Sjeverna Kanada

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
exliberal

#26 Re: Sjeverna Kanada

Post by exliberal »

Bordolini wrote:Pa jeste, pricaju oni svi engleski ali fakat nerado. Ja francuski ne znam tako da ako hoce da im narucim a Bogme i platim ima da propricaju jal engleski jal ovaj nas bosanski :-D, koji god im je lakse a ja cu pretpostaviti koji je :-D.
Inace super grad :thumbup: jos da ga je preseliti negdje juznije bio bi extra :-D jer zima je gore uzas, brrr. :run:
Sreca pa je Formula1 u Junu :-D. Ove godine aBd opet choporativno na sjever :thumbup:
jest vala da je samo malo juznije...i slazem se sa tobom ove godine idemo na ostrvo da gledamo bi bije :)
zemo_online

#27 Re: Sjeverna Kanada

Post by zemo_online »

last passenger wrote:test...
obradovao si me ali na kratko.I ja pokusavam da se dokopam Kanade i posla vozaca ali bez uspjeha.E sad ne znam na koju varijantu ti igras da l` na agenciju,direktnu prijavu,rodbinu ili...Jedino sto sam shvatio je da dooobro kasnimo u odnosu na oglase / dve godine a mozda i nije puno za bosance :lol: Ako imas kakvu korisnu informaciju za pocetnike u traganju za kanadom nabaci je ili jos ako imas neku provjerenu agenciju...A za Sjever,Jug,Zapad to je svejedno/ne moze biti losije nego ovde!

ok drug, no problem. nemam ja tamo neke familije jer da imam ne bi nista ni pitao ovde. imam nekog frenda ali se ne oslanjam mnogo na to.
-tebi vjerovatno treba viza , meni ne. ja tamo mogu da odem ,samo bi htio da i ostanem.
za vozace ima posla mnogo.
doboj

#28 Re: Sjeverna Kanada

Post by doboj »

vozaci u americi i kanadi su placeni po predjenoj milji(30 -50 centi),zavisi od firme i iskustva,koliko dugo vozis,jesi li imao saobracajki,itd.
privatnici naplacuju od 1,5$ do 2$ po milji,ali sami placaju gorivo,osiguranje ,odrzavanje,itd.
dobro placen posao ,ali tezak.
Shoshana

#29 Re: Sjeverna Kanada

Post by Shoshana »

exliberal wrote:
Bordolini wrote:Pa jeste, pricaju oni svi engleski ali fakat nerado. Ja francuski ne znam tako da ako hoce da im narucim a Bogme i platim ima da propricaju jal engleski jal ovaj nas bosanski :-D, koji god im je lakse a ja cu pretpostaviti koji je :-D.
Inace super grad :thumbup: jos da ga je preseliti negdje juznije bio bi extra :-D jer zima je gore uzas, brrr. :run:
Sreca pa je Formula1 u Junu :-D. Ove godine aBd opet choporativno na sjever :thumbup:
jest vala da je samo malo juznije...i slazem se sa tobom ove godine idemo na ostrvo da gledamo bi bije :)
Kakvo crno juznije :shock: :oops: gledate li vi vijesti uopste :? Eno na Floridi ledenice vise sa narandzi :-) Gledam nekidan, Orlando -8 , MOntreal -2, eto ti sad :D

Eh, sto smo pili djusa od narandze - pili smo :(
Bordolini

#30 Re: Sjeverna Kanada

Post by Bordolini »

Kakav djus, ne pijemo ga ni ovako. Na toj zimi samo vatrena voda pomaze :-D
last passenger

#31 Re: Sjeverna Kanada

Post by last passenger »

doboj wrote:vozaci u americi i kanadi su placeni po predjenoj milji(30 -50 centi),zavisi od firme i iskustva,koliko dugo vozis,jesi li imao saobracajki,itd.
privatnici naplacuju od 1,5$ do 2$ po milji,ali sami placaju gorivo,osiguranje ,odrzavanje,itd.
dobro placen posao ,ali tezak.
Komsija!
Ti onda pisi kako najlakse stici do tog dobro placenog tekog posla!I jesi li bio tamo,ako jesi kako si otisao.
HVAAAALA!!!!!!
doboj

