Dijaspora i izbori u BiH

Post Reply

Da li treba dozvoliti dijaspori da glasa?

Poll ended at 01/05/2005 23:23

Da
18
60%
Ne
12
40%
Ne znam
0
No votes

Total votes: 30

havetinja

Post by havetinja »

novalic wrote:ovakvi kao stari su najgori, ne radi dijaspore, nego radi onih koji ne glasaju situacija jeste kakva jeste :-)
stari je (mozda s godinama) postao svjestan da ..glaso-ne glaso u svedskoj- uvijek ce biti nekoga ko ce zastupati njegove interese,

u bosni, isto.... glaso-ne glaso...nikad nece biti nekog takvog :oops:
Stari

Post by Stari »

novalic wrote:ovakvi kao stari su najgori, ne radi dijaspore, nego radi onih koji ne glasaju situacija jeste kakva jeste :-)
E tu si mozda da izvines ...malo u krivu. Da svi mi koji zivimo tamo negdje u pripizdini bijelosvjetskoj ... iskoriste svoje pravo i glasaju u vecem broju dobili bi oni koji zive u Bosni ...potpune fantome za legitimne politicare ...sto je po meni manje sretno rijesenje od postojeceg....da se ne glasa nikako ....pa nek ljudi tamo dolje izaberu sebi koga oni najvise vole.
Stari

Post by Stari »

havetinja wrote:
stari je (mozda s godinama) postao svjestan da ..glaso-ne glaso u svedskoj- uvijek ce biti nekoga ko ce zastupati njegove interese,

u bosni, isto.... glaso-ne glaso...nikad nece biti nekog takvog :oops:
Ovo se zove imati ...andjela cuvara...kad god me novalicka pritjera uza zid ...utrce havetinja i izvadi me iz nezavidne pozicije. Hvala ti gdje cuo i ne cuo.
car-x

Post by car-x »

http://qry.izbori.ba/documents/OSNOVNI% ... ATELJI.pdf

podaci glede zadnjih izbora..

intersantan je podatak:

BIRAČI
Redovno: 2.151.448
U odsustvu: 143.777
Postom: 27.462
Ukupno: 2322687

da se igramo malo matematike, ali ne vjerujem da ce to nesto pomoci, posto je ocigledno da je ovdje mrznja prema dijaspori jaca od bilo kakvih prirodno-matematickih zakona:

143.777 + 27.462 = 170.739

dalje, 170.739 * x = 2.151.448
x (odokativno) izmedju 12 i 13..

elem, prostom dijasporskom racunicom (mozda se ovaj racun ovako ne uci u domacim skolama, ali i mene su u jednoj takvoj naucili racunat) dobije se podatak da jedan dijasporski glas vrijedi ko 12 ili 13 domacih..

nije ni cudo sto se pojedinci trude za ukidanje glasackog prava dijspori, kad su toliko mocni..

kako neko rece, kriviti nas koji ne zivimo u BiH (iako sam i na proslim izborima dao svoj glas i to nenacionalnoj stranci - ali to je opet moja stvar) za vladavinu nacionalista je apsolutni kurton i bez imalo mozga..

no hard feelings..
digger

Post by digger »

JBT wrote:....Ali, mislite li da je posteno glasati na izborima u drzavi u kojoj ne zivite?
Ako si drzavljanin jedne drzave, onda imas sva prava kao i drugi drzavljanin.

Dijaspora salje velike sume novca u BiH. Sto ih ne zamoliti da to prestanu?

Dijasporci su oni koji mogu da uloze pare u neki posao ili radnu instituciju u BiH. Trebalo bi im reci da njihova ulaganja nisu potrebna jer iste "lokalci" mozda ne cijene.

Dijasporci mogu da daju "lokalcima" mnogo dobrih ideja i smjernica ako bi isti htjeli da nauce nesto novo.

