kako planirate vaspitati dijecu sto se tice vaseg bosanskog porijekla?
znaci jezika, kulture, vjere, itd....
fala
Ako Bog da inshAllah,jezik u kuci ce da bude Bosanski a naravno morat ce znati i jezik drzave u kojoj zive,kultura ce da bude nasa(nasi obicaji ce da se cijene i sve to).Vjera ce naravno da bude islam,slat cu ih u mekteb i sve to.Vozdra_123 wrote:pitanje ide za raju u inostranstvu koja se ozenila/udala za stranca
fala
Ma nemam se sta tjesiti. Kako sam vec naveo-mnogo mi je bitnije da stvorim razumno ljudsko bice, a zivo mi se yebe hoce li se osjecati vise ili manje Bosancem.Edin H. wrote:Samo se vi tjesite.
Radim, druzim se i posmatram izbjeglice godinama.
Djeca rodjena u inostranstvu sa vremenom pocinju prezirati svoje porijeklo, zanemarivati kulturni identitet i namjerno ili nenamjerno zaboravljati jezik roditelja stranca cak i u brakovima iz kojih su oba roditelja iz iste zemlje i govore sa djetetom u kuci cijelo vrijeme na istom jeziku, a kamoli kada je jedan roditelj iz zeml;je u kojoj je dijete rodjeno i zivi, a jedan stranac.
Sa mnom radi momak koji je porijeklom Pakistanac, zna se kako su oni striktni u ocuvanju nacionalnog identiteta, a on ne zna rijec Urdu-a progovoriti.
Ove se jedino donekle jedino moze prevazici kroz dobru organizaciju dijaspore, dobru organizaciju skola na bosanskom jeziku i mukotrpan rad sa djetetom za koji se cesto nema vremena.
Premda npr. BH Fanaticosi su odradili vise na ocuvanju bosanskog identiteta nego sve vladine i nevladine domace i strane organizacije zajedno.
U Valensiji na ulici prije utakmice pridjem momku u nasem dresu, upitam ga nesto i on sa velikom poteskocom odgovara.
Rodjen je u Svici, odrastao je tamo, govori tecno njemacki i francuski, ali se bori podobro sa nasim jezikom.
Ali on je presao kilometre da se druzi sa nasom rajom i navija za nasu reprezentaciju![]()
I takvih je bezbroj primjera medju njima.
potpuno se slazem sa tobom...EI Presidente wrote:Ma nemam se sta tjesiti. Kako sam vec naveo-mnogo mi je bitnije da stvorim razumno ljudsko bice, a zivo mi se yebe hoce li se osjecati vise ili manje Bosancem.Edin H. wrote:Samo se vi tjesite.
Radim, druzim se i posmatram izbjeglice godinama.
Djeca rodjena u inostranstvu sa vremenom pocinju prezirati svoje porijeklo, zanemarivati kulturni identitet i namjerno ili nenamjerno zaboravljati jezik roditelja stranca cak i u brakovima iz kojih su oba roditelja iz iste zemlje i govore sa djetetom u kuci cijelo vrijeme na istom jeziku, a kamoli kada je jedan roditelj iz zeml;je u kojoj je dijete rodjeno i zivi, a jedan stranac.
Sa mnom radi momak koji je porijeklom Pakistanac, zna se kako su oni striktni u ocuvanju nacionalnog identiteta, a on ne zna rijec Urdu-a progovoriti.
Ove se jedino donekle jedino moze prevazici kroz dobru organizaciju dijaspore, dobru organizaciju skola na bosanskom jeziku i mukotrpan rad sa djetetom za koji se cesto nema vremena.
Premda npr. BH Fanaticosi su odradili vise na ocuvanju bosanskog identiteta nego sve vladine i nevladine domace i strane organizacije zajedno.
U Valensiji na ulici prije utakmice pridjem momku u nasem dresu, upitam ga nesto i on sa velikom poteskocom odgovara.
Rodjen je u Svici, odrastao je tamo, govori tecno njemacki i francuski, ali se bori podobro sa nasim jezikom.
Ali on je presao kilometre da se druzi sa nasom rajom i navija za nasu reprezentaciju![]()
pa trebalo je paziti da se ne dodje do zatvora, moras biti spretan....ako mi je to omogucilo da nastavim skolovanje, sto ne? ako nemas druge alternative....Svemirski_Jebach wrote:e vidis mene bi bavljenje takvim aktivnostima dovelo samo do prvog zatvora.
Takva logika je direktna posljedica rasta i razvoja u Sarajevu i u Bosni. Daleko od toga da sam pobjegao od toga, al sam na trenutak potisnu takvu logiku. Mozda vam zvuci cudno al u nekim sredinama postenje i obrazovanje se ustvari cijene, a lopovluk se ne cijeni.
Nego, jedno je odgajati djecu da budu sposobni i prodorni, al uciti ih da se bave svime...to nije sto ja hocu. Ne dam obraza makar ne imo sta jest.
Jezici-Sta god joj/mu pase.Psovat cu joj/mu svakako na nasemVozdra_123 wrote:pitanje ide za raju u inostranstvu koja se ozenila/udala za stranca
fala
gore podebljanom skoro uvijek postoji alternativaSuicidal Siberian wrote:vani sam svasta radio da prezivim, dilao drogu, prodavao sharnutu robu, ama sve...i shvatio sam da me to spasilo u zivotu kad mi je trebalo, za razliku od toga da sam ganjao visoko obrazovanje.....
ovo su ti malo prevelike generalizacijeEdin H. wrote: Djeca rodjena u inostranstvu sa vremenom pocinju prezirati svoje porijeklo, zanemarivati kulturni identitet i namjerno ili nenamjerno zaboravljati jezik roditelja stranca cak i u brakovima iz kojih su oba roditelja iz iste zemlje i govore sa djetetom u kuci cijelo vrijeme na istom jeziku, a kamoli kada je jedan roditelj iz zeml;je u kojoj je dijete rodjeno i zivi, a jedan stranac.
Diler droge " ganja " obrazovanje i magesterijSuicidal Siberian wrote:Ja kad bih govorio iskreno, volio bih da mogu u buducnosti odgajati svoju djecu u Sarajevu, jer nigdje na ovom dunjaluku ne mogu osjetiti ulicu kao u Sarajevu, da osjete sta smrdi a sta mirise...ja naprimjer sam zavrsio fakultet, sad sam na magisteriju, ganjam obrazovanje, ali sam ipak mahalsko dijete.....vani sam svasta radio da prezivim, dilao drogu, prodavao sharnutu robu, ama sve...i shvatio sam da me to spasilo u zivotu kad mi je trebalo, za razliku od toga da sam ganjao visoko obrazovanje....i gledam svoje vrsnjake koji nisu osjetili rat ili bar ulicu u pravom smislu rijeci, svi su kao hrchci....
A sto se tice jezika....govorit ce naravno "taternji"...pa tek onda sve ostale....dovoljno je da sam morao napustiti Sarajevo....ne dam jezika i obicaja pa makar me ubili...