Koliko vrijedi bh. pasoš?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
egiE

#1 Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by egiE »

(Prije otprilike dva mjeseca...)

Zvoni telefon... Zvoni... Zvoni... Javlja se glas sa automata: "Dobili ste konzulat BiH u Chicago. Ukoliko želite izvaditi nove biometrijeske pasoše potrebno je otići na našu web stranicu, ispuniti formular, poslati ga, i mi ćemo vas, nakon što smo provjerili da li je vaš JMBG u CIPS-ovoj bazi podataka, kontaktirati povodom zakazivanja termina za davanje otisaka. Otisci se daju u našem konzulatu u Chicagu".

Ispunim podatke, pošaljem, i čekam. Tri dana, sedam, dvije sedmice. Ništa. Zovem konzulat i naravno niko se ne javlja. Zovem nekoliko dana, kad neko se javi. Objasnim u čemu je problem a gospođa s druge strane se zabezekne i veli da kolega odgovara na zahtjeve u roku od dva do tri dana. Objasnim joj da mene još niko nije kontaktirao, a ona mi predloži da ponovo pošaljem zahtjev. To sam i učinio. Za nekoliko dana dobijam email u kojem stoji da je JMBG u CIPS-ovoj bazi podataka i da ih moram kontaktirati povodom termina za davanje otisaka. Zovem, naravno niko se ne javlja. Automatska sekretarica mi kaže da ostavim poruku i da će me neko nazvati. To i uradim i opet čekam. Prolazi par dana, niko ne zove. Opet ih okrenem, i opet sekretarica. Ovaj put ostavljam poruku sa malo oštrijim tonom. Opet ništa. Iduće sedmice pokušavam, ali čim se upali sekretarica, ja prekidam i zovem ponovo. Gle čuda, neko mi se javi...

-Halo, dobar dan...
(Tišina)
-Izvolite.
-Ja zovem u vezi zakazivanja termina za vađenje biometrijskih pasoša.
-Koje ime?
-To i to i to i to.
-Ko vam je to?
-Pa, kako, ko vam je? Imate ih u bazi.
-Ne, ko vam je to?
-Mislite, u kojoj smo relaciji te osobe i ja?
-Da
-Supruga i mama.
-Aha... Samo malo, gospodine.
-OK

Tišina. Čekam nekoliko minuta, kad pogledam u telefon - veza prekinuta. U PM! Zovi opet. Opet sekretarica. Zovi, zovi, zovi... Javlja se ista muška osoba.

-Halo, ja sam maloprije nazvao, ali nešto je prekinulo...
-Da, da. Izvinite, toliko smo zauzeti da nemamo kad glave dignuti.
-Pa jeste, evo ja vas zovem i nikako da vas dobijem.
-(sa smiješkom) Pa, evo dva puta ste nas jutros dobili.
-Jeste kad zovem non stop. I zovem vas inače danima, ostavljam poruke, ama niko da me zove nazad.
-Pa gospodine, vi morate nas zvati.
-Da, ali se niko ne javlja, i pošto mi sekretarica veli da ostavim poruku i da će me neko nazvati, ja ostavim poruku i čekam. Mislim tako to ide.
-Ma jeste, ali nemamo mi kad slušati te poruke. Imamo previše posla.
-Ok.
-Recite, kad želite termin.
-Tad i tad.
-U redu. Ali molim vas da budete tačni jer imamo mnogo posla.
-Naravno. Nego, koliko košta pasoš?
-Ne znamo, stalno se mijenja. Najbolje je da izvadite money order kada dođete ovamo. Ima tu banka blizu.
-(Kontam u sebi, jbt ko u Bosni) U redu. A koliko vremena treba da mi dobijemo te pasoše?
-Ne znam.
-Kako ne znate? Znate bar otprilike? Sedmica, dvije, pet...
-Zakonski rok je je dva mjeseca. Donesite sa sobom stari pasoš, američku ličnu ili vozačku i zelenu kartu.
-Ok. Hvala vam i prijatno.
-Prijatno.