#32 Re: Sjeverna Kanada

Post by doboj »

normalno moras poloziti testove za komercijalnu vozacku ,prakticnu voznju i poceti da vozis.Jos uvijek dosta firmi trazi vozace,ako si iskusan vozac lako ces naci posao.Ja licno nisam vozac kamiona, dva najbolja prijatelja jesu,pa mi oni kazu kako je.Nije lako voziti ,priznaju ,dugo si na putu,odvojen od porodice.
Ako zapnes par godina mozes ustediti finu sumu novca,ali ja licno ne bih vozio jer nije za mene.
EnySa_

#33 Re: Sjeverna Kanada

Post by EnySa_ »

Ja sam isto gledala program imigracije za Kanadu, ali brate puno traze...mislim da mi bosanci nemamo sanse za otici tamo...
Slazem se sa ovim sto je pitao za zivot na sjeveru, po meni je bitno da odes u bilo koji dio Kanade, a poslije ces se lako preseliti, ja mislim da nema gore nego u Bosni, znam da dijasporce ovo nervira sto vazda kukamo, ali je istina takva.
Ja sam se vise puta obracala "nasim" dijasporcima u Kanadi da mi pokusaju pomoci oko dolaska u Kanadu, ali niko ni da se "pocese"...al' hajd'...
Postoji li ikakva mogucnost na odlazak na godinu dana, kao neki vid sezonskih radnika...jer mislim da mi koji nemamo zavrsen fax ne trebamo ni gledati u njihov imigracijski plan, jos ako ne znamo perfekt engleski onda mozemo sjediti i plakati u Bosni :D
melb26sa

#34 Re: Sjeverna Kanada

Post by melb26sa »

EnySa_ wrote:Ja sam isto gledala program imigracije za Kanadu, ali brate puno traze...mislim da mi bosanci nemamo sanse za otici tamo...
Slazem se sa ovim sto je pitao za zivot na sjeveru, po meni je bitno da odes u bilo koji dio Kanade, a poslije ces se lako preseliti, ja mislim da nema gore nego u Bosni, znam da dijasporce ovo nervira sto vazda kukamo, ali je istina takva.
Ja sam se vise puta obracala "nasim" dijasporcima u Kanadi da mi pokusaju pomoci oko dolaska u Kanadu, ali niko ni da se "pocese"...al' hajd'...
Postoji li ikakva mogucnost na odlazak na godinu dana, kao neki vid sezonskih radnika...jer mislim da mi koji nemamo zavrsen fax ne trebamo ni gledati u njihov imigracijski plan, jos ako ne znamo perfekt engleski onda mozemo sjediti i plakati u Bosni :D

Nema ti sta neko drugi pomagati vec sve sama odradis ako ti je toliko stalo da preselis. Dijasporci ti mogu pomoci tako sto ce ti reci iz svog iskustva koliko vremenski treba npr da se nadje posao u danasnjoj poslovnoj klimi ali ne ocekuj da ti oni nadju posao. Uostalom, kao sto postoje razni forumi za imigraciju u npr Ameriku, tako postoje i forumi za medjunarodne studente u Sjevernoj Americi, imigraciju u Kanadu, samo se treba provesti malo vremena na internetu i potraziti.
Ne znam o kakvom perfekt engleskom ti govoris ali ako se ne znas sporazumijevati na engleskom bez stalnog koristenja rjecnika to je tvoj problem - imas razne kurseve, ukljucujuci konverzacione pa se usavrsavaj.
Imaju razni kampovi koji uzimaju sezonsku radnu snagu - potrazi camp counselors USA, Canada ali se traze razne vjestine - od CPR i prve pomoci do znanja ucenja djece kako da nauce plivati, vezati cvorove i sta ti ja znam.
EnySa_