Na kraju, mozda mnogi dijasporci sa foruma ne bi zeljeli da citaju prazna naklapanja ponekih "lokalaca" na forumu kojima su data ista prava.
ibnHome

Post by ibnHome »

:shock:
Najtezi udarac bi dozivjeli kad bi u covjek u BiH zaradio priblizno istu kolicinu para za posao koji i sami obavljaju.
:-)
i taj belaj, da nikom ne moraju slat' lovu...
Banjaluka, Sarajevo - Izborna komisija BIH nezadovoljna je brojem registrovanih birača, za oktobarske izbore 2004, koji će glasati poštom, odnosno, koji žive van teritoriji Bosne i Hercegovine.
Ove godine registrovano je svega 27.468 državljana Bosne i Hercegovine iz 55 zemalja svijeta što je poražavajuće ako se ima u vidu da je dijaspora dala podatak da se van granica BIH nalazi gotovo milion građana. Prije dvije godine odziv birača za opšte izbore bio je gotovo tri puta veći, registrovano je više od 60 hiljada građana iz dijaspore. Na lokalnim izborima prije četiri godine iz dijaspore se odazvalo više od 220 hiljada registrovanih lica.
http://www.danas.co.yu/20040814/terazije1.html

Zavidno zavidna, zavisna dijaspora.....
ccccc..... :zzzz:
novalic

Post by novalic »

Stari wrote:
E tu si mozda da izvines ...malo u krivu. Da svi mi koji zivimo tamo negdje u pripizdini bijelosvjetskoj ... iskoriste svoje pravo i glasaju u vecem broju dobili bi oni koji zive u Bosni ...potpune fantome za legitimne politicare ...sto je po meni manje sretno rijesenje od postojeceg....da se ne glasa nikako ....pa nek ljudi tamo dolje izaberu sebi koga oni najvise vole.
mozda i ne.. mozda se varas.. kada bi svi mi iz bjelosvjetske pripizdine stvarno dali od svoga vremena, dobro se upoznali sa politicko-ekonomskom situacijom, bili malo organizovaniji.. mogli bi i te kako doprinijeti politickim promjenama u bosni..

ovako, mi ovamo, a oni i tako i tako ne vole ni da cuju za nas, oni tamo, ko i njih jebe, i tako i tako nas ne vole...

a narod jadni :-? i dalje steze uckur :-?
havetinja

Post by havetinja »

da se malo pustimo bajki i basni :oops:
digger wrote:
JBT wrote:....Ali, mislite li da je posteno glasati na izborima u drzavi u kojoj ne zivite?
Ako si drzavljanin jedne drzave, onda imas sva prava kao i drugi drzavljanin.
prava, ali i obaveze

Dijaspora salje velike sume novca u BiH. Sto ih ne zamoliti da to prestanu?
pretpostavljam da salju novac svojoj rodbini kao pomoc. isto to rade (samo s manje pompe , prihvacajuci to kao nesto najnormalnije) i ljudi koji zive ovdje. ako pak salju pomoc drzavi, onda je ista duzna da im zahvali na odgovarajuci nacin

Dijasporci su oni koji mogu da uloze pare u neki posao ili radnu instituciju u BiH. Trebalo bi im reci da njihova ulaganja nisu potrebna jer iste "lokalci" mozda ne cijene.
vec duze vrijeme prizeljkujem da vidim ulaganje nekog dijasporasa u bh privredu. tako bi i stereotip o ponasanju dijaspore imao manje uporista u stvarnosti. bilo kakav primjer koji navedete ucinit ce me jako sretnim.

Dijasporci mogu da daju "lokalcima" mnogo dobrih ideja i smjernica ako bi isti htjeli da nauce nesto novo.
bilo bi to sjajno, pod uslovom da na trenutak dijaspora zaboravi nauceno: da nema rucka dzabalesku '

Na kraju, mozda mnogi dijasporci sa foruma ne bi zeljeli da citaju prazna naklapanja ponekih "lokalaca" na forumu kojima su data ista prava.
nista nam drugo ne preostaje, nego da lokalcima zabranimo na prazno naklapaju, zar ne?. al, da ne kvarimo tradicije...ucinimo to demokratski :wink:
pitt

Post by pitt »

Ako glasas nevaljas....ako ne glasas opet nevaljas.....ja dileme u PM :D:D
novalic

Post by novalic »

:lol: :lol: :lol: :lol:

sta ti je dijaspora....

ja sam znala cuti u bosni kako mi ljudi kazu, ti rijetko dodjes, a kada dodjes barem navratis.. a ima ih koji nece ni da navrate, nece ni da nas pogledaju, preve se vazni...