I tako dođe i taj dan i zapucamo za Čikago. Nekih 3 sata vožnje. Hajde rekoh nije važno, ali kud se smjestiše u sami centar grada gdje su najveće gužve i gdje te pošteno ogule za parking. Ipak je to konzulat. Ujutro u osam i trideset, recepcionarka na ulazu u zgradu nam ne da ući i opominje nas da moramo čekati napolju. Ima tu raznih organizacija, nije samo naš konzulat, jedina stvar što su ostale firme uredno obilježene na ulazu u zgradu, samo naši nisu. Pitam za toalet. Jok. Ok...
U devet ulazimo i gledam gdje ću sada. Četrnaest spratova, pa gdje su naši? Vraćam se nazad, pitam recepcionarku, ona me gleda zaćuđeno i kaže da su na sedmom. Dolazimo pred staklena vrata sa našim grbom i natpisom... Zaključano. Kad, čuje se zvuk i neko nam iznutra na dugme otključava vrata. Nigdje nikog, mi prvi. Super. Sobica nekih pet sa pet metara, dva reda sa ukupno osam stolica i ispred nas dva prozora iza kojeg sjedi neka mlada gospođa, neukusno obučena i sa tipično "našim izgledom i ponašanjem". (To je Lana) Ti prozori su hermetički zatvoreni a između njih je latica za dokumente koja se može izvući u uvući. To nam je jedini kontakt sa "nedodirljivim". Ispred šaltera su mikrofoni koji se aktiviraju pritiskom na dugme iznutra i tako nam se "ovi iznutra" obraćaju i odjekuju na zvučnike koji su u našoj sobi pet sa pet.

-Sad će kolega, pa će vas on primiti.
-Ok.

Prolazi dvadesetak minuta. Kontam, mi na vrijeme iz Grand Rapidsa, a gdje je "kolega"? Ulazi neki bračni par srednjih godina, pozdravljamo se a utom dolazi i "kolega".

-Dajte mi dokumente i money order. (To je Marinko Avramović. Inače ljubazan i profesionalan gospodin)
-Pa, mi nemamo money order, rekli ste da ne znate koliko će biti pa ćemo ga ovdje napraviti.
-Ok, imate dole banku pa ga napravite na 187 dolara.

Ja ostajem, pošto meni ne treba pasoš. Ja samo vozim, gledam i ibretim se... Zove Marinko ovih drugih dvoje da mu predaju dokumente. Među ostalim, pita ih i u kojem matičnom uredu vade rodni list i uvjerenje o državljanstvu. Čovjek veli da nije dugo bio "dole" i da se to sad promijenilo i da nije siguran. Kaže, evo ja napravio money order na 203 dolara, onako kako piše na vašoj stranici. Marinko mu kaže da je pasoš sada 187 dolara i da se cijena promijenila, shodno kursu, prije dva dana. Ovaj se ljuti pita ko će mu vratiti tu lovu, Marinko kaže da će mu oni vratiti kad dobije pasoš. Kad se vratio da sjedne, diže ruke i kaže: "Evo ga, ko u Bosni". Tamo, vamo, utvrde i to i dolaze još dva čovjeka... Ne treba napomenuti da dok ovi iznutra pričaju na zvučnike, a dok se ovi na "našoj strani" deru, mi smo ostali prisiljeni da sve to slušamo pa i neke privatne podatke. Ja se samo smješkam i kontam da naši Bosanci ne mogu bez gluposti, birokratije i komplikacija čak ni u Americi.
Dolazi neki drugi gospodin koji takođe radi u konzulatu, ali ovamo na našu stranu. To je Vaselije Marinković. Malo se raspričao sa ovim "mušterijama" i kaže kako im je samo potrebna linija ispred šaltera, pa da ostali ne prilaze tako blizu dok čekaju. Jeste, rekoh, i tabla na ulazu u zgradu da se zna gdje ste a ne da ljudi lutaju i traže vas. Kaže da to nije njihova zgrada i da ne mogu stavljati šta hoće. E ovo je odvala dana. Pa većina kompanija renta poslovne prostore pa opet moraju staviti tablu ili reklamu da se zna da se tu nalaze. Kad mu rekoh da imaju i neke druge kompanije naznačene na ulazu, on se povuče i važnim mi tonom reče da su samo naljepnica na vratima na ulazu u čekaonicu i mali putokaz u hodniku na izlazu iz lifta koštali hiljadu dolara. Pa vi ste konzulat, imate valjda love za takve stvari, i šta mene briga koliko vas je šta koštalo? Uostalom, ja bih vam iskružio i isprintao tu naljepnicu za sto dolara. Čuj hiljadu dolara? On se samo nasmija i udalji se.

