sta jedemo. Dobili smo novi naziv, naziv stranaca, koji nas prati I pratice cijeli zivot.
5.Dobijanjem dozvole za boravak, poslije tri godine natucanja po tim izbjeglickim centrima, po prvi put smo postali ime I prezime u sistemima gdje danas zivimo I rjesili se lanaca koji su nam bili zavezani oko vrata u tim centrima.

Jos uvijek bez icega, stiskajuci malu kutijicu fotografija, koje smo uspjeli ponijeti sa nama.

6.Dobili smo mogucnost obrazovanja, mogucnost traziti posao I mogucnost prijave u socijalne ofise gdje bi nam se isplacivala pomoc za zivljenje.
7.Dolazi novi period, kada inzinjeri ili doktori moraju u skolu, opet sa onim koji kockaju cijelu noc, ili sa onim bolesnim ciju bolest niko na zapadu ne razumije, bez obzira sto je nastala kao proizvod rata, jer svi moraju u skolu da bi dobivali pomoc.
8.Arogatni ucitelji drzava gdje smo dosli, cije siroko znanje je veoma ograniceno, I vecina ucenika imaju visi stepen znanja u svemu osim u jednom ali najbitnijem a to je jezik kojim se komunicira. Ponizno smo se morali pravdati za svaki sat odsustva sa casova ili objasnjavati da nemamo nista zajednicko sa nekim afrikancem ili azijcem osim sto smo ljudi I mi I oni I da su I oni tu dosli sto su morali.

I tako konacno kao naucimo taj jezik, djeca nam odrasla u novim sredinama gdje oni postaju prevodioci roditeljima, I nasao se posao, daleko ispod zeljenog ali posao od koga se zivi. Cast izuzecima, onim koji nisu morali promjeniti svoju bransu, koji su lako preveli svoje diplome I nasli svoj posao snova. Vjerujem da su rijetki.

Za sve ovo vrijeme, novac koji smo primali kao pomoc dijelio se na Bosnu I nas. Nase potrebe odjece I obuce smo mogli u pocetku rjesavati I u prodavnicama crvenog krsta ali novac se MORAO slati rodbini u Bosni. Bilo da se radilo o tetki koju nismo nikada posjetili do roditelja, brace ili sestara. Velike sume su odlazile na telefonske racune, na pakete I vjeruje da I danas ljudi nisu prestali sa tim navikama, pa ni sa paketima.

Tako dragi moji sugradani, ne trazimo mi nikakvu zahvalnost sa vase strane, niti vase zaljenje nas I nasih sudbina. Mi smo svjesni kome je bilo teze I zato vjerujem da istinski uvijek ste bili sa nama u srcima i nasim mislima. Kao sto ste I danas.

Mi i nasa djeca smo postali integrisani dio kultura gdje zivimo, naucili jezik, naucili I prihvatili novi mentalitet ljudi oko nas, koji koliko nam I smeta, toliko nam pocinje I odgovarati. Bas kao I vrijeme, nekada nam je bilo hladno I kisno a sada nam je hladovina I kisna odijela su se kupila. Sve je to ljudski I za ocekivati, covjek je prilagodljiva velicina .

Ali mi bi bili sretniji kada bi se samo jednom stavili u nase cipele, I prosetali krug kroz nasu istoriju posljednih 15 godina I vjerujem da bi mogli izbrisati mnoge postove koji su napisani na ovom forumu.
Ali slozicemo se jedno I to najbitnije: Bosna je u nama I ponosno je nosimo tamo gdje gazimo bez obzira gdje zivimo.

A to sto pokusavamo da fotografije iz kutijica izvadimo I uokvirimo na zidovima nasih novih kuca ili stanova, bilo to u zemlji gdje zivimo ili u Bosni ne bi trebalo biti za osudu, to je period u nasem zivotu, koga smo dugo cekali I docekali.

A ispred nas je novi period, koji ima veoma vazan zadatak, da naucimo uzivati u pogledu I pomiriti se da ne mozemo biti na oba mjesta ali nemamo razloga ne voliti I ono sto je nekada nase bilo I ono sto je sada nase postalo.

