Bosanci U USA

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Svetlana

#1 Bosanci U USA

Post by Svetlana »

jeli se nešto dešava sa stalnim boravkom Bosanaca u USA.???
malopre sam gledala jedan prilog covek u NEW yorku,isitna nisam od pocetka uspela da povezem o cemu se radi,
samo sam videla da covek place i boji se sta ce biti sa bosancima u Americi i njihovim vizama..
zna li neko jeli se sprema mozda neki progon iz USA???
StLouis

#2 Re: Bosanci U USA

Post by StLouis »

Gdje si to vidjela :-) ajme majko ako nas potjeraju nazad u domovinu, kazu, tamo nas ne gotive bas :D
melb26sa

#3 Re: Bosanci U USA

Post by melb26sa »

??? Nisam nista cula. Tv stanica, detalji?
Babonić

#4 Re: Bosanci U USA

Post by Babonić »

Prilog je bio na tv kantona Sarajevo u 18 i 30 po lokalnom vremenu. Prikazali su nekog našeg lika mislim Bosanca u Čikagu koji živi preko 20 godina tamo i kako je zabrinut za naše Bosance i Hercegovce tamo jer kako on kaže preko noći postaju bjeda i nemaju šta jesti i vidi čuda treba država Bosna i Hercegovina da brine o njima pa stvarno nisam mogao vjerovati bukvalno čovjek prosi pred tv kamerama.Da nisam bio u Americi u oktobru prošle godine možda bi mu povjerovao pa to je nevjerovatno dok se on patio 90 tih godina po Americi a mi smo uživali u genocidu što su nam komšije pripremile i sad za boga miloga trebamo još hraniti naše Amerikance a kod nas teče med i mljeko stvarno degutantno.Čast izuzetcima ali ovo je van pameti.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#5 Re: Bosanci U USA

Post by Nosferatu »

Cuj nema sta jesti...

Pa lako je onda, kad si gladan, ili se krade ili se sije...

Najgora je kad si sit, a oci gladne, a strah te, a htjeo bi profitirati bez da riskiras.

To je jeben mentalitet.

Ja sam dosao u Ameriku prije 10 godina s dvije kese. I sjecam se i rata, i poslje rata, i ovog danas.

Istina jest da je situacija teska da je mnogo nezaposlenih i da je duboka recesija, istina je da kolapsiraju meke kite ekonomije kao dionice i market nekretnina, istina je da oni koji su zivjeli na granici svojih mogucnosti sad ih frustrira sto ne mogu to odrzati, ali nisu se toliko sekirali kad su odlucili da zive - npr. u Chicagu - u kojem je kuca 2x barem skuplja osim ako nije u sred ghetta drugim sredinama.

Helem, Illionis pogadja i to sto je otisao Obama, Blagojevic je bio na saslusanju pred sudjenje a novog tog senatora svi nekako primise ko preko one stvari, ne znam ni da li ce se odrzavati izbori ili ne. Helem - tesko je starom emigrantu, iz BiH koji je odmah cim je dosao u Ameriku morao poceti raditi, tesko mu je jer taj posao koji je dobio i sljakao toliko godina, u danasnjoj ekonomiji je podlozan da bude prekrizen i da izgubi sve - i visinu satnice i beneficije, i zbog toga kukaju stariji narucito ako su blizu penzije i ako im je trazilo npr. $20.000 da odkupe 2-3-4 godine staza, a oni nisu dali, da idu u ranu penziju. Helem - kukaju oni koji bi da rade za drugog i da samo odrade svoju zadacu, da se ni o cemu ne brinu, i da na kraju hefte dobiju cek, sad odjednom skontali da nije ni Amerika koka koja zlatna jaja ljeze, a i to non stop.

Nema lakih rijesenja i to je problem, narucito strasljivim koje plasi da se finansijski bankrotirati, a odvikli su se od nacina stednje kakav je u BiH tj. u Americi su naucili samo da investiraju a i tu u stvari koje su moze biti lazne a to je nekretnine - koje danas stoje po cijenama kakvim su bile prije 5 ili 10 godina, i niko ih nece, nece da kupuju ljudi. To je laz nekretnina a i laz dionica, koje takodje gube na vrijendosti pa su ljudi koji su imali 401K i na njemu mnogo novca - izgubili poprilican % istog.