8-) 8-) 8-) 8-) 8-)

i sada poslije ovoga 'ave... texta kontam...ovo u vezi dzabalesku rucka...

pa nije ni cudo sto vise ne dolaze, ako se zalogaji od oka vagaju.. ako cemo imati racun, onda bolje ici u resoran.... pa jesti sta je volja...

dopizde pite, vjerujete mi na rijec..

samo znam da vise nikada nikome necu otici na rucak, pa da me na koljenim moli...
gavrilo

Post by gavrilo »

dacu vam jos jedan primjer zasto sam protiv toga da diaspora ima pravo glasa...

zamislite da dodje do referenduma da li rs treba da bude nezavisna... ne vjerujem da ce se tako nesto dogodit (i nedaj Boze), ali ipak ... zamislite

99 % srba u diaspori bi glasalo "ZA", sto bi bih dovelo do duboke krize i vjerovatno do rata. diaspora moze da 'ladi m***, posto zivi u svajcarskoj, njemackoj ili svedskoj...
car-x

Post by car-x »

Šeha wrote:Da 60% stanovnika RS glasa protiv nezavisnosti dijaspora bi mogla glasati kako hoce :) opet bi se sretno zavrsilo :)
ma ja.. al ocigledno gavrilo tu racuna samo trofaznu dijasporu..
Stari

Post by Stari »

novalic wrote:
Stari wrote:
mozda i ne.. mozda se varas.. kada bi svi mi iz bjelosvjetske pripizdine stvarno dali od svoga vremena, dobro se upoznali sa politicko-ekonomskom situacijom, bili malo organizovaniji.. mogli bi i te kako doprinijeti politickim promjenama u bosni..

ovako, mi ovamo, a oni i tako i tako ne vole ni da cuju za nas, oni tamo, ko i njih jebe, i tako i tako nas ne vole...

a narod jadni :-? i dalje steze uckur :-?
Ja bih, mila moja novalicko, da se ipak nekako slozim s tobom..i da barem na tren podijelim s tobom taj optimizam i entuzijazam kojeg ti ocito imas u izobilju.....ali ne mogu. Moja vizija je toliko odvec crna i losa ...da je ne smijem ni sam sebi samom reci ...a kamoli na forumu javno iznijeti. Vec sam to jednom bio samo natuknuo i bio odmah zamoljen da to vise ne radim....no bilo kako bilo, ja mislim da ce ovakvo stanje potrajati malo...., otprilike sve dok generacije mladih ljudi koji su rodjeni od 1992 pa na ovamo (dakle oni koji nikad nisu zivjeli u SFRJ) ne budu sacinjavali vecinu birackog tijela....tad ce se desiti ....to sto ce se desiti. Do tada tu moraju biti Nato- ovci i ostali sa puskama, ternkovima helikopterima i tako tim sitnicama.
novalic

Post by novalic »

jeste, starino moja, a 92 godista pa nadalje, narocito ovi sto su rodjeni u dijspori, zbog ovoga konstantnog odricanja dijaspore, vise bosnu ni na karti nece znati naci, a kamoli glasati i ucestvovati u politickom zivotu bosne...

ko li ce onda biti kriv 8-)

(ma i nije problem, nadje su uvijek neko)
gavrilo

Post by gavrilo »

car-x wrote:
Šeha wrote:Da 60% stanovnika RS glasa protiv nezavisnosti dijaspora bi mogla glasati kako hoce :) opet bi se sretno zavrsilo :)
ma ja.. al ocigledno gavrilo tu racuna samo trofaznu dijasporu..
:-?
havetinja

Post by havetinja »

novo, cini mi se da si ovo potpuno pogresno 'procitala'

<<bilo bi to sjajno, pod uslovom da na trenutak dijaspora zaboravi nauceno: da nema rucka dzabalesku >>

pa ako ti nije problem, uradi to ponovo... :oops:

ne bih sebi oprostio da ti ...ogadim pitu :wink:
Stari

Post by Stari »