P.S. I cujem mnogi ljudi po dijaspori dobivaju ozbiljne napade "post- traumaticnog sindrom -a" a to obicno dolazi jednom kada se tijelo opusti, po prvi put prestane biti u grcu, kao sto je bilo sve ove godine. I taman kada mislis da si docekao da se odmoris od svega, proslost te stigne i bas ti mir nece da ponudi.
To me neiznenaduje kada vjerujem da su rijetki posjetili psihologa, vjecito su u krugu izmedu borbe predrasuda od strane domacina i neshavatanja od strane rodbine u Bosni a to sve moze doprinijeti jednom neobicnom koktelu koji psihi nece dati mira, mozda nikada za neke primjere :(

Tako puno je tuge sakriveno i sahranjeno sve te godine, u sudbinama ljudi koji su bili natjerani da napuste Bosnu, o kojima dragi nasi sugradani u zemlji Bosni rijetko cuju i jos teze mogu razumjeti.
Gile Šampion

#2 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by Gile Šampion »

Jel ovde neko lud? :shock:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#3 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by ladyblue18 »

Izvini ali o cemu ti pricas?
Ti kazes da mi vas ne moramo zaliti, i da ne ocekujete zahvalnost.
Ja ne znam zasto bi mi vas zalili, de mi objasni :?
Sve stoji, bilo je tesko svakome ko je otisao, pocetak, integrisanje, etc... ali brate ako ti mislis da je vama bilo gore nego nama e pa grdno si se zajeb'o/la.
Mnogo tuge je u vama sakriveno i svima vama nedostaje BiH, tu pricu sam cula jedno 1000 puta i kako je vama tamo gdje ste vec jako tesko, ali nekako logicno je da ako ti je tamo negdje tesko, ako ti nedostaje tvoje, vi bujrum pa se vratite.
Ali necete, to je jedina filozofija.
Jer niko od vas nije lud da se vraca iz zemalja u kojima je sve normalnije u ovo ovdje.
Imate nas budale koji smo ostali ovdje za to.

Sto se tice slanja novca od strane dijaspore, hvala, iako ja nemam nikoga u dijaspori, osim nesto cetvrtog koljena itd, a od njih ni zvakacu gumu nismo nikada ni dobili, ni u toku rata, a sada jos manje.

Divno je to sto to vi nosite BiH u srcima, i mi je nosimo, i uvijek cemo nositi, ali vi je nosite u srcima, a nas pored toga sto je nosimo u srcu zdere svaki dan sve gora i gora situacija ovdje u svakom aspektu.

Tako da ja odgovorno tvrdim da nema sanse da je vama bilo teze i da vam je teze nego sto je nama ovdje. Nebo i zemlja.

Vi imate PTSP? :-? od cega? Osim ako ste ovdje rat proveli, onda je razumljivo, ili ako ste otisli u zemlje gdje se isto ratovalo, drugacije ne vidim poentu tog vaseg PTSP-a. Prema istrazivanjima vise od 50% gradjana BiH koji zive danas ovdje (i dalje) ima PTSP, cisto da se zna.

Ovaj post meni izgleda kao neko pranje savjesti. Klasicna dijasporska prica "aman majko tesko, tuga, nema se" ali svi sjede tu gdje su.

I jos jednom, svakome kome je tesko, bujrum nazad, BiH vas nikada nije odbila niti ce.
daleko

#4 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by daleko »

Ja pokusala docarati ono sto sam htjela docarati a vama ako nedostaje prilaz ovoj temi zao mi je zbog toga ali ja se ne namjeravam ponavljati.
Mislim da sam bila dovoljno jasna u svom cilju i u svojim primjerima.
Ni na jednom mjestu u postu nisam izjednacavala strane i ko je vise trpio? Daleko od mog cilja, daleko od moje ljudskosti.
Tako bilo bi lijepo da se taj odnos ne stavlja i razmatra ovdje jer to nije cilj ovog posta a ako vama treba argumenata, potrazite one koji se teme drze.

A odgovor na jedino pitanje koje mogu povezati sa temom cu rado odgovoriti.