Sve u svemu, zaostavstina Busha i Talibana u suknjicama. Crnogorica je zestoko krenuo i mnogo odgrizao, ali pitanje je hoce li moci ovo zaustaviti. Gotovo da bi mi zao bilo da Amerika ne bude u ozbiljnijoj krizi jerbo voljeo bih da svi osjete adete Bushkovica, nazalost uz suho gori i sirovo, a drzava koja se potresa bankrotom prvo ce se okrenuti protiv radne snage kojoj ce uskratiti i ono malo beneficija kojoj su duzni, na Jugu je cini mi se situacija ekonomska dosta bolja, nego Midwest/Northeast, ili u Jesus beltu vjeruju da ce to gore nebeski otac srediti baleganje govnara koji su zaduzili i cukununce da bi korporacije odabrane mogle da se bogate. Nego sto se Amerike tice, sto teze to bolje. Sto teze, to bolje. Stoka se samo uci kroz iskustvo, a ovdje nije bilo recesije od 1995 godine, a i tada to je bila sala u poredneju s ovom danasjom gdje je prijetnja da ce samo u 2009 2 miliona poslova nestati i 10% Amerikanaca mogu zavrsiti nezaposleni...
Svetlana

#6 Re: Bosanci U USA

Post by Svetlana »

teško je danas u ovoj recesiji ma gde bio neko, iskreno, nadam se da će sve tokom leta ovog stabilizovati, i da je ovaj prilog koji sam gledala usamljen slučaj, jer, ako u americi ne valja, možete misliti kako je u Federaciji i Repusblici srpskoj,
ipak, sve se menja pa i amerika
karanana

#7 Re: Bosanci U USA

Post by karanana »

zar nije lakse bilo reci BiH, umjesto federacija i republika srpska, jer 1+1=2.

ali da se vratim na temu, jesu li dali na tvsa kakav broj ziro racuna ili help 090 telefonski broj da se ponesto uplati za ove nase jadnike koji su zaglavili tamo u ovoj stranoj zemlji?
Pasiflora

#8 Re: Bosanci U USA

Post by Pasiflora »

Covjek je rekao kako "nasi ljudi voze kolica i rove po kontejnerima"
Komentar TV SA "socijalni cekovi koje daje US vlada ce potpuno presusiti do kraja 2009.god. Sta ce tada biti sa tim ljudima?"
Na to covjek (stvarno mi je zao sto mu nisam upamtila ime - inace je predsjednik mislim "Bosnjackog sabora za US" ili tako nesto) kaze: "stvarno ne znam sta ce biti sa tim ljudim. ako imamo drzavu (BIH!?!?), a valjda imamo, onda se ona mora pobrinuti za te ljude. svi bi se oni vratili za mjesec, ali nemaju gdje. sve im je unisteno. kada bi im barem drzava (BIH!?!) kuce obnovila, dala donacije...

Mislim, stvarno....
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#9 Re: Bosanci U USA

Post by ladyblue18 »

Vala ja sto znam svijeta naseg tamo, ni od koga jos ne cuh da rove po kontejnerima :?
Istina jest da je ekonomska kriza zahvatila cijeli svijet i vjerovatno se to u SAD-u najvise osjeti jer su oni koliko toliko navikli dobro zivjeti, ali sta je tu je sada.
Jest da se slavine moraju malo privrnuti i smanjiti sa troskovima, ali ono sto ja znam naseg naroda tamo, znam da jos niko nije dobio otkaz, i da zive manje vise ok.
Ali mislim rovljenje po kontejnerima... :-)
A sad ako oni misle da ce drzava nesto za njih da uradi, mislim da su se prevarili.
Drzava i ovako jedva stoji na nogama, jos sad udarila kriza ekonomska, i treba da se brine o izbjeglicama iz Amerike...

p.s. jednom sam gledala na internetu slike sta se sve moze naci na otpadima/kontejnerima u SAD-u...koliko ja vidjeh fino se covjek moze skuciti, od namjestaja koji je stvarno u odlicnom stanju, elektronike... :mrgreen:
I gledala emisiju gdje se bas spominjalo kako su Amerikanci poprilicni rasipni te nove stvari ostavljaju po deponijama