Dolaze Bosanci i Hercegovci. Soba se lagano puni. Ko god dođe gura vrata, lupa, trza ali ne može ući. Ovi iznutra ih moraju pustiti. Napuni se naša mala soba sa jedno tridesetak ljudi Marinko samo prima li prima. Pitam ovog prvog, šta on sad čeka. Kaže, rekao Marinko da će nas sve poslije slikati. Pa šta čeka, rekoh? Da vas sve stavi na jedan foto??? Neki se smiju... Mislim, nema logike, što te ne slika pa te pusti da ideš? Što moraš ostale čekati? Odgovara da ne zna...
Dolazi još ljudi i čeka u hodniku. Pričaju, galame. U sobi postaje zagušljivo. Gledam oko sebe i nigdje ne vidim otvor za ventilaciju. Ugušiću se, kontam u sebi. Ali fakat mi zanimljivo, pa mi žao izaći u hodnik i ostaviti ovih trideset da se sami hvataju u koštac sa Marinkom...
Javlja se Marinko i kaže da je sam i da je druga kolegica bolesna i da on ne može sve stići, pa kad završi sve će ih slikati pa će ove druge što su u hodniku "odraditi"... Gledam na sat a vrijeme piči. Prvi sat parkinga 22 dolara, a poslije ko zna? Pitaju jednog sredovječnog na razglas za broj telefona u vezi neke starije žene jer ona je s njim, a on pita neku djevojku... Ona mu počne na naš par puta, a on ne čuje, pa na engleski a on se zaibreti kao "Otkud ti ja znam na engleski?". Ne zna čovjek kako se kaže dva ili četiri na engleski... Pitaju je za broj kuće u kojoj živi, a ona ne zna napamet. Zovu nekog na mobitel pa njega pitaju... Ne zna žena broj kuće u kojoj živi.
Pitaju jednog da se potpiše, a on pita hoće li se potpisati na engleskom ili na našem. Svašta.

Jedni su došli iz Indiane, jedni iz Iowe, jedni iz Kentuckyja... Jedan čovjek veli da su on i supruga iz Californie... ??? Iz Californie morali doći ovamo? Pa kako ste došli? Autom ili avionom. Avionom, reče čovjek. To vam je nekih 3000 kilometara. Čovjek dakle mora platiti bh. pasoš nekih 400 do 1000 dolara, a tu računam put, kartu, putarinu, gorivo, prenoćište, parking taksi itd. Zavisi ko odakle dolazi i na koji način.