#35 Re: Sjeverna Kanada

Post by EnySa_ »

Nisam ni mislila da mi neko od njih bukvalno trazi posao, vec pomoc u vidu da znaju firme koje traze sezonske radnike ili da me upute na provincije kojima je radna snaga potrebna, mislim da oni puno bolje znaju o tome nego mi iz Bosne.
A sto se tice jezika, mislila sam na njihov program imigracije gdje te boduju po znanju i u tom slucaju ako ne znas perfekt jezik ne mozes ni aplicirati.
exliberal

#36 Re: Sjeverna Kanada

Post by exliberal »

EnySa_ wrote:Nisam ni mislila da mi neko od njih bukvalno trazi posao, vec pomoc u vidu da znaju firme koje traze sezonske radnike ili da me upute na provincije kojima je radna snaga potrebna, mislim da oni puno bolje znaju o tome nego mi iz Bosne.
A sto se tice jezika, mislila sam na njihov program imigracije gdje te boduju po znanju i u tom slucaju ako ne znas perfekt jezik ne mozes ni aplicirati.
Slusaj sto se tice sezonskih radinka...sta si mislila to da radis? Na farmi....to dolaze meksikanci i slabo placeno, da cistis, indija, pakistan i neke arapske zemlje, babysiter...tu su najcijenjenije i najplacenije filipinke.
Sto se tice jezika....moras znati osnovno ako mislis da radis te nize poslove, tu imigranti i trebaju i ako se znas sporazumjevat rukama dobro dosla...nezajebavam se kad odes i cujes kako ljudi pricaju ...meni se desavalo da rodjeni kanadjani dodju do mene da me pitaju za prijevod jer nemogu da skontaju sta ljudi govore...nezajebavam se.
Radna snaga je potrebna svugdje ali zavisi na koju granu mislis. Ima nasih ljudi i po Alberti i Manitobi gdje rade po naftnim busotinama i uzimaju dobre pare, imas nasih sto voze kamione, imaju po 10-20 kamiona i zaposljavaju druge da rade za njih ali dali bi mogla vozit ture od 5-7 000 sedmicno?....moras da specificno kazes sta bi radila
EnySa_

#37 Re: Sjeverna Kanada

Post by EnySa_ »

Ja radim kao knjigovodja i znam engleski dovoljno, makar sto se tice konverzacije...probala sam naci posao u svojoj bransi ali to je teze...moj muz je kuhar i za njega bi i mogla naci posao, ali on ne zna engleski...
U svakom slucaju hvala ti za malo opsirniji odgovor :-D
exliberal

#38 Re: Sjeverna Kanada

Post by exliberal »

EnySa_ wrote:Ja radim kao knjigovodja i znam engleski dovoljno, makar sto se tice konverzacije...probala sam naci posao u svojoj bransi ali to je teze...moj muz je kuhar i za njega bi i mogla naci posao, ali on ne zna engleski...
Da bi radila kao knjogovodja treba da dobijes canadski crtifikat ( dali skola, dali da ti priznaju dipomu). U svakom slucaju strasno puno imigranata pokriva tu struku ( indija, rumunija !, kina) Provjeri sta ti treba da verifikujes diplomu, koje ispite treba da polozis i onda imas vise sanse. Za racunovodstvo ti netreba top engleski jer vjerovato neces pucat na visoke pozicije ( premda to netreba da te demoralise jer kod mene je jedna od direktorica financija kineskinja) . Za muza i kuhara....hmmmmm znas nije problem naci posao ali je razlika opet velika. Mogao bi radit u nekom restoranu kao pomocni kuhar dok se nedokaze da zna pa da onda gleda neka dobra mjesta ili hotele. Moja radna kolegica je udata za kuhara i on je sef ja mislim u Four seasons hotel...dobra pozicija ali jako zajeban posao ...i veoma stresan jer nije lako organizovat kuhinju za veliki hotel, ili biti ogovoran za pripremanje vecera za 1000 ljudi...
EnySa_