Zar zaista mislis da niko od nas nije izgubio nikoga u ratu, djevojke i zene koje zive u dijaspori nisu silovane, kao ni porodice razdvojene godinama izgubile pojam porodica i napravilo monstrume od ljudi zbog tog razdvajanja. Cuje se redovno primjeri nekontrolisanih ljudi koji cak i ubijaju oko sebe, na zalost.

Zar mislis da familje su tek tako nastavile funcionisati poslije toliko godina izbjeglickih centara, poslije prezivljenog rata, i da im je lako ponovo funcionisati kao familija? (Rado cu ti potraziti statistiku ljudi sa Manjace ali i drugih logora koji su zavrsili u dijaspori, u zemljama gdje ih bas niko ne razumije i ne zeli razumjeti).
Zar mislis da je ljudima zanimljivo zivjeti po iznamljenim stanovima, u torovima ili ghettoima, vjecito zavisni od prevodioca, ne znajuci gdje pripadaju ili gdje ce biti sutra, ni oni ni njihova djeca?

Na zalost potvrdujes moju tezu da cemo se rijetko kada razumjeti na ovoj temi i vjerujem prihvatiti jedne druge kao ljude koji su takode patili ali i dan danas pate.

Da li si ikada pomislila/o kakav je taj nas put mogao biti i da li je stvarno tako lak kao sto ga ti zamisljas i opisujes?

Ja samo zelim da ukazem i na neke druge sudbine ( ne minimirajuci vase teske sudbine), o kojim se povrsno prica u nekom materijalnom smislu a zaboravlja napacena i tuzna lica koje te sudbine takode nose u sebi. Ja vjerujem da je ljudski i tome nekada razmisliti. A ti ako ne vidis razloga za to i nemoj. Drzi se svoje ubjedenosti da si u pravu i vagaj kome je teze bilo. To je tvoja odluka, ja se eto nadam da ce se neko mozda malo zapitati i pokusati razumjeti moj cilj.
Maraschino

#5 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by Maraschino »

Dijaspora, juce, danas i sutra

juce - borac

danas - dijaspora

sutra - povratnik iz dijaspore :D :run:

p.s. ima li bujruma :P
Bitte_Halt_ja_ja

#6 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Dok sam ja bio dijaspora ne znam nijednog bosanca licno, da je zivio u necem manjem od dvosobnog stana(njemacka). Znam da ima i drugaciji slucajeva...al ovo je smijesno. Problem u inostranstvu su same izbjeglize bil oBosanci ili neke druge drzave jer sve rade sam ose ne integrisu. Kao i ovdje misle da sve bolje znaju. Iskreno vecina stranaca u njemackoj je poprilicno nezahvalna i tu spadamo i mi bosanci.

Tako mi je tesko bilo u Njemackoj da sam razmisljao da se lancima zavezem za neku banderu kad sam dobio pismo da moram nazad.
Last edited by Bitte_Halt_ja_ja on 10/03/2009 00:06, edited 1 time in total.
ladyblue18

#7 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by ladyblue18 »

Ja tebe u potpunosti razumijem, i sve sto si ti navela, i nisam nigdje rekla da je bilo lahko otici vani, i znam da i vani ima silovanih, onih koji su izgubili porodicu, sve ja to znam, informisana sam bolje nego sto ti mislis.
Nigdje nije lahko.
Ali poenta je da ste vi bar pobjegli odavde iz ovog haosa, pa mozda sa svim dusevnim bolovima tamo nasli neki bolji zivot i smirili se koliko toliko, sto ovdje ne bi uspjeli.
Poenta je da ste vi daleko od ove drzave, mozda dusom ne, ali tijelom da, neko manje, neko vise.
I vi svi mozete da se vratite, u tome je stvar, ali necete.
I zato da ti pravo kazem meni je muka od price kako dijaspora (cast izuzecima) jako tesko zivi vani, nedostaje svoja domovina, narod, prijatelji, itd., ali zasto to spominjete kada se ne vracate?