Ulazi Vaselije sav ljutit i dere se na one naprijed da se sklone od šaltera ili da sjednu. Gdje će se njih trideset skloniti u sobi pet sa pet i sa osam stolica? Ovaj jedan hoće samo da preda dokumente. "Ne može" Sjedi tu!", galami Vaselije... "Ko je završio, neka izađe". Javlja se i Marinko na razglas i kaže da niko nije završio. Pita hoće li se sad slikati ili da "odradi" i ove u hodniku? Daj čovječe, slikaj ih pa da idemo. Sobica za slikanje je odmah do čekaonice i moj prijedlog gospodi u konzulatu je da u njoj primaju stranke i da ih, po davanju potpisa slikaju i tako završe svakog za pet do deset minuta koliko im je u stvari i trebalo za svakog pojedinačno.
Pitam se, da li bh. pasoš, sa kojim se može ići u BiH i hrvatsku, vrijedi ove love, živaca i vremena? Mislim, nije ovo tako strašno. Posebno za nas koji smo prilično blizu i koji moramo odvojiti tek šest sati vožnje i po jedan dan izostati s posla, ali šta je sa onima koji žive mnogo dalje od Čikaga i gdje jedan bračni par mora izdvojiti i dvije hiljade dolara da bi dobio pasoš s kojim skoro pa nigdje ne možeš ni ići. Čovjek mora biti veliki patriota da ne pošalje sve u neku stvar i za iste pare ne položi za američko državljanstvo i tako se zauvijek riješi bh. farse koja nas prati kao uhoda.

Na kraju, jedna mala usporedba sa procedurom za vađenje američkog pasoša:
-Isprintaš formulare, ispuniš, slikaš se i pošalješ sa nekih stotinjak dolara. Dobiješ pasoš za dvije, tri sedmice.

Sa vama bili:

Mr. Marinko Avramovic,
Vice - Consul
Image

Mr. Vaselije Marinkovic,
Driver - Security
Image

Miss. Lana Turkic,
Technical Secretary
Image

Image
macan prvi

#2 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by macan prvi »

I dobi li ti taj pasos? :D
Da odgovorim na pitanje iz naslova: sudeci po iskustvima kao sto je tvoje (i ne samo tvoje) - ne vrijedi ama bas nista... :roll:
manki

#3 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by manki »

Joj prejak ti je i thread i tema ediE, gutao sam riječi dok sam čitao :lol:

Svaka čast :thumbup: A što se pasoša i Bosne tiče, naša je, kakva je takva je, *ebi je :bih: :D
egiE

#4 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by egiE »

macan prvi wrote:I dobi li ti taj pasos? :D
Da odgovorim na pitanje iz naslova: sudeci po iskustvima kao sto je tvoje (i ne samo tvoje) - ne vrijedi ama bas nista... :roll:
Pa sad čekamo da istekne taj zakonski rok. :-D
manki wrote:Joj prejak ti je i thread i tema ediE, gutao sam riječi dok sam čitao :lol:

Svaka čast :thumbup: A što se pasoša i Bosne tiče, naša je, kakva je takva je, *ebi je :bih: :D
Hvala. :) Ma volim i ja našu BiH, samo te u tim momentima uhvati ljutnja, dođeš kući i istreseš se bar na forumu. :D
exliberal

#5 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by exliberal »

Zadnji pasos mi je istekao ima skoro 9 godina i od tada nisam ni trazio.Par prijetelja je ganjalo pasos u Kanadi, ko sto neko rece sentimetalnosti radi i prosli su kroz slicna iskustva...sad vise niko i netrazi... :skoljka:
jefferson

#6 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by jefferson »

Ja ne mogu shvatiti ljude koji imaju pravo na USA pasos sto vade nas? Mislim nasa drzava nase drzavljane tretira gore nego amerikanci indijance u 18 vijeku.
Neki dan pricam sa jednom prijateljicom koja vec godinama ima pravo na USA pasos i sad ce ici vaditi BH pasos!!!!
Gluposti nigdje kraja.
egiE

#7 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by egiE »

jefferson wrote:Ja ne mogu shvatiti ljude koji imaju pravo na USA pasos sto vade nas? Mislim nasa drzava nase drzavljane tretira gore nego amerikanci indijance u 18 vijeku.
Neki dan pricam sa jednom prijateljicom koja vec godinama ima pravo na USA pasos i sad ce ici vaditi BH pasos!!!!
Gluposti nigdje kraja.
Pa ja imam američki pasoš tj. državljanstvo a ovaj bh. ti dođe kao neka sentimentalna vrijednost.
Mjesanac

#8 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by Mjesanac »

Vidim gospoda su se smjestila na Michigan Ave. Za neupucene Michigan Avenija je moze se reci glavna čikaška ulica.