#39 Re: Sjeverna Kanada

Post by EnySa_ »

exliberal wrote:
EnySa_ wrote:Ja radim kao knjigovodja i znam engleski dovoljno, makar sto se tice konverzacije...probala sam naci posao u svojoj bransi ali to je teze...moj muz je kuhar i za njega bi i mogla naci posao, ali on ne zna engleski...
Da bi radila kao knjogovodja treba da dobijes canadski crtifikat ( dali skola, dali da ti priznaju dipomu). U svakom slucaju strasno puno imigranata pokriva tu struku ( indija, rumunija !, kina) Provjeri sta ti treba da verifikujes diplomu, koje ispite treba da polozis i onda imas vise sanse. Za racunovodstvo ti netreba top engleski jer vjerovato neces pucat na visoke pozicije ( premda to netreba da te demoralise jer kod mene je jedna od direktorica financija kineskinja) . Za muza i kuhara....hmmmmm znas nije problem naci posao ali je razlika opet velika. Mogao bi radit u nekom restoranu kao pomocni kuhar dok se nedokaze da zna pa da onda gleda neka dobra mjesta ili hotele. Moja radna kolegica je udata za kuhara i on je sef ja mislim u Four seasons hotel...dobra pozicija ali jako zajeban posao ...i veoma stresan jer nije lako organizovat kuhinju za veliki hotel, ili biti ogovoran za pripremanje vecera za 1000 ljudi...
Kako ti dajes moral :-D Sve to super stoji sto si rekao, meni je bitno da uspijem otici u Kanadu, za pocetak uopste ne moram raditi svoj posao, pocetak je svaki tezak, a na osobi je da li ce poslije uspjeti ili nece, nisam od onih osoba koje pucaju na visoko...ali u svemu tome ne znam kako naci nacin za odlazak u Kanadu, kako doci do vize ???
To je "taj" problem...ne znam da li si ikad posjecivao te stranice vezane za vize, ali uglavnom gdje god pokusam ne uspijevam...naravno postoje organizacije koje nude svoju "pomoc", ali meni je to sve sumnjivo cim oni traze novac unaprijed...hm, mozda oni u stvari i pomognu, ali trebam nekog ko je to vec prosao i ko ce mi reci " e ta i ta organizacija ce ti sigurno pomoci vezano za vizu", pa onda nebi bio problem ni platiti...
exliberal

#40 Re: Sjeverna Kanada

Post by exliberal »

EnySa_ wrote:
exliberal wrote:
Kako ti dajes moral :-D Sve to super stoji sto si rekao, meni je bitno da uspijem otici u Kanadu, za pocetak uopste ne moram raditi svoj posao, pocetak je svaki tezak, a na osobi je da li ce poslije uspjeti ili nece, nisam od onih osoba koje pucaju na visoko...ali u svemu tome ne znam kako naci nacin za odlazak u Kanadu, kako doci do vize ???
To je "taj" problem...ne znam da li si ikad posjecivao te stranice vezane za vize, ali uglavnom gdje god pokusam ne uspijevam...naravno postoje organizacije koje nude svoju "pomoc", ali meni je to sve sumnjivo cim oni traze novac unaprijed...hm, mozda oni u stvari i pomognu, ali trebam nekog ko je to vec prosao i ko ce mi reci " e ta i ta organizacija ce ti sigurno pomoci vezano za vizu", pa onda nebi bio problem ni platiti...
E u tome ti nemogu pomoc jer sam ja izasao zvanicno kao izbjeglica ( iako sam bio u svojoj kuci u Sarajevu) Kanadska vlada me je tretirala kao izbjeglicu jer sam bio nebosnjak u Sarajevu ( tako nam je receno i tako smo i dobili da idemo).Po pitanju agencija koje nude pomoc...tu se pazi, ima svega, od stvarnih agencija koje ganjaju za tebe vize i dokumente, preko onih koji ce ti samo uzet pare ili u najgorem slucaju ( a to se pogotovo odnosi na kineze i srednji istok) dovedu te ovdje pod njihovim garancijama i onda moras to da "odradis" ....sto znaci da im robujes par godina.
Ako imas kakvih drugih pitanja slobodno pitaj.
I da nemoj da te obeshrabruje sta se navede na web stranici...popuni iako nemas sve 100% i predaj...nikad se nezna kad ce im zatrebat bjelaca ili drugih vjerskih grupa....to je isto kao kad apiciras za posao...kad sam citao opis moga radnog mjesta ispade ...tito dragi....rekoh ajde da posaljem rezime, hljeba netrazi...i bogami primise me...
EnySa_