Ovoj drzavi je itekako potrebno mladih ljudi, pametnih, snage, koja ce da digne ovu zemlju, pa hajde vratite se.
Necete a svi znamo zasto.
Zato sto tamo gdje ste, sebi ste osigurali zivot neki pristojan, navikli se na to okruzenje, rodili djecu, itd.
Ne znate ni na cemu bi bili ovdje da se vratite.
A glavni razlog je sto imate mnogo bolje zivote nego sto biste ga ovdje imali, bolje zivite, imate dosta toga sto mi ovdje necemo imati za zivota.
I nas koji smo ostali, boli prica, kada nam dodje dijaspora i prica kako je njima tesko, ali gle cuda niko da se pocese pa glavi pa da kaze pa jebiga odoh se ja vratiti. To supljiranje ili sta vec, je skroz mizerno.
Ko voli svoju drzavu i kome ona nedostaje on ce se vratiti pa bar pokusati, vidjeti, a nece vjecno pricati kako mu je tesko, kako umire od boli za drzavom, kako ga boli ovo i ono, ali nece da makne iz svoje nove drzave.
Licemjerstvo.
Shvatam ja i ljude kojima je tesko, koji se nisu nikada navikli, koji ne znaju jezik, koj i dalje zive po kolektivnim centrima, ali oni to ne moraju trpiti! Oni su i dalje drzavljani ove drzave, osim ako se nisu ispisali iz drzavljanstva.
I kao drzavljani mogu se vratiti, e sada da li se imaju gdje vratiti to je vec drugo pitanje.
A postoji i ona druga strana za koju dobro znam, a to je da je nas narod pobezobrazan, to nam valjda u genima, pa nece ni jezik da uci, ni da se socijalizuje, da radi za minimalac... naravno ne svi, ali ima svega u toj dijaspori.

Ovo je jedna jako teska i kompleksna tema i moze se danima raspravljati.
I uvijek ce neko drugi biti u pravu i tako.
Ja suosjecam sa svim tim ljudima i njihovom patnjom ako ti ista to znaci.
Jer svi smo manje vise prosli kroz isto.
A sada sta je bilo kasnije, to je vec druga prica...
neprilagodjena

#8 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by neprilagodjena »

Jos jedna tema za ubjedjivanje i svadjanje i pravdanje :roll: :roll:
jefferson

#9 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by jefferson »

Ne kontm ove teme majke mi!
Proslo 14 godina od rata i opet jedna te ista prica. Dajte vise da malo o buducnosti pricamo! Samo prepucavanja, dijaspora se folira, oni sto zive u BiH eto nevole dijasporu, jao gluposti mati mila. Jos malo pa ce neko otvoriti temu da se prebroje pare koje dijaspora salje.
Eno u Avazu clanak o tipu koji radi za Obaminu administraciju, mozda da malo pocnemo pricati kako da te ljude iskoristimo a ne kada hoce da se vrate da moraju tri godine cekati nekih mali milion pecata da bi nostrificirali jebenu diplomu!
Tako isto nasi ovdje, s kojim pokusavam imati "kontrolisanog" kontakta, tj. vrlo dobro pazim s kim cu se druziti, jer vecinom svaka prica pocinje o kako je super bilo nekad, kako je tesko sad, pa imal ikad kod nasih ljudi pozitivne misli jebemu? Dajte vise prestanite ove teme otvarati! Sto niko nije otvorio temu kako dovesti nase strucnjake u BiH koji su u toku sa svjetskim tehnologijama itd?
Šeha

#10 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by Šeha »

Bas kao sto su ljudi rekli. Ovakve teme vise nemaju svrhe.

Ako si u dijaspori i patis - vrati se, veoma jednostavno.