Vjeruj mi da bi bio drzavljanin ove nase drage domovine ne moras samo ispuniti uslove zadate zakonom nego jos moras imati i jake zivce :D

Imao sam ja jedan "eksces" prije nekoliko godina. Sletio ja na sarajevski aerodrom i imaju dva reda (ako se dobro sjecam) , jedan za BH drzavljane, jedan za ostale. I sad ja normalno stanem u red za BH drzavljane i poceli peglat. Reko pa je**** ja ne mogu u svoju rodjenu drzavu da udjem normalno. Ona se granicna policija nesto ko uzdigla ovo ono ko sta je problem. Kako bolan sta je problem mrtav sam umoran od putovanja, napokon doso kuci i vi ovdje nasli peglat.
doboj

#9 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by doboj »

jefferson wrote:Ja ne mogu shvatiti ljude koji imaju pravo na USA pasos sto vade nas? Mislim nasa drzava nase drzavljane tretira gore nego amerikanci indijance u 18 vijeku.
Gluposti nigdje kraja.

Tesko ljudima da sjednu i nauce gradivo za test,za polaganje Americkog drzavljanstva.
jefferson

#10 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by jefferson »

doboj wrote:
Gluposti nigdje kraja.

Tesko ljudima da sjednu i nauce gradivo za test,za polaganje Americkog drzavljanstva.
Ma da. Upravo to.
Sad ce voziti do DC od svog mjesta nekih 5 sati,biti izlagana torturi itd.
Radi se o starijoj gospodji, a strah je testa jer engleski ne zna, posto je bilo tesko nauciti nesto za 10g koliko je ovdje.
Stoga za mene nije nikakvo iznenadjenje kako se ponasaju ovi u ambasadi ako nam je stanovnistvo tako kako je.
kEN0

#11 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by kEN0 »

vrijedi
exliberal

#12 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by exliberal »

Mjesanac wrote:Vidim gospoda su se smjestila na Michigan Ave. Za neupucene Michigan Avenija je moze se reci glavna čikaška ulica.

Vjeruj mi da bi bio drzavljanin ove nase drage domovine ne moras samo ispuniti uslove zadate zakonom nego jos moras imati i jake zivce :D

Imao sam ja jedan "eksces" prije nekoliko godina. Sletio ja na sarajevski aerodrom i imaju dva reda (ako se dobro sjecam) , jedan za BH drzavljane, jedan za ostale. I sad ja normalno stanem u red za BH drzavljane i poceli peglat. Reko pa je**** ja ne mogu u svoju rodjenu drzavu da udjem normalno. Ona se granicna policija nesto ko uzdigla ovo ono ko sta je problem. Kako bolan sta je problem mrtav sam umoran od putovanja, napokon doso kuci i vi ovdje nasli peglat.
Ma to se i meni desilo jednom na Sarajevskom aerodromu....sletio poslije 8 sati leta i vrli sluzbenik me poceo zajebavat, sta nosim, kome nosim, ja mu objasnim a on poceo znas ovo vrijedi vise,kako znas jesi li ti isao kupovat ili ja uostalom ako mislis da sam prekoracio kvotu reci koliko je da platim ako nisam pusti me da prodjem, nema potrebe da se izivljavas nadamnom...kako to...fino, zna se zakon, znaju se pravila ako sam prekoracio kazi koliko treba da platim ili oduzimaj .
I onda me pita a sto nemas bosanski pasos....zato sto sa njim nemogu nigdje, sa kanadskim prolazim bez problema, i odkad je to tvoje da se interesujes sto ga ja nemam ili sto ga nekoristim, jel to kanadski pasos nepozeljan ovdje?......Kasnije mi mater govorila da izvadim licnu i pasos.bas zbog te zajebancije..sad necu uzinat....
jefferson

#13 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by jefferson »

exliberal wrote:
Mjesanac wrote:Vidim gospoda su se smjestila na Michigan Ave. Za neupucene Michigan Avenija je moze se reci glavna čikaška ulica.