#41 Re: Sjeverna Kanada

Post by EnySa_ »

Hvala ti , ako nista onda za razgovor :)
posljednja tajna

#42 Re: Sjeverna Kanada

Post by posljednja tajna »

nekoliko pozitivnih razloga zbog cega otici u kanadu, ovi nasi sto su u kanadi neka podjele svoja iskustva s nama. hvala
jer ovdje nije bas tako sjajno al eto.
LaPetitePatrie

#43 Re: Sjeverna Kanada

Post by LaPetitePatrie »

Meni je sama ideja da zivim na sjeveru Kanade, ne samo na jednoj od teritorija, nego i na sjeveru ovih provincija, depresivna, imam osjecaj da ljudi tamo odu da od necega pobjegnu...Bice da sam pod uticajem one serije North of 60, tamo svi bijelci prije ili kasnije prolupaju (ili mozda tek tamo postane manifestno njihovo mentalno stanje).
exliberal

#44 Re: Sjeverna Kanada

Post by exliberal »

LaPetitePatrie wrote:Meni je sama ideja da zivim na sjeveru Kanade, ne samo na jednoj od teritorija, nego i na sjeveru ovih provincija, depresivna, imam osjecaj da ljudi tamo odu da od necega pobjegnu...Bice da sam pod uticajem one serije North of 60, tamo svi bijelci prije ili kasnije prolupaju (ili mozda tek tamo postane manifestno njihovo mentalno stanje).
Ma nije jednostavno gore zivit...jest da mozes naci idalnu lokaciju sto se tice prirode...svoje jezero :) ali si bogu iza ledja...industrija je slaba i ako je ima svi rade u istoj firmi, ako firma propadne propada i grad...doslovno.
Koliko god da je stresan zivot u velikom gradu zbog skucenosti, buke , neke nepotrebne trke ipak imas ovdje sta ti treba dok na sjeveru si ostavljen sam sebi....
DenisSarajevo

#45 Re: Sjeverna Kanada

Post by DenisSarajevo »

12. avgust
Uselili smo se u našu novu kuću u Kanadi. Tako sam uzbuđen. Ovdje je tako lijepo. Planine su prekrasne. Jedva čekam da ih vidim prekrivene snijegom.

14. oktobar
Kanada. To je najljepša zemlja na svijetu. Lišće joj je poprimilo sve one divne nijanse žute i narandžaste boje. Vozio sam kroz prirodu i vidio par jelena. Tako su graciozni. To su najljepše životinje na svijetu. Ovo mora da je raj. Volim Kanadu.

11. novembar
Dan Sjećanja (Kanadski državni praznik). Lov na jelene će početi uskoro. Ne mogu da zamislim kako neko može ubiti tako divnu životinju. Nadam se da će uskoro snijeg. Tako je divno.