Sjajno nije nigdje, pitanje je gdje ce ti biti gore :D
daleko

#11 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by daleko »

ladyblue18 : Slozicu se sa tobom da je tema kompleksna i mozda iz tog razloga ja i ne vidim puno potencijala u navedenim primjerima (ali sa dobrim razlogom zasto ga nema). Pitanje se moze postaviti sta sa njihovom djecom, prestavljaju li oni potencijal ili ne, i za vratiti ili za postati drzavljani nove drzave.
Sto dublje razmisljam o tome jasnije mi je da je tesko dijete "dizati" u dvije kulture i da ce rijetkim uspjeti da odgoje djecu na taj nacin koji ce djecu uputiti na vracanje u zemlju njihovih roditelja. Ima nas svakakvih i nekome ce uspjeti a nekome ne, ali ne znam ni koliko je fer od djece traziti da vole nesto vise (sto vide na 14 ili 21 dan) na isti nacin kao okolinu u kojoj zive i funcionisu. Ja mislim da je ta tema jos vise kompleksnija i nisam sigurna da se rjesenja nalaze lako.
A slozicu se da je u nama toliko licemjerstva da me i ne cudi sto je lako dici ruke od nas, cim nas bilo ko upozna malo bolje. Za mene je vazno da se radvoji licemjerstvo od nemoci jer vjerujem da su i jedna i druga verzija prisutne.

Jefferson: Sve dok ove dvoje grupe ne popricaju i ne razmjene gledista ali i ono kroz sta su prosli, bojim se da nece biti dijaloga, razumjevanja a ni vracanja u drzave gdje su rodeni, a samim tim ni fokusa na nesto pozitivno.

Ne poznajem drugu drzavu koja tako "hvali"svoje gradane koji kao uspiju i o njima se clanci pisu i postaju ponos cijele drzave ( sto je smjesno posto su postali drzavljani nove drzave) a drzava kao taka nema ama bas nikakvu korist od toga. Nece se nijedan vratiti da sreduje probleme Bosne a to je po meni vaznije. Kako privuci taj potencijal u nasu drzavu kada ga vec ima svuda ako cemo po clancima iz novina i listi uspjesnih ljudi? Sada se moze pricati o lobiranju, i kako takvi ipak uticu na nekoga ili na nesto, ja licno sumnjam, prvo sto vjerujem da je u njegovoj administraciji kao americki drzavljanin a drugo daj boze da ja grijesim i da mi imamo bilo kakve koristi od slicnih. Rado cu da cujem tvoju viziju njegove vaznosti za nasu drzavu.
ladyblue18

#12 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by ladyblue18 »

jefferson wrote:Sto niko nije otvorio temu kako dovesti nase strucnjake u BiH koji su u toku sa svjetskim tehnologijama itd?
:thumbup:
@daleko-sto se tice dizanja djece, nema nista od toga da oni dizu djecu u okviru dvije kulture.
Ja rekoh meni se cini da tamo stasa vec druga generacija BiH gradjana ili da kazem dijasporaca, to su djeca koja su rodjena vani u ratu, roditeljima je zbog toga mozda i tesko se vratiti jer su djeca se vec socijalizovala, uklopila, i svi ce oni nazalost polagano zaboraviti svoju drzavu, sto je jako zalosno, ali sta se moze :(
To je tako, i nema druge.
Djeca se ovdje vratiti nece, mozda rijetki.
I jest istina je, hvalimo uspjehe koje nasi postizu sirom svijeta, ali nista od njih nemamo, jer oni ovdje dodju jos samo turisticki :(
tempora

#13 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by tempora »

ladyblue18 wrote:Izvini ali o cemu ti pricas?
Ti kazes da mi vas ne moramo zaliti, i da ne ocekujete zahvalnost.
Ja ne znam zasto bi mi vas zalili, de mi objasni :?
Sve stoji, bilo je tesko svakome ko je otisao, pocetak, integrisanje, etc... ali brate ako ti mislis da je vama bilo gore nego nama e pa grdno si se zajeb'o/la.
Mnogo tuge je u vama sakriveno i svima vama nedostaje BiH, tu pricu sam cula jedno 1000 puta i kako je vama tamo gdje ste vec jako tesko, ali nekako logicno je da ako ti je tamo negdje tesko, ako ti nedostaje tvoje, vi bujrum pa se vratite.
Ali necete, to je jedina filozofija.
Jer niko od vas nije lud da se vraca iz zemalja u kojima je sve normalnije u ovo ovdje.
Imate nas budale koji smo ostali ovdje za to.

Sto se tice slanja novca od strane dijaspore, hvala, iako ja nemam nikoga u dijaspori, osim nesto cetvrtog koljena itd, a od njih ni zvakacu gumu nismo nikada ni dobili, ni u toku rata, a sada jos manje.