Ma to se i meni desilo jednom na Sarajevskom aerodromu....sletio poslije 8 sati leta i vrli sluzbenik me poceo zajebavat, sta nosim, kome nosim, ja mu objasnim a on poceo znas ovo vrijedi vise,kako znas jesi li ti isao kupovat ili ja uostalom ako mislis da sam prekoracio kvotu reci koliko je da platim ako nisam pusti me da prodjem, nema potrebe da se izivljavas nadamnom...kako to...fino, zna se zakon, znaju se pravila ako sam prekoracio kazi koliko treba da platim ili oduzimaj .
I onda me pita a sto nemas bosanski pasos....zato sto sa njim nemogu nigdje, sa kanadskim prolazim bez problema, i odkad je to tvoje da se interesujes sto ga ja nemam ili sto ga nekoristim, jel to kanadski pasos nepozeljan ovdje?......Kasnije mi mater govorila da izvadim licnu i pasos.bas zbog te zajebancije..sad necu uzinat....
U decembru sletio na Sarajevski aerodrom i tako dosli do onih trafika, nesto sav vazan, nadrkan sluzbenik. Ni muuu, beeee, da bar zalaje, nista. Uze pasos, gleda vize, pecate, pa mene, pa nesto po kompjuteru, udari stembilj, ja mislio proci ce kroz korice, i baci ga nazad. Reko "zahvaljujem se na ljubaznosti" on ono me samo prostrjeli.
Ja ne znam koji je kurac tim nasim ljudima na granici. Isto kao da se postave u poziciju "e sad si moj, JA ODLUCJEM hoces li uci ili ne"
Koji kretenizam i amaterizam. A majke mi, nakon svega nadao sam se da ce me poceti peglat pa da vidim koliko znaju raditi. Svaka cast izuzecima, ali tu je vecina dobila posao preko stele jer nisu znali drugacije.
Jedan pozitivan primjer:
Idem iz B. Voda prema S. Brijegu, i sad onaj grancini prijelaz kod medjugorja, fino nasa granicna, isprica se s ljudima, ono svi nasmijani, zajebacija. Oni su odradili svoje, ali sve kroz pricu i osmjeh. Ma milina. Takve ljude treba na te frekventne prelaze kao sto je SJJ.
luckylaka

#14 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by luckylaka »

A zna li neko koliko vrijedi USA pasos,ustvari kolko kosta polaganje,kakva je procedura,kakva su pitanja,mozel preko stele i tako to.Trebao bi polagati ali kazu oko $1000(puno brate)Imal gdje jeftinije nego u St.Louis i mogul polagati u drugoj USA drzavi(necu valjda polagati u srbiji)
jefferson

#15 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by jefferson »

luckylaka wrote:A zna li neko koliko vrijedi USA pasos,ustvari kolko kosta polaganje,kakva je procedura,kakva su pitanja,mozel preko stele i tako to.Trebao bi polagati ali kazu oko $1000(puno brate)Imal gdje jeftinije nego u St.Louis i mogul polagati u drugoj USA drzavi(necu valjda polagati u srbiji)
Cuj imal preko stele???? Mozes bosanca na mjesec poslati ali bosnu iz njega ne mozes istjerati!
Ako ne mozes nauciti ta pitanja (ja mislim 79) onda jarane sam skontaj sta bi trebao dalje raditi.
Soul_Sista

#16 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by Soul_Sista »

Organizovani i spremni pomoci kao uvijek. Nema sta. Fuj!