Eh vidis tu se slazemo...oni koji su rodjeni od 1992 u dijaspori nece vise glasati na BiH izborima. Medjutim to na sto sam ja mislio su oni koji su rodjeni poslije 1992 na teritoriju BiH i zivet ce tamo citav svoj zivot....kad oni budu vecina birackog tijela (ovo se moze matematickim metodama u grubo izracunati i kad ce otprilike biti) ...tad ce se desiti promjene....koje su nama starima sad ...nepojmljive ...ali njima ce biti sasvim prirodne, neminovne i na obostrano zadovoljstvo. Dalje o ovome ...najradije ne bih ....jer tako bih rado volio da se varam.
novalic

Post by novalic »

ok...

joj, nisam na to ni pomislila.. jer jos ne vidjeh za zivota kru'a dzabalesku...

(ako mislimo na isto, tj... socijalu)
dr.pi

Post by dr.pi »

O cemu se raspravlja !?! :-) Posto se u Bosni vecina zakona prepise od susjeda, onda ne seruckajte, vec neka se i doticna problematika prepise. Ocigledno im ne smeta sto skoro 50% BH gradjana ima njihovo drzavljanstvo pa i pravo glasanja.
havetinja

Post by havetinja »

ma ne kontamo se mi pa dzaba...nego slusaj...:wink:

kad dodjem u onu zenevu..vodim te na rucak ..pa makar mi bilo i...:oops: ...badava (citaj-uzaludno) :D
novalic

Post by novalic »

ma ima i ovdje pite, bez brige....
a za placanje po dogovoru, jednom ti , jednom ja... ono, pravo svicarski 8-)
novalic

Post by novalic »

dr.pi wrote:O cemu se raspravlja !?! :-) Posto se u Bosni vecina zakona prepise od susjeda, onda ne seruckajte, vec neka se i doticna problematika prepise. Ocigledno im ne smeta sto skoro 50% BH gradjana ima njihovo drzavljanstvo pa i pravo glasanja.

ne diraj u cro-dijasporu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
elle

Post by elle »

JBT wrote:"Evo zasto Bosna nikad nece imati svoj lobi u inostranstvu. Prezire svoje iseljenike, sprema se oduzimanje drzavljanstva, oduzimanje prava glasa. Sta ce nama dijaspora, necemo se valjda ko, ne daj boze, cifuti, drzati zajedno?"

-Lobi u inostranstvu bi trebao biti ljudi koji se placaju za to: ambasadori, konzuli, poslovni partneri.
Ovaj danasnji lobi je negativan tj. vise bruka BiH nego sto pomaze.
Dalje, svako lobira za narod iz kojeg dolazi i to na racun ona druga dva.
Dakle, nije probosansko lobiranje nego pronacionalisticko.
Ne radi se o preziranju dijaspore vec o pitanju zasto bi neko tamo u bogapitajgdje birao ljude koji ce krojiti kape ljudima u BiH (a znamo da su kape suplje ko resheto) a pri tome zivjeti van bosanskohercegovacke realnosti.
Drugim rijecima sit gladnog ne razumije.
vidi ja sam dio te tvoje diaspore, koja bi vjeruj mi sve dala da nije morala postati diaspora i smatram da nemam pravo glasati u BIH isto toliko koliko imam pravo glasati u Francuskoj - to je stvar mojih principa i nakraju odgoja
Ipak cini mi se da malo pretjerujes i da se ipak radi o preziranju diaspore.
Mislim da ti nije strano da smo zbog tog istog preziranja, mi iz diaspore mogli izgubiti BIH drzavljanstvo - tj izgubiti ono sto zaista i jesmo svidzalo se to tebi ili ne.
St.Germain

#49 Re: Dijaspora i izbori u BiH

Post by St.Germain »

JBT wrote:Da li dijaspora treba glasati u inostranstvu na izborima u BiH?
ucesce dijaspore u izborima je takvo da ce se to pitanje u ne tako dalekoj buducnosti samo od sebe rijesiti :(
Post Reply