Divno je to sto to vi nosite BiH u srcima, i mi je nosimo, i uvijek cemo nositi, ali vi je nosite u srcima, a nas pored toga sto je nosimo u srcu zdere svaki dan sve gora i gora situacija ovdje u svakom aspektu.

Tako da ja odgovorno tvrdim da nema sanse da je vama bilo teze i da vam je teze nego sto je nama ovdje. Nebo i zemlja.

Vi imate PTSP? :-? od cega? Osim ako ste ovdje rat proveli, onda je razumljivo, ili ako ste otisli u zemlje gdje se isto ratovalo, drugacije ne vidim poentu tog vaseg PTSP-a. Prema istrazivanjima vise od 50% gradjana BiH koji zive danas ovdje (i dalje) ima PTSP, cisto da se zna.

Ovaj post meni izgleda kao neko pranje savjesti. Klasicna dijasporska prica "aman majko tesko, tuga, nema se" ali svi sjede tu gdje su.

I jos jednom, svakome kome je tesko, bujrum nazad, BiH vas nikada nije odbila niti ce.
Ne mogu jos da razaznam koja te je ljuta nevolja navela da napises ovakav jedan zlurad, povrsan i uz duzno postovanje bezobrazan post. ( za razliku od dosadasnjih). :(
bach

#14 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by bach »

daleko wrote:Ja pokusala docarati ono sto sam htjela docarati a vama ako nedostaje prilaz ovoj temi zao mi je zbog toga ali ja se ne namjeravam ponavljati.

Zar mislis da familje su tek tako nastavile funcionisati poslije toliko godina izbjeglickih centara, poslije prezivljenog rata, i da im je lako ponovo funcionisati kao familija? (Rado cu ti potraziti statistiku ljudi sa Manjace ali i drugih logora koji su zavrsili u dijaspori, u zemljama gdje ih bas niko ne razumije i ne zeli razumjeti).
Zar mislis da je ljudima zanimljivo zivjeti po iznamljenim stanovima, u torovima ili ghettoima, vjecito zavisni od prevodioca, ne znajuci gdje pripadaju ili gdje ce biti sutra, ni oni ni njihova djeca?
Ko od 1992 do danas nije naučio engleski ili njemački, u živi u Americi, Švicarskoj, Austriji treba dobro da se zapita o vlastitom stupnju inteligencije. Znam jednog koji u Beču živi od 1975, pa zna reći samo OJRO. Ne interesuje čovjeka.

Što se tiče iznajmljenih stanova, većina ljudi na "Zapadu" iznajmljulje prostor gdje živi. Nema naslijediti od babe. Naviknite se.
ladyblue18

#15 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by ladyblue18 »

tempora wrote:
Ne mogu jos da razaznam koja te je ljuta nevolja navela da napises ovakav jedan zlurad, povrsan i uz duzno postovanje bezobrazan post. ( za razliku od dosadasnjih). :(
Draga tempora, ne znam ni sama.
Znas, nekada covjeku dodje crna minuta, kada u svom ovom beznadju i apatiji procita neke stvari pa mozda djeluje impulsivno.
Ali vecina onoga sto sam rekla je istina.
Vecina dijaspore kuka kako mu je lose tu gdje jest, a nikada nece da pomisli da se vrati ovdje.
Ja razumijem da dijaspori nedostaje BiH, ne svima, ali pojedincima da, ali zaista mislim da bi mogli razmisliti da se vrate, pa da probaju bar.
Umjesto sto se stalno povlace neke tenzije izmedju nas ovdje i dijaspore, iako sa moje strane nema nikakvih tenzija ni zamjerki, jer razumijem svakoga u potpunosti ko je otisao za boljim zivotom, i pobjegao iz pakla.
E koliko je to neko ostvario, to ne znam.
Umjesto sto stalno jacaju te tenzije, bolje bi bilo da pokusamo svi da gradimo na neki nacin drzavu, iako znam da previse trazim, ali eto.
A kada vidim npr. na portalu text o nekome nasem uspjesnom u SAD-u, Njemackoj,Australiji i onda procitam komentare na tom istom textu, onda i shvatim zasto nece da se vracaju.
Vjerovatno ni ja ne bih, jer provedes zivot obrazujuci se, urgirajuci za BiH na svim frontovima, bez obzira sto si npr. u SAD-u i onda te par isfrustiranih likova na internetu spusti i kaze da si niko i nista.
Mislim da dijaspora ima pogresnu sliku o nama ovdje, jer ne vidim razlog zasto bi neko mrzio tu istu dijasporu, ja nikada.
A i mi mozda imamo pogresnu sliku o vecini dijaspore, i sve tako kao u zacaranom krugu.
Zato mislim da ovakve teme silne non stop nisu potrebne, jer mi smo na kraju krajeva svi Bosanci i Hercegovci, i trebamo biti slozni bez obzira gdje se nalazili, dal u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, BL, ili Chicagu, St.Louisu, Melbourneu, Berlinu, Becu... :bih:
Dijasporac