..i sta bi, na kojem se onaj jeziku potpisa? :lol: :D :roll:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#17 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by corolla02 »

luckylaka wrote:A zna li neko koliko vrijedi USA pasos,ustvari kolko kosta polaganje,kakva je procedura,kakva su pitanja,mozel preko stele i tako to.Trebao bi polagati ali kazu oko $1000(puno brate)Imal gdje jeftinije nego u St.Louis i mogul polagati u drugoj USA drzavi(necu valjda polagati u srbiji)
ma nema tu cijena ti je svugdje ista; pa sta si ceko do sad? mislim da imaju 4 ta officea po SAD gdje treba da spremis aplikaciju za drzavljanstvo sa money orderom; ja recimo sam spremo u Texas 2006, $399 bilo i poslje za pasos dao jos $135. Pitanja opet mozes skinuti sa Online INSa, zbirka nekih 100tak, sjedi malo i nauci i bog te veselio :D Welcome to the States!
Jack Be Nimble

#18 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by Jack Be Nimble »

Pa obicno kosta $300, jedino ako nisu nesto novo napravili. Znam da je bush 2007 htjeo da udupla cijenu. Takodjer $70 za otiske prstiju.

Ja poceo postupak u Californiji, preselio se u medjuvremenu u New York i morao se vratiti nazad u Californiju da polozim test i da dadnem zakletvu. Mislim da sam mogao i u New Yorku ali bi procedura potrajala mnogo duze onda, a meni se nije dalo cekati.
melb26sa

#19 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by melb26sa »

Za naturalizaciju je $675 - znam jer upravo cekam intervju. Cijena je povecana u julu 2007 godine.

Aplikacija je N-400 http://www.uscis.gov/files/form/N-400.pdf

Salje se ili u Arizonu ili u Texas u zavisnosti gdje u USA zivis. Test ima 100 pitanja i dobije se knjizica za ucenje nakon sto das otiske prstiju. Vise o naturalizaciji u vodicu M-476: http://www.uscis.gov/files/article/M-476.pdf

Cijene pasosa iako je bilo spominjano povecanje cijene ali dosad nisu povecali: http://travel.state.gov/passport/get/fees/fees_837.html

Ako hitno pasos treba -- npr planirani put u inostranstvo za manje od dvije sedmice placa se cijena pasosa plus $60 za expedite fee. Lokacije pasoskih agencija: http://www.travel.state.gov/passport/passport_4312.html
macan prvi

#20 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by macan prvi »

exliberal wrote:

Nije te valjda stvarno pitao sto nemas bh. pasos? :shock: :lol: :lol:
Jack Be Nimble

#21 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by Jack Be Nimble »

Ja nisam nikada imao problema kada sam ulazio u BiH sa americkim. Doduse samo jednom sam uletio u Bosnu prije dvije godine, a vecinom puta ulazim u Metkovicima, Gradisci ili Zvorniku. Nikakvih problema na ulazsku niti na izlasku.

Imao sam jedan mali "problem" kada sam izlazio kroz Gradisku od strane Hrvata prije dvije godine.
Jack Be Nimble

#22 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by Jack Be Nimble »

melb26sa wrote:Za naturalizaciju je $675 - znam jer upravo cekam intervju. Cijena je povecana u julu 2007 godine.
l
znaci ipak su povecali cjenu, dobro je da sam to obavio u zadnji cas :D
Salje se ili u Arizonu ili u Texas u zavisnosti gdje u USA zivis. Test ima 100 pitanja i dobije se knjizica za ucenje nakon sto das otiske prstiju
Ma i taj test je sega. Od tih 100 pitanja, 20 pitanja se stalno ponavalju 80 puta u drugom obliku. Moj stari je 6 mjeseci prije mene polagao, ali zato sto je invalid ja sam isao sa njim da polaze i pitali ga samo 5 pitanja i to je to. Ali mene je zato jedan oficir drzao 20 minuta na testu, prvo je pitao tih standardnih 5 pitanja i ja da sjednem, a on ce fino nismo jos gotovi. Onda je nastavio sa pitanjima tipa zasto i kada je Amerika usla u prvi i drugi svjetski rat? Kad je predsjednik WIlson bio na vlasti i po cemu je on poznat? Sta je Monroe Doctrine? Sta je Marshall Plan i kada je to bilo? Sta znaci "deterence" i zasto je to bitno za Ameriku? Takodjer me pitao da li znam za Plessy vs Ferguson i Roe vs Wade. I jos puno toga.