2. decembar
Noćas je pao prvi snijeg. Ustao sam i vidio sve pokriveno bijelim pokrivačem. Izgleda kao najljepša razglednica. Izašli smo napolje, počistili stepenice i prilazni put, a onda se grudvali (ja pobjedio). Kad je prošla grtalica (mašina za čišćenje snijega s ulica koja snijeg sklanja sa strane -prim.prev.) morali smo ponovo da očistimo kapiju. Koja divna zemlja. Volim Kanadu.

12. decembar
Noćas opet snijeg. Opet prošla grtalica i zatrpala kapiju. Ovdje je prekrasno.

19. decembar
Noćas opet snijeg. Nisam mogao izvesti auto da idem na posao. Ovdje je zaista divno samo sam malo umoran od lopatanja. Opet jebena grtalica.

22. decembar
Ovo bijelo govno opet padalo cijelu noć. Dobio žuljeve od lopatanja i leđa me bole. Ovaj majmun sa grtalicom kao da se krije iza ćoška i samo čeka da ja očistim ispred kapije. Šupak.

25. decembar
Sretan jebeni i usrani Bozić. Još malo usranog snijega. Ako mi ikad padne šaka ovaj peder što vozi grtalicu, ubiću ga. Mater im jebem što ne posipaju više soli po cesti pa da se prije otopi.

27. decembar
Noćas opet snijeg. Ne izlazim već tri dana sem što čistim snijeg kad god prođe grtalica. Ne mogu nigdje ići, auto se zaglavio u brdu, snijega ispred kapije a i hladno je. Kažu da će noćas pasti novih 30 cm tih govana.

28. decembar
Prognoza je bila loša. Palo je pola metra. Ako ovako nastavi neće se otopiti do ljeta. Grtalica se zaglavila i taj šupak došao kod mene da traži lopatu. Rekao sam mu da sam već slomio šest lopata čisteći ta govna sa vrata što ih je on nabacao i zamalo da sam mu je slomio o glavu.

4. januar
Najzad izašao iz kuće. Otišao do prodavnice da kupim nešto hrane i kad sam se vraćao udario kolima u jelena. 3000$ štete na kolima. Te jebene nemani trebaju biti ubijene. Svugdje ih ima. Što ih lovci ne pobiše jesenas…

3. maj
Odvezao kola kod mehaničara. Nevjerovatno koliko su zarđala od jebene soli što je posipaju svuda.

10. maj
Selim se na Floridu. Ne mogu ni zamisliti kako neko normalan može živjeti u toj jebenoj Kanadi.
exliberal

#46 Re: Sjeverna Kanada

Post by exliberal »

DenisSarajevo wrote:12. avgust
Uselili smo se u našu novu kuću u Kanadi. Tako sam uzbuđen. Ovdje je tako lijepo. Planine su prekrasne. Jedva čekam da ih vidim prekrivene snijegom.

14. oktobar
Kanada. To je najljepša zemlja na svijetu. Lišće joj je poprimilo sve one divne nijanse žute i narandžaste boje. Vozio sam kroz prirodu i vidio par jelena. Tako su graciozni. To su najljepše životinje na svijetu. Ovo mora da je raj. Volim Kanadu.

11. novembar
Dan Sjećanja (Kanadski državni praznik). Lov na jelene će početi uskoro. Ne mogu da zamislim kako neko može ubiti tako divnu životinju. Nadam se da će uskoro snijeg. Tako je divno.

2. decembar
Noćas je pao prvi snijeg. Ustao sam i vidio sve pokriveno bijelim pokrivačem. Izgleda kao najljepša razglednica. Izašli smo napolje, počistili stepenice i prilazni put, a onda se grudvali (ja pobjedio). Kad je prošla grtalica (mašina za čišćenje snijega s ulica koja snijeg sklanja sa strane -prim.prev.) morali smo ponovo da očistimo kapiju. Koja divna zemlja. Volim Kanadu.

12. decembar
Noćas opet snijeg. Opet prošla grtalica i zatrpala kapiju. Ovdje je prekrasno.