Helem...mislim da je to preuvelicano malo.
pjega

#10 Re: Bosanci U USA

Post by pjega »

karanana wrote:zar nije lakse bilo reci BiH, umjesto federacija i republika srpska, jer 1+1=2.

ali da se vratim na temu, jesu li dali na tvsa kakav broj ziro racuna ili help 090 telefonski broj da se ponesto uplati za ove nase jadnike koji su zaglavili tamo u ovoj stranoj zemlji?
:thumbup: upratih i ja istu stvar. bitna je razlika.

a za temu, ja ne znam ko je to snimao i sa kim, ali je cijela prica vise nego smijesna.
Svetlana

#11 Re: Bosanci U USA

Post by Svetlana »

sumnjam da di neko stao pred kameru i plakao i govorio o teškoj situaciji, a koliko sam videla radi se o ozbiljnom coveku, dakle, mislim da ipak ima delom istine u toj njegovoj prici,i verujem da svi skupa previse ocekujemo od Obame, mada mi izgleda covek koji moze nesto nabolje promeniti u celom svetu..pa videcemo...hoce li..
Panthera

#12 Re: Bosanci U USA

Post by Panthera »

joj ima jedan takav isti ozbiljan u mojoj mahali...vice na sred ulice Kriiiiizaaaaaaa, glaaaaadddd ljudi moje...i onda opet nagne sljive i nastavi....vidjece te vi....a i ti tamo malo ih pritislo i raskukali se.......kaze onaj Amer ubio zenu petero djece pa sebe////razlog///izgubili poso i on i zena...ma more...onda pi po bosni svaki dan pucalo...ma bjezi...natrag u ring i borite se mojne mi plakat ko .izda...TO JE VASA ZEMLJA...a ovdje ste vazda dobro dosli...a ako ste tamo kukali ovdje ce te vristat...jahhhh
Šeha

#13 Re: Bosanci U USA

Post by Šeha »

Boze, svasta...
tech10

#14 Re: Bosanci U USA

Post by tech10 »

Pravo se otanchalo, nemre se vise ni vamilija odvesti u Red Lobster, a jadna djecica naucila. Alternativa, Arbys 5 za $5 sa kuponom. I kahfuchino u Starbucksu postao upitan, kupona ni za lijeka. :D
melb26sa

#15 Re: Bosanci U USA

Post by melb26sa »

tech10 wrote:Pravo se otanchalo, nemre se vise ni vamilija odvesti u Red Lobster, a jadna djecica naucila. Alternativa, Arbys 5 za $5 sa kuponom. I kahfuchino u Starbucksu postao upitan, kupona ni za lijeka. :D

Nista ti ne brini, evo sad McDonald's otvara McCafe pa ce biti kahfucino - imas u pojedinim vec ponedjeljkom dzabaleske kafe :run: (ko pije naravno).
tech10

#16 Re: Bosanci U USA

Post by tech10 »

Djecica naucila i vole onaj kolac od krabe. :D
Majjah

#17 Re: Bosanci U USA

Post by Majjah »

A jesu i poletili :D Svaka cast inzinjerima, doktorima, svim ljudima sa visokom strucnom spremom sto su se iselili gore, tako i treba. Oni imaju jebeno dobre plate i mogu sebi nesto i priustiti i znaju zasto su gore. Meni nije samo jasno sta nasa ,,fukara'' gore radi i zasto se pati? Mislim na one sa zavrsenim zanatima ili cetverogodisnjim skolama bez faxa?? Gore sljakaju po vas dan da bi otplatili ratu za kucu ili platili rezije. Drustveni zivot im je 0, rade i trose na osnovne stvari! Pa brate dragi tako prezivljavat mogu i u Bosni, i kod nas se zaposlis u neki pogon, uvalis se nekom da kombija vozis, otvoris granap, ma ima se i ovdje posla, laze ko kaze da nema, barem za one koji su u Detroidu spremni da za minimalac idu za Fordovima na onoj traci i sarafe im blatobrane jal' zmigavce ;) :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#18 Re: Bosanci U USA

Post by ladyblue18 »

