Slazem se...jefferson wrote:aha, Nino ne rise. Gdje ti to zivis majke ti??? Kod mene prijatelj radi kao finansijski analist u Chase u NYC i jedva sastavlja kraj s krajem zbog troskova i rezija.NinoM wrote:pa stvarno ne kontam tebe I takve ko ti! Kakvi bolan inzinjeri I doktori sta mislis ONI ne rade? ONI jarane rade vise nego bilo ko drugi. Ovdje u njujorku bartender koji nema ni srednje zavrsene uzima 500 dollara na noc, jedan doorman ili bellman koji nosi torbe I smije se gostu uzima od 100 do 200 hiljada dollara godisnje. Hajde daj mi jedan posao u bosni gdje ti ne treba skola a gdje Mozes zaraditi 100 hiljada dollara godisnje. Pusti ove nase seljake pa iz sela u bosni dosli u neko selo u americi pa zaradjuju 10 dolla na sat I kukaju I treba da kukaju. Zna se gdje su pare a to su metropole ne znam ni jednog bosanca I hercegovca ovdje u njujorku gradu da se pati ili da jedva zivi ni jednog jarane. A ovo kriza I to, to ti je jarane sve optician varka jos uvjek zaradjujem Kokomo Sam zaradjivao prije ako nista kriza je dobra za mene jel su stvar jeftinije. Znaci ako ti se neko zali u americi da nema imaju samo dva razloga zasto nema, a to je: zato stonje lijen ili zato sto zivi u nekoj americkoj zabiti.Majjah wrote:A jesu i poletiliSvaka cast inzinjerima, doktorima, svim ljudima sa visokom strucnom spremom sto su se iselili gore, tako i treba. Oni imaju jebeno dobre plate i mogu sebi nesto i priustiti i znaju zasto su gore. Meni nije samo jasno sta nasa ,,fukara'' gore radi i zasto se pati? Mislim na one sa zavrsenim zanatima ili cetverogodisnjim skolama bez faxa?? Gore sljakaju po vas dan da bi otplatili ratu za kucu ili platili rezije. Drustveni zivot im je 0, rade i trose na osnovne stvari! Pa brate dragi tako prezivljavat mogu i u Bosni, i kod nas se zaposlis u neki pogon, uvalis se nekom da kombija vozis, otvoris granap, ma ima se i ovdje posla, laze ko kaze da nema, barem za one koji su u Detroidu spremni da za minimalac idu za Fordovima na onoj traci i sarafe im blatobrane jal' zmigavce
![]()
Majjah je upravu. Nasi vecinom zive dosadan i vrlo homogeniziran zivot koji se svodi na BH zajednicu. Ja sam cesto u Detroitu i treba mi terapija nakon 3 provedena dana gore s nasima kakvih se prica naslusam. po 10 godina su tu a nece da se jave na telefon jer se boje pricati engleski, ali zato zive u kuci od 100-200,000 (doduse sad je pitanje koliko vrijedi. Amerikanci su im glupi, svi od reda, a ko ima imalo skole, ne mogu da shvate poslodavca koji ih je zaposli jer su i oni glupi.
Doktori i inzinjeri rade, ali rade KOMOTNO! Skola se ne zavrsava dzaba. Mogu ja zaraditi kao bar tender ili doorman u NYC dosta para, ali mgu jos vise gdje sad radim i doci na posao kad hocu i otici kad hocu!!! U pitanju je kvaliteta zivota!
A ovo za financial analista, nemam nesto puno postovanja za tu struku, cisto zbog eticko/filozofskih razloga...
A i title mozda zvuci puno vise nego sto stvarno jeste, i naravno zavisno o nivou (iskustvu, diplomi) pocetne plate su:
Financial Analyst I 25th%ile Median 75th%ile
the United States $41,768 $47,841 $53,515
Electronics Engineer I 25th%ile Median 75th%ile
the United States $53,747 $60,396 $65,366
iliti nekih 20%-30% manje nego gorepomenutom inzenjeru pocetnog nivoa... samo nako'...