Mozda me pitao toliko pitanja jer sam mlad i trebam da znam to sve a ne samo tih 5 standarnih pitanja. A mozda zato sto su mislili da sam usao u Ameriku dva puta (oni su napravili gresku u papirima) pa me htjeli ispitati sto vise.
melb26sa

#23 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by melb26sa »

Jack Be Nimble wrote:
melb26sa wrote:Za naturalizaciju je $675 - znam jer upravo cekam intervju. Cijena je povecana u julu 2007 godine.
l
znaci ipak su povecali cjenu, dobro je da sam to obavio u zadnji cas :D
Salje se ili u Arizonu ili u Texas u zavisnosti gdje u USA zivis. Test ima 100 pitanja i dobije se knjizica za ucenje nakon sto das otiske prstiju
Ma i taj test je sega. Od tih 100 pitanja, 20 pitanja se stalno ponavalju 80 puta u drugom obliku. Moj stari je 6 mjeseci prije mene polagao, ali zato sto je invalid ja sam isao sa njim da polaze i pitali ga samo 5 pitanja i to je to. Ali mene je zato jedan oficir drzao 20 minuta na testu, prvo je pitao tih standardnih 5 pitanja i ja da sjednem, a on ce fino nismo jos gotovi. Onda je nastavio sa pitanjima tipa zasto i kada je Amerika usla u prvi i drugi svjetski rat? Kad je predsjednik WIlson bio na vlasti i po cemu je on poznat? Sta je Monroe Doctrine? Sta je Marshall Plan i kada je to bilo? Sta znaci "deterence" i zasto je to bitno za Ameriku? Takodjer me pitao da li znam za Plessy vs Ferguson i Roe vs Wade. I jos puno toga.

Mozda me pitao toliko pitanja jer sam mlad i trebam da znam to sve a ne samo tih 5 standarnih pitanja. A mozda zato sto su mislili da sam usao u Ameriku dva puta (oni su napravili gresku u papirima) pa me htjeli ispitati sto vise.
Koliko ja znam, nakon 6tog tacno odgovorenog pitanja prestaju sa ispitivanjem. Moguce da te jos malo onako propitivao jer pitanja koja spominjes uopste nisu u 100 pitanja - da mu nisi rekao da si History ili American Studies major?
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#24 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by corolla02 »

meni bilo 2 pitanja o Government, 2 History, i 2 English i isti dan imao zakletvu
Jack Be Nimble

#25 Re: Koliko vrijedi bh. pasoš?

Post by Jack Be Nimble »

melb26sa wrote: Koliko ja znam, nakon 6tog tacno odgovorenog pitanja prestaju sa ispitivanjem. Moguce da te jos malo onako propitivao jer pitanja koja spominjes uopste nisu u 100 pitanja - da mu nisi rekao da si History ili American Studies major?
Ma on je mene pitao 5-6 tih lakih pitanja, ja sam mislio da je gotovo i sjeo i onda on mene podigao i krenuo me ispitivati sa tim ostalim pitanjima.

Sva sreca prosao sam kroz americku srendju gdje sam ucio o istoriji amerike i americkoj vladi a i minor mi je pol. nauka/ekonomija :-). Ne bunim se ja sto je on mene pitao pitanja koja nisu bila dio 100 pitanja, mislim da bi to trebalo da bude pravilo za svakoga koji je dosao u Ameriku izmedju 14-50 godina. Tih 100 pitanja je sega i sramota!
Post Reply