#16 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by Dijasporac »

Dijasporci i Bosanci se nikad nece sloziti ni u cemu...

Ladyblue, izvini, ali nemas pojma o zivotu, stetocina si, trosis prostor i stetis svakome oko sebe, naj korisnija bi bila kad bi skroz prestala postojati. To je moje skromno misljenje. Tesko onome ko sa tobom bude zivio, unistit ces mu zivot sa takvom promjenjivom naravi koja granici agresivnoj shizofreniji.
Last edited by Dijasporac on 11/03/2009 19:16, edited 2 times in total.
ladyblue18

#17 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by ladyblue18 »

Dijasporac wrote:Ladyblue, izvini, ali nemas pojma o zivotu, stetocina si, trosis prostor i stetis svakome oko sebe, naj korisnija bi bila kad bi skroz prestala postojati. To je moje skromno misljenje. Tesko onome ko sa tobom bude zivio, unistit ces mu zivot sa takvom promjenjivom naravi koja granici agresivnoj shizofreniji.
Hahaha hvala :)
Nista bolje covjek ne moze ni ocekivati od vas jelda.
Evo zasto ne volimo dijasporu, zbog ovakvih kao sto si ti.
A ja eto kakva god da sam, sam uradila vise za ovo drustvo i drzavu sa 20 godina u guzici, nego sto ces ti ikada sa bog zna koliko iz te rupe u kojoj si :wink:
A sad se ti zapitaj kakav si to covjek :) Jer nekome koga ne znas izlupati takvih rijeci i izvrijedjati mogu samo...hmm ne nalazim rijec.
budi pozdravljen iz drzave koju su ti napustio da bi mogao srati danas nekome ko se bori za ovu drzavu :bih:

I btw nisi imao potrebe da prepravljas post :)
Dijasporac

#18 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by Dijasporac »

Izgleda da znas sve o meni od jednom hahaha :)))

haj nema veze, ali u glavnom nesvidja mi se ocigledan nedostatak tvoje skromnosti i civilizacije, sa seljacinom se nemoze fino...

#19 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by location »

Obicno kada odem u posjetu ja kazem svojoj familiji da mi je tesko u Americi iz dva razloga:

1) bojim se ako kazem istinu da mi je dobro, da ce oni misliti da se ja hvalim i stajem njima na muku.

2) ako im govorim da mi je tesko i da patim za Bosnom, onda oni nece misliti da sam zaboravio Bosnu, jer mislim da ce ih to isto nervirati ako im priznam da ne patim za Bosnom.

Ali taj sam pritisak osjecao i pored ne familije, uvijek sam izbjegavao da govorim o svom zivotu u Americi i kako mi je uspjelo ili dobro, provlacio sam se da sam dosao u SA u posjetu iz drugog kraja BiH a ne iz vana, samo eto da se ne skonta da sam iz vana. Prica je da se vecina diasporaca ubiju na ulici da se dokazu da su iz vana (dobra kola, odjeca, strani jezik pricaju kao kad hodza uci ezan) a ja prodjem kroz Bosnu u nadi da me niko ne primjeti.