Panthera wrote:joj ima jedan takav isti ozbiljan u mojoj mahali...vice na sred ulice Kriiiiizaaaaaaa, glaaaaadddd ljudi moje...i onda opet nagne sljive i nastavi....vidjece te vi....a i ti tamo malo ih pritislo i raskukali se.......kaze onaj Amer ubio zenu petero djece pa sebe////razlog///izgubili poso i on i zena...ma more...onda pi po bosni svaki dan pucalo...ma bjezi...natrag u ring i borite se mojne mi plakat ko .izda...TO JE VASA ZEMLJA...a ovdje ste vazda dobro dosli...a ako ste tamo kukali ovdje ce te vristat...jahhhh
i ja sam to danas pomislila. Mi ovdje rat prezivismo, 13 godina nakon rata i dalje haman sklapamo kraj sa krajem, al brate ne ubijamo sebe i porodice :? :roll:
gradska toplana

#19 Re: Bosanci U USA

Post by gradska toplana »

Majjah
polako samo,nezuri.Doktori i ing., su nahebali kad su dosli u USA jer im vecini diplome nisu priznate pa su morali opet maltene na "doskolovavanje'.Tek poslije su poceli dobijati dobra radna mjesta ali i onda ih vecina nije adekvatno placena.To sto napisa za tzv."fukare" grijesis.U samom startu su bili u prednosti u odnosu na gore navedene jer nisu trebali doskolovavanje,nego samo pokazi da znas radit taj posao i furaj.Isto tako duga je prica zasto neki rade od jutra do sutra i zasto im je socjalni zivot 0.O tom drugom prilikom,a sad pozdrav od zanatlije koji radi samo 4-i sata i nekrepaje od gladi,placa sve kredite,skoluje djecu i nema duga na kreditnim kartama. :thumbup:
tech10

#20 Re: Bosanci U USA

Post by tech10 »

Ove godine ce dijaspora iz USA dolaziti u BiH sa manje kofera. :D
Maraschino

#21 Re: Bosanci U USA

Post by Maraschino »

Imao sam familiju u Americi ( Texas, Hjuston)...

prosle godine u maju docekao sam rodjaka u sanduku na sarajevskom aerodromu :( i posle toga, Amerika za mene ne postoji
Pasiflora

#22 Re: Bosanci U USA

Post by Pasiflora »

Maraschino wrote:Imao sam familiju u Americi ( Texas, Hjuston)...

prosle godine u maju docekao sam rodjaka u sanduku na sarajevskom aerodromu :( i posle toga, Amerika za mene ne postoji
Mozes li na reci zasto, sta se dogodilo?
karanana

#23 Re: Bosanci U USA

Post by karanana »

sitno wrote:

Ja, sta je bilo? Jeli bas Amerika kriva za taj nesretni slucaj ili...?
tech10

#24 Re: Bosanci U USA

Post by tech10 »

melb26sa wrote: Nista ti ne brini, evo sad McDonald's otvara McCafe pa ce biti kahfucino - imas u pojedinim vec ponedjeljkom dzabaleske kafe :run: (ko pije naravno).
Nema druge nego se prebaciti na onu ledenu kahvu sa QT benzinske stanice ($0.99). Izgleda da se i Obama stiskao ove godine nema stimulus cheka. :D
Maraschino

#25 Re: Bosanci U USA

Post by Maraschino »

sitno wrote:

tuzna bosanska prica :(

bio je borac abih jedan duzi period (porodica protjerana i svi zavrsili u njemackoj)..on napusta bosnu i ide u njemacku..
'98 god. njemacka ga protjeruje sa porodicom nazad u bosnu...nije se mogao snaci kao raseljena osoba i ponovo odlazi na zapad- belgija
ona ih prima ali samo ako idu za trece zemlje i on se odlucuje za ameriku...prosao je kao i svaki nas covjek u americi (nije bilo dobro)
uspio se skuciti jer je radio po dva posla, dobio je americko drzavljanstvo i namjeravao trajno da se vrati jer nije mogao vise da radi onim tempom kako se radi u americi
prodao je kucu i sa tim parama mislio da nesto pocne u bosni, rezervisao kartu za trajni povratak u julu...srce nije izdrzalo i u maju je preminuo
dosao je ali ne onako kako smo svi zamisljali i radovali se njegovom povratku... :( :(
Post Reply