19. decembar
Noćas opet snijeg. Nisam mogao izvesti auto da idem na posao. Ovdje je zaista divno samo sam malo umoran od lopatanja. Opet jebena grtalica.

22. decembar
Ovo bijelo govno opet padalo cijelu noć. Dobio žuljeve od lopatanja i leđa me bole. Ovaj majmun sa grtalicom kao da se krije iza ćoška i samo čeka da ja očistim ispred kapije. Šupak.

25. decembar
Sretan jebeni i usrani Bozić. Još malo usranog snijega. Ako mi ikad padne šaka ovaj peder što vozi grtalicu, ubiću ga. Mater im jebem što ne posipaju više soli po cesti pa da se prije otopi.

27. decembar
Noćas opet snijeg. Ne izlazim već tri dana sem što čistim snijeg kad god prođe grtalica. Ne mogu nigdje ići, auto se zaglavio u brdu, snijega ispred kapije a i hladno je. Kažu da će noćas pasti novih 30 cm tih govana.

28. decembar
Prognoza je bila loša. Palo je pola metra. Ako ovako nastavi neće se otopiti do ljeta. Grtalica se zaglavila i taj šupak došao kod mene da traži lopatu. Rekao sam mu da sam već slomio šest lopata čisteći ta govna sa vrata što ih je on nabacao i zamalo da sam mu je slomio o glavu.

4. januar
Najzad izašao iz kuće. Otišao do prodavnice da kupim nešto hrane i kad sam se vraćao udario kolima u jelena. 3000$ štete na kolima. Te jebene nemani trebaju biti ubijene. Svugdje ih ima. Što ih lovci ne pobiše jesenas…

3. maj
Odvezao kola kod mehaničara. Nevjerovatno koliko su zarđala od jebene soli što je posipaju svuda.

10. maj
Selim se na Floridu. Ne mogu ni zamisliti kako neko normalan može živjeti u toj jebenoj Kanadi.

Glupost...... :D
AdnanSA

#47 Re: Sjeverna Kanada

Post by AdnanSA »

E jeste vala ovo glupost. Ovo su do sada svi vidjeli i pročitali.
sos123

#48 Re: Sjeverna Kanada

Post by sos123 »

Neki od vas su bili zainteresovani za poslove vozaca u USA i CA.
Evo clanka koji daje neke detalje o ponudi/potraznji u blizoj buducnosti (sljedecih 18 mjeseci)

http://money.cnn.com/2010/06/09/news/ec ... /index.htm
dariomiamigo

#49 Re: Sjeverna Kanada

Post by dariomiamigo »

sos123 wrote:Neki od vas su bili zainteresovani za poslove vozaca u USA i CA.
Evo clanka koji daje neke detalje o ponudi/potraznji u blizoj buducnosti (sljedecih 18 mjeseci)

Jel se prizna naš vozački ispit ?
sos123

#50 Re: Sjeverna Kanada

Post by sos123 »

dariomiamigo wrote:
sos123 wrote:Neki od vas su bili zainteresovani za poslove vozaca u USA i CA.

Jel se prizna naš vozački ispit ?
I ne i da.
Ovo je iz mog iskustva (USA) i za regularnu vozacku (ne za kamione).
Sto se tice NE: morao sam polagati ponovo, ali je vrlo jednostavan teoretski dio i prakticna voznja. Polozio iz prve sa slabim znanjem engleskog jezika.
Sto se tice DA: osiguravajuca kompanija mi je priznala nasu vozacku dozvolu kao vozacko iskustvo, tako da nisam morao placati najvisu cijenu za osiguranje, vec osiguranje kao da sam imao iskustvo u predhodnih 5 godina. Ovo mi je ustedilo nekoliko hiljada dolara, jer novi vozaci, placaju premijum na auto osiguranje.

I hope this helps....
Post Reply