Ako patim za Bosnom onda je to jedan dio zivota iz 91. Kada sam isao u osnovnu i prisjecam se djecurlije iz svog razreda. Obidzem osnovnu skolu, pozdravim stare profesorice i to je to. Mozda mi je jedan dio grada ostao u sjecanju i taj dio grada isto posjetim, pogledam neku zgradu, cosak ulice gdje mi se nesto mozda ljepo sjetilo, zastanem u mislima i to je Bosna za mene. Ovdje gdje sam sada mi je zivot. Kao sto je mojim roditeljima Bosna zivot jer su se tamo prvo poljubili, zguzili, mene napravili, otisli na more sa mnom, kupovali mi odjecu itd itd, mogu njih razumjeti da ih to veze i da bi se trebali vratiti, kao sto i zele. Ja licno nemam ni zasta da kukam niti razloga da se vratim.
Pemba

#20 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by Pemba »

Ne znam kako da mi je ovdje tesko (a nije) nikada se ne bih vratila u Bosnu.

Ne znam o cemu ta diaspora vise handrlja....sta im je tesko? Za cim pate? Ma negativci
Mislim da je to jedan mali dio onih koji stvarno zive u gethu, nisu naucili jezik, nisu se trudili da se naviknu. Takve zalim i zestoko izbjegavam! 100% su negativni i dosadni!

Ja se ne vracam NIKAD. I kad mi je nesto lose ja radim na tome da mi bude dobro.
HAVANA

#21 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by HAVANA »

Dijasporac wrote:Dijasporci i Bosanci se nikad nece sloziti ni u cemu...

Ladyblue, izvini, ali nemas pojma o zivotu, stetocina si, trosis prostor i stetis svakome oko sebe, naj korisnija bi bila kad bi skroz prestala postojati. To je moje skromno misljenje. Tesko onome ko sa tobom bude zivio, unistit ces mu zivot sa takvom promjenjivom naravi koja granici agresivnoj shizofreniji.

ČUJ KAD BI SKROZ PRESTALA POSTOJATI,ŠTETOČINA... :shock: :x
Ako bi ja sad ovom jebo ma...,da li bi vi rekli da ja mrzim dijasporu?
Nisi ti dijasporac ,ti si jedan obični nekulturni kreten.
Sa seljačinom ne možeš drugačije nego gore navedeno.
ladyblue18

#23 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by ladyblue18 »

@location-svaka cast na napisanom :thumbup: cijenim te zbog iskrenosti

@havana-pusti ba, znas onu staru pametnu "Nikada se ne raspravljaj..." :mrgreen:

A ti cijenjeni dijasporac si najmanje pozvan da pricas o nedostatku civilizacije, i o tome ko je ovdje "seljak" :wink:
callmethebreeeze

#24 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by callmethebreeeze »

nije lako u tudjini, ali je neizmjerno puta lakse nego u danasnjoj bosni.
licno se ne mislim vracati jer mi je ovdje previse dobro, a tako dobro mi na legalan nacin u bosni ne bi moglo biti. a bosna mi nedostaje iako sam kao dijete otisao iz nje.
:D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#25 Re: Dijaspora, juce, danas i sutra

Post by corolla02 »

Dajte ljudi dodjite sebi, zar nakon svega imate i sad energije da se svadjate. Svako je tu gdje mu je sudbina, kretanje stanovnistva je nije mimoslo gotovo ni jednu generaciju na nasim dole podrucjima pa ni ovu. Problema je oduvijek bilo na relaciji dijaspora/domaci i vjerovatno ce ih uvjek biti, ali posredstvom danasnje tehnologije/komunikacije ti su problemi isplivali jos vise, jer je svijet danas manji i blizi vise nego ikad do sad. Ova savremenizacija uopste nije losa ali ovdje se reprezentira kao i manifestuje u negativnom smislu. Problemi, ako ih vec ne mozemo rijesiti onda bar moramo nauciti da zivimo s tim istim. Zato svoj posao, i pustite druge da rade svoje poslove takodjer. Ako mozete pomoci drugome pomozite a ako ne onda barem ne odnemazite.
:sax:
